Hyppää pääsisältöön

Olli Marttilan erikoissafari: Afrikan Arkki

Olli Marttilan Afrikan Arkki-safarilla koetaan sekä Afrikan "kesä" että "talvi" Ngorongoron, Serengetin ja Tarangiren suojelualueilla.
  • Doha 1 yö
  • Lake Manyara 2 yötä
  • Ngorongoro 1 yö
  • Serengeti 4 yötä
  • Tarangire 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Ngorongoron häikäisevä kattilalaakso, nielu tulivuoren kraatterin pohjilla, kykenee jatkuvan veden saatavuuden ansiosta ylläpitämään ympäri vuoden runsasta tasankoeläinten joukkoa. Luonto palkitsee, ja pohjatasangolla rynnistää runsaasti maanosan luonnolle tunnusomaisia suuria eläimiä; antilooppeja, seeproja, norsuja, suurpetoja, jopa uhanalaiset sarvikuonot ovat täällä pystyneet pitämään pintansa.

Serengeti on lähes Etelä-Suomen läänin suuruisena valtava suojelualue, jonka yhdellä kulmalla voidaan elää eri vuodenaikaa kuin toisella. Juuri nyt nämä hetket ovat käsillä. Etelän tasangot voivat uutta kesää odotellen elää yhä odottavia aikoja, kun lännessä ja pohjoisessa saatetaan elää jo vehreää kevättä ja eläinlaumatkin ovat täysissä voimissaan. Tilanteet vaihtelevat vuodesta toiseen, mutta Serengeti ei ole koskaan autio. Sen takaa 2,5 miljoonan vahvuinen suurten nelijalkaisten joukko, joista sadattuhannet eivät jätä pysyvää reviiriään, tarjoavatpa elinolosuhteet kulloisellakin hetkellä mitä tahansa. Vahvana esimerkkinä ovat suurpedot, leijonat, leopardit, gepardit ja täplähyeenat, joita yhteensä elää puistossa reippaasti yli kymmenentuhatta yksilöä. Yhtä hyvin safarireitillemme osuvat puiston länsiosassa Grumetijoessa lymyävät niilinkrokotiilit ja virtahevot. Pimeän saapuessa voimme kukin leirissämme kokea joelta ja savanneilta kantautuvasta melskeestä, mitä on todellinen Afrikan yö.

Tarangiren puhuttelevat savannit mahtavine apinaleipäpuineen ja suurine norsulaumoineen elävät suurella todennäköisyydellä yhä pitkää kuivaa kautta. Puistoa halkova joki on kuitenkin puiston magneettinen napa, jonka ympäristöön suuret eläinlaumat, gnut, seeprat, puhvelit ja monet antiloopit ovat kokoontuneet laajoilta alueilta. Yleisesti on todettu, että kuivan kauden lopulla Tarangiren rivejään tiivistäneet eläinlaumat kuuluvat tuolloin Afrikan suurimpiin. Suurpedot leijonista alkaen käyttävät tilaisuuttaan hyväksi.

Tämän kaiken voimme aistia safarilla asuessamme yhtä hyvin keskellä puistoja sijaitsevissa lodgeissa kuin viettäessämme neljä yötä klassisissa safaritelttaleireissä keskellä puistojen villiä luontoa. Pääsemme kokemaan häivähdyksen oikeasta, entisajan safarimatkailusta nykyaikaisin mukavuuksin ja kuulemaan öisen savannin värisyttäviä ääniä.

Ohjelmaamme kuuluu 9 safariyötä, joista 4 vietetään vain meitä varten pystytetyissä telttaleireissä.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, RA=retkiaamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Safarilla on täysihoito)

Helsinki – Doha
1. päivä, tiistai 17.10.
Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 9.50 Qatariin. Saavumme Dohan lentokentälle klo 17.15 ja majoitumme lentokenttähotelliin. (P)

Doha – Lake Manyara
2. päivä, keskiviikko 18.10.
(Kilimanjaron lentokenttä – Lake Manyara n. 200 km, n. 3 t)
 Varhaisen aamiaisen jälkeen klo 8.50 lento (Qatar Airways) Tansaniaan. Saavumme Kilimanjaron lentokentälle klo 14.20. Matka Manyarajärvelle kestää kolmisen tuntia. Täällä majoitumme 2 yöksi meitä varten pystytettyyn ”klassiseen” safaritelttaleiriin. Teltoissa on seisomakorkeus, ja niissä on sängyt vuodevaatteineen. Teltoissa on kenttämallinen lämminvesisuihku ja huuhdeltava wc. Leirissä on sähköä kylmälaitteisiin ja kameroiden sekä puhelinten latausta varten. Muuten olemme Afrikan taivaan alla – viettäen iltamme ennen messiteltassa tarjottavaa päivällistä leirinuotion äärellä. (A, P)

Lake Manyara
3. päivä, torstai 19.10.
Aamiaisen jälkeen lähdemme Lake Manyaran kansallispuistoon. Lake Manyaran kansallispuisto (330 km2) sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman juurella. Suurin osa puistosta on matalaa soodajärveä. Lännessä puistoon kuuluva kapea kaistale puu- ja pensassavannia jää hautavajoaman reunajyrkänteen ja järven väliin. Kauempana luoteessa nousevat pilvien peittämät Ngorongoron alueen tulivuoret, joille satava vesi kulkeutuu maan alla kymmeniä kilometrejä ja pulppuaa jälleen maanpinnalle Manyarajärven pohjoispäässä. Vuoden ympäri virtaava makea vesi on luonut sinne ainutlaatuisen pohjavesimetsän, jonka suojissa elävät niin Manyaran kuuluisat norsut kuin leijonatkin. Myös impalat, vesiantiloopit, seeprat ja kirahvit laiduntavat puiston savanneilla ja metsissä. Lintulajeja on yli 400, mutta määrältään ylivoimaisia ovat usein järvellä ruokailevat flamingot. (A, RL, P)

Lake Manyara – Ngorongoro
4. päivä, perjantai 20.10.
(Lake Manyara – Ngorongoro, n. 100 km, n. 2 t)
Aamiaisen nautittuamme aloitamme matkamme kohti Ngorongoron kraatteria. Matkareitti etenee Itä-Afrikan hautavajoaman pohjalta vajoaman reunajyrkänteen päälle ja täältä ylemmäs Ngorongoron portille. Suojelualueen (8292 km2) keskus on kiistatta Ngorongoron kraatteri. Sen pohja on 600–700 metriä alempana ja on pääasiassa ruohosavannia. Vuoristometsät peittävät kraatterin etelä- ja kaakkoisrinteitä. Laskeudumme alas kattilalaakson pohjalle tutustuaksemme kraatterin eri osien eläimistöön, jonka osana erityisesti suuret lajit esittäytyvät vahvasti. Majoitumme kraatterin reunalla sijaitsevaan hyvään keskitason Ngorongoro Wildlife Lodgeen, josta avautuvat upeat maisemat alas kraatteriin. (A, RL, P)

Ngorongoro – Serengeti, Lobo 5. päivä, lauantai 21.10. (Ngorongoro – Lobo, n. 210 km, 8–9 t)
Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa Serengetiin. Ajamme Serengetin keskusosien kautta kohti pohjoista Loboa. Ajoreitin varrella näemme ruohotasankoja, savanneja ja jokivarsimetsiä, joissa asuu Afrikan monipuolisin lajisto suuria kasvinsyöjiä ja petoja. Avoin maasto suosii gepardin saalistustekniikkaa ja gasellit saavat olla jatkuvasti varuillaan. Lobo on yksi Serengetin villeimmistä osista. Jylhien kukkuloiden värittämällä savannilla elää ympäri vuoden runsaasti laiduneläimiä, joten myös suurpetojen kanta on vahva; leijonia, täplähyeenoja, leopardeja ja gepardeja. Matkalla syömme retkilounaan. Iltapäivällä majoitumme 2 yöksi keskitasoiseen Lobo Wildlife Lodgeen. (A, RL, P)

Serengeti, Lobo
6. päivä, sunnuntai 22.10.
Aamulla teemme pitkän puistoajon Lobossa. Puistoajon aikana syömme maastossa retkiaamiaisen. Ruohomerestä nousevat kalliosaarekkeet, kopjet, ovat oivallisia tähystyspaikkoja puistossa runsaslukuisina esiintyville leijonille. Lobo on Serengetin parhaita kissapetoalueita. Mikäli leijonat eivät täällä osu kohdalle, käsikirjoitustamme ei ole kuunneltu. Palaamme lounaalle lodgelle. Lepotauon jälkeen teemme iltapäiväajon. (RA, L, P)

Serengeti, Lobo – Serengeti, Kirawira
7. päivä,
maanantai 23.10. (Lobo – Kirawira, 170 km, n. 7 t)
Aamulla jatkamme matkaamme Serengetin länsikielekkeeseen, Kirawiraan. Siirtopäivä tapahtuu puistoajon merkeissä. Vierailemme virtahepojen ja niilinkrokotiilien asuttamalla Retima-altaalla ja koukkaamme Serengetin keskusalueiden monipuolisille luontopaikoille, missä nautimme myös retkilounaan. Sen jälkeen suuntaamme kohti Kirawiraa, missä majoitumme 2 yöksi omaan, jo Lake Manyarasta tutuksi tulleeseen safaritelttaleiriimme. (A, RL, P)

Serengeti, Kirawira
8. päivä, tiistai 24.10.
Tänään tutustumme Kirawiraan ja sen ympäristöön. Haarukoimme aluetta halkovan Grumetijoen rantapankkoja haeskellen erityisesti jokea asuttavia niilinkrokotiileja ja virtahepoja. Vierailemme myös seudulle ominaisilla tasanko- ja kukkula-alueilla. Näillä seuduilla elää – Serengetin vaelluslaumoista poiketen – pysyviä gnuantilooppiyhdyskuntia. (A, L, P)

Kirawira – Tarangire
9. päivä, keskiviikko 25.10.
(Kirawira – Tarangire, 400 km, kokopäiväajo)
Aamiaisen jälkeen hyvästelemme leirihenkilökuntamme ja suuntaamme Serengetin ja Ngorongoron suojelualueen läpi kohti Tarangirea. Matka on pitkä ja osin rasittava, mutta kun myöhään iltapäivällä saavumme Tarangireen, uusi elämä aukenee. Kuiva kausi suurella todennäköisyydellä jatkuu täällä yhä edelleen, ja ennen kuin kokoonnumme illanviettoon, halukkaat ehtivät vielä rentoutua vaikka lodgen uima-altaalla. Majoituspaikkamme Tarangire Safari Lodge on hyvätasoinen, pysyvä telttalodge, joka sijaitsee harjun päällä huikeiden näköalojen äärellä yli akasioiden täplittämän savannin. Puistoa halkova Tarangirejoki on suoraan edessä. Majoitumme tänne 2 yöksi. (A, RL, P)

Tarangire
10. päivä, torstai 26.10.
Tänään tutustumme Tarangiren luontoon. Varhaiselle aamuajolle otamme mukaan retkiaamiaisen, jonka nautimme sopivaksi katsomallamme paikalla. Pääkohteenamme on 35 km lodgelta sijaitseva Silalesuo, joka varsinkin kuivalla kaudella on vesilampareineen todellinen suurten eläinten keidas. Lounaalle palaamme lodgelle, ja levähdettyämme päivän kuumimman hetken jatkamme iltapäiväajolla aina illansuuhun saakka. (RA, L, P)

Tarangire – Arusha
11. päivä, perjantai 27.10.
(Tarangire – Arusha, 115 km, n. 2 t)
Aamiaisen jälkeen poistumme Tarangiresta ja ajamme takaisin Arushaan. Matkan varrella teemme ostoksia. Jäähyväislounaan jälkeen kuljetus Kilimanjaron lentokentälle, josta lento (Qatar Airways) Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin lähtee klo 15.20. (A, L)

12. päivä, lauantai 28.10. Saavumme Helsinkiin klo 7.15.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta/teltasta 650 e

Malarianestolääkitystä ja keltakuumerokotusta suositellaan. Tansaniaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Safarille matkatavarat tulee pakata pehmeisiin matkakasseihin. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

Ennakkomaksu 800 e/hlö.

Peruutusehdot:
Peruutusajankohta                 Peruutuskulut
Viim. 91 vrk ennen matkaa    toimistokulut 100 e
90–46 vrk ennen matkaa       800 e
45–31 vrk ennen matkaa       1.200 e
30–8 vrk ennen matkaa         3.600 e
Alle 8 vrk ennen matkaa        koko matkan hinta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua

 

Olli Marttilan erikoissafari: Afrikan Arkki: Vinkkejä ja suosituksia

Safarin matkanjohtajana toimii Tansanian suojeluekologiaan perehtynyt ympäristötieteen dosentti Olli Marttila. Hän on toiminut ainoana suomalaisena Tansanian villieläintutkimuslaitoksen, Tanzania Wildlife Research Instituten tutkijana ja kirjoittanut kaikkiaan kuusi maan luontoa ja kulttuuria koskevaa teosta. Näistä tuorein ”The Great Savanna. The National Parks of Tanzania” on ensimmäinen ja ainoa englanninkielinen, kattava tietoteos maan luonnonpuistoista. Tansaniaan hän saapui ensimmäisen kerran vuonna 1993, aloitti tutkijantyönsä täällä 2001, ja vuodesta 2012 lähtien hän on asunut pysyvästi maassa. Maan luonnonaarteiden esittely on aina ollut mieleistä hänelle, ja vuodesta 1996 lähtien hän on vetänyt kymmenittäin safareita – yhteistyössä Olympian kanssa vuodesta 2008 alkaen.

Marttilan johtamat erikoissafarit erottuvat muusta safaritarjonnastamme seuraavasti:
• täyspitkät safariohjelmat (8–9 safariyötä)
• poikkeukselliset safarikohteet suojelualueiden parhailla paikoilla
• pääsääntöisesti 2 yötä/safarikohde, eli tutustumisaikaa kohteeseen kokonainen päivä
• klassisissa safaritelttaleireissä konkreettinen kosketus elävään luontoon
• yksityiset, vain meidän käytössämme olevat leiripaikat
• välttelemme ruuhkaisia turistireittejä
• pienet ryhmät (enintään 12 matkustajaa)

Vihjeitä safarille

Autot ja liikkuminen
Safarimatkoillamme käytämme pääasiassa safarijeeppejä. Autojen kuljettajat ovat ammatti­taitoisia oppaita ja puhuvat englantia. Mukana on myös Olympian matkanjohtaja, joka matkan aikana siirtyy mahdollisimman usein autosta toiseen. Safarilla matkustetaan siis autokunnittain. Suosit­telemme, että kussakin autossa istumapaikkajärjestystä vaihdettaisiin säännöllisesti. Autoissa ei ole ilmastointia, mutta kuumuus ei suurem­min haittaa, koska puistoajojen aikana kattoluukku ja usein ikkunat ovat auki. Matkalla on ehdottomasti kuunneltava kuljettajan ja matkan­joh­tajan ohjeita, sillä varsinkin suojelualueilla on omat sääntönsä, joita pitää noudattaa. Liikkuminen villieläinten keskellä vaatii varo­vaisuutta.

Matkatavarat ja laukut
Autojen tavaratilat ovat melko pienet. Matkan safariosuudelle suosit­te­lemme siksi ottamaan vain yhden pehmeän kassin matkus­tajaa kohti. Suosit­te­lem­me käyt­tämään kas­­sis­sa lukkoa. Matkustamon puolelle voi lisäksi ottaa esim. kameralaukun ja pienen repun.

Vaatteet ja jalkineet
Safarilla pärjää päiväaikaan hyvin shortseissa ja t-paidassa. Kävelysafareilla tulee olla pitkälahkeiset housut. Puu­villaiset ja/tai teknistä materiaalia olevat (kevyet, hengittävät, helposti kuivuvat) vaatteet ovat suositeltavia. Kirkkaanvärisiä vaatteita tulisi välttää. Hyvät, jo ”sisään ajetut” kengät ovat tärkeät erityisesti kävelysafareilla. Tavalliselle safarille riittää mukaan sandaalit tai muut kevyemmät kengät ja varajalkineet. Iltaisin ja aamuisin voi olla viileää ja siksi on hyvä ottaa mukaan fleece sekä tuulenpitävä takki. Iltaisin safarilodgeissa voi pukeutua rennosti. Emme kuitenkaan suosittele urheiluvaatteita illallisille. Vaaleita pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja ja umpikenkiä on hyvä pitää iltaisin mahdollisten hyttysten varalta. Hyttysiä ei normaalisti ole niin paljon kuin Suomessa kesäaikaan ja ne esiintyvät pääasiassa iltaisin ja öisin.

Tarvikkeet ja terveys
Ottakaa mukaan otsa- ja/tai taskulamppu, herätyskello, kosteuspyyhkeet, aurinkolasit, päähine, uima-asu ja aurinkovoiteet. Kannattaa pakata mukaan myös kattava ”matka-apteekki” eli särky- ja ripulilääkettä sekä mahdolliset salvat hyönteisten puremiin yms. Safareilla liikumme lähes poikkeuksetta malaria-alueilla, joten muistakaa malarianestolääkitys.

Kamera ja kiikarit
Suosittelemme kaikille mukaan kiikareita. Vaikka pääsemme lähelle lintuja ja eläimiä, niin usein jäämme tarkkailemaan niitä etäältä, jolloin ne käyttäytyvät luonnollisemmin. Valokuvaustarvikkeiden saanti Afrikassa vaihtelee suuresti ja hinnat saattavat olla yllättävän korkeita. Suosittelemme ottamaan mukaan kaikki valokuvaukseen ja videointiin tarvittavat varusteet jo Suomesta. Varatkaa mukaan riittävästi muistikortteja (tai filmiä). Myös vara-akut tai ns. retkilaturit ovat hyödyllisiä mahdollisten sähkökatkojen varalta. Nimetkää akkunne ja laturinne siltä varalta, että latauspisteitä on rajoitetusti. Näin vältytään sekaannuksilta.

 

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Tansania
Serengeti National Park
Ngorongoro Conservation Area

Muita linkkejä:
www.thearushahotel.com
www.tanapa.com
www.tarangiresafarilodge.com
www.hotelsandlodges-tanzania.com

Katso kaikki Tansanian matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä