Hyppää pääsisältöön

Väli-Amerikan kiertomatka

Costa Rica, Nicaragua ja Panama tarjoavat monipuolista nähtävää ja koettavaa luonnosta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille.
  • Panama City 1+2 yötä
  • Manuel Antonio 3 yötä
  • Granada 3 yötä
  • Managua 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Väli-Amerikassa on paljon monipuolista nähtävää ja koettavaa luonnosta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Vaikka Costa Rica, Nicaragua ja Panama sijaitsevat lähellä toisiaan, ne ovat kuitenkin keskenään erilaisia ja jokaisella on omat erityispiirteensä.

Costa Ricassa keskitymme Manuel Antonion kansallispuiston idyllisessä maisemassa tarkkailemaan puiston eläimiä ja rentoutumaan viehättävässä hotellissa.

Nicaraguaa eivät ole vielä suuret matkailijavirrat löytäneet, minkä vuoksi se on säilyttänyt paljon alkuperäisestä identiteetistään. Maistelemme kahvia paikallisella plantaasilla ja veneilemme Nicaraguajärven kymmenien pikkusaarten lomassa. Granadassa ja Leonissa Espanjan siirtomaaperintö tulee tutuksi kun taas pääkaupungissa Managuassa myrskyinen lähihistoria on vahvasti läsnä.

Panama City on poikkeuksellinen latinokaupunki, koska sen silhuetin piirtävät kymmenet modernit pilvenpiirtäjät. Vain lyhyen matkan päässä kaupungista voimme seurata Mirafloresin suluilla laivojen kulkua Panaman kanavassa.

Sirpa Laine johdattaa ryhmämme Väli-Amerikkaan. Hänellä on vuosikymmenten kokemus matkanjohtotehtävistä eri puolilta maailmaa. Sirpan erikoisalaa ovat mm. historia ja maailman uskonnot ja erityisesti latinomaailmassa Sirpa on kuin kotonaan.

Matkaohjelma

Lataa matkaohjelma pdf-muodossa tästä.

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen  (Matkalla on puolihoito)

Helsinki – Panama City
1. päivä, maanantai 20.11. Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.50 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Panama Cityyn, jonne saavumme klo 16.40. Majoitumme lentokentän lähelle ensimmäisen luokan Crowne Plaza Panama Airport -hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (P)

Panama City – San José – Manuel Antonio
2. päivä, tiistai 21.11. Aamiaisen jälkeen lennämme Costa Rican pääkaupunkiin San Joséhen, josta jatkamme bussilla parin tunnin matkan päähän Tyynenmeren rannikolle. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Parador-hotelliin (★★★★★) Manuel Antonion kansallispuiston läheisyyteen. (A, P)

Manuel Antonio
3.–4. päivä, ke–to 22.–23.11. Pieni Manuel Antonio on Costa Rican kauneimpia kansallispuistoja. Tyynenmeren poimuilevaa rantaviivaa kalliomuodostelmineen, lahdenpoukamineen ja valkoisine hiekkarantoineen reunustaa trooppinen sademetsä. Kansallispuistoon on helppo tutustua kävellen poluilla, joiden varrella voi nähdä mm. pesukarhuja, laiskiaisia ja apinoita. Myös lintuharrastajille löytyy mielenkiintoista kiikaroitavaa. Keskiviikkoaamuna teemme kansallispuistossa muutaman tunnin kävelyretken. Lounaan jälkeen meillä on loppupäivä vapaata. Torstaina meillä ei ole muuta etukäteen järjestettyä ohjelmaa kuin päivällinen hotellissa. Hotellilta alkaa muutama sademetsän siimekseen johtava luontopolku eikä uimarannallekaan ole pitkä matka. Aktiviteetteja kaipaaville on vaihtoehtoja kajakkiretkistä ratsastukseen ja syvänmerenkalastukseen. Mahdolliset varaukset tehdään paikan päällä. Hotellin kaunis ympäristö ja uima-allasalue houkuttelevat toisaalta myös laiskotteluun. (2xA, 1xL, 1xP)

Manuel Antonio – Granada
5. päivä, perjantai 24.11. Lähdemme aamulla hyvissä ajoin reilun 400 km:n bussimatkalle Pan American Highwayta pitkin kohti Nicaraguaa. Matkan varrella on mukavia pikkukahviloita, joissa voimme pitää taukoja sopivin väliajoin. Peñas Blancasin raja-asema saattaa olla ruuhkainen ja muodollisuudet voivat viedä tovin. Kantaja-apua on yleensä saatavana, mutta on kuitenkin hyvä varautua kantamaan omaa laukkuaan noin sadan metrin matka. Rajan ylitettyämme jäljellä on vielä noin 100 kilometriä päivän määränpäähämme Granadaan. Bussin oikealla puolella näkyvät Nicaraguajärven Ometepen saarelta kohoavat kaksoistulivuorten symmetriset keilat. Majoitumme loppuiltapäivästä 3 yöksi siirtomaatyyliseen Plaza Colon -boutiquehotelliin aivan kaupungin keskustassa. (A, P)

Granada
6.–7. päivä, la–su 25.–26.11.
Granada on ensimmäisiä eurooppalaisten perustamia kaupunkeja Amerikan mantereella. Francisco Hernández de Córdoba nimesi kaupungin Espanjan Granadan mukaisesti vuonna 1524. Yhteys Atlanttiin Nicaraguajärven ja San Juan -joen kautta takasi kaupungin nopean kehittymisen kaupankäynnin keskukseksi. Tosin sama yhteys toi myös monet merirosvot taistelemaan kaupungin herruudesta. Vanha siirtomaatausta näkyy edelleen Granadan romanttisessa arkkitehtuurissa ja kompaktissa keskustassa on helppo liikkua kävellen. Meillä on kaksi kokonaista päivää tutustua kaupunkiin ja sen lähiympäristöön. Lauantainen vossikka-ajelumme on mukava tapa tutustua Granadaan. Sunnuntaina käymme veneajelulla Nicaraguajärven saaristossa, jonka 365 pikkusaarta ovat peräisin tuhansia vuosia sitten tapahtuneesta Mombacho-tulivuoren räjähdyksestä. Mombacho-vuoren rinteillä noin 700 metrin korkeudella merenpinnasta on kahvin viljelylle suotuisa ilmasto. Käymme paikallisella plantaasilla, jossa aromikkaan kahvin salaisuudet paljastuvat meille maistiaisten kera. (2xA, 2xL)

Granada – Masaya – Managua
8. päivä, maanantai 27.11. Aamiaisen jälkeen lähdemme naapurikaupunki Masayaan, jossa tarkistamme värikkäiden käsityömarkkinoiden tarjonnan mahdollisia tuliaisia ajatellen. Käymme myös Masaya-tulivuoren opastuskeskuksessa sekä ylhäällä kraatterin reunalla, mikäli vuoren aktiivisuus sen sallii. Myöhemmin jatkamme Managuaan ja tutustumme Nicaraguan myrskyisään lähihistoriaan, jonka merkittäviin hahmoihin kuuluivat Augusto Sandino ja Somozan suvun diktaattorit. Näemme kaupungin vanhan keskustan alueen, missä hylätyt rakennukset yhä muistuttavat vuoden 1972 maanjäristyksestä. Rakennuksista tunnetuin on vanha neoklassinen katedraali, jonka vaurioitunut runko kohoaa aavemaisena vallankumousaukion laidalla. Näemme myös Rauhan puiston, jolla on suuri symbolinen merkitys sinne haudattujen aseiden vuoksi. Acahualincassa fossiloituneet jalanjäljet todistavat Managuan alueella olleen asutusta jo 6000 vuotta sitten. Majoitumme 2 yöksi uudessa keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan InterContinental Managua at Metrocentro Mall -hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Leon
9. päivä, tiistai 28.11. Teemme kokopäiväretken Leoniin, joka on ollut tärkeä talouden ja poliittisen elämän keskus 1500-luvulta alkaen. Leon perustettiin aikoinaan Managuajärven rannalle, mutta Momotombo-tulivuoren purkaukset tuhosivat ns. ”vanhan Leonin”. Nykyiselle paikalle kaupunki perustettiin vuonna 1610. Leonissa on toistakymmentä historiallista kirkkoa, joista tunnetuin on Unescon suojelema Väli-Amerikan suurin katedraali. Sen valtavaa kokoa puolustaa viehättävä legenda, jonka mukaan Liman ja Leonin katedraalien piirustukset olisivat vaihtuneet keskenään. Katedraaliin on haudattu kenties kuuluisin nicaragualainen, runoilija ja diplomaatti Rubén Darío (1867–1916). (A, L)

Managua – Panama City
10. päivä, keskiviikko 29.11. Käymme aamulla kansallismuseossa, jonka näyttelyt kertovat maan historiasta alkaen miljoonien vuosien takaa. Aikaisemmin hallituspalatsina toiminut rakennus on arkkitehtuuriltaan yksi Nicaraguan vaikuttavimmista. Iltapäivällä lennämme Panama Cityyn, jossa majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Central Panamá -hotelliin (★★★★★) historiallisessa kaupunginosassa ja syömme päivällisen. (A, P)

Panama City
11.–12. päivä, to–pe 30.11.–1.12. Espanjalaiset perustivat Panama Cityn vuonna 1519. Kaupungin vanhan osan eli ”Panama Viejon” arkkitehtuuri, joka on sekoitus karibialaista, tasavaltalaista, ranskalaista sekä siirtomaa-ajan tyyliä ja Art Decoa, kuvastaa hyvin maan monikansallista kulttuurikirjoa. Unescon suojelema historiallinen osa on vastakohta kaupungin liikekeskustan pilvenpiirtäjille. Vain lyhyen ajomatkan päässä on Panaman kanava, joka on valtiolle merkittävä tulonlähde. Vanhan kanavan kapasiteettia kasvatettiin kesällä 2016 valmistuneella laajennuksella. Aikaisempaan verrattuna kannaksen läpi voi nyt navigoida puolitoista kertaa suuremmilla, ns. New Panamax -luokan laivoilla. Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kiertoajelulla. Käymme myös kanavan Tyynenmeren puoleisilla Mirafloresin suluilla ja opastuskeskuksessa, jossa saamme hyvän käsityksen kanavan toiminnasta ja sen historiasta. Syömme vielä jäähyväispäivällisen värikästä kansantanssiesitystä seuraten. Perjantaina on vapaa-aikaa, ennen kuin lähdemme lounaan jälkeen lentokentälle. Lentomme (Lufthansa) Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin lähtee klo 18.45. (2xA, 2xL, 1xP)

13. päivä, lauantai 2.12. Saavumme Helsinkiin klo 17.00.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.220 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Väli-Amerikan sisäisiä lentoja varten tarvitsemme syntymäaikanne sekä matkalla käytettävän passin numeron ja voimassaoloajan jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa.
Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä. Erityisiä rokotuksia ei vaadita. Väli-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustukaa Väli-Amerikan-matkojen erityisehtoihin.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta perustuu 18.1.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaan, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Tähän matkaan sovelletaan yleisiä valmismatkaehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja

Väli-Amerikan kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukausina matkamme keskittyvät pääsääntöisesti Etelä-Amerikkaan ja vastaavasti kesäkuukausina Amerikan pohjoisosiin. Väli-Amerikassa taas on lämmintä ympäri vuoden, mutta paras matkustusaika alkaa myöhäisestä syksystä sadekauden jälkeen. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla joihinkin maihin matkustettaessa voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
Väli- ja Etelä-Amerikassa USA:n dollarit kelpaavat joissakin maissa sellaisenaan maksuvälineinä. Euroja kannattaa ottaa matkavaluutaksi Meksikoon ja Kuubaan ja niitä voi vaihtaa ainakin suuremmissa kaupungeissa(tarkemmat tiedot toimintaohjeissa). Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta. Amazonin alueella tarvitaan malarianestolääkitystä. Keltakuumerokotus on myös suositeltava tietyille alueille matkustettaessa. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakatkaa käsimatkatavaroihinne tarvitsemanne lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan, suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Matkaohjelmassa on maininta ohuesta ilmanalasta, mikäli reitillämme on korkeita vuoristo-osuuksia. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy vähintään päivittäinen hotelliaamiainen. Pääsääntöisesti Etelä- ja Väli-Amerikan-matkoillamme on jonkin verran ruokailuja tai jopa puolihoito sisällytetty matkan hintaan (tarkemmat ateriamerkinnät on mainittu matkan yhteydessä). Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Kielet
Latinalaisen Amerikan valtakieli on espanja, jota puhutaan paljon myös Floridassa. Etelä-Amerikan osalta suurin poikkeus on Brasilia, jossa pääkieli on portugali. Joskus jopa suurimmissa latinokaupungeissa saattaa olla hankalaa tulla toimeen englannin kielellä. Matkoillamme on kuitenkin aina mukana Olympian oma kielitaitoinen suomalainen matkanjohtaja.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa. Latinalaisessa Amerikassa hinnat saattavat olla ulkomaalaisille kalliimmat kuin paikallisille asukkaille, lisäksi tinkiminen kuuluu usein oleellisena osana kaupankäyntiin.  Matkanjohtajamme kertoo tarkemmin  käytännön asioista matkan aikana. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Lentoliikenne Latinalaisessa Amerikassa
Väli- ja Etelä-Amerikan lennoissa saattaa esiintyä silloin tällöin epäsäännöllisyyksiä kuten myöhästymisiä, peruuntumisia ja viime hetken aikataulumuutoksia. Nämä voivat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen, koska korvaavia lentoja on usein vaikea saada.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan esitteessämme julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Archaeological Site of Panamá Viejo and Historic District of Panamá
Ruins of León Viejo

Voit olla kiinnostunut myös näistä