Hyppää pääsisältöön

Romania ja Moldova

Näe kauniit Karpaatit, lukuisat kirkot ja linnat Draculan mukaan lukien, keskiaikainen Sighisoara, Bukovinan luostarit sekä Bukarest ja Chisinau.
  • Bukarest 2 yötä
  • Brasov 2 yötä
  • Branin (Draculan) linna retki
  • Sighisoara 1 yö
  • Piatra Fantanele 1 yö
  • Bukovinan luostarit retki
  • Iasi 1 yö
  • Chisinau 3 yötä
  • Orheiul Vechi retki
  • Cricova retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Romania ja erityisesti Moldova ovat vielä toistaiseksi säilyneet syrjässä suurilta matkailijavirroilta. Satojen vuosien historia, omaleimainen kulttuuri ja Karpaattien kauniit maisemat palkitsevat kuitenkin uteliaan matkailijan.

Bukarestin valtava parlamenttitalo muistuttaa vasta hiljattain päättyneestä Nicolae Ceausescun diktatuurista. Keskiaikaisen kaupungin tunnelma on aistittavissa Unescon suojeleman Sighisoaran kapeilla mukulakivikujilla.

Maaseudulla elämä on jatkunut satojen vuosien ajan verkkaisena muutoksen tuulista huolimatta. Bukovinassa, Romanian syrjäseutujen kätköissä keskiaikaiset kirkot kauniine seinämaalauksineen ovat arkkitehtuurin helmiä. Niistä kahdeksan on oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteita.

Neuvostoliiton romahduksen myötä syntyi Romanian itänaapuri Moldova ja edelleen siitä eriytynyt Transnistria, jota yksikään valtio ei ole tunnustanut. Moldovan viinit ovat kenties vähän tunnettuja, mutta ei enää Cricovan viinikellarivierailun jälkeen. Kellarin tunneleilla on pituutta yli sata kilometriä ja voi vain arvailla sinne varastoidun viinin määrää.

Pääkaupungissa Chisinaussa on lopuksi aikaa sulatella matkan antia.  

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
Useimpina päivinä puolihoito, neljänä päivänä täysihoito.

Helsinki – Bukarest
1. päivä, tiistai
Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.05 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin, jonne saavumme klo 20.10. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Sheraton-hotelliin (★★★★★).

Bukarest
2. päivä, keskiviikko
Bukarestia kutsutaan myös lempinimellä ”Balkanin Pariisi”. Leveät bulevardit ja niitä reunustavat laajat puistot muistuttavat melkoisesti läntistä esikuvaansa. Mielikuvaa vahvistavat myös Belle Epoque -tyylin ylikoristeellinen arkkitehtuuri sekä Bukarestin oma riemukaari. Kaupunkikierroksella näemme keskustan tärkeimmät kiintopisteet. Tutustumme kävellen vanhaankaupunkiin, jonka restaurointiin on uhrattu viime vuosina paljon aikaa ja rahaa. Kaupunkilaisten tärkeimpiä virkistysalueita on Herastrau-puisto, jossa tutustumme kylämuseoon. Nicolae Ceaucescun koti Bukarestissa avattiin hiljattain yleisölle, joten käymme katsomassa kauan suljettuna ollutta taloa. Tunnetuin nähtävyys lienee kuitenkin parlamenttitalo. Sitä pidetään yleisesti maailman toiseksi suurimpana rakennuksena Pentagonin jälkeen. Tutustumme Ceausescun rakennuttamaan palatsiin opastetulla kierroksella. Päivällisen syömme paikallisesta tunnelmasta nauttien. (A, P)

Bukarest – Sinaia – Azuga – Brasov 
3. päivä, torstai
Meillä on edessämme vajaan 200 kilometrin matka Brasoviin. Pysähdymme Sinaiassa tutustuaksemme maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvaan Pelesin linnaan. Uusrenessanssilinnan sisustukseen kuuluu eurooppalaisia ja itämaisia taideaarteita Muranon kristallikruunuista saksalaisiin lasimaalausikkunoihin ja intialaisiin tiikkihuonekaluihin. Jatkamme lyhyen ajomatkan päähän Azugaan tutustuaksemme Rhein & Cie -viinikellarin antimiin. Vuonna 1892 perustettu Rhein & Cie oli Romanian kuninkaallisen perheen hovihankkija maailmansotien välissä. Viininmaistajaisten lisäksi syömme lounaan Azugassa. Illansuussa saavumme Brasoviin, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Aro Palace -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Brasov ja Bran
4. päivä, perjantai
Brasov oli yksi saksien seitsemästä linnoitetusta kaupungista Transilvanian alueella, jonne ns. Transilvanian saksit muuttivat siirtolaisina 1200-luvulla. Brasovin tunnetuimpia nähtävyyksiä on massiivinen goottilainen Musta kirkko 1400-luvun lopulta. Tutustumme Mustaan kirkkoon ja historialliseen keskustaan kävellen, ennen kuin jatkamme matkaa noin 30 kilometrin päähän Branin kylään. Tuhannet matkailijat vierailevat vuosittain Branin linnassa, joka tunnetaan Draculan linnana. Dracula on irlantilaisen kirjailijan Bram (Abraham) Stokerin luoma vampyyrikreivi. Mitä ilmeisimmin Draculan viitteellinen esikuva oli 1400-luvulla hallinnut Valakian ruhtinas Vlad III, joka tunnettiin mieltymyksistään väkivaltaan ja julmiin teloitustapoihin. Niinpä hän sai ansaitusti lisänimen ”Seivästäjä”. Lounaan jälkeen palaamme Brasoviin. (A, L)

Brasov – Sighisoara
5. päivä, lauantai
Parin tunnin bussimatkamme Sighisoaraan tauottaa pysähdys Viscrin linnoitetussa kirkossa, joka on Unescon maailmanperintökohde samoin kuin Sighisoaran historiallinen keskusta. Sighisoara on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Kävelykierroksellamme kapeilla mukulakivikujilla keskiaikaisen arkkitehtuurin keskellä voi hyvin kuvitella siirtyvänsä ajassa satoja vuosia taaksepäin. Kierroksen päätteeksi syömme lounaan. Illalla on vapaa-aikaa aistia kaupungin tunnelmaa. Yövymme hyvässä keskitason Cavaler-hotellissa (★★★★). (A, L)

Sighisoara – Turda – Piatra Fantanele
6. päivä, sunnuntai
Seuraavaan majoituspaikkaamme kertyy matkaa yli 300 kilometriä. Reilun parin tunnin ajon jälkeen saavumme Turdaan, joka oli vuosisatojen ajan tärkeä suolakaivoskaupunki. Suolan louhiminen hiipui vähitellen viime vuosisadalla, mutta nykyisin kaivos elää uutta kukoistuskautta matkailun ansiosta. Museoksi muutetussa kaivoksessa on useita halleja. Näistä kenties vaikuttavin on Terezian kaivokseksi kutsuttu osa. Se on suipon kartion muotoinen yli 100 metriä korkea halli, jonka pohjalla on järvi soutuveneineen. Tutustumme kaivoshalleihin ja niiden historiaan opastetulla kierroksella. Huom. Sydänsairauksista kärsiviltä edellytetään lääkärintodistusta. Kaivosvierailu edellyttää myös normaalia liikuntakykyä. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa kumpuilevien kukkuloiden ympäröimään Piatra Fantaneleen. Majoitumme hyvään keskitason Castel Dracula -hotelliin (★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Piatra Fantanele – Bukovina – Iasi
7. päivä, maanantai
Lähdemme kohti Bukovinan aluetta, jonka Karpaatit erottavat Transilvaniasta. Bukovina on jäänyt piiloon matkailijavirroilta ja säilyttänyt näin alkuperäisen viehätyksensä. Arvokkainta kulttuuriperintöä edustavat kahdeksan värikkäin maalauksin koristeltua luostaria, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita. Matkamme edistyessä tutustumme näistä muutamaan. Suurin osa luostareista on rakennettu Moldovan hallitsijan Tapani III Suuren aikana viitisensataa vuotta sitten. Lounaan jälkeen jatkamme muutaman tunnin päähän Iasiin, jossa majoitumme hyvään keskitason Traian Grand -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, L, P)

Iasi – Chisinau
8. päivä, tiistai
Aamulla teemme lyhyen kiertoajelun Iasissa, joka oli Romanian pääkaupunki muutaman vuoden ajan 1800-luvulla. Kierroksellamme näemme muun muassa kulttuuripalatsin, joka on kaupungin uljain rakennus. Myöhemmin jatkamme matkaa itärajan yli Moldovaan. Moldova on Euroopan pienimpiä valtioita. Romanian ja Moldovan välisellä rajalla virtaa Prutjoki satojen kilometrien matkalla ja yhtyy Tonavaan lähellä sen suistoa. Toinen tärkeä rajajoki on idempänä virtaava ja pohjoisessa lyhyellä matkalla Moldovan itänaapuristaan Ukrainasta erottava Dnestr. Dnestr on myös Moldovan sisäinen rajajoki erottaessaan itäosassa sijaitsevan Transnistrian länsiosasta. Transnistria on käytännössä itsenäinen valtio, jota yksikään muu valtio ei kuitenkaan ole tunnustanut. Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Radisson Blu Leogrand -hotelliin (★★★★★). Loppupäivä on vapaata päivälliseen asti. (A, L, P)

Orheiul Vechi ja Cricova
9. päivä, keskiviikko
Päivän retkikohteet sijaitsevat kaupungin pohjoispuolella. Ensin ajamme Orheiul Vechin arkeologiselle alueelle, joka on Moldovan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Rautjoen rantakukkuloilla polveilevaan Orheiul Vechin kompleksiin kuuluu raunioita, linnoitteita, luolia ja luostareita. Hyvän yleiskäsityksen laajasta alueesta saa opastuskeskuksessa, mutta tarkempaan tutustumiseen tarvitaan myös jalkoja ja mukavia retkijalkineita. Moldovan hedelmällinen maaperä ja ilmasto sopivat hyvin viininviljelyyn. Seuraava kohteemme on Cricovan viinikellariluolasto, jonka sokkeloisilla tunneleilla on pituutta yhteensä noin 120 kilometriä. Tarinan mukaan itse kosmonauttilegenda Juri Gagarin eksyi näihin tunneleihin pariksi päiväksi. Arvatenkin kosmonautti nautti harhailustaan. Tunnelit ovat alun perin syntyneet louhittaessa kalkkikiveä Chisinaun ja muiden lähikaupunkien rakennusmateriaaliksi. Tutustumme Cricovan kellareihin ja maistelemme moldovalaisia viinejä. Syömme myös lounaan retken aikana. (A, L)

Chisinau
10. päivä, torstai
Kiertomatkan ja tiiviin ohjelman jälkeen vapaapäivä Chisinaussa saattaa olla hyvä vaihtoehto sulatella matkan antia. Chisinaun riemukaari, katedraalipuisto ja Tapani III:n muistomerkki ovat vain pienen kävelymatkan päässä hotelliltamme. Samoin Stefan cel Mare -pääkatu hallintorakennuksineen ja ostosmahdollisuuksineen on aivan kulman takana. Monet Chisinaun-kävijät piipahtavat retkellä myös Transnistrian pääkaupungissa Tiraspolissa, joka on kuin raikas tuulahdus edesmenneen Neuvostoliiton kommunismista. Suomen ulkoasiainministeriö ei kuitenkaan suosittele matkustamista Transnistriaan ja samaa linjausta myös Olympia Kaukomatkatoimisto noudattaa. Illalla meillä on vielä jäähyväispäivällinen. (A, P)

11. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen kuljetus kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 10.15 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.20. (A)

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 440 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen, koska lennämme Istanbulin kautta. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Sydänsairauksista kärsivien tulee esittää lääkärintodistus Turdan suolakaivosvierailua varten.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Voit olla kiinnostunut myös näistä