Hyppää pääsisältöön

Qatarin matkat

QATAR – ÖLJYN AVULLA SUORAAN KULTAPOSSUKERHOON

Persianlahteen työntyvällä niemimaalla sijaitseva pieni Qatarin šeikkikunta kuuluu maailman rikkaimpiin valtioihin. Siitä pitävät suunnattomat öljy- ja vieläkin suuremmat maakaasuvarat huolen. Vauraus kasautuu syntyperäisille qatarilaisille, mutta nopeasti teollistunut valtio on palkannut myös runsaasti siirtotyöläisiä avuksi rakentamisessa, öljyn jalostamisessa ja palvelusektorilla, joten ulkomaalaisia on tätä nykyä jopa viisi kertaa enemmän kuin alkuperäisväestöä. Kuitenkin vain syntyperäisyys takaa kansalaisille verovapauden ja ilmaisen koulutuksen sekä terveydenhuollon. Myös ulkomaalaiset yritykset täytyy perustaa maan omien kansalaisten nimiin. Vauraus näkyy ylellisenä elämäntapana vaikka islamin tiukka suuntaus, sunnalainen wahhabismi, sääteleekin erityisesti naisten elämää.

Luontonsa puolesta Qatar on karua, pääosin hedelmätöntä aavikkoa, hiekkadyynejä ja suolasoita. Laajamittaisella keinokastelulla pidetään yllä vähäisiä viljelmiä. Vettä saadaan tislaamalla merivedestä suola pois. Myös ilmasto kurittaa: pitkä kesäaika on tavattoman kuuma, jopa 40–50 astetta. Qataria kolmelta taholta ympäröivällä Persianlahden rannalla on kuumuuden lisäksi kosteaa. Maan ainoa rajanaapuri on Saudi-Arabia etelässä.

Qataria ei pidetty kovinkaan kiinnostavana alueena ennen öljyn löytymistä 1930-luvulla, vaikka jo muinaiset roomalaiset tiesivät helmien kalastuksesta tällä Persianlahden rannalla. Maa irrottautui naapuristaan Bahrainista itsenäiseksi Al Thanin suvun johtamaksi šeikkikunnaksi vuonna 1868 ja sama suku on vallassa edelleen. Šeikki, hallitsijanimikkeeltään emiiri, on yksinvaltias eikä maassa ole parlamenttia. Historiansa aikana Qatarkin on joutunut muiden Persianlahden valtioiden tapaan ensin turkkilaisten ottomaanien ja myöhemmin Ison-Britannian hallintaan, josta se itsenäistyi vasta vuonna 1971.

Pääkaupungissa Dohassa asuu lähes 90 % maan väestöstä. Dohasta on kehittynyt huippusuunnittelijoiden ja -teknologian ansiosta modernien pilvenpiirtäjien ja monikaistaisten moottoriteiden metropoli, jonka reunamilta löytyvät ylelliset yksityispalatsit. Loistoluokan hotellit, upeat golfkentät ja eksoottiset erämaaretket haukkametsästyksineen ja hiekkadyyneillä yöpymisineen houkuttelevat myös turisteja maahan. Valtion tuella paikallinen lentoyhtiö on rakentanut Dohan kentästä eri puolille maailmaa suuntautuvan liikenteen sujuvan ja yhä laajenevan solmukohdan.

 

Matkakalenteri