Hyppää pääsisältöön

Mongolian kiertomatka ja Naadam-festivaali

Upeita maisemia, Naadam-festivaalin kiihkeää tunnelmaa, przewalskinhevosia ruohoarolla, Tsingis-kaanin historiaa ja jurttaelämää Mongoliassa

  • Ulan Bator 3 yötä
  • Hustain Nuruun kansallispuisto 1 yö
  • Kharkhorin (ent Karakorum) 2 yötä
  • Mongkol Els 1 yö
  • Ulan Bator 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Mongolia tuo mieleen eksoottisia mielikuvia Tsingis-kaanista, kameleista vaeltamassa Gobin autiomaassa ja villihevosista laukkaamassa laajoilla tasangoilla. Nykyäänkin tässä syrjäisessä maailmankolkassa voi tuntea kulkevansa ajassa ainakin pari vuosisataa taaksepäin.

Tällä kiertomatkalla on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea upean luonnon lisäksi myös aito mongolialainen Naadam-festivaali. Unescon suojeltavien kulttuurihistoriallisten tapahtumien listalla olevan festivaalin kilpailulajit ovat mongolialainen paini, laukkakisat ja jousiammunta.

Lisäksi tutustumme mm. Mongolian ensimmäiseen buddhalaiseen luostariin, Tsingis-kaanin perustaman muinaisen pääkaupungin Karakorumin raunioihin ja paimentolaisten elämään. Mongoliassa yövymme neljä yötä jurttakylissä ja viisi yötä hotellissa.

Mongoliassa on täysihoito tulo- ja lähtöpäivää lukuun ottamatta.

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen

1. päivä, sunnuntai 8.7.
Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 13.25 Moskovan kautta (Aeroflot) Ulan Batoriin, Mongoliaan.

Ulan Bator
2. päivä, maanantai 9.7.
Klo 6.00 saavumme Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin, jonka nimi tarkoittaa ”punaista sankaria”. Lentokentältä ajamme kaupungin keskustaan Tsingis-kaanin aukiolle (ent. Sukhbaatar-aukio), jonka laidalla ovat maan hallintorakennukset. Lounaan jälkeen majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Khan Palace -hotelliin. Illalla nautimme hotellissamme tervetulopäivällisen. (L, P) S

Ulan Bator
3. päivä, tiistai 10.7.

Vaikutelma Ulan Batorista on hämmentävä: sosialismin aikana rakennettujen betonitalojen välistä vilkkuvat tuhannet jurtat. Aloitamme pääkaupunkiin tutustumisen ”Täydellisen riemun paikasta”, maan suurimmasta ja tärkeimmästä luostarista, Gandantegchinlenista. Vierailemme Gobi Kashmir -tehtaassa sekä tehtaan myymälässä, jossa voimme ihastella mm. värikkäitä huiveja ja lämpimiä neuleita. Ohjelmamme jatkuu vierailulla Bogd King -museossa, jossa on näytteillä runsaasti esineistöä vanhasta lamalaisluostarista. Ennen päivällistä käymme vielä Tsingis-kaanin aukiolla katselemassa ihmisiä. (A, L, P)

Ulan Bator (Naadam-festivaali)
4. päivä, keskiviikko 11.7.
Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla Ulan Batorin stadionille Naadam-festivaalin juhlaviin avajaisiin. Pääsemme seuraamaan sekä jousiammuntaa että perinteistä mongolialaista painia. Lounaan jälkeen jatkamme festivaalitunnelmissa ja illalla osallistumme vielä juhlakonserttiin ja gaalapäivälliselle. (A, L, P)

Ulan Bator – Naadam-festivaali – Hustain Nuruun kansallispuisto
5. päivä, torstai 12.7.
Aamulla lähdemme vielä katsomaan Naadamin ratsastuskilpailua. Myöhemmin jatkamme bussilla (n. 3 t) Hustain Nuruun kansallispuistoon, joka on pääasiassa aroa. Kuuluisat przewalskinhevoset (mongolianvillihevonen) olisivat kuolleet sukupuuttoon ilman suojelutoimenpiteitä, mutta nyt vuosikymmeniä jatkuneen suojelutyön tuloksena ne vaeltavat taas täällä Mongolian aroilla. Illansuussa majoitumme keskitason Moltsog-jurttakylään. (A, RL, P)

Hustain Nuruu – Kharkhorin (ent. Karakorum)
6. päivä, perjantai 13.7.
Matkamme jatkuu ylätasangon ruohoarolla kohti Silkkitien varrella sijainnutta Kharkhorinia, entistä Tsingis-kaanin mahtavaa pääkaupunkia, joka autioitui kiinalaisten vuonna 1388 tekemän valloitusretken jälkeen. Syömme matkalla lounaan. Kharkhoriniin saavuttuamme tutustumme mielenkiintoiseen Karakorumin museoon, joka valaisee meille hyvin Mongolian suurvallan sekä tällä paikalla olleen pääkaupungin historiaa. Myöhemmin majoitumme 2 yöksi keskitason Munkhtenger-jurttakylään Kharkhorinin läheisyyteen. (A, L, P)

Kharkhorin
7. päivä, lauantai 14.7.
Aamiaisen jälkeen ajamme Tsingis-kaanin vuonna 1220 perustaman pääkaupungin paikalle. Vierailemme vuonna 1586 perustetussa Erdene Zuun buddhalaisluostarissa. Luostarin kukoistuskaudella siinä asui yli 1000 munkkia ja alue käsitti lähes 60 temppeliä. Kun stalinistien aika 1930–1940-luvulla päättyi, jäljellä oli vain neljä temppeliä. Nykyisin ainoastaan Lavrin Sumin temppeli on munkkien käytössä. Alueella on erinomaisia esimerkkejä 1500-luvun buddhalaisesta ikonografiasta. Luostarissa on värikkäitä tiibetinbuddhalaisia thangka-maalauksia, buddha-veistoksia ja seremonioissa käytettäviä naamioita. Karakorumin kaupungista on jäljellä vain vähäiset rauniot luostarin läheisyydessä. Luostarin ja Karakorumin kaivausalueen jälkeen käymme Kuninkaiden monumentilla, josta avautuu näköala kauniiseen Orkhonjoen laaksoon. Raunioistaan ja paimentolaisten laiduntamista aroistaan tunnettu laakso on Unescon maailmanperintökohde. Lounaan jälkeen vierailemme Khushuu Tsaidamissa, missä tutustumme prinssi Kul-Teginin (685–731) ja hänen veljensä Bilge-Khanin hautamonumentteihin. Myöhään iltapäivällä palaamme jurttakylään. (A, L, P)

Kharkhorin – Mongkol Els
8. päivä, sunnuntai 15.7.

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Mongkol Els -hietikkoa. Lounaan jälkeen tutustumme hevostenkasvattajien leiriin ja halukkaat voivat kokeilla, miltä perinteinen puusatula tuntuu.  Majoitumme iltapäivällä Sweet Gobi Eco Lodge -jurttakylään luonnon keskelle. Voimme nauttia autiomaan kauneudesta ja rauhasta ja vaikka käydä kävelemässä hiekkadyyneillä. (A, L, P)

Mongkol Els – Ulan Bator
9. päivä, maanantai 16.7.

Viimeisen jurtassa vietetyn yön jälkeen lähdemme bussilla (n. 5 t) kohti Ulan Batoria. Päivän aikana saamme nauttia mahtavista maisemista. Samaan näkymään mahtuvat vehreät arot, vaeltavat hiekkadyynit, lumihuippuiset vuoret ja aavikon reuna. Lounaan jälkeen majoitumme Ulan Batorissa jo tuttuun Khan Palace -hotelliin, jossa nautimme myöhemmin päivällisen. (A, L, P)

Ulan Bator
10. päivä, tiistai 17.7.

Aamiaisen jälkeen käymme tutustumassa kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan mahtavaan Tsingis-kaanin ratsastajapatsaaseen. Palaamme kaupunkiin lounaalle, jonka jälkeen käymme uudessa mielenkiintoisessa dinosaurusmuseossa. Loppupäivä on vapaata aikaa ostoksiin. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

Ulan Bator ­– Helsinki
11. päivä, keskiviikko 18.7.

Aikaisin aamulla kuljetus lentokentälle, josta klo 7.10–12.35 lento (Aeroflot) Moskovan kautta (Aeroflot) Helsinkiin.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 980 e.

Matkalla tarvitaan Mongolian viisumi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Viisumin hankintaa varten pyydämme passin ja yhden passikuvan toimistoomme noin 2 viikkoa ennen matkaa.

Matkalla on huonokuntoisia tieosuuksia sekä pitkiä ajomatkoja. Jurtat on tehty puukehikon ympärille vedetystä huovutetusta kankaasta; jurtassa on kaksi sänkyä, pöytä, muutama tuoli ja keskellä kamiina. Erilliset suihku- ja wc-tilat ovat yhteiskäytössä. Kaikissa jurttakylissä ei ole sähköä. Kesällä päivät ovat hyvinkin lämpimiä, mutta öisin lämpötila laskee jopa lähelle nollaa.

Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot B:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 100 e/henkilö
  • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 7.12.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Mongolian kiertomatka ja Naadam-festivaali : Vinkkejä ja suosituksia

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Mongolia
Orkhon Valley Cultural Landscape

Kaikki Olympian kiertomatkat
Muut Aasian matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä