Hyppää pääsisältöön

Pohjoiskalotin kiertomatka ja Hurtigruten-risteily

Tutustu Pohjois-Lapin saamelaiskulttuuriin, rentoudu Hurtigruten-reitillä Pohjois-Norjassa, ihastu Lofootteihin sekä nauti pohjoisen luonnon herkuista.
  • Inari 1 yö
  • Utsjoki retki
  • Pykeijä retki
  • Kirkkoniemi 1 yö / risteily alkaa
  • Hurtigruten-risteily 2 yötä
  • Harstad risteily päättyy
  • Svolvær 1 yö
  • Kiiruna 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Napapiirin pohjoispuolisella kalottialueella on vähintään yksi yötön yö ja yksi kaamospäivä vuodessa. Pohjoisen karu luonto mielletään usein puhtauden ja raikkauden vertauskuvaksi. Mielikuvaa vahvistavat herkulliset marjat, jalokalat ja riista sekä upeat maisemat. Moni taiteilija onkin saanut vahvoja vaikutteita teoksilleen pohjoisen luonnosta. Inarissa, Suomen suurimmassa kunnassa tutustumme saamelaiskulttuuriin perinteisellä porotilalla, Siida-museossa ja Inarijärven-risteilyllä. Näemme Tenojoen kosket, jotka houkuttelevat kesäisin lohenpyytäjiä kalaonneaan kokeilemaan. Pykeijässä tutustumme pykeijänsuomalaisten kulttuuriin ja maistamme herkullista kuningasrapua.

Lofoottien jylhät vuoret ja perinteiset kalastajakylät sekä viikinkikulttuuri kuuluvat myös oikeutetusti Pohjoiskalotin aarteisiin. Kiirunan aarteet sijaitsevat maan uumenissa; rautamalmia on louhittu täällä jo sadan vuoden ajan. Tutustumme Pohjois-Norjan rannikkoon myös kahden yön Hurtigruten-risteilyllä ja näemme maailman kauneimmaksi sanotun merimatkan pohjoisimmat kohteet.
Risteilemme vuonna 2016 uudistetulla MS Kong Haraldilla. Ikkunahyteissämme on oma wc ja suihku. Aluksella on aurinkokansi, näköalabaari, kuntosali, 2 ravintolaa, kahvila, kauppa ja kirjasto. Risteilyllä on täysihoito.

 

Biologi Terhi Hultamo on ollut Olympian matkanjohtajana vuodesta 2001. Pohjoisen karu luonto teki häneen lähtemättömän vaikutuksen toistakymmentä vuotta sitten. Vapaa-aikansa Terhi viettääkin usein Lapin erämaissa tai Pohjois-Norjan rannikolla. Hän on myös opettanut biologiaa ja maantietoa Ivalon yläasteen koululla ja lukiossa 10 vuotta.

Matkaohjelma

Lataa ohjelma pdf-muodossa tästä.

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Inari
1. päivä, tiistai 25.7. Lento (Finnair) Helsingistä Ivaloon klo 8.50–10.25. Jatkamme bussilla Inariin, jossa vierailemme ensin perinteisellä porotilalla. Tutustumme poronhoitoon, saamelaiseen kulttuuriin ja käsitöihin. Halukkaat voivat syöttää poroja ja harjoitella suopungin käyttöä. Porotilavierailun jälkeen majoitumme keskitason Tradition Kultahovi -hotelliin, jossa yhdistyvät saamelaisuuden, Lapin elinkeinojen ja kultakuumeen perinteet. Vierailemme myös Siida-museossa, jonka näyttelyt kertovat pohjoisimman Suomen luonnosta ja saamelaiskulttuurista. Päivän lopuksi risteilemme Suomen kolmanneksi suurimmalla järvellä, Inarijärvellä. Sään salliessa pysähdymme Ukonkivellä, jolloin halukkaat voivat kiivetä sen päälle maisemia ihastelemaan. (P)

Inari – Kirkkoniemi
2. päivä, keskiviikko 26.7. Lähdemme aamiaisen jälkeen bussilla kohti Utsjokea. Näemme 1800-luvulla rakennetut saamelaisille suvuille kuuluvat Utsjoen kirkkotuvat, joissa yövyttiin ja asuttiin tärkeiden kirkkopyhien aikaan. Jatkamme edelleen Nuorgamiin Tenojoen rantoja myötäillen. Suomen ja Norjan välinen rajajoki houkuttelee kesäisin lukuisia lohenpyytäjiä kokeilemaan kalaonneaan. Lounaan jälkeen ajamme suomalaisten 1800-luvulla asuttamaan Pykeijän kylään Jäämeren rannalle. Tutustumme kylään kävellen ja kuulemme tarinoita paikallisten elämästä. Saamme maistaa myös herkullista grillattua kuningasrapua. Pykeijästä jatkamme Kirkkoniemelle. Majoitumme keskitason Thon Hotel Kirkenes -hotelliin. (A, L)

Hurtigruten-risteily
3.–4. päivä, to–pe 27.–28.7. Nousemme puolenpäivän aikoihin MS Kong Harald -laivaamme. Hurtigruten on perinteikäs rannikon laivareitti, jolla liikkuvat niin tavarat kuin ihmisetkin. Reittiliikenne aloitettiin jo vuonna 1893 Trondheimin ja Hammerfestin välillä. Maailman kauneimmaksi kehutulla merireitillä on 35 satamaa Bergenin ja Kirkkoniemen välillä. Laivaan nousun ja lounaan jälkeen matkanjohtajamme luennoi Pohjoiskalotin ainutlaatuisista oloista sekä ihmisten elinkeinoista ja sopeutumisesta ympäröivän luonnon haasteisiin. Luennolla tutustumme myös yleisimpiin Norjan rannikolla tavattaviin lintuihin ja nisäkkäisiin. Risteilylle kannattaa ottaa mukaan myös omat kiikarit, sillä hyvällä onnella voimme nähdä luennolla tutuksi tulleita eläimiä reittimme varrella. Perjantaina pysähdymme aamupäivällä Hammerfestissa ja käymme tutustumassa tähän maailman pohjoisimpaan kaupunkiin lyhyellä kävelykierroksella.

Perjantaina on mahdollista osallistua myös varustamon järjestämille kansainvälisille retkille Nordkappiin (200 e), Hammerfestin lähiympäristöön (50 e) tai Tromssan Jäämerenkatedraalin yökonserttiin (70 e). Retkihinnat annetaan sitoumuksetta. Retkiä voitte varata toimistostamme etukäteen tai paikan päällä laivan vastaanotosta. Risteilyllä on täysihoito (juomat eivät sisälly hintaan). (2xA, 2xL, 2xP)

Harstad – Svolvær
5. päivä, lauantai 29.7. Risteilyosuutemme päättyy aamulla historialliseen Harstadin kaupunkiin, josta on löydetty asutuksen merkkejä jo rautakaudelta. Jatkamme matkaa bussilla Lofoottien saaristoon nauttien upeista rannikkomaisemista jyrkkine vuorineen ja perinteisine kalastajakylineen. Lofoottien asukkaat ovat saaneet elantonsa turskan kalastuksesta jo ennen viikinkien valtakautta. Saariston ainutlaatuisen luonnon, geologian, vaikuttavien maisemien ja kulttuuriperinnön ansiosta Lofootit on ehdolla Unescon maailman­perintökohteeksi. Tutustumme Lofoottien Akvaariossa Pohjois-Atlantin monipuoliseen kalastoon ja kalanviljelyyn. Vierailemme myös viikinkimuseossa. Näillä seuduilla viikinkipäälliköt hallitsivat yli 1000 vuotta sitten. Syömme perinteisen viikinkilounaan museon ravintolassa. Myöhemmin majoitumme Lofoottien epävirallisessa pääkaupungissa Svolværissä keskitason Scandic Svolvær -hotelliin. (A, L)

Svolvær – Kiiruna
6. päivä, sunnuntai 30.7. Jatkamme matkaa kohti Kiirunaa, jonka keskusta tullaan lähivuosina siirtämään rautakaivoksen tieltä uuteen paikkaan. Pysähdymme matkalla Torniojärven rannalla Abiskossa, josta alkaa Ruotsin tunnetuin hiihto- ja vaellusreitti, Kungsleden. Majoitumme Kiirunassa keskitason Arctic Eden -hotelliin. (A, P)

Kiiruna – Kittilä
7. päivä, maanantai 31.7. Aamiaisen jälkeen tutustumme maailman suurimman maanalaisen rautakaivoksen opastuskeskukseen, mikäli kaivosyhtiö sen sallii. Osallistumme joko ruotsin- tai englanninkieliselle kansainväliselle retkelle. Matkanjohtajamme on retkellä mukana ja kertaa retkellä kuullut tärkeimmät asiat bussissa. Huom. Kaivoksen opastuskeskus sijaitsee syvällä Kiirunavaaran uumenissa, jossa lämpötila on vain noin +10 asteen paikkeilla. Matkalla Kittilään ylitämme Tornionjoen, joka on osa Ruotsin ja Suomen välistä rajaa. Vuonna 1992 Tornionjokilaakso nimettiin yhdeksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Jokilaakson kunnat muodostavat yhtenäisen murrealueen, jossa puhutaan suomen ja ruotsin lisäksi meänkieltä. Syömme myöhäisen lounaan matkalla. Paluulento (Finnair) Kittilästä Helsinkiin klo 19.30–20.50. (A, L)

Matkan voi ostaa myös ilman lentoja, jolloin hinta on 2.200 e

Lisämaksu yhden hengen huoneesta/hytistä 640 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon. Risteilyä varten matkalle tarvitaan passi tai virallinen henkilö­kortti. Tarkistakaa matkustusasiakirjanne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvit­taessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–31 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 350 e/henkilö
- 30–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Voit olla kiinnostunut myös näistä