Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Siperian halki tilausjunalla

Tämä matka ei tällä hetkellä ole ohjelmassamme. Katso muut kiertomatkat täältä.

  • Baikaljärvi 1 yö
  • Junamatka 1+4 yötä
  • Irkutsk 1 yö
  • Novosibirsk retki
  • Jekaterinburg retki
  • Kazan retki
  • Moskova 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Tällä matkalla tavoitat vanhan ajan matkustamisen hengen ja tunnelman: etäisyydet tuntuvat valtavilta eikä mihinkään ole kiire. Liki 10 000 kilometrin pituinen Trans-Siperian rata on maailman pisin rautatie.

Matkustamme (saksalaisomistuksessa olevalla) tilausjunalla meille räätälöidyn ohjelman mukaisesti Baikaljärveltä Moskovaan. Matkan aikana majoitumme Irkutskissa yhdeksi yöksi hotelliin. Junassa asumme kahden hengen hyteissä, joissa on alavuoteet. Junan sisustuksessa vaalitaan tsaarinajan tunnelmaa ja tummasävyisiä värejä. Kolme ateriaa päivittäin tarjoavan ravintolavaunun keittiö noudattaa venäläistä ruokaperinnettä ja oman vaunun konduktööriltä voi pientä korvausta vastaan ostaa hyttiin iltapäiväteet. Iltaisin päivän kokemuksia voi kerrata muiden matkalaisten kanssa vaikkapa shampanskoje-lasillisen äärellä. Ikkunan takana maisema vaihtelee idyllisistä kylämaisemista taigan hiljaisuuteen, kaupunkeihin ja ratapihoihin. Matkan antia täydentävät luennot sekä pysähdysten aikana tehtävät kiertokäynnit. Junamatkan jälkeen tutustumme Moskovaan.
 

Lisätietoja junasta ja hyteistä
 

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, keskiviikko 28.8. Lähtö Helsingistä (Aeroflot) klo 21.05 Moskovan kautta Irkutskiin.

Baikaljärvi
2. päivä, torstai 29.8. Saavumme Irkutskiin klo 11.55. Siirrymme bussilla lentokentältä n. 60 kilometrin päähän, Baikaljärven rannalla sijaitsevaan Listvjankan kylään. Majoitumme kylän keskustassa, rantakadulla sijaitsevaan keskitason Mayak-hotelliin (★★★★). Baikaljärvessä kaikki on suurta: se on maailman syvin (1637 m) järvi, sillä on pituutta yli 600 km ja leveimmällä kohdalla vastarantaan on 80 kilometriä. Baikalin limnologinen museo tutustuttaa järven tutkimuksen historiaan sekä sen monimuotoiseen eläimistöön ja kasvistoon. Monen suosikkeja ovat museon akvaariossa asustavat ketterät hylkeet. Nousemme vielä vaijerihissillä näköalapaikalle ihailemaan kirkasvetisen järven mittasuhteita. Tervetulopäivällinen hotellissa. (L, P)

Baikaljärvi
3. päivä, perjantai 30.8. Aamiaisen jälkeen nousemme Listvjankan kylän laiturista alukseen, joka kuljettaa meidät noin puolessa tunnissa järven vastakkaiselle puolelle, Port Baikaliin. Junamatkamme alkaa. Edessämme tänään on ns. Circum Baikalin rataosuus, joka oli aikaisemmin osa Trans-Siperian päärataa. Matkalla Port Baikalista pääradan varteen Kultukiin on useita siltoja ja kymmeniä tunneleita. Reittiä pidetään yhtenä matkan kauneimmista. Päivän aikana on kaksi pidempää pysähdystaukoa, jolloin innokkaimmat ehtivät kastautua Baikaljärven raikkaissa vesissä – järven lämpötila ei lämpimimmilläänkään nouse yli 14 asteen. Pulahduksen sanotaan antavan ikuisen nuoruuden. Sään salliessa nautimme illallisen luonnonhelmassa piknik-tyyliin. Illalla junamme jatkaa matkaa kohti Irkutskia. (A, L, P)

Irkutsk
4. päivä, lauantai 31.8. Saavumme aamulla Irkutskiin, jota kutsutaan myös Siperian Pariisiksi. Angarajoen rannalla sijaitseva kaupunki oli viime vuosisadalla menestyvä kauppapaikka, jonka kautta turkikset kulkivat Kiinaan saakka. Vilkkaaseen markkinatunnelmaan pääsemme paikallisella torilla ja kauppahallissa. Tarjolla on mm. monenlaisia mausteita, kaviaaria sekä alueen puolijalokivistä tehtyjä koruja. Nykypäivän Irkutsk on vireä teollisuus- ja tiedekaupunki, jonka menneisyyteen pääsemme kurkistamaan kaupungin ulkoilmamuseossa. Elinolosuhteet Siperiassa ovat vaatineet kekseliäisyyttä ja kestävyyttä niin ihmisiltä kuin rakennuksiltakin. Retken jälkeen majoitumme yhdeksi yöksi kaupungin keskusta-alueella sijaitsevaan keskitason hotelliin. (A, L, P)

Irkutsk – Novosibirsk
5.–6. päivä, su–ma 1.–2.9. Aamiaisen jälkeen junamatkamme jatkuu kohti länttä. Alueella on laajoja koivu- ja havupuumetsiä. Välillä ohitamme rautatieasemia, joiden rakennukset on usein maalattu kirkkain värein: käytössä on mm. turkoosia, vaaleanpunaista ja mintunvihreää. Samalla tavalla, maisemaa piristäen, on maalattu monessa kylässä talojen ikkunaluukut, välillä koko talokin. Sunnuntaipäivän ohjelmassa on luentoja alueen elämästä ja oloista sekä vodkamaistiaiset. Maanantaina iltapäivällä saavumme Siperian suurimpaan kaupunkiin Novosibirskiin. Perinteisen tervetuloseremonian jälkeen teemme kaupunkikierroksen. Näemme Ob-joen rantamille kehittyneen kaupungin tärkeimmät maamerkit sekä kaupungin ylpeyden, maan suurimman oopperatalon, jolle jopa maailmankuulu Moskovan Bolshoi-teatteri jää toiseksi. (2xA, 2xL, 2xP)

Novosibirsk – Jekaterinburg
7. päivä, tiistai 3.9. Saavumme iltapäivällä Jekaterinburgiin, Uralin alueen pääkaupunkiin. Ural-vuorten 2500 kilometrin mittainen vuorijono erottaa Euroopan ja Aasian toisistaan. Vuorijono on aikojen saatossa rapautunut, eikä sitä näin etelässä ole enää silmin erotettavissa. Tutustumiskierroksellamme näemme kuitenkin pienen muistomerkin, joka on pystytetty maanosien rajapyykille. Jekaterinburg liittyy läheisesti Venäjän viimeisen tsaarin ja hänen perheensä traagiseen kohtaloon. Kirkko veren päällä on rakennettu sen talon paikalle, jossa Romanovit elivät palvelusväkensä kanssa vankeudessa viimeiset elinpäivänsä. Nikolai II, hänen vaimonsa ja heidän lapsensa menehtyivät 12 laukaukseen paikalla sijainneen talon kellarihuoneeseen vuonna 1918. (A, L, P)

Jekaterinburg – Kazan
8. päivä, keskiviikko 4.9. Tatarstanin tasavallan pääkaupunki Kazan on yksi Venäjän federaation suurimmista kaupungeista ja tataarikulttuuri kukoistaa siellä edelleen. Kristinusko ja islam ovat eläneet rinnakkain sovussa jo monia satoja vuosia ja Kazanissa nähdäänkin useita kirkkoja ja moskeijoita vierekkäin. Tunnetuin katedraaleista on kremlin alueella sijaitseva 1500-luvulla rakennettu Ilmestyksen kirkko. Historiallinen keskusta nousi Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2000. Kaupungin maamerkki on tataariprinsessan nimeä kantava Soyembikan torni. Prinsessa vältti avioitumisen Iivana Julman kanssa heittäytymällä alas 59-metrisestä tornista. Tutustumme kaupunkiin kiertoajelulla. (A, L, P)

Kazan – Moskova
9. päivä, torstai 5.9. Junamme saapuu puolenpäivän aikaan Moskovaan. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan Grand Marriott -hotelliin (★★★★). Kaupunki ja sen puinen pieni kreml mainitaan historiassa ensimmäisen kerran vuonna 1147. Venäjän valloittaneet mongolit onnistuttiin ajamaan maasta ja myös ortodoksisen kirkon johto siirtyi Bysantin kukistuttua Moskovaan, joten jo 1400-luvun lopulla Moskovan suuriruhtinaskuntaa voitiin pitää ensimmäisen kerran todellisena suurvaltana. Kiertoajelulla teemme mm. kävelyretken Kremlin alueella ja kokeilemme käytännössä, miten kaupungin maanalainen toimii. Moskovan metron asemat ovat kuin pieniä palatseja: ne on rakennettu marmorista, koristeltu mosaiikilla ja lasilla, ja niiden katosta roikkuvat kristallikruunut. Näemme Punaisen torin myös iltavalaistuksessa. (A, L, P)

Moskova
10. päivä, perjantai 6.9.
Tänään jatkamme vielä tutustumista Moskovaan. Palaamme Punaiselle torille, jonka tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu vuonna 1561 valmistunut Pyhän Vasilin katedraali. Näemme myös mm. Lomossovin yliopiston rakennukset, lähellä Punaista toria sijaitsevan Kristus Vapahtajamme ortodoksisen katedraalin sekä pysähdymme Novodevichyn luostarissa. Luostarin yhteydessä olevalla hautausmaalla lepäävät mm. Gogol ja Tsehov. Kierroksemme päättyy lentokentälle, josta klo 18.20–20.05 suora lento (Aeroflot) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Voit olla kiinnostunut myös näistä