Matkan kohokohtia: 


Ankara kaupunki, joka ei elä turismin ehdoilla.

Tuulen viemää kuumailmapallomatka Kappadokiassa.

Teekupponen basaarissa tinkimisen yhteydessä.

Minareetit Istanbulin silhuetissa.

Suuri Turkin kiertomatka

– Anatolian Aarteet ja ikiaikainen Istanbul

Ankara – Kappadokia – Konya – Antalya – Pamukkale – Kusadasi – Efesos – Izmir – Istanbul

Lyhyen lentomatkan päässä on suurelta osin tuntematon Turkki täynnä kulttuuria, historiaa ja nykypäivää sekä hienoja maisemia. Tällä suurella kiertomatkallamme Anatoliassa eli Turkin Aasiaan kuuluvassa osassa ja Istanbulissa on vielä lisämausteena erinomaiset ostosmahdollisuudet ja sopivasti vapaa-aikaa Välimeren rannalla. Aloitamme matkanteon Ankarasta, josta Kemal Atatürk teki pääkaupungin v. 1923. Kappadokiassa ihmettelemme kristikunnan varhaishistoriaa erikoisessa maisemassa, joka on muinaisen tuliperäisen toiminnan ja jatkuvan eroosion muovaamaa. Konyassa syvennämme uskontotietoamme tutustumalla Mevlana Rumiin ja suufilaisuuteen. Pitkien ajomatkojen jälkeen on aika hengähtää Välimeren rannalla Antalyan kaupungissa, ennen kuin jatkamme Pamukkalen mineraalilähteille ja valkoisille kalkkiterasseille. Pysähdymme idyllisessä Kusadasissa, josta teemme retken antiikin Efesoksen upeaan rauniokaupunkiin. Izmir taas edustaa ehkä kaikkein nykyaikaisinta Turkkia. Matkan päätteeksi tutustumme Istanbuliin. Topkapin ja Dolmabahcen palatsit kertovat Ottomaanisulttaanien ylellisestä elämästä. Massiivinen Hagia Sofia ja Sininen moskeija hienostuneine minareetteineen näkyvät pitkälle Euroopan ja Aasian välissä virtaavaan Bosporinsalmeen. Valtavassa katetussa basaarissa on ostosmahdollisuuksien lisäksi erinomaiset eksymismahdollisuudet.

Kohteet        yöt

  • Ankara            2
  • Kappadokia      2
  • Konya             1
  • Antalya           2
  • Pamukkale       2
  • Kusadasi         2
  • Efesos             retki
  • Izmir               retki
  • Istanbul           3

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Ankara
1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 13.20 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Ankaraan, jonne saavumme klo 20.05. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Limak Ambassadore -hotelliin (★★★★).

Ankara
2. päivä, sunnuntai Vielä vajaa sata vuotta sitten Ankara, silloinen Angora, oli pieni kaupunki, josta tehtiin pääkaupunki Turkin tasavallan syntyessä vuonna 1923. Nykyisin monimiljoonainen Ankara on maan toiseksi suurin kaupunki Istanbulin jälkeen. Aloitamme kaupunkikierroksemme nyky-Turkin perustajan, maan ensimmäisen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin mahtipontiselta mausoleumilta. Käymme myös Anatolialaisen kulttuurin museossa, joka sai v. 1997 Euroopan parhaan museon palkinnon. (A, L)

Ankara – Kappadokia
3.–4. päivä, ma–ti Aamiaisen jälkeen lähdemme n. 4 tunnin bussimatkalle Kappadokiaan, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Dinler-hotelliin (★★★★★). Kappadokian erikoinen maisema on syntynyt miljoonien vuosien kuluessa vulkaanisen toiminnan ja eroosion tuloksena. Basaltista ja pehmeämmästä ns. tuffikivestä on aikojen saatossa muodostunut erikoisia kivitorneja, ”keijukaisten savupiippuja”, jotka tuovat mieleen jättikokoisten herkkutattien esiintymän. Muitakin mielleyhtymiä saattaa tosin tulla mieleen. Alueen asukkaat ovat kaivaneet basaltin alla olevaa pehmeää tuffikiveä asunnoiksi, luolakirkoiksi, luostareiksi ja erakkoluoliksi. Luolakirkkoja ja kappeleita on useita satoja. Unescon suojeluksessa olevassa Göremen ulkoilmamuseossa tutustumme kirkkoihin ja niiden hyvin säilyneisiin seinämaalauksiin. Kappadokia oli yksi alkukristillisen ajan keskuspaikoista. Maanantain ja tiistain aikana näemme toinen toistaan erikoisempia luonnonmuodostelmia. Käymme myös Avanoksen kaupungissa, joka tunnetaan korkealaatuisesta keramiikastaan. (2xA, 1xL, 2xP)

Kappadokia – Konya
5. päivä, keskiviikko Varhain aamulla halukkailla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle (145 e) kuumailmapallolennolle. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla kohti Konyaa. Tutustumme matkalla yhteen alueen monista maanalaisista kaupungeista. Historian saatossa tänne on rakennettu kymmeniä maanalaisia kaupunkeja, joissa tuhannet paikalliset asukkaat heettiläisistä alkukristittyihin piileskelivät vihollisiaan. Monet kaupungeista olivat yhteydessä toisiinsa kilometrien mittaisilla käytävillä. Huom! Kävelyretki maan alla ei sovi klaustrofobisille eikä liikuntarajoitteisille. Jatkamme matkaa Anatolian suurimmalle muinaiselle karavaaniasemalle Sultanhaniin, jonka seldzukit rakensivat 1200-luvulla. Vastaavanlaisia asemia oli Anatoliassa useita, sillä niitä rakennettiin kamelin päivämatkan eli 25–40 km:n välein. Myöhemmin iltapäivällä saavumme Konyaan (Ikonion). Se on ollut pyörivien dervissien keskuspaikka 1200-luvulta saakka, jolloin järjestön perustaja Mevlana Celaleddin Rumi asui kaupungissa. Hän edusti suufilaisuutta eli islamin mystiikkaa. Tanssi eli pyöriminen (sema) on keskeinen osa uskonnonharjoitusta, meditaatiomuoto. Konyassa vierailemme Mevlanan mausoleumissa, jonne hänet ja hänen läheisensä on haudattu. Majoitumme ensimmäisen luokan Dedeman-hotelliin (★★★★★). (A, P)

Konya – Antalya
6.–7. päivä, to–pe Anatolian ylätasangolta ajamme mahtavien Taurus-vuorten yli alemmaksi Välimeren tasangolle ja Antalyaan. Se on Turkin viidenneksi suurin kaupunki, jonka lentokentän kautta matkailijavirrat jatkavat Antalyan itä- ja länsipuolella sijaitseviin lomakohteisiin. Kaupunki on saanut nimensä Pergamonin kuningas Attalos II:sta, joka halusi perustaa kaupungin niin kauniiseen paikkaan, ettei kukaan saa siitä katsettaan irti. Saavuttuamme Antalyaan teemme lyhyen kaupunkikierroksen ennen päivällistä. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Rixos Downtown -hotelliin (★★★★★). Perjantaina on vapaa-aikaa. (2xA, 2xP)

Antalya – Pamukkale
8.–9. päivä, la–su Vapaapäivän jälkeen joudumme irrottamaan katseemme kauniista Antalyasta ja jatkamme lauantaiaamuna matkaa Anatolian sisäosiin Pamukkaleen (Hierapolis), joka on yksi Turkin luonnonihmeistä. Pamukkale eli Puuvillalinna tunnetaan lämpimistä mineraalilähteistään. Kalkkipitoiset vedet ovat vuosituhansien ajan virranneet vuorenrinteitä pitkin ja muodostaneet valkoisia terasseja, jotka todellakin näyttävät kauempaa katsottuna puuvillalta. Käveleminen terasseilla on nykyisin mahdollista vain rajoitetulla alueella eikä uiminen siellä ole enää sallittua. Mineraalivesien vaikutusta voi kuitenkin kokeilla vaikka sunnuntaina hotellimme altaassa. Hierapolis oli aikoinaan lähteiden ympärille syntynyt kukoistava kaupunki, josta on edelleenkin paljon nähtävissä, mm. pääkatu roomalaisine ja bysanttilaisine portteineen, kylpylöitä, amfiteatteri, yksi antiikin suurimmista hautausmaista sekä Kleopatran uima-allas. Pamukkale on Unescon suojelukohde. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Lycus River -hotelliin (★★★★). (2xA, 1xL, 2xP)

Pamukkale – Kusadasi
10. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen lähdemme muutaman tunnin bussimatkalle viehättävään Kusadasin pikkukaupunkiin. Matkalla pysähdymme nahkatehtaan myymälässä. Turkki tunnetaan nahkateollisuudestaan, jonka korkealaatuiset tuotteet ja mallit ovat maailman huippumuotitalojen tilauslistoilla. Kusadasissa majoitumme 2 yöksi Egeanmeren rannalle ensimmäisen luokan Charisma-hotelliin (★★★★★). (A, P)

Efesos
11. päivä, tiistai Teemme puolipäiväretken antiikin Efesoksen rauniokaupunkiin. Se oli 2000 vuotta sitten Vähän-Aasian rannikon johtava kauppa- ja satamakaupunki ja Rooman valtakunnan toiseksi suurin kaupunki. Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen kenraali Lysimachus rakensi uuden Efesoksen, jonka rauniot ovat tänä päivänä koko Välimeren alueen mahtavimpia nähtävyyksiä. Efesos oli kuuluisa Artemis-jumalattaren temppelistä. Tästä yhdestä antiikin seitsemästä ihmeestä muistuttaa nykyisin vielä yksi pylväs. Efesos oli myös yksi Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta. Läheisellä Satakielenvuorella on yksi matkamme koskettavimmista kohteista: Neitsyt Marian koti. 1800-luvulla elänyt saksalainen nunna sai näyn, jonka mukaan Marian koti ja hauta olivat Efesoksessa. Oletettu Marian koti on tänä päivänä kaunis kappeli pinjametsän keskellä. Ennen paluuta Kusadasiin tutustumme vielä maailmankuulujen turkkilaisten mattojen valmistukseen. (A, P)

Kusadasi – Izmir – Istanbul
12. päivä, keskiviikko Aamulla matkamme jatkuu Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Izmiriin (Smyrna). Nykyiselle paikalleen sen perusti itse Aleksanteri Suuri. Vanhasta Smyrnasta on kuitenkin vain vähän jäljellä. Kaupunki tuhoutui pahoin tulipalossa v. 1922, kun Anatolian valloitusta yrittäneet kreikkalaiset ajettiin mereen Atatürkin johdolla. Nyky-Izmir on moderni ja kansainvälinen kaupunki. Teemme pienen kaupunkikierroksen ja lounastamme kaupungissa ennen iltapäivän lentoa Istanbuliin. Istanbulissa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Titanic City -hotelliin (★★★★).
(A, L)

Istanbul
13.–14. päivä, to–pe Istanbul (Byzantion, Konstantinopoli) on ainut kaupunki maailmassa, joka sijaitsee kahdella mantereella. Euroopan ja Aasian erottaa kuvauksellinen Bosporinsalmi, joka taas yhdistää Mustanmeren ja Marmarameren. Istanbulissa kohtaavat itä ja länsi, minkä vuoksi kaupungin tunnelma on ainutlaatuinen. Asukasluku lienee lähentymässä 17 miljoonaa. Itä-Rooman eli Bysantin ja Ottomaanien kulttuuriperintö on vahvasti läsnä tässä lukemattomien historiallisten rakennusten ja monumenttien metropolissa. Torstain kierroksellamme näemme tärkeimmät historialliset kohteet, kuten Hippodromin, Sinisen moskeijan, Hagia Sofian ja Topkapin palatsin. Käymme myös maailman suurimpiin katettuihin basaareihin kuuluvassa Kapali Carsissa, jossa on tuhansia pikku liikkeitä kymmenien kujien varrella. Perjantaina tutustumme ylelliseen Dolmabahcen palatsiin ja ihastelemme Bosporinsalmen maisemia veneristeilyllä. Päivän päätteeksi vietämme vielä turkkilaisen illan showravintolassa. (2xA, 1xL, 1xP)

Istanbul – Helsinki
15. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 13.15–16.45 lento (Turkish Airlines) Helsinkiin. (A)
 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.


Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Turkki
Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia
Hierapolis-Pamukkale
Historic Areas of Istanbul
 

VIHJEITÄ MATKALLE LÄHI- JA KAUKOITÄÄN

Matka itään voi pitää sisällään hyvin erilaisia elementtejä riippuen siitä, onko kohteena Intia, Japani, Uzbekistan vai joku muu idän ihmeellisistä maista. Laajasta idästä riittääkin ammennettavaa vaikka kuinka monelle matkalle. Hintataso idässä on pääsääntöisesti edullisempi kuin lännessä, mikä helpottaa kattavan matkavalikoiman tarjoamista. Olympialla onkin runsaasti matkavaihtoehtoja, joiden ilmansuunta on itä.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat syksyyn, talveen ja kevääseen, joka on perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja sadekuurot päivisin yleisiä. Japanin kiertomatkat samoin kuin Lähi-idän-matkat ajoittuvat syksylle ja keväälle, jotka ovat sääolojen puolesta miellyttävimmät matkustusajankohdat. Usein maalis-huhtikuun vaihteessa Japania koristaa lyhyt, mutta erittäin kaunis kirsikankukkaloisto. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta hintataso edullisempi. Tällöin matkustaminen on myös ruuhkattomampaa.

Olympian Aasia -kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Aasiaan matkustaville toimintaohjeiden mukana ”Olympian Aasia” -kirjan (Kiinaan matkustaville ”Olympian Kiina” -kirjan), joka kertoo alueen eri maiden kulttuureista, historiasta, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa ainakin 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin moniin Lähi-idän ja Keski-Aasian kohteisiimme. Kaukoidän kohteista viisumi tarvitaan Kiinaan, Laosiin, Kambodžaan, Indonesiaan, Intiaan, Burmaan sekä Bhutaniin. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten – esim. Suuri Indokiinan kiertomatka vaatii 4–5 tyhjää sivua. Osa viisumeista tulee passiin, joten tarvitsemme passinne esim. Intian-viisumia varten 3 viikkoa ennen matkan alkua. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle. Joillekin matkoille tarvitsemme passin tiedot jo noin 2 kuukautta ennen matkaa.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa lämmin pusero. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta.

Lähi-idässä ja Uzbekistanissa esim. moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää liian lyhyitä shortseja tai hihattomia puseroita. Samoin Armenian ja Georgian kirkoissa tulisi olla olkavarret ja polvet peitettynä. Iranissa pukeutumissäädökset erityisesti naisille ovat tiukemmat kuin muissa Lähi-idän kohteissamme. Hiukset tulee peittää; samoin edellytetään väljähköä ruumiinmuodot kätkevää pitkähihaista puseroa tai tunikaa, ja nilkat peittävää pitkää hametta tai pitkiä housuja.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta keltatautia vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa.Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Burmaan, Indokiinaan, Indonesiaan (ja tietyissä tapauksissa Intiaan) suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne peruslääkitys.Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi myös desinfiointigeelillä. Japaniin ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, riittää kun matkailijan perusrokotukset ovat kunnossa.

Ruokailut
Useimmilla Lähi- ja Kaukoidän-matkoillamme on puolihoito ja joinakin päivinä täysihoito. Bhutanissa on täysihoito. Suosittelemme juomaan Lähi- ja Kaukoidän-matkoillamme vain sinetöityä, pullotettua vettä. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita varsinkin Intiassa, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Japanissa hygieniataso on erittäin korkea, joten ruokailu on turvallista pienimmissäkin ravintoloissa. Japanin-matkoihimme olemme pääasiallisesti sisällyttäneet vain aamiaiset, sillä kaikkialla on paljon edullisia ravintoloita tarjolla.

Hintataso ja ostokset
Hotellien palvelut Lähi-idän kohteissamme ovat hintavia, mutta muuten maat ovat edullisia. Hyviä tuliaisia ovat erilaiset käsityöt, kuten taonnaiset, kudonnaiset, keramiikka ja Turkissa myös nahkatuotteet ja vaatteet.

Hintataso monissa Kaukoidän kohteissamme on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet, öljymaalaukset jne. Japanissa hinnat ovat Suomen tasoa.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät kaikki juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

 


Näytä Suuri Turkin kiertomatka suuremmalla kartalla

Huom! Kartta on suuntaa antava.

Ylös