Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Valko-Venäjän kiertomatka

Tämä matka ei juuri nyt ole ohjelmassamme. Katso muut Euroopan matkamme täältä.

  • Minsk 2+1 yötä
  • Mir retki
  • Njasviž retki
  • Brest 2 yötä
  • Białowieża retki
  • Grodno 2 yötä
  • Augustówin kanava retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Euroopan unohdetun osan ytimessä on Valko-Venäjä, maa johon tutustuminen on palkitsevaa. Hallitsijoiden vaihtuminen ja valtiorajojen siirtelyt ovat jättäneet perinnöksi monikulttuurisen yhteiskunnan, jossa näemme entisten ja nykyisten rajanaapureiden vaikutuksen. Ortodoksinen ja katolinen uskonto sekä juutalaisuus tulivat kaupan päälle. Minskin mahtipontinen neuvostoarkkitehtuuri periytyy toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, kun taas kansalliskirjasto edustaa ultramodernismin tuulia. Pääkaupungin tavaramerkki on katukuvan kliininen siisteys.

Palatsilinnat Mirissä ja Njasvižissa kertovat aatelissukujen vauraudesta ja ovat nykyisin Unescon maailmanperintökohteita samoin kuin Białowieżan ainutlaatuinen aarniometsä ikivanhoine tammineen ja visentteineen. Brestissä ja Grodnossa on aistittavissa rajaseutujen kosmopoliittinen ilmapiiri.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

Helsinki – Minsk
1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Air Baltic) klo 10.15 Riian kautta (Air Baltic) Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin, jonne saavumme klo 14.45. Lähes parin miljoonan asukkaan Minsk on maan talouden, kulttuurin ja liikenteen keskus. Yleinen siisteys leimaa katukuvaa ja kaupungilla voi liikkua turvallisin mielin. Ihmiset ovat ystävällisen avuliaita, mutta kielimuuri saattaa hankaloittaa kanssakäymistä. Toisen maailmansodan pommitustuhojen jälkeen Minsk rakennettiin neuvostoajalle tyypilliseen suureelliseen tapaan leveine bulevardeineen ja lukuisine puistoineen. Majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan DoubleTree by Hilton -hotelliin (★★★★) ja syömme tervetulopäivällisen. Hotelliamme vastapäätä, Svislatšjoen toisella puolella kohoaa Trinity-kukkula osana Minskin vanhaakaupunkia. (P)

Minsk
2. päivä, lauantai Tutustumme Minskiin kokopäiväretkellä. Näemme muun muassa Voiton aukion ja sen keskellä kohoavan Voiton monumentin. Näemme myös Itsenäisyyden aukion ja sitä ympäröivät hallintorakennukset. Kymmenisen vuotta sitten aukion alle avattiin nelikerroksinen ostoskeskus. Lounaan jälkeen jatkamme kierrostamme museossa, jonka virallisessa nimessä on hiukan muistamista: Valko-Venäjän Suuren isänmaallisen sodan historian valtionmuseo. Minskin tärkeimpiin kuuluva museo kertoo toisen maailmansodan tapahtumista itärintamalla ja venäläisten taistelijoiden urheudesta. Kaupungin ulkopuolella tutustumme ulkoilmamuseoon, joka esittelee viime vuosisadan maaseutua ja tarjoaa läpileikkauksen kulttuurihistoriaan ja arkkitehtuuriin eri puolilta Valko-Venäjää. (A, L)

Minsk – Mir – Njasviž – Brest
3. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen lähdemme puolentoista tunnin bussimatkalle kohti Mirin pikkukaupunkia, jossa vierailemme keskiaikaisessa Mirin linnassa. Renessanssi- ja barokkityylisen linnan 500-vuotisen historian aikana se on ollut hylättynä ja rapistuneena parikin kertaa. Viimeiset, vuosia kestäneet restauroinnit saatiin valmiiksi vajaa 10 vuotta sitten. Mirin linna kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jatkamme matkaa läheiseen Njasvižin palatsilinnaan. Vallihaudan ympäröimä palatsilinna oli 1500-luvun alusta liettualaisen Radvilan aatelissuvun yksityiskartano yli 400 vuoden ajan, kunnes toisen maailmansodan alussa puna-armeija otti sen haltuunsa ja karkotti Radvilat. Myös Njasvižin palatsilinna ja siihen kuuluva puisto sekä Kristuksen ruumiin kirkko muodostavat Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan kokonaisuuden. Lounaan jälkeen matkamme jatkuu muutaman tunnin ajan Brestiin, jossa majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Hermitage-hotelliin (★★★★). (A, L)

Brest
4. päivä, maanantai Brest sijaitsee aivan Puolan rajan tuntumassa Muhavets- ja Bug-jokien yhtymäkohdassa. Kaupunki on saanut vaikutteita monista kulttuureista. Vuosisatojen aikana valtioiden rajat ovat siirtyneet useasti ja Brest on kuulunut Puolaan, Liettuaan, Venäjään, Neuvostoliittoon ja nyt viimeisenä Valko-Venäjään. Brestin linnoitus 1800-luvulta on kenties kaupungin tärkein nähtävyys. Se sai Neuvostoliiton aikana sankarilinnoituksen arvon sitkeästä vastarinnastaan kesäkuun taistelussa saksalaisia vastaan 1941.
Puiden ja koristeellisten lamppujen reunustama Sovetskaja-kävelykatu kahviloineen ja putiikkeineen on kaupunkilaisten suosima ajanviettopaikka. Tutustumme Brestiin puolen päivän kierroksella ja syömme lounaan sen päätteeksi. (A, L)

Brest – Białowieża (Belavežskaja puštša) – Grodno (Hrodna)
5. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen lähdemme tunnin bussimatkalle Białowieżan metsän kansallispuistoon, joka on Euroopan viimeisiä suuria aarniometsäalueita. Puolan ja Valko-Venäjän rajaseudulla sekä Itämeren ja Mustanmeren vedenjakaja-alueella sijaitseva Białowieża on monimuotoisuudessaan ainutlaatuinen ja kuuluu oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteisiin. Se on myös Euroopan suurimman nisäkkään, visentin kotiseutua. Metsässä asustaa myös hirviä, susia ja ilveksiä. Vanhat tammet ja muut aarniometsän puut tarjoavat ihanteellisen elinympäristön monille lintulajeille. Kansallispuistossa kulkeminen on rajoitettua, mutta kierroksellamme saamme hyvän käsityksen Białowieżan luontoarvoista. Lounaan jälkeen jatkamme matkaa vielä noin neljän tunnin ajan Grodnoon lähelle Puolan ja Liettuan rajaa. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan keskitason Neman-hotelliin (★★★). (A, L)

Grodno ja Augustówin kanava
6. päivä, keskiviikko Niemenjoki jakaa muutaman sadantuhannen asukkaan Grodnon kahtia. Puolan ja Liettuan läheisyys vaikuttaa kaupungin historiassa ja arkkitehtuurissa. Tutustumme Grodnoon aamupäivän aikana. Keskustan näkyvin rakennus on katedraali. Se tunnetaan ihmeitätekevästä ikonistaan ja upeasta alttaristaan. Käymme myös kaupungin pohjoispuolella Augustówin kanavalla, joka yhdistää Niemenin ja Puolassa virtaavan Veikselin toisiinsa. Noin 100 kilometriä pitkä kanava rakennettiin kaupallisista ja sotilaallisista syistä 1800-luvun alkupuoliskolla tsaari Aleksanteri I:n käskystä. Nykyisin se palvelee lähinnä huviveneilijöitä. Romanttisen kaunis vesiyhteys on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Syötyämme lounaan paikalliseen tyyliin palaamme takaisin Grodnoon. Loppupäivä on vapaata, jolloin voi käydä vaikka läheisellä kävelykadulla aistimassa keskustan tunnelmaa. (A, L)

Grodno – Minsk
7. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen meillä on edessä noin 300 kilometrin matka takaisin Minskiin, jossa majoitumme jo tuttuun DoubleTree-hotelliin. Matkan puolivälissä syömme lounaan. Vaikka tarjolla on runsaat eväät, niin on hyvä muistaa, että meillä on vielä päivällinenkin myöhemmin. (A, L, P)

Minsk – Helsinki
8. päivä, perjantai Huoneet luovutamme puolenpäivän aikoihin, jonka jälkeen kuljetus kentälle. Lentomme (Air Baltic) lähtee klo 15.20 Riian kautta (Air Baltic) Helsinkiin, jonne saavumme klo 19.30. (A)

Passin tulee olla voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin ennen matkaa. Järjestelyitä varten tarvitsemme kopion passistanne ja englanninkielisen todistuksen matkavakuutuksesta (joka on voimassa myös Valko-Venäjällä; vakuutussumma min 10.000 euroa; kopio vakuutuskortista ei riitä) toimistoomme noin kolme viikkoa ennen matkaa. Lähetämme tarkemmat ohjeet toimintaohjeiden mukana.

Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 16.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Valko-Venäjän kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Mirin linna
Njasvižin palatsilinna
Bialowiezan kansallispuisto

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä