Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Italian kiertomatka: Piemonte

Torinon Egyptiläinen museo, Astin laukkakilpailut, slow food tryffelien kera ja Barolon viinialue - historiaa, kulttuuria ja gastronomiaa.
  • Torino 3 yötä
  • Sacra di San Michele retki
  • Pessione retki
  • Alba 3 yötä
  • Maggiorejärvi retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Piemonten maakunta Alppien juurella Pohjois-Italiassa on gastronomian, historian ja kulttuurin ystävien aarreaitta. Alueen pääkaupunki on miljoonan asukkaan Torino, barokkipalatseistaan, piazzoistaan ja kaarikäytävistään tunnettu. Egyptiläisen museon kokoelmat vetävät vertoja Kairossa ja Lontoossa esitellyille, ja Savoijin herttuakunnan palatsista on julistettu Italian valtion synty vuonna 1861. Kulttuuriantia keventämään sopii herkullinen jäätelö ja suussa sulava suklaa. Molempien valmistamisella on Piemontessa pitkät perinteet.

Maaseudulla Barolon viinialueella saamme ihailla Unescon maailmanperintö­maisemia ja tutustua huippukokkien suuresti arvostamiin valkoisiin tryffeleihin. Laadukas lähiruoka ja kiireetön aterioista nauttiminen on oleellinen osa Piemonten elämäntyyliä. ”Slow food” -ideologia on vahvasti läsnä ja peittoaa ylikansallisen pikaruokakulttuurin.

Yhtenä matkan kohokohtana pääsemme seuraamaan aitiopaikoilta kerran vuodessa järjestettävää Astin vauhdikasta laukkakilpailua eli paliota.

Matkanjohtaja Raffaello Tesi on syntyperäinen toscanalainen, joka vuosia sitten ihastui Suomen talveen. Rakkaudesta kylmään maahamme hän on asunut Suomessa jo 15 vuotta. Raffaa kiehtoo erityisesti eri maiden kulttuurien kohtaaminen. Tämä on saanut hänet matkustelemaan eri puolille maailmaa, viimeiset 5 vuotta myös Olympian ja Kaukoretkien matkanjohtajana. Raffa toimii myös suomi-italia-kielenkääntäjänä. Italian kieli on syntynyt samalla seudulla kuin Raffa, kun taas nyky-Italian juuret ovat Piemontessa. Raffa onkin mitä mainioin matkanjohtaja tälle matkalle.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Torino
1. päivä, tiistai 12.9.
Lento (Finnair) Helsingistä Milanon Malpensaan klo 8.00–10.05. Jatkamme parin tunnin bussimatkan päähän Torinoon tervetulolounaalle. Myöhemmin majoitumme 3 yöksi kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Gran Hotel Siteaan (★★★★). Torino on Pohjois-Italian tärkeimpiä kaupunkeja. Nähtävää ja koettavaa on todella paljon. Iltapäivällä kävelemme katsomaan Torinon tunnetuinta maamerkkiä, Mole Antonelliana -tornia. Sen huippu kohoaa lähes 170 metrin korkeuteen. Alun perin tornista suunniteltiin synagogaa, mutta Torinon kaupunki osti sen keskeneräisenä vuonna 1878. Tarkoituksena oli tehdä siitä yhdistyneen Italian symboli. Tutustumme nykyisin tornissa toimivaan elokuvataiteen historian museoon. Hissillä pääsemme ylös ihailemaan kaupunkia ja pohjoisen horisontissa kohoavia Alppeja. (L)

Torino
2. päivä, keskiviikko 13.9.
Aamiaisen jälkeen lähdemme kävellen Egyptiläiseen museoon. Hieroglyfien arvoituksen 1800-luvun alkupuolella ratkaissut Jean-François Champollion vieraili usein Torinossa kattavia egyptiläisiä kokoelmia tutkimassa ja sanoi Memfisiin ja Thebaan johtavan tien poikkeavan Torinon kautta. Kaupunki tunnetaan myös ns. Torinon käärinliinasta, johon on piirtynyt ristiinnaulitun hahmon kuva. Tätä arvokasta pyhäinjäännöstä säilytetään Johannes Kastajan katedraalin käärinliinamuseossa. Aito käärinliina ei ole yleisön nähtävänä, mutta tarkka jäljennöskin pohdituttaa: onko liinaan piirtynyt hahmo todella Jeesuksen vai ei. Lounaan jälkeen tutustumme kuninkaalliseen palatsimuseoon, joka yhtenä Savoijin hovin rakennuttamista residensseistä kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Illalla on vapaata aikaa sulatella päivän antia. (A, L)

Torino
3. päivä, torstai 14.9.
Aamuvarhaisella Porta Palazzon torin tunnelma on parhaimmillaan. Myyntikojut tarjoavat monenmoista ostettavaa. Guido Gobino -suklaatehtaassa tutustutaan laatusuklaan valmistukseen. Tämä on käsityötaitoa parhaimmillaan. Vierailusta jää varmasti suu makeaksi. Italialaiset ovat aina suhtautuneet intohimoisesti autoihin ja muotoiluun. Ne ovat kulkeneet käsi kädessä vuosikymmenten ajan erityisesti Torinossa. Täältä ovat kotoisin tunnetut automerkit Fiat ja Alfa Romeo sekä monien Ferrari-urheiluautojen korimuotoiluista vastaava Pininfarina. Vierailemme kansallisessa automuseossa tutustumassa menneiden ja tulevien vuosikymmenten muotoiluvisioihin. Lounaan jälkeen on vapaata aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti. (A, L)

Torino – Sacra di San Michele – Pessione – Asti
4. päivä, perjantai 15.9.
Jätämme aamulla jäähyväiset Torinolle ja lähdemme bussilla Sacra di San Michelen luostariin. Vuorenrinteen kielekkeellä lähes kilometrin korkeudessa dramaattisesti kyyhöttävä luostari on pyhitetty arkkienkeli Mikaelille, joka Ilmestyskirjan mukaan syöksi paholaisen taivaasta. Mikaeliin liittyy maailmassa joukko pyhiä paikkoja. Ne muodostavat suoran linjan Irlannin rannikon Skellig Michael -saarelta Karmel-vuorelle Haifassa. Meillä on paljon jyrkkiä portaita kiivettävänä ylös Sacra di San Micheleen. Lounaan jälkeen jatkamme Pessionen pikkukaupunkiin, missä vierailemme Martini & Rossin päämajassa. Martini & Rossi valmistaa väkevöitettyä ja koiruoholla maustettua viiniä, vermuttia. Saatavana on punaista, valkoista ja kuivaa sekä aperitiiviksi ja cocktaileiksi sopivaa. Viinitalon historia alkoi jo vuonna 1863.  Illansuussa saavumme Astiin, jossa majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Aleramo-hotelliin (★★★★). (A, L)

Alba, Roddi ja Barolo
5. päivä, lauantai 16.9.
Piemontessa emme unohda gastronomiaa. Italiassa alkoi 1980-luvulla kehittyä niin sanottu slow food -liike, jonka perusajatuksena on suojella paikallista keittiötä ja leppoisaa elämäntapaa ylikansalliselta pikaruokakulttuurilta. Ideologia on Piemontessa voimakkaana läsnä. Ajamme aluksi Alban pikkukaupunkiin lauantaiaamun markkinoille. Myöhemmin jatkamme läheiseen Roddin kylään ja tapaamme hurmaavan Giannin tryffelikoirineen. Tryffeli on herkkusuiden suuresti arvostama kotelosieni, joka kasvaa maan alla. Niinpä sen löytämiseen ei tarvita tarkkaa näköä vaan hyvää hajuaistia. Täällä kasvavasta valkoisesta tryffelistä saatetaan maksaa jopa tuhansia euroja kilolta. Lagotto Romagnolon luonteeltaan iloinen ja kekseliäs koirarotu soveltuu erinomaisesti sienten etsintään. Käymme herra Giannin kanssa metsäretkellä ja näemme tryffelikoirat tositoimissa. Erilaisten maistiaisten myötä tryffelin omaperäinen aromi tulee tutuksi meillekin. Jatkamme matkaa viinitilalle Baroloon. Paikkakunta on antanut nimensä suhteellisen pienellä alueella Nebbiolo-rypäleistä tuotettavalle Barolo-viinille. Sillä on Italian korkein laatuluokitus, DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Luonnollisesti maistelemme rypäleiden jatkojalostuksen tuloksena syntynyttä laatuviiniä. Paluumatkalla poikkeamme vielä grappatislaamossa. Grappa kuuluu tyypillisesti aterian päätteeksi kahvin kyytipojaksi. (A, L)

Asti
6. päivä, sunnuntai 17.9.
Matkamme ajankohtaan osuu sopivasti Astissa syyskuun kolmantena viikonloppuna järjestettävä laukkakilpailu eli palio. Aiemmin viikolla alkaneet keskiaikaiset juhlallisuudet huipentuvat sunnuntai-iltapäivän laukkakilpailuun, jossa 21 eri kaupunginosan ratsastajaa kilpailee tosiaan vastaan. Kilpailun vaikeusastetta lisää se, että ratsastuksessa ei käytetä satulaa. Astin palio on Italian vanhin; ensimmäinen merkintä historiankirjoissa on vuodelta 1275. Kannustamme ratsastajien vauhdikasta koitosta tapahtumaa varten rakennetusta katsomosta. (A, P)

Asti – Maggiorejärvi – Helsinki
7. päivä, maanantai 18.9.
Aamiaisen jälkeen on aika lähteä paluumatkalle. Meillä on kuitenkin vielä hyvin aikaa poiketa Maggiorejärvellä. Ilmasto on täällä suhteellisen leuto läpi vuoden, minkä vuoksi hyvin hoidetuissa puistoissa ja puutarhoissa menestyvät monet eksoottiset subtrooppiset kasvit. Matkailu on alueen tärkeimpiä elinkeinoja. Sen ymmärtää hyvin ihaillessaan pittoreskeja kyliä ja Alppien reunustamaa järvimaisemaa. Jäähyväislounaan jälkeen bussikuljetus Milanon Malpensan kentälle, josta klo 19.00–22.55 lento (Finnair) Helsinkiin. (A, L)

Olemme maininneet hotellin paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 440 e

Huom! Osa matkan vierailukohteista saattaa vaihtua. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tarkistakaa matkustusasiakirjanne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Pohjois-Italian kiertomatka: Piemonte: Vinkkejä ja suosituksia

Voit olla kiinnostunut myös näistä