Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Vietnam ja Laos

Hanoin sokkeloiset kauppakujat, Halonginlahden upeat maisemat, Luang Prabangin temppelit ja Pak Ou-luolien Buddha-patsaat jäävät ikuisesti mieleen

  • Hanoi 1+2 yötä
  • Halonginlahti 2 yön risteily
  • Luang Prabang 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

HANOI – RISTEILY HALONGINLAHDELLA – LUANG PRABANG

Riisipeltojen keskelle kasvanut Vietnamin pääkaupunki Hanoi on mielenkiintoinen sekoitus kiinalaisia traditioita ja ranskalaisilta siirtomaaisänniltä perittyä arkkitehtuuria. Vanhankaupungin katukeittiöt sekä polkupyörärikšojen ja mopojen kansoittamat pikkukujat vuorottelevat leveiden bulevardien ja edustavien hallintopalatsien kanssa.

Hanoista koilliseen sijaitseva Halonginlahti tarjoaa matkustajalle hätkähdyttävän luontoelämyksen. Pääsemme kahden päivän ajaksi risteilemään hyvätasoisella laivalla yli kahdentuhannen karstimaasta syntyneen ”sokeritopan” keskelle ja tutustumaan Tonkinin lahden kelluvien kylien maailmaan. Saarten jännittävät muodot ja karstimaahan syntyneet salaperäiset tippukiviluolat herättävät totisesti mielikuvituksen.

Toinen matkakohteemme on Laosin vanha kuninkaallinen pääkaupunki Luang Prabang Mekongjoen varrella. Kullanhohtoisten buddhalaistemppeleiden tunnelma on rauhaisa ja harras. Oranssikaapuiset munkit kokoontuvat aamuisiin almujonoihinsa ja päivän meditaatiotuokioihin. Mekong kuljettaa matkustajan Kaakkois-Aasian vehreän luonnon keskelle tutustumaan jokivarren kyliin ja pyhiin paikkoihin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Joka päivä vähintään puolihoito)

Huom! Matkan ohjelma muuttunut päivien 3-7 osalta, muutokset huomioitu tässä ohjelmassa ja ilmoitettu matkan jo varanneille(28.6.18)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 7.35 Pariisin kautta (Vietnam Airlines) Hanoihin, Vietnamiin.

Hanoi
2. päivä, perjantai Saavumme Hanoihin klo 6.15. Ajamme keskustaan ja majoitumme hyvään keskitason Hilton Garden Inn -hotelliin (★★★★). Lepäämme aamupäivän ja iltapäivällä tutustumme kaupungin nähtävyyksiin. Vierailemme mm. Kirjallisuuden temppelissä ja Hoa Lo -vankilassa. Syömme aikaisen päivällisen, ennen kuin palaamme hotelliin. (A, P)

Risteily Halonginlahdella
3.-4.- päivä, la-su
Varhain aamulla lähdemme kohti Unescon maailmanperintökohdetta, Halonginlahtea. Se sijaitsee Tonkinin lahdella reilun kolmen tunnin ajomatkan päässä Hanoista itään. Seuraavien kahden vuorokauden ajan nautimme kauniista maisemista, näemme kelluvia kyliä ja erikokoisia saaria, joista suurin osa nousee ylväästi pystysuoraan merestä. Risteilemme Au Co -yhtiön laivalla, jonka jokaisessa 32 hytissä on parveke, puhelin, kylpyhuone, hiustenkuivaaja, pieni jääkaappi ja ilmastointi. Hytit on sisustettu vietnamilaiseen tyyliin, jossa suositaan tummaa puuta ja voimakkaita värejä. Laivalta löytyvät ravintola, baari, kylpylä ja pieni spa. Ylin kansi toimii aurinkokantena, jota käytetään myös taiji-aamuvoimisteluun ja hämärtyvän illan elokuvaelämyksiin. Risteilyn aikana on mahdollisuus osallistua laivan tarjoamiin päiväretkiin. Risteilyllä on täysihoito (juomat eivät sisälly hintaan). (2xA, 2xL, 2xP)

Halonginlahti – Hanoi
5. päivä, maanantai
Risteily päättyy aamupäivällä. Palaamme takaisin Hanoihin ja majoitumme 2 yöksi jo tuttuun Hilton Garden Inn -hotelliin (★★★★). Vietnamilainen keittiö on yhdistelmä useista eri maiden keittiöistä. Siihen on vaikuttanut niin kiinalainen, thaimaalainen, indonesialainen kuin intialainenkin keittiö. Myös ranskalainen keittiö on jättänyt vaikutteitaan Vietnamiin. Pohjoisen ruoka on kiinalaisvaikutteista. Keski-Vietnamissa ruoka on runsaasti maustettua ja ateria koostuu useista ruokalajeista. Etelässä vaikutteet tulevat luonnollisesti Thaimaasta, joten tuoreiden yrttien ja kookosmaidon käyttö on yleistä. Tutustumme vietnamilaiseen makumaailmaan Hanoin vilkkailla kaduilla. Maistelemme paikallisia ruokia ja ihastelemme ruokatorin laajaa tarjontaa. Täältä paikalliset ravintolat ja perheenäidit hakevat ruokiinsa tuoreet raaka-aineet. (A, L)

Hanoi
6. päivä, tiistai
Lähdemme liikkeelle varhain aamulla ehtiäksemme Ho Chi Minhin mausoleumiin ennen pahimpia jonoja. Käymme myös Keskuspuistossa, jossa näemme Presidentin palatsin sekä Ho Chi Minhin vaatimattoman kodin. Hanoin liikenne on kokemus sinänsä. Kaikessa kaoottisuudessaan se kuitenkin tuntuu toimivan. Kaupungissa sanotaan olevan liki 7 miljoonaa asukasta, 5 miljoonaa mopoa ja 1,5 miljoonaa autoa. Vaurauden myötä mopojen ja autojen määrä kasvaa koko ajan. Hanoi on säilyttänyt alkuperäisen ilmapiirinsä, vaikka uudet raken­nukset valtaavatkin kaupunkia nopeasti. Iltapäivällä tutustumme vanhaankaupun­kiin. Sen ahtailla kaduilla nahkurit, hopeasepät, puu­sepät ym. käsitöiden taitajat ovat hakeutuneet omille alueilleen. Polkupyörärikšojen kyydissä pääsemme kapeille, värikkäille kujille, joille ei bussilla mahdu. Tutustumme myös pohjoisvietnamilaiseen erikoisuuteen, vesinukketeatteriin. Näyttämön sijaan puunuket ovat vesialtaassa ja eri tarinat vaihtelevat riisinviljelystä vauhdikkaisiin takaa-ajokohtauksiin. Illalla on aikaa vaikka tutustua omatoimisesti Hanoin oopperan kulttuuritarjontaan. (A, L)

Hanoi – Luang Prabang
7. päivä, keskiviikko
Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta lento Luang Prabangiin, Laosin entiseen pääkaupunkiin, klo 12.45-14.00. Majoitumme 3 yöksi keskustan ulkopuolella sijaitsevaan keskitason Santi Resort -hotelliin (★★★★). (A, P)

Luang Prabang
8. päivä, torstai Luang Prabangissa voimme aistia vielä jotakin entisen kuningaskunnan kadonneesta loistosta. Tämä Kaakkois-Aasian ehkä parhaiten säilynyt kaupunki on Unescon maailman­perintökohde. Kaupungin katuja reunustavat siirtomaa-aikaiset asuin- ja kaupparakennukset. Teemme kiertoajelun, jonka aikana tutustumme mm. entisessä Kuninkaallisessa palatsissa sijaitsevaan kansallismuseoon sekä kullanhohtoisiin buddhalaisiin temppeleihin ja niiden runsaasti koristeltuihin rukoushalleihin. Päivällisen jälkeen käymme keskustan iltamarkkinoilla, jossa on tarjolla kauniita huiveja ja muita käsitöitä sekä monenlaista muuta ostettavaa. (A, P)

Luang Prabang
9. päivä, perjantai Aikaisin aamulla on mahdollisuus osallistua buddhalaiseen luostariperinteeseen. Munkit saavat ruokansa lähialueiden asukkailta, jotka kokoontuvat muutaman kadun varteen riisikulhojen ja hedelmien kera. On ainutlaatuinen kokemus nähdä, kuinka oranssikaapuisten munkkien ja noviisien jono etenee ripeästi vielä muuten hiljaisilla kaduilla. Palaamme hotelliin aamiaiselle. Mekongjoki on yksi maailman suurimmista joista. Se saa alkunsa Tiibetistä, josta se kulkee Kiinan, Burman, Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. Miljoonat joenvarren asukkaat saavat elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä. Teemme Mekongjoen upeissa maisemissa veneretken, joka vie meidät Pak Oun luolille. Hämä­rässä luolassa on mystinen tunnelma tuhansien, osittain kullat­tujen, erikokoisten buddhan patsaiden keskellä. Vierailemme retken aikana myös paikallisessa kylässä. Lounaan jälkeen halukkaat voivat jäädä Luang Prabangin keskustaan ja kokeilla vaikka laolaista kokovartalohierontaa. Myös iltapäivän lepohetki viileässä hotellihuoneessa tai uima-altaan äärellä on varmasti houkutteleva vaihtoehto. (A, L)

Luang Prabang – Hanoi
10. päivä, lauantai Tänään on vielä koko päivä vapaata aikaa Luang Prabangissa, jolloin ehtii hyvin tehdä tuliaisostoksia, rentoutua hotellin uima-altaalla tai osallistua paikallisten norsujen suojeluun retkellä kauniisiin Nam Khan -joen maisemiin. Lisämaksulliselle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 50 USD). Meille on varattu muutamia huoneita aina aikaiseen päivälliseen saakka, jonka jälkeen kuljetus lentokentälle. Klo 19.55 lento (Vietnam Airlines) Hanoin ja Frankfurtin kautta (Finnair) Suomeen. (A, P)

11. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 15.10.

 

Hotellien tähtiluokitukset, ks. s. 15. Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 660 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Malarianestolääkitystä suositellaan.

Osa Halonginlahden-risteilyn ja Luang Prabangin retkistä tehdään epätasaisessa, jopa vaikeassa maastossa. Joillain retkillä on lisäksi paljon portaita. Myös rantautumiset veneestä retkikohteisiin ja nousu takaisin laivaan voivat olla hankalia. Edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä ja suosittelemme tukevia, kumipohjaisia jalkineita.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
  • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. Viimeistään 30.6.2018 tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.
1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Vietnam ja Laos: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen, passissa tulee olla vähintään kaksi tyhjää sivua.

Valuutaksi voi ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A(B)-hepatiittirokotusta. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Indokiinaan ja tietyille alueille Indonesiaan suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Matkalla on puolihoito, täysihoito matkapäivinä 5-6. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso monissa Kaukoidän kohteissa on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Vietnam
Ha Long Bay
Laos
Town of Luang Prabang

Voit olla kiinnostunut myös näistä