Hyppää pääsisältöön

Tarunhohtoinen Persia - erikoismatka Iraniin

11 päivää alk.2 970 €/hlö
  • 13.4.2017 - 24.4.2017 Täynnä
  • Shiraz 2 ½ yötä
  • Persepolis retki
  • Yazd 2 yötä
  • Isfahan 3 yötä
  • Kashan retki
  • Teheran 2 ½ yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Persian valtakunta syntyi kansojen vuosituhantisen kulkureitin varrelle yli 2000 vuotta sitten. Viimeiset kahdeksankymmentä vuotta maa on tunnettu Iranin nimellä.

Persepoliksessa ja Pasargadessa kuljemme Kyyroksen, Dareioksen ja muiden suurkuninkaiden jalanjäljissä. Shirazissa ja Isfahanissa ihastelemme mausoleumien ja palatsien hienostuneita peilimosaiikki- ja kaakelikoristeluja sekä kauniita puutarhoja, joiden kukkaloisto ja suihkulähteiden solina ovat innoittaneet myös ”ruusun ja satakielen” ajan rakastettuja runoilijoita, kuten Omar Khaijamia ja Hafezia. Muinaisen Persian pääuskonto zarathustralaisuus elää vielä suola-aavikon keidaskaupungissa Yazdissa tulen temppeleineen ja hiljaisuuden torneineen. ”Isfahan on puoli maailmaa” – näin kuvailivat safavididynastian pääkaupunkia siellä neljäsataa vuotta sitten vierailleet matkustajat. Zayandehjoen paviljongein koristellut sillat ja verraton Imaamin aukio moskeijoineen tekevät Isfahanista viihtyisän ja elegantin vierailukohteen. Elbursvuoren juurelle kasvanut Teheranin miljoonakaupunki on shiialaisen maan moderni kaupan ja hallinnon keskus.

Iranin värikkäistä basaareista löydämme matot ja muut taidokkaat käsityöt, ravintoloista ja teetuvista maistuvat lammasvartaat sekä päivien hehkussa ja yön viileydessä kypsyneet herkut, vesimelonit ja taatelit. Myös iranilaisten aito ystävällisyys ihastuttaa.

FM Irmeli Repo on toiminut Olympian matkanjohtajana jo yli 20 vuotta. Tutuiksi ovat tulleet kymmenet maat ja lukemattomat kulttuurit. Irmeli tunnetaan myös Olympian Maailma -kirjasarjastaan. Hänen uskontotieteen Pro gradu -tutkielmansa, “Kohtaamisia Iranin pyhillä paikoilla – Matkailijat ja paikalliset piirtävät persialaisen vieraanvaraisuuden rajoja”, syntyi syvästä rakkaudesta Iraniin, sen ihmisiin ja vahvaan kulttuuriin.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, torstai 13.4. Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.05 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Shiraziin, Iraniin.

Shiraz
2. päivä, perjantai 14.4. Saavumme klo 1.40 Shiraziin. Majoitumme keskitason Homa-hotelliin (★★★★). Shiraz on tänään Teheranin ohella Iranin johtavia kulttuuri- ja yliopistokaupunkeja, mutta keskiajalla se tunnettiin ennen muuta runoilijoistaan ja kauniista puutarhoistaan. Shirazia kutsutaankin persialaisessa kulttuurissa ”ruusun ja satakielen” kotiseuduksi. Suurista sanankäyttäjistä sekä Sa’di että Hafez asuivat kaupungissa. Vierailemme molempien hautapuutarhoissa. (A, L, P)

Persepolis
3. päivä, lauantai 15.4. Lähdemme aikaisin aamulla kokopäiväretkelle noin tunnin ajomatkan päähän Kyyroksen jälkeläisten perustamaan suurkuninkaiden pääkaupunkiin Persepolikseen ja heidän hautalaaksoonsa Naqsh-e Rostamiin. Dareios I rakennutti Persepoliksen palatsikompleksin jylhälle kalliotasanteelle. Monumentaaliset portaikot johtivat valloitettujen kansojen hallitsijat tervehtimään kuningasta Now Ruzin eli kevätpäiväntasauksen aikaan. Yhä vielä voimme ihailla näitä hallitsijoita ja heidän tuomiaan lahjoja Persepoliksen hyvin säilyneissä kiveen hakatuissa kohokuvissa. Kaupungin tuho saapui Aleksanteri Suuren mukana vuonna 313 eKr., mutta raunioituneenakin Persepolis vaikuttaa ja vakuuttaa mahtavuudellaan. (A, L, P)

Shiraz – Yazd
4. päivä, sunnuntai 16.4. Mielenkiintoinen bussimatka vie meidät halki kuivan aavikon Yazdin kaupun­kiin, missä vielä asuu Iranin muinaisen zarathustralaisen uskonnon harjoittajia. Matkalla pysähdymme Pasargadessa, Persian valtakunnan perustajan Kyyroksen muinaisessa pääkaupungissa ja näemme muun muassa hänen vaikuttavan hautansa 2500 vuoden takaa. Yazdissa majoitumme keskitason hotelliin.
(A, L, P)

Yazd
5. päivä, maanantai 17.4. Suola-aavikon keidaskaupunki Yazd tutustuttaa meidät ikivanhoihin rakennustapoihin, joilla autiomaan kuumuutta on pidetty ulkona kesäisin ja kylmyyttä talvisin. Tuhansia vuosia vanhat maanalaiset vesijohtojärjestelmät, qanatit, huolehtivat edelleen ihmisten ja eläinten juomaveden saannista ja keitaiden kastelusta. Vanhankaupungin kapeiden kujien varsilla tiiviisti rakennettujen savitiilikortteleiden tornituuletusjärjestelmät nappaavat kevään ja kesän kuumuudessa pienimmänkin tuulenhenkäyksen asukkaiden virkistykseksi. Yazdissa on vielä jäljellä myös zarathustralaisten hiljaisuuden torneja eli dakhmoja ja toimiva Tulen temppeli. (A, L, P)

Yazd – Nain – Isfahan
6. päivä, tiistai 18.4. Jatkamme bussilla Isfahaniin. Matkalla pysähdymme Nainin kaupungissa. Sen Perjantaimoskeija on yksi Iranin vanhimmista, osittain jopa 900-luvulta. Persialaisten mattojen tuntijat muistavat Nainin kauniin vaaleansävyiset matot. Majoitumme Isfahanissa 3 yöksi keskitason Kowsar-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Isfahan
7.–8. päivä, ke–to 19.–20.4. ”Isfahan on puoli maailmaa”. Näin 1600-luvun matkakirjailija kuvaili safavididynastian upeaa pääkaupunkia. Tutustumme Isfahaniin kahden päivän aikana. Imaamin aukion sinikaakelinen Perjantaimoskeija ja korurasiamainen Lotfollahin moskeija ovat islamilaisen arkkitehtuurin helmiä. Armenialaisten kirkot, vehreät puistot ja maalauksin koristellut huvilat puutarhoineen ja suihkulähteineen ovat osa tunnelmallista Isfahania. Näemme Zayandehjoen kuuluisat holvikaarisillat pikku paviljonkeineen. Erityisen hurmaavilta sillat näyttävät iltavalaistuksessa. Kaupunki on myös elegantti taiteen ja käsityön keskus: kymmenet mattokauppiaat pitävät yllä kutojien vuosisataisia perinteitä ja siroja miniatyyrejä maalataan yhä vanhoilla tekniikoilla kamelinluulle. Meillä on myös vapaa-aikaa ostosten tinkimiseen basaareissa. (2xA, 2xL, 2xP)

Isfahan – Kashan – Qom – Teheran
9. päivä, perjantai 21.4. Lähdemme aamulla noin 500 kilometrin bussimatkalle Teheraniin. Lounasaikaan pysähdymme ruusuvedestään tunnetussa Kashanissa. Muslimien pyhä Kaaban kivi Mekassa valellaan myös Kashanin ruusuista valmistetulla vedellä. Persialaiset ovat suurkuninkaiden ajoista saakka rakastaneet puutarhojaan, joissa veden solina on keskeinen elementti. Finin puutarha Kashanissa on yksi Iranin tunnetuimmista ja kauneimmista. Matkamme jatkuu shiialaisen Iranin erityisen pyhänä pitämän Qomin kaupungin kautta Teheraniin, jossa majoitumme ensimmäisen luokan Azadi-hotelliin (★★★★★). (A, L, P) 

Teheran
10.–11. päivä, la–su 22.–23.4. Teheran levittäytyy lumihuippuisten Elbursvuorten etelärinteelle. Moderni miljoonakaupunki tunnetaan ennen muuta kiinnostavista museoistaan. Kiertoajelulla tutustumme islamilaista vuoden 1979 vallankumousta edeltäneiden shaahidynastioiden, Qajareiden ja Pahlavien, loisteliaaseen Saad Abad -palatsialueeseen. Käymme Iranin kansallispankissa ihastelemassa viimeisten shaahiperheiden häikäisevää jalokivi- ja korukokoelmaa. Tutustumme Golestanin palatsiin sekä etnografiseen museoon.  Vierailemme myös ajatollah Khomeinin mausoleumilla. Vuonna 1989 kuolleen islamilaisen vallankumouksen isän viimeinen leposija on komeassa hautakompleksissa aivan Teheranin eteläpuolella.

Sunnuntain jäähyväispäivällisen jälkeen on vielä hetki lepoaikaa, ennen kuin luovutamme huoneet ja lähdemme lentokentälle. (2xA, 2xL, 2xP)

12. päivä, maanantai 24.4. Paluulentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 3.00 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 11.05.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 710 e

Iraniin tarvitaan viisumi, jota varten tarvitsemme selkeän värikopion passinne kuva-aukeamasta 6 viikkoa ennen matkaa. Lisäksi Teidän tulee toimittaa 2 värillistä passikuvaa, kopio matkavakuutuksestanne (kopio matkavakuutuskortista ei riitä) sekä passinne toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkaa. Passi palautetaan Teille lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla ainakin 2 tyhjää sivua eikä siinä saa olla Israelin leimoja. Matkavakuutuksen tulee olla voimassa vielä 3 kuukautta matkan jälkeen. Pakollisia rokotuksia ei ole.

Matkanjärjestäjä ei vastaa Iranissa viranomaisten aiheuttamista mahdollisista ohjelmanmuutoksista. Ryhmien hotellit vahvistetaan yleensä vasta muutama viikko ennen matkaa. Hotellin vaihtuminen toiseen samantasoiseen ei ole epätavallista.
Naisilta edellytetään peittävää pukeutumista. Noin 6 viikkoa ennen matkaa lähetämme tarkemman ohjeistuksen matkalle valmistautumisesta. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Tutustukaa Iranin-matkojen erityisehtoihin s. 176.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Blogi

Irmeli Repo