Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Historiallinen Kiina

Matka monituhatvuotiseen kulttuuriin – Silkkitien alkupiste, Xi'anin terrakotta-armeija, Kiinan muuri ja Pekingin Kielletty kaupunki.

8 päivää alk. 2 310 € /hlö
  • 6.9.2021 - 14.9.2021 Varaa
  • Peking 3 yötä
  • Pingyao 2 yötä
  • Xi'an 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Matkamme monituhatvuotiseen Kiinaan alkaa Pekingistä, jonka Kielletyn kaupungin lohikäärmeistuimelta keisarit hallitsivat suurta Keskustan valtakuntaa lähes viidensadan vuoden ajan. Viereinen Taivaallisen rauhan aukio puolestaan todisti mm. Maon kulttuurivallankumouksen kuohuvista vuosista ja täältä Pekingin ytimestä Kiinaa hallitaan edelleen. Vaikka tämän päivän Kiinassa porhalletaan luotijunilla ja asutaan wau-arkkitehtuurin täyttämissä miljoonakaupungeissa, elämä maaseudulla, kuten Keltaisenjoen tasangon pikkukylissä kulkee verkkaiseen tahtiin ja ihmiset asuvat samoilla seuduilla kuin esi-isänsä. Kaupan tuoma varallisuus ja kukoistava rahaliikenne nostivat hetkeksi pienen Pingyaon Kiinan pankkimaailman keskukseksi. Kaupunki kuitenkin kuihtui ja unohtui mutta iloksemme säilyi 1700-luvun kapeine kujineen ja viehättävine pienine majataloineen jälkipolvien ihailtavaksi.

Yli 2000 vuotta sitten Chang’ania (Xi’an) hallinnut Kiinan yhdistäjäkeisari Qin Shihuangdi rakennutti maanalaisen terrakottasotilaiden armeijan valvomaan kuolemanjälkeistä elämäänsä. Chang’anista myös kiinalainen silkki matkasi Euroopan hoveihin Silkkitien karavaaniteitä pitkin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (useimpina päivinä täysihoito)

1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 19.00 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Pekingiin.

Peking
2. päivä, tiistai Saavumme klo 15.35 Pekingiin. Majoitumme 3 yöksi keskustaan hyvään keskitason Capital-hotelliin (★★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

Peking
3. päivä, keskiviikko
Aamulla lähdemme bussilla (n. 2 t) Mutianyuhun vieraillaksemme mahtavalla Kiinan muurilla, joka rakennettiin suojaamaan valtakunnan pohjoista rajaa hyökkääjiä vastaan. Pohjoisten puolustusrakennelmien historia ulottuu aina 200-luvulle eKr., mutta nykyään nähtävä muuri on peräisin 1368–1644 hallinneen Ming-dynastian ajoilta. Nousemme köysiradalla muurille jaloittelemaan ja ihailemaan komeita maisemia. (A, L, P)

Peking
4. päivä, torstai Aamupäivällä kohteenamme on Kielletty kaupunki, keisarien asuin- ja hallintopa­latsi, jonka lohikäärmevaltaistuimelta Keskustan valtakuntaa hallittiin lähes 500 vuoden ajan. Käymme myös silkkitekstiileihin ja -kankaisiin erikoistuneessa tavaratalossa ja ajelemme rikšojen kyydissä perinteisten pekingiläisten asuinkortteleiden kapeilla kujilla, hutongeilla. Päivällisellä nautimme kuuluisaa Pekingin ankkaa. (A, L, P)

Peking – Pingyao
5. päivä, perjantai Matkustamme luotijunalla hieman yli 4 tunnissa Pingyaoon. Sen muurien ympäröimä vanhakaupunki on Unescon suojeluksessa. Pingyao oli Ming- ja Qing-dynastioiden aikana kukoistava kauppakaupunki. Pankkilaitoksen perustamisen myötä se nousi koko Kiinan talouselämän keskukseksi. Myöhemmin kaupunki kuitenkin köyhtyi ja jäi unholaan. Pingyao onkin säilynyt vuosisatojen ajan lähes muuttumattomana kenties paremmin kuin mikään muu kiinalainen kaupunki. Nousemme vanhalle kaupunginmuurille saadaksemme yleiskuvan kaupungista. Majoitumme 2 yöksi kaupunginmuurien sisäpuolelle perinteiseen tyyliin rakennettuun keskitason Pingyao Yunjincheng Mansion -hotelliin (★★★★★). (A, RL, P)

Pingyao
6. päivä, lauantai Aamulla lähdemme bussilla (n. 1,5 t) Liangcunin maalaiskylään tutustumaan asukkaiden yksin­kertaiseen arkeen. Palaamme Pingyaoon lounaalle, jonka jäl­keen on vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Muurien sisäpuolella on perinteisiä asuintaloja, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja sekä mielenkiintoisia pikku museoita. Myös kiinalaisille kamppailulajeille on oma museonsa. Sen paikalla oli aikoinaan liike, josta Pingyaon vauraat pankkiirit vuokrasivat kungfu-taitoisia turva­miehiä suojaamaan arvolähetyksiä. (A, L, P)

Pingyao – Xi’an
7. päivä, sunnuntai Aamupäivällä matkustamme luotijunalla (n. 2,5 t) Xi’aniin. Yli 3000 vuotta vanha Xi’an, entiseltä nimeltään Chang’an – ”Läntinen rauha” – oli keskiajalla maailman suurimpia kaupunkeja. Xi’anin kautta kiinalainen kulttuuri levisi Silkkitietä pitkin muuallekin maailmaan. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan keskitason Grand Noble -hotelliin (★★★★★). Vierailemme keskustaa ympäröivällä vanhalla kaupunginmuurilla ja teemme lyhyen kävelyretken muslimien värikkäässä kaupunginosassa. Kuljemme kapeaa, islaminuskoisen hui-vähemmistökansan mukaan nimensä saanutta Huiminjie-katua ja kuulemme islaminuskoisten elämästä ja historiasta Kiinassa. Päivällisellä nautimme jiaozi-taikinanyyttejä (dumplings) monilla erilaisilla täytteillä. Saamme myös seurata niiden valmistusta ja ehkä kokeillakin sitä. (A, L, P)

Xi’an
8. päivä, maanantai Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuangdi yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Aamulla lähdemme katsomaan hänen hautaansa vartioivaa tuhansien sotilaiden terrakotta-armeijaa, jonka paikalliset talonpojat löysivät kaivoa tehdessään vuonna 1974. Lounaan jälkeen opiskelemme kiinalaista kalligrafiaa taidegalleriassa lähellä Pientä villihanhipagodia. Pistäydymme myös Xi’anin museossa, jonka kokoelmissa esitellään mm. ikivanhoja pronsseja ja värikästä keramiikkaa Tang-dynastian ajalta. Jäähyväispäivällisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 23.45 lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Suomeen. Huoneet saamme pitää lähtöön asti. (A, L, P)

9. päivä, tiistai Saavumme Helsinkiin klo 11.50.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 320 e

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessa ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. 
Matkalle tarvitaan Kiinan viisumi, jonka Olympia hankkii puolestasi. Lähetämme tarkemmat ohjeet viisumista hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Vierailukohteissamme on paljon portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 550 e
Peruutusehdot B:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

  • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
  • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
  • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
  • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
  • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
  • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 14.6.2021 lähdön osalta 6.8.2020 (6.9.2021 lähdön osalta 12.10.2020) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin.Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Historiallinen Kiina: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen" (kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Kiinan matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa yleensä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Lähetämme tarkemmat ohjeet viisumin hankkimisesta hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Kiinaan matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ota huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemasi lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos matka suuntautuu korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelet matkan soveltuvuudesta itsellesi ensin lääkärin kanssa – erityisesti silloin, jos sinulla on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on useissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Lue myös matkanjohtajamme Irmeli Revon blogikirjoitus: Kiinalaiset kirjoittavat kuvin

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Mausoleum of the First Qin Emperor
Ancient City of Ping Yao
Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing
The Great Wall
Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Blogi

Puhumaton mies