Hyppää pääsisältöön

Olli Marttilan erikoissafari: Serengetin Sinfonia

Serengetin Sinfonia-safarilla nähdään ja koetaan kaikki olennainen Serengetin laidunekosysteemistä ja liikutaan 1950-luvun tyyliin tiettömillä taipaleilla.
  • Doha 1 yö
  • Lake Manyara 1 yö
  • Ngorongoro 2 yötä
  • Serengeti 4 yötä
  • Tarangire 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Serengeti on Afrikan ja koko maapallon viimeinen jäljellä oleva luonnon oma laidunekosysteemi, jota pitää yllä kaikkiaan 2,5 miljoonaa suurta eläintä. Puisto elää ja muuntelee vuodenaikojen vaihtelussa niukkuudesta yltäkylläisyyteen.

Helmikuussa Serengeti kokee vuotuisen huippuhetkensä. Uuteen kesään vihertyneet tasangot ovat täyttyneet vaeltavilla laiduneläimillä, joiden päätähti on gnuantilooppi. Naaraat synnyttävät, ja jopa 20 000 uutta vasikkaa päivässä näkee päivänvalon.

Marraskuussa laitumet vihertyvät, ja suuret laumat palaavat tasangoille aloittaakseen uuden kesän. Kohtaamme gnuita ja seeproja pieninä ryhminä, keskisuurina, laiduntamaan asettuneina laumoina, ja hyvän päivän sattuessa laumat jylistävät edessämme kilometrien mittaisina massoina niin, että kosteastakin maasta pöly nousee sorkkien ja kavioiden kapseessa torneina ylös. Luonnon verratonta juhlanäytelmää.

Mittasuhteiltaan valtava Serengeti ei kuitenkaan ole pelkästään rannatonta tasankoa, vaan suurin osa tästä mahtavasta luontokokonaisuudesta on puuston, etenkin akasioiden kattamaa savannia. Luonto on ylipäätään vaihtelevaa: puhuttelevia kalliomuodostelmia, jylhiä kukkuloita ja viehättäviä kopjeja sekä pienimuotoisia järvi- ja jokijärjestelmiä. Tämä kaikki valloittava maailma takaa sen, että Afrikan ikoneina tunnetut eläimet ovat täällä yhä voimissaan. Suuria kasvinsyöjiä on viljalti, kaikkiaan 50 lajia. Matkallamme tulee tutuiksi koko kirjo erilaisia antilooppeja, ja näiden lisäksi kirahvi, norsu, afrikanpuhveli, seepra, virtahepo ja monia muita. Hyvällä onnella kohtaamme myös sarvikuonon. Muita Serengetin eläjiä riittää kuusimetrisistä niilinkrokotiileistä vihermarakattiin ja sakaalista niilinvaraaniin. Lintumaailma käsittää yli 500 tavattua lajia. Suuret pedot ovat varma asia: leijonat ja täplähyeenat ovat selviä tapauksia, ja suurella todennäköisyydellä saamme näkökenttään myös leopardin ja gepardin.

Ulotamme matkamme osittain kauas safarimatkailun valtareiteistä, ja välillä liikumme 1950-luvun tyyliin tiettömillä taipaleilla, nykypäivän safareita taustana pitäen hyvin poikkeuksellisella tavalla. Vierailemme mm. jylhällä Naserakivellä ja Olkarienrotkolla, jotka sijoittuvat Ngorongoron suojelualueelle, mutta ovat silti kiinteä osa Serengetin luontokokonaisuutta. Täällä saamme kontaktipintaa myös maasai-paimentolaisiin, jotka näillä seuduilla elävät tänäkin päivänä omien, vanhojen perinteidensä mukaan karjaansa kaitsien.

Tällä safarilla saamme nähdä ja kokea kaiken olennaisen Serengetistä, ja saatamme ymmärtää miksi Serengetin luontoa pidetään ainutlaatuisena koko maapallon mittakaavassa. Majoitumme usean yön ajan vain meitä varten pystytetyissä, yksityisissä leireissä. Tarjolla on klassinen, hyvin järjestetty safaritelttaleiri tarvittavine mukavuuksineen keskellä villiä luontoa.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, RA=retkiaamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Safarilla on täysihoito)

Helsinki – Doha
1. päivä, tiistai
Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 9.50 Qatariin. Saavumme Dohan lentokentälle klo 17.15 ja majoitumme lentokenttähotelliin. (P)

Doha – Lake Manyara
2. päivä, keskiviikko
(Kilimanjaron lentokenttä – Lake Manyara n. 200 km, n. 3 t) Varhaisen aamiaisen jälkeen klo 8.50 lento (Qatar Airways) Tansaniaan. Saavumme Kilimanjaron lentokentälle klo 14.20. Matka Manyarajärvelle kestää kolmisen tuntia. Majoitumme keskitason Lake Manyara Wildlife Lodgeen. (A, P)

Lake Manyara – Ngorongoron suojelualue, Nasera
3. päivä, torstai (Lake Manyara – Nasera, n. 150 km, kokopäiväajo)
Aamiaisen jälkeen suuntaamme safariautot kohti alapuolellamme näkyvää Lake Manyaran kansallispuistoa. Lake Manyaran kansallispuisto (330 km2) sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman juurella. Suurin osa puistosta on matalaa soodajärveä. Lännessä puistoon kuuluva kapea kaistale puu- ja pensassavannia jää hautavajoaman reunajyrkänteen ja järven väliin. Vuoden ympäri virtaava makea vesi on luonut sinne ainutlaatuisen pohjavesimetsän, jonka suojissa elävät niin Manyaran kuuluisat norsut kuin leijonatkin. Myös impalat, vesiantiloopit, seeprat ja kirahvit laiduntavat puiston savanneilla ja metsissä. Iltapäivällä suuntaamme kohti Ngorongoron suojelualuetta. Matkalla ylitämme mm. Ngorongorovuoren ja näemme sen kraatterin. Laskeutuessamme vuoren toiselle puolelle siirrymme Serengetin ekosysteemiin. Nasera sijaitsee Ngorongon suojelualueella, mutta on kiistattomasti osa Serengetin ekosysteemiä. Eläinlaumat ulottavat vaelluksensa tänne muiden tasankoalueiden tavoin. Matkalla syömme retkilounaan ja iltapäivä on jo puistoajoa. Majoitumme 2 yöksi Naseran leiripaikalle ”klassisiin safaritelttoihin”. Teltoissa on seisomakorkeus ja niissä on sängyt sekä vuodevaatteet. Kenttämallinen lämminvesisuihku ja wc jaetaan muutaman teltan kesken. Leirissä on sähköä kylmälaitteisiin ja kameroiden sekä puhelinten latausta varten, mutta muuten illalla – ennen päivällistä – on tarjolla leirinuotio ja sen yllä kupuna kaartuva upea tähtitaivas. Yön pimeinä tunteina myös luonnon äänet pääsevät oikeuksiinsa. Näin koemme Afrikan parhaimmillaan. (A, RL, P)

Ngorongoron suojelualue, Nasera
4. päivä, perjantai Aamulla ajamme puistoajon merkeissä noin 30 km matkan Olkarienrotkoon, joka on suomukorppikotkan tärkein pesimäpaikka Itä-Afrikassa. Teemme rotkoon noin kahden tunnin mittaisen kävelyretken. Retkilounaan jälkeen palaamme leiriimme puistoajoa ajaen. Nasera on jäänyt lähes täysin tavanomaisten matkailijareittien ulkopuolelle. Täällä kohtaavat aito alkuperäinen maasai-kulttuuri ja villi luonto. Tietkin ovat täällä vain vähäisiä ajouria, joten voimme yhä edelleen kokea sen, mitä Afrikan safarit olivat lähes 100 vuotta sitten. Iltapäivällä teemme kävelyretken Naserakiveä ympäröiville kukkuloille. (A, RL, P)

Ngorongoron suojelualue, Nasera – Serengeti, Lobo
5. päivä, lauantai
(Nasera – Lobo, n. 160 km, 8–9 t)
Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa Serengetin keskusosien kautta kohti pohjoista Loboa. Ajoreitin varrella näemme ruohotasankoja, savanneja ja jokivarsimetsiä, joissa asuu Afrikan monipuolisin lajisto suuria kasvinsyöjiä ja petoja. Avoin maasto suosii gepardin saalistustekniikkaa ja gasellit saavat olla jatkuvasti varuillaan. Lobo on yksi Serengetin villeimmistä osista. Jylhien kukkuloiden värittämällä savannilla elää ympäri vuoden runsaasti laiduneläimiä, joten myös suurpetojen kanta on vahva; leijonia, täplähyeenoja, leopardeja ja gepardeja. Matkalla syömme retkilounaan. Iltapäivällä majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Lobo Lodgeen. (A, RL, P)

Serengeti, Lobo
6. päivä, sunnuntai
Aamulla teemme pitkän puistoajon Lobossa. Pustoajon aikana syömme maastossa retkiaamiaisen. Ruohomerestä nousevat kalliosaarekkeet, kopjet, ovat oivallisia tähystyspaikkoja puistossa runsaslukuisina esiintyville leijonille. Lobo on Serengetin parhaita kissapetoalueita. Mikäli leijonat eivät täällä osu kohdalle, käsikirjoitustamme ei ole kuunneltu. Palaamme lounaalle lodgelle. Lepotauon jälkeen teemme iltapäiväajon. (RA, L, P)

Serengeti, Lobo – Serengeti, Moru
7. päivä, maanantai (Lobo – Moru, n. 130 km, 8–9 t)
Aamiaisen jälkeen siirrymme puistoajon merkeissä Serengetin keskiosiin. Syömme retkilounaan ja myöhemmin iltapäivällä siirrymme etelään Morun alueelle, safarikohteistamme ehkä viehkoimmalle paikalle. Luonto täällä jyllää samassa mitassa kuin muissakin käyntikohteissamme, mutta nyt kehyksinä ovat Serengetin näyttävimmät kopjet, joiden jyhkeitä kalliomuodostelmia on verrattu Henry Mooren ulkoilmagallerioihin. Majoitumme 2 yöksi Morun leiripaikalle jo tuttuihin klassisiin safaritelttoihin. (A, RL, P)

Serengeti, Moru
8. päivä, tiistai
Kokopäiväohjelman merkeissä haarukoimme kaiken olennaisen siitä mitä Moru on. Aamun pitkällä ajolla kopjet näyttäytyvät nousevan päivän valossa koko komeudessaan. Vierailemme maasai-heimon kalliomaalauspaikoilla sekä heidän soitinkivellään Ngong-Rockilla, missä nautimme retkiaamiaisen. Seudun monipuolinen luonto raottaa ajolla varmasti erilaisia aarteitaan antiloopeista suurpetoihin. Lounaan nautimme leirissä, ja siellä viettämämme lepotauon jälkeen teemme iltapäiväajon suunnaten uusille seutukunnille Morulla. Upean päivän päättää illanvietto leirinuotion äärellä ja päivällinen telttaleirissämme. (RA, L, P)

Serengeti, MoruTarangire
9. päivä, keskiviikko
(Moru – Tarangire, 300 km, kokopäiväajo) Aamiaisen jälkeen hyvästelemme leirihenkilökuntamme ja suuntaamme Serengetin ja Ngorongoron suojelualueen läpi kohti Tarangirea. Matka on pitkä ja osin rasittava, mutta kun myöhään iltapäivällä saavumme Tarangireen, uusi elämä aukenee. Kuiva kausi suurella todennäköisyydellä jatkuu täällä yhä edelleen, ja ennen kuin kokoonnumme illanviettoon, halukkaat ehtivät vielä rentoutua vaikka lodgen uima-altaalla. Majoituspaikkamme Tarangire Safari Lodge on hyvätasoinen, pysyvä telttalodge, joka sijaitsee harjun päällä huikeiden näköalojen äärellä yli akasioiden täplittämän savannin. Puistoa halkova Tarangirejoki on suoraan edessä. Majoitumme tänne 2 yöksi. (A, RL, P)

Tarangire
10. päivä, torstai
Tänään tutustumme Tarangiren luontoon. Varhaiselle aamuajolle otamme mukaan retkiaamiaisen, jonka nautimme sopivaksi katsomallamme paikalla. Pääkohteenamme on 35 km lodgelta sijaitseva Silalesuo, joka varsinkin kuivalla kaudella on vesilampareineen todellinen suurten eläinten keidas. Lounaalle palaamme lodgelle, ja levähdettyämme päivän kuumimman hetken jatkamme iltapäiväajolla aina illansuuhun saakka. (RA, L, P)

Tarangire – Arusha
11. päivä, perjantai
(Tarangire – Arusha, 115 km, n. 2 t) Aamiaisen jälkeen poistumme Tarangiresta ja ajamme takaisin Arushaan. Matkan varrella teemme ostoksia. Jäähyväislounaan jälkeen kuljetus Kilimanjaron lentokentälle, josta lento (Qatar Airways) Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin lähtee klo 15.20. (A, L)

12. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 7.15.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta/teltasta 650 e

Malarianestolääkitystä ja keltakuumerokotusta suositellaan. Tansaniaan tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Safarille matkatavarat tulee pakata pehmeisiin matkakasseihin. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

Ennakkomaksu 800 e/hlö.

Peruutusehdot:
Peruutusajankohta                Peruutuskulut
Viim. 91 vrk ennen matkaa    toimistokulut 100 e
90–46 vrk ennen matkaa       800 e
45–31 vrk ennen matkaa       1.200 e
30–8 vrk ennen matkaa         3.600 e
Alle 8 vrk ennen matkaa        koko matkan hinta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua

 

Olli Marttilan erikoissafari: Serengetin Sinfonia: Vinkkejä ja suosituksia

Safarin matkanjohtajana toimii Tansanian suojeluekologiaan perehtynyt ympäristötieteen dosentti Olli Marttila. Hän on toiminut ainoana suomalaisena Tansanian villieläintutkimuslaitoksen, Tanzania Wildlife Research Instituten tutkijana ja kirjoittanut kaikkiaan kuusi maan luontoa ja kulttuuria koskevaa teosta. Näistä tuorein ”The Great Savanna. The National Parks of Tanzania” on ensimmäinen ja ainoa englanninkielinen, kattava tietoteos maan luonnonpuistoista. Tansaniaan hän saapui ensimmäisen kerran vuonna 1993, aloitti tutkijantyönsä täällä 2001, ja vuodesta 2012 lähtien hän on asunut pysyvästi maassa. Maan luonnonaarteiden esittely on aina ollut mieleistä hänelle, ja vuodesta 1996 lähtien hän on vetänyt kymmenittäin safareita – yhteistyössä Olympian kanssa vuodesta 2008 alkaen.

Marttilan johtamat erikoissafarit erottuvat muusta safaritarjonnastamme seuraavasti:
• täyspitkät safariohjelmat (8–9 safariyötä)
• poikkeukselliset safarikohteet suojelualueiden parhailla paikoilla
• pääsääntöisesti 2 yötä/safarikohde, eli tutustumisaikaa kohteeseen kokonainen päivä
• klassisissa safaritelttaleireissä konkreettinen kosketus elävään luontoon
• yksityiset, vain meidän käytössämme olevat leiripaikat
• välttelemme ruuhkaisia turistireittejä
• pienet ryhmät (enintään 12 matkustajaa)

Vihjeitä safarille

 

Autot ja liikkuminen
Safarimatkoillamme käytämme pääasiassa safarijeeppejä. Autojen kuljettajat ovat ammatti­taitoisia oppaita ja puhuvat englantia. Mukana on myös Olympian matkanjohtaja, joka matkan aikana siirtyy mahdollisimman usein autosta toiseen. Safarilla matkustetaan siis autokunnittain. Suosit­telemme, että kussakin autossa istumapaikkajärjestystä vaihdettaisiin säännöllisesti. Autoissa ei ole ilmastointia, mutta kuumuus ei suurem­min haittaa, koska puistoajojen aikana kattoluukku ja usein ikkunat ovat auki. Matkalla on ehdottomasti kuunneltava kuljettajan ja matkan­joh­tajan ohjeita, sillä varsinkin suojelualueilla on omat sääntönsä, joita pitää noudattaa. Liikkuminen villieläinten keskellä vaatii varo­vaisuutta.

Matkatavarat ja laukut
Autojen tavaratilat ovat melko pienet. Matkan safariosuudelle suosit­te­lemme siksi ottamaan vain yhden pehmeän kassin matkus­tajaa kohti. Suosit­te­lem­me käyt­tämään kas­­sis­sa lukkoa. Matkustamon puolelle voi lisäksi ottaa esim. kameralaukun ja pienen repun.

Vaatteet ja jalkineet
Safarilla pärjää päiväaikaan hyvin shortseissa ja t-paidassa. Kävelysafareilla tulee olla pitkälahkeiset housut. Puu­villaiset ja/tai teknistä materiaalia olevat (kevyet, hengittävät, helposti kuivuvat) vaatteet ovat suositeltavia. Kirkkaanvärisiä vaatteita tulisi välttää. Hyvät, jo ”sisään ajetut” kengät ovat tärkeät erityisesti kävelysafareilla. Tavalliselle safarille riittää mukaan sandaalit tai muut kevyemmät kengät ja varajalkineet. Iltaisin ja aamuisin voi olla viileää ja siksi on hyvä ottaa mukaan fleece sekä tuulenpitävä takki. Iltaisin safarilodgeissa voi pukeutua rennosti. Emme kuitenkaan suosittele urheiluvaatteita illallisille. Vaaleita pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja ja umpikenkiä on hyvä pitää iltaisin mahdollisten hyttysten varalta. Hyttysiä ei normaalisti ole niin paljon kuin Suomessa kesäaikaan ja ne esiintyvät pääasiassa iltaisin ja öisin.

Tarvikkeet ja terveys
Ottakaa mukaan otsa- ja/tai taskulamppu, herätyskello, kosteuspyyhkeet, aurinkolasit, päähine, uima-asu ja aurinkovoiteet. Kannattaa pakata mukaan myös kattava ”matka-apteekki” eli särky- ja ripulilääkettä sekä mahdolliset salvat hyönteisten puremiin yms. Safareilla liikumme lähes poikkeuksetta malaria-alueilla, joten muistakaa malarianestolääkitys.

Kamera ja kiikarit
Suosittelemme kaikille mukaan kiikareita. Vaikka pääsemme lähelle lintuja ja eläimiä, niin usein jäämme tarkkailemaan niitä etäältä, jolloin ne käyttäytyvät luonnollisemmin. Valokuvaustarvikkeiden saanti Afrikassa vaihtelee suuresti ja hinnat saattavat olla yllättävän korkeita. Suosittelemme ottamaan mukaan kaikki valokuvaukseen ja videointiin tarvittavat varusteet jo Suomesta. Varatkaa mukaan riittävästi muistikortteja (tai filmiä). Myös vara-akut tai ns. retkilaturit ovat hyödyllisiä mahdollisten sähkökatkojen varalta. Nimetkää akkunne ja laturinne siltä varalta, että latauspisteitä on rajoitetusti. Näin vältytään sekaannuksilta.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Tansania
Serengeti National Park
Ngorongoro Conservation Area

Muita linkkejä:
www.thearushahotel.com
www.tanapa.com
www.tarangiresafarilodge.com
www.hotelsandlodges-tanzania.com

Kaikki Olympian Tansanian matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä