Hyppää pääsisältöön

Historiallinen Kiina

Matka monituhatvuotiseen kulttuuriin Silkkitiellä tutustuen Xi'anin terrakotta-armeijaan, Kiinan muuriin ja Pekingin Kiellettyyn kaupunkiin.

8 päivää alk.2 080 €/hlö
 • 8.6.2018 - 16.6.2018 Varaa
 • 7.9.2018 - 15.9.2018 alk. 2 180 €/hlö Varaa
 • 19.10.2018 - 27.10.2018 alk. 2 180 €/hlö Varaa
 • Xi'an 2 yötä
 • Pingyao 2 yötä
 • Peking 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Retkemme monituhatvuotiseen Kiinaan on hyvä aloittaa Xi’anista ja Keskustan valtakunnan ensimmäisestä keisarista Qinistä sekä legendaarisesta kauppareitistä, Silkkitiestä. Keskiaikaan ja maaseudun hiljaisuuteen unohtuneen Pingyaon kautta matkaamme keisareiden Pekingiin.

Silkkitie yhdisti keisareiden Kiinan Euroopan mahtivaltioihin ensimmäisen kerran jo lähes kaksituhatta vuotta sitten. Silkki pakattiin kameleiden ja hevosten kyytiin Chang’anissa, nykyisessä Xi’anissa. Kauppareitti syntyi historiallisille raunioille, sillä myös Kiinan ensimmäinen keisari, taistelevat pikkuvaltiot yhdistänyt Qin Shihuangdi, valitsi saman paikan dynastiansa pääkaupungiksi jo 200-luvulla eKr. Tänne myös valmistui hänen tuhansien terrakottasotilaiden armeijansa vartioimaan hallitsijan kuolemanjälkeistä elämää.

Keltaisenjoen tasangon pienissä kylissä elämä kulkee verkkaiseen tahtiin. Ihmiset asuvat samoilla seuduilla kuin isät, isoisät ja heidän isänsä. Pieni peltotilkku, muutama kotieläin ja pari hedelmäpuuta riittää takaamaan elannon perheelle. Esi-isät seuraavat haudan takaa jälkipolvien elämää. Heidän säännöllinen muistamisensa takaa perillisille onnellisen elämän.

Joskus historia vain unohtaa. Näin kävi kolmesataa vuotta sitten kukoistaneelle Pingyaolle, joka tunnettiin Kiinassa vilkkaista kauppahuoneistaan ja ennen muuta luotettavasta pankkilaitoksestaan. Lyhtyjen valaistessa iltaisin Pingyaon kapeita katuja matkustaja tavoittaa hyvin keskiaikaisen kiinalaisen pikkukaupungin tunnelman. Siirtyminen Pekingiin on samalla hyppy niin keisariajan kuin nyky-Kiinankin suurkaupunkiin. Pekingin lohikäärmevaltaistuimelta hallittiin maata lähes viidensadan vuoden ajan. Valtakunnan suojaksi rakennettiin mahtava muuri ja keisarit suorittivat sen puolesta uskonnollisia seremonioitaan. Ja siellä, Taivaallisen rauhan aukion kupeessa, Keskustan valtakunnan monituhatvuotinen historia yhä jatkuu.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Matkalla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.45 suoralla lennolla Xi’aniin.

Xi’an
2. päivä, lauantai
Aamulla klo 6.40 saavumme Xi’aniin. Yli 3000 vuotta vanha Xi’an, entiseltä nimeltään Chang’an – ”Läntinen rauha” – oli keskiajalla maailman suurimpia kaupunkeja. Xi’anin kautta kiinalainen kulttuuri levisi Silkkitietä pitkin muuallekin maailmaan. Ennen kuin majoitumme 2 yöksi keskitason Grand Noble -hotelliin (★★★★★), vierailemme keskustaa ympäröivällä vanhalla kaupunginmuurilla ja syömme lounaan. Iltapäivällä on aikaa lepoon. Ennen päivällistä teemme lyhyen kävelyretken muslimien värikkäässä kaupunginosassa. Kuljemme kapeaa, islaminuskoisen hui-vähemmistökansan mukaan nimensä saanutta Huiminjie-katua aina Suurelle moskeijalle saakka. Tervetulopäivällinen. (L, P)

Xi’an
3. päivä, sunnuntai Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuangdi yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Aamulla lähdemme katsomaan hänen hautaansa vartioivaa tuhansien sotilaiden terrakotta-armeijaa, jonka paikalliset talonpojat löysivät kaivoa tehdessään vuonna 1974. Lounaan jälkeen opiskelemme kiinalaista kalligrafiaa taidegalleriassa lähellä Pientä villihanhipagodia. Oppitunnin jälkeen kävelemme puiston läpi Xi’anin museoon. Sen kokoelmissa esitellään mm. ikivanhoja pronsseja ja värikästä keramiikkaa Tang-dynastian ajalta. Päivällisellä nautimme jiaozi-taikinanyyttejä (dumplings) monilla erilaisilla täytteillä. Saamme myös seurata niiden valmistusta ja ehkä kokeillakin sitä. (A, L, P)

Xi’an – Pingyao
4. päivä, maanantai Päivällä matkustamme luotijunalla (n. 2,5 t) Pingyaoon. Sen muurien ympäröimä vanhakaupunki on Unescon suojeluksessa. Pingyao oli Ming- ja Qing-dynastioiden aikana kukoistava kauppakaupunki. Pankkilaitoksen perustamisen myötä se nousi koko Kiinan talouselämän keskukseksi. Myöhemmin kaupunki kuitenkin köyhtyi ja jäi unholaan. Pingyao onkin säilynyt vuosisatojen ajan lähes muuttumattomana kenties paremmin kuin mikään muu kiinalainen kaupunki. Nousemme vanhalle kaupunginmuurille saadaksemme yleiskuvan kaupungista. Majoitumme 2 yöksi perinteiseen tyyliin rakennettuun keskitason Pingyao Yunjincheng Mansion -hotelliin (★★★★★). (A, RL, P)

Pingyao
5. päivä, tiistai Aamulla lähdemme bussilla (n. 1,5 t) Liangcunin maalaiskylään tutustumaan asukkaiden yksin­kertaiseen arkeen. Palaamme Pingyaoon lounaalle, jonka jäl­keen on vapaata aikaa tutustua kaupunkiin. Muurien sisäpuolella on perinteisiä asuintaloja, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja sekä mielenkiintoisia pikku museoita. Myös kiinalaisille kamppailulajeille on oma museonsa. Sen paikalla oli aikoinaan liike, josta Pingyaon vauraat pankkiirit vuokrasivat kungfu-taitoisia turva­miehiä suojaamaan arvolähetyksiä. (A, L, P)

Pingyao – Peking
6. päivä, keskiviikko Aamulla matkustamme luotijunalla hieman yli neljässä tunnissa Pekingiin. Perillä syömme lounaan ja vierailemme Taivaan temppelissä, jossa keisari kävi aina talvipäivänseisauksen aikaan uhraamassa Taivaan jumaluuksille. Alueen tunnetuin rakennus on Hyvien satojen puolesta rukoilemisen halli, jota pidetään myös Pekingin symbolina. Majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Capital-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Peking
7. päivä, torstai
Aamulla lähdemme bussilla (n. 2 t) Mutianyuhun vieraillaksemme mahtavalla Kiinan muurilla, joka rakennettiin suojaamaan valtakunnan pohjoista rajaa hyökkääjiä vastaan. Pohjoisten puolustusrakennelmien historia ulottuu aina 200-luvulle eKr., mutta nykyään nähtävä muuri on peräisin 1368–1644 hallinneen Ming-dynastian ajoilta. Nousemme köysiradalla muurille jaloittelemaan ja ihailemaan komeita maisemia. (A, L, P)

Peking
8. päivä, perjantai Aamupäivällä kohteenamme on Kielletty kaupunki, keisarien asuin- ja hallintopa­latsi, jonka lohikäärmevaltaistuimelta Keskustan valtakuntaa hallittiin lähes 500 vuoden ajan. Käymme myös silkkitekstiileihin ja -kankaisiin erikoistuneessa tavaratalossa ja ajelemme rikšojen kyydissä perinteisten pekingiläisten asuinkortteleiden kapeilla kujilla, hutongeilla. Jäähyväispäivällisellä nautimme kuuluisaa Pekingin ankkaa. (A, L, P)

9. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 10.55–14.15 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Lue myös matkanjohtajamme Irmeli Revon blogikirjoitus: Kiinalaiset kirjoittavat kuvin

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 19.–27.4.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 350 e

Vierailukohteissamme on paljon portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä.

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Viisumin hankintaa varten pyydämme passinne toimistoomme n. 2 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 100 e/henkilö
 •  60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia Yleisiä Valmismatkaehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Historiallinen Kiina: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen" (kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Hankimme viisumin matkustajiemme puolesta (tarkemmat ohjeet kunkin matkan kohdalla ja n. 5 viikkoa ennen matkaa lähetettävissä toimintaohjeissa).

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Kiinaan matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on useissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Lue myös matkanjohtajamme Irmeli Revon blogikirjoitus: Kiinalaiset kirjoittavat kuvin

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Mausoleum of the First Qin Emperor
Ancient City of Ping Yao
Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing
The Great Wall
Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang

Katso kaikki Olympian Kiinan matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä