Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Matka Toscanaan ja Puccini-festivaalille

Matka ei nyt ole ohjelmassamme. Katso muut Euroopan matka täältä.

Uutuus
  • Firenze retki
  • Lucca 4 yötä
  • Carrara retki
  • Pisa retki
  • Bologna 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Valloittava matkanjohtajamme Raffaello johdattaa meidät synnyinsijoilleen Toscanaan ja sen kiehtovaan historiaan, kulttuuriin sekä kuvankauniisiin maisemiin. Aluksi tutustumme Firenzeen, joka oli jo 1400-luvulla mahtava kaupunkivaltio ja jonka renessanssitaiteilijoiden työt tunnetaan maailmanlaajuisesti. Majoitumme neljäksi yöksi Luccaan, jossa pääsemme nauttimaan italialaisesta tunnelmasta ja välittömästä elämänmenosta kauniin arkkitehtuurin, maukkaan ruuan ja monimuotoisen musiikin siivittämänä.

Matkan kohokohta on tietenkin Puccini-festivaali, joka järjestetään noin 10 000 asukkaan Torre del Lagossa nyt jo 66. kerran. Klassisen musiikkimaailman katseet kohdistuvat joka kesä tähän pieneen kylään, kun Italian tunnetuimmat solistit, kapellimestarit ja orkesterit esittävät Giacomo Puccinin rakastettuja oopperoita Massaciuccolijärven rannan ulkoilmanäyttämöllä. Pimeässä, samettisessa illassa oopperaelämys on ainutlaatuinen. Koska olemme kirjaimellisesti Puccinin synnyinsijoilla, tutustumme tietenkin myös Puccinin syntymäkotiin sekä Villa Puccini -museoon. Vierailemme myös Carraran marmorilouhoksilla ja ihmettelemme Pisan kaltevaa tornia. Matkamme päättyy Emilia-Romagnan maakunnan pääkaupunkiin Bolognaan, joka on yksi Italian tunnetuimmista ruokakaupungeista. Matkan hintaan sisältyy oopperalippu.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Firenze – Lucca
1. päivä, keskiviikko 15.7. Lento Helsingistä (Finnair) Bolognaan klo 7.30–9.30. Lentokentältä ajamme noin 2 tunnin matkan Firenzeen. Toscanan maakunnan upea pääkaupunki tunnetaan länsimaisen taiteen kehtona. Kaupungin menestystarina alkoi jo 1200-luvulla käsityöläiskiltojen aktiivisen liiketoiminnan seurauksena; pankkitoiminnan myötä kaupungista kehittyi aikakautensa merkittävin taloudellinen keskus. Firenzen floriinista tuli Euroopan tärkein valuutta. Valta-asemaan kohosi Medicien pankkiirisuku, jota Eurooppa saa kiittää renessanssin kulttuuriaarteistaan. Heidän aikakaudellaan taide, tiede ja humanismi kehittyivät Firenzessä vapaammin kuin missään muualla Euroopassa. Medicit antoivat mahdollisuuden aikakautensa taiteilijoille ja kuvanveistäjille – Fra Angelico, Donatello, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo ja Giorgio Vasari – ikuistaa nimensä jälkipolville. Kauppayhteydet toivat uusia vaikutteita myös Euroopan ulkopuolelta. Arabialaisten numeroiden käyttöönotto ja geometrian kehittyminen sai toscanalaiset arkkitehdit toteuttamaan kunnianhimoisia rakennushankkeita; Lorenzo Ghiberti kuvitti kastekappelin pronssiovet ja Filippo Brunelleschi suunnitteli tuomiokirkon taivaita hipovan kupolin. Teemme noin 3 tunnin opastetun kaupunkikierroksen, joka tehdään pääosin kävellen. Lounaan jälkeen matkamme jatkuu vielä noin 1,5 tuntia Luccaan, jossa majoitumme 4 yöksi keskustan tuntumassa, kaupunginmuurin ulkopuolella sijaitsevaan keskitason Alberto Celide -hotelliin (★★★★). (L)

Lucca
2. päivä, torstai 16.7. Lucca tunnetaan Puccinin syntymäkaupunkina. Luccan läpi virtaa Serchiojoki ja sen historiallista vanhaa keskustaa ympäröi renessanssityylinen kaupunginmuuri. Ensivaikutelma vanhasta keskustasta on kirkkoja ja torneja, jotka kuvastivat aikoinaan kaupungin menestystä liike-elämässä. Kaupungin yli 2000 vuotta vanhat aukiot ja torit ovat edelleen paikkoja, joista ostetaan tuoreimmat vihannekset ja hedelmät sekä näyttävimmät kukat. Kaupungin tunnelma on leppoisa ja sen kapeita kujia ja pieniä liikkeitä on mukava tutkiskella omin päin. Teemme 2 tunnin kävelykierroksen, jonka aikana käymme tietenkin Giacomo Puccinin syntymäkodissa. Matkanjohtaja auttaa löytämään mieluisia ruokapaikkoja niin lounas- kuin päivällisaikaankin. Illalla herkistymme San Giovannin kirkkokonsertissa. (A)

Carrara ja Pisa
3. päivä, perjantai 17.7. Aamiaisen jälkeen meillä on edessä 1,5 tunnin ajomatka vuoristotietä Carraran marmorilouhoksille, jossa meillä on opastettu kierros. Tutustumme marmorin louhinnan ja veiston historiaan ja nykypäivään. Carraran alue on Italian suurin marmorintuottaja ja mm. Firenzessä sijaitseva Michelangelon veistämä Daavid-patsas on tehty Carraran valkoisesta marmorista. Iltapäivällä matkamme jatkuu reilun tunnin ajomatkalla Pisaan. Suuntaamme Campo dei Miracolin alueelle, jossa kattavan kierroksen aikana kuulemme kuuluisan kaltevan tornin tarinan lisäksi Italian suurimman kastekappelin ja kauniin tuomiokirkon historiasta. Kaltevaa tornia ihmettelemme ulkoa päin, kastekappelissa ja tuomiokirkossa teemme kierroksen sisätiloissa. Luccaan palaamme myöhään iltapäivällä. Illalla on vielä aikaa aistia vanhankaupungin tunnelmia joko omatoimisesti tai matkanjohtajan kanssa. (A, L)

Lucca – Torre del Lago
4. päivä, lauantai 18.7. Leppoisan aamiaisen jälkeen meillä on omaa aikaa kierrellä keskustan viehättävillä kujilla tai suunnata vaikka merenrantaan, jonne matka taittuu junalla puolessa tunnissa. Iltapäivällä menemme bussilla Torre del Lagoon, jonne on reilun puolen tunnin ajomatka. Tutustumme ensin järven rannalla sijaitsevaan Villa Pucciniin, jolla oli suuri merkitys Giacomo Puccinin elämässä vuosikymmenten ajan. Kauniin puutarhan ympäröimä huvila on nykyään museoitu ja avoinna yleisölle. Täällä hän sävelsi tunnetuimmat oopperansa, kuten Toscan ja Madame Butterflyn. Ihailijoidensa onneksi huvila on säilytetty liki alkuperäisenä. Huvilakierrosta siivittää maestron musiikki, kun kurkistamme hänen elämäänsä lukuisien muotokuvien, henkilökohtaisten tavaroiden ja nuottivihkojen avulla. Meillä on muutama tunti vapaata aikaa ennen aikaista päivällistä ja illan huipentavaa ulkoilmateatterissa esitettävää Turandot-oopperaa, johon meille on varattu 1. kategorian paikat. Palaamme Luccaan myöhään illalla ikimuistoista oopperaelämystä rikkaampina. (A, P)

Bologna
5. päivä, sunnuntai 19.7. Jätämme hyvästit Luccalle ja aloitamme noin 2,5 tunnin bussimatkan Bolognaan. Bologna jää vierailijan mieleen idyllisenä ja aitona italiaisena kaupunkina. Ruokapääkaupunkina tunnettu Bologna on myös vilkas yliopistokaupunki. Siellä sijaitsee Italian toiseksi suurin yliopisto, jonka historia ulottuu jopa vuoteen 1088. Kaupungin historiallinen keskusta keski- ja renessanssiajan rakennuksineen levittäytyy ison aukion, Piazza Maggioren ympärille. Kaupunkiin on rakennettu noin 40 km holvikaarten kattamia jalkakäytäviä suojaamaan jalankulkijoita sateelta ja liialta auringonpaisteelta. Teemme noin 2 tunnin kävelykierroksen, jonka jälkeen majoitumme keskustaan, historiallisessa rakennuksessa sijaitsevaan hyvään keskitason I Portici -hotelliin (★★★★). Illalla nautimme matkan päätöspäivällisen. (A, P)

Bologna – Helsinki
6. päivä, maanantai 20.7. Aamiaisen jälkeen suuntamme Bolognan lentokentälle, josta lento (Finnair) Helsinkiin klo 10.30–14.30. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Voit olla kiinnostunut myös näistä