Hyppää pääsisältöön

Turkmenistanin kiertomatka

Koe modernin Aşgabatin syke ja tutustu Silkkitien varrella Merviin, Kunya-Urgenchiin sekä turkmeenien perinteisiin

  • Aşgabat 6½ yötä
  • Merv retki
  • Kunya-Urgench retki
  • Derwaza lisäretki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

SILKKITIEN VARRELLA

Kaukoidän ja Välimeren maat yhdistävällä Silkkitiellä karavaanit kulkivat Turkmenistania laajalti peittävän Karakumin autiomaan halki keitaalta toiselle mausteita, silkkiä, aatteita ja uskontoja välittäen. Entisen Khorezmin dynastian tärkeisiin kauppakaupunkeihin kuuluneet Merv ja Kunya-Urgench ovat aikoja sitten hiljenneet. Muinaisen maailman suurimmista metropoleista on jäljellä vain muutamia ehyenä säilyneitä rakennelmia ja vaikuttavat rauniot.

Pääkaupunki Aşgabat sen sijaan ei katsele menneisyyteen. Öljy- ja maakaasuvaroilla siitä on rakennettu mahtipontinen näyteikkuna. Moderni kaupunki leveine hyvin valaistuine katuineen ja absurdiutta lähentelevine patsaineen on äärilaidan vastakohta turkmeenien perinteiselle hevosten, kameleiden ja lampaiden pitoon perustuvalle elämäntavalle. Asumme koko ajan tasokkaassa ensimmäisen luokan hotellissa Aşgabatin keskustassa ja Turkmenistanin ihmeisiin tutustumme retkillämme.

Matkaohjelma

A=aamiainen, RA=retkiaamiainen, L=lounas, P=päivällinen, RP=retkipäivällinen

Huom! Lentoyhtiön ja aikataulun muutos huomioitu tässä ohjelmassa ja ilmoitettu matkan jo varanneille (28.6.18)

1. päivä, keskiviikko Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 13.25 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Turkmenistanin pääkaupunkiin Aşgabatiin.

Aşgabat
2. päivä, torstai Saavumme yöllä klo 1.55 Aşgabatiin. Majoitumme koko matkan ajaksi ensimmäisen luokan Oguzkent-hotelliin (★★★★★). Kaupunkikierrokselle lähdemme vasta levättyämme ja myöhäisen aamiaisen syötyämme. Aşgabat on melko nuori kaupunki, mutta lähistöllä sijaitsevan Nisan rauniot tuhansien vuosien takaa todistavat paikan strategisesta sijainnista vanhojen kauppareittien varrella. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Aşgabatista on rakennettu moderni metropoli. Arkkitehtuurin päävärit ovat kulta ja hohtava marmorinvalkoinen mustalla höystettynä. Siniset kupolit siellä täällä täydentävät vaikutelmaa vauraudesta. Käymme kansallismuseossa, jonka muinaisesinekokoelma on iän huomioon ottaen harvinaisen hyvässä kunnossa. Museossa on myös presidentti Gurbanguly Berdimuhamedowin kaikenkattavaa elämäntyötä esittelevä laaja osasto. Näemme myös Neutraaliuden monumentin, joka on pystytetty korvaamaan auringon kulun mukaan pyörineen ex-presidentti Saparmurat Nijazovin kultaisen patsaan. Kaupungin arkisempaan elämään tutustumme basaarissa. (A, L, P)

Merv 
3. päivä, perjantai Teemme lentäen kokopäiväretken Keski-Aasian vanhimpiin kaupunkeihin kuuluvaan Merviin. Mikäli lentomme lähtee varhain, otamme mukaan retkiaamiaisen. Vajaan tunnin kestävän lennon jälkeen laskeudumme Maryn kaupunkiin ja jatkamme bussilla idän helmeksi kutsuttuun Merviin. Laajalle levittäytynyt Merv koostuu viidestä eri aikakauden kaupungista ja sen on arveltu olleen 1100-luvulla maailman suurin kaupunki. Keskeinen sijainti Silkkitien varrella toi sille vaurautta ja vaikutteita niin kulttuurien kuin uskontojen osalta, joten se on oikeutetusti Unescon maailmanperintökohde. Näemme kierroksellamme muun muassa 1100-luvulla hallinneen seldžukkisulttaani Sanjarin mausoleumin, jonka arkkitehtuuri on yksinkertaisuudessaan vaikuttavaa. Muinaiset linnoitukset, palatsit ja moskeijat todistavat Mervin menneistä kulta-ajoista. Lounaan syömme Maryssa ja ehdimme tutustumaan myös paikalliseen nykymenoon. Iltapäivällä palaamme pääkaupunkiin. (A tai RA, L, P)

Kunya-Urgench
4. päivä, lauantai Lähdemme aamulla toiselle koko päivän lentoretkelle. Koneemme laskeuduttua Pohjois-Turkmenistanin Dashoguziin jatkamme bussilla noin 100 kilometrin päähän Kunya-Urgenchiin. Jälleen kerran muinaisen Silkkitien merkitys korostuu laajoilla Keski-Aasian aavikoilla, jossa oli kymmeniä kukoistavia kaupunkeja, kuten Khorezm-dynastian pääkaupunki Kunya-Urgench. Sen kulta-aika kesti parin vuosisadan ajan 1100-luvulta alkaen. Suuri osa kaupungin muinaisista rakennuksista on raunioitunut kokonaan tai osittain, mutta mm. yksi Keski-Aasian korkeimmista minareeteista, Gutluk Temir, kohoaa aikaa uhmaten kohti korkeuksia. Tutustumme tähän mystiseen Unescon maailmanperintökohteeseen, ennen kuin palaamme Dashoguziin lounaalle. Illaksi lennämme takaisin Aşgabatiin. (A tai RA, L, P)

Aşgabat
5. päivä, sunnuntai Silkkitien perintöä kunnioittaen lähdemme aamulla keskustan ulkopuolelle aistimaan markkinatunnelmaa. Laaja Tolkuchka-basaari on vilkkaimmillaan juuri sunnuntaiaamupäivällä. Tämä venäjänkielinen sana viittaa tönimiseen väkijoukossa, mikä kuvasti basaarin entisen paikan ahtautta. Tolkuchkan yli 2000 kaupassa on tarjolla lähes kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Markkinoilla on valtava mattovalikoima, mutta paljon muutakin paikallista ja kaukaisempaa tavaraa on tarjolla vaatteista käsitöihin. Laajassa basaarissa meillä on runsaasti aikaa kierrellä itämaisen kaupanteon keskellä. Myös nälkäisille ja janoisille löytyy helpotusta kahviloista sekä bistroista. (A, L, P) 

Derwaza (lisämaksullinen retki)
6. päivä, maanantai Lounaan jälkeen halukkaat voivat osallistua lisämaksulliselle retkelle autiomaahan. Lähdemme nelivetoautoilla noin 280 kilometrin päähän pohjoiseen kohti Derwazaa. Päällystetty tie halkoo Karakumin aavikkoa, joka kattaa noin 80 % Turkmenistanin pinta-alasta. Harvojen kylien liepeillä kamelit ovat yleinen näky ja yksi elämän perusedellytyksistä. Viimeiset kilometrit ajamme aavikolla. Derwazan palava kraatteri, jota kutsutaan myös helvetin portiksi, on kenties Turkmenistanin erikoisin nähtävyys. Paikka on täynnä mystiikkaa 70 metriä leveän kraatterin lieskojen loimutessa pimenevää taivasta valaisten. Ammottava, parikymmentä metriä syvä monttu syntyi neuvostoaikoina 1970-luvun alkupuolella, kun maa romahti geologisen tutkimusryhmän alla maanalaiseen kaasua vuotavaan onkaloon. Palamaan sytytetyn kaasun ajateltiin loppuvan muutamassa viikossa, mutta edelleenkin yli 45 vuoden jälkeen palava pätsi ihmetyttää harvoja Derwazaan eksyviä matkailijoita. Syömme retkipäivällisen paikan päällä. Takaisin Aşgabatiin palaamme myöhään yöllä. (A, L, RP tai P)

Derwazaan voi ottaa mukaan repun tai pehmeän kassin retkivarusteita varten. Retkellä käytössämme ei ole saniteetti- tai wc-tiloja eikä muitakaan mukavuuksia. Kokkimme loihtii meille päivällisen leirissä paikan päällä. Kokemus palavan kraatterin äärellä hämärtyvässä autiomaan illassa on ikimuistoinen. Retken hinta on 160 euroa ja pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa tilatessanne. Toteutuminen edellyttää vähintään 10 osallistujaa. Matkanjohtajamme osallistuu Derwazan retkelle, jolloin Aşgabatiin jäävillä on retken ajan vapaa-aikaa. Heillä maanantain päivällinen on hotellissa.

Aşgabat
7. päivä, tiistai Meillä on aamulla vapaa-aikaa. Lounaan jälkeen käymme maa­tilalla katsomassa ahaltekinhevosia. Uljaat rotuhevoset ovat olleet turkmeenien ylpeyden aihe jo vuosisatojen ajan. Näemme myös maan ensimmäisen presidentin Saparmurat ”Turkemenbashi” Nijazovin rakennuttaman ylellisen moskeijan, joka on myös tämän vuonna 2006 edesmenneen kaikkien alojen erityisasiantuntijan ja turkmeenien suuren johtajan viimeinen leposija. (A, L, P) 

Aşgabat – Helsinki
8. päivä, keskiviikko Puolenyön jälkeen kuljetus lentokentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 02.55 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) kohti Helsinkiä, jonne saavumme klo 11.55.

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 640 e

Lisäretki: Derwaza 160 e (minimi 10 osallistujaa)

Pakollisia rokotuksia ei ole. Turkmenistaniin tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Huom. Tarvitsemme matkalla käyttämänne passin tiedot jo matkan varaushetkellä tai viimeistään n. 3 kk ennen matkaa. Lähetämme tarkemmat ohjeet ja viisumianomuskaavakkeet hyvissä ajoin.

Turkmenistanin sisäisten lentojen aikataulut vahvistetaan vasta lähellä ajankohtaa, minkä vuoksi pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin. Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme hyvää liikuntakykyä. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Turkmenistanin kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Voit olla kiinnostunut myös näistä