Hyppää pääsisältöön

Vaellusmatkat, patikointimatkat, pyöräilymatkat

Kaukoretkien matkat löydät omasta osiostaan, katso vaihtoehdot vaellusmatkoille, patikointimatkoille ja pyöräilymatkoille.

Ulkona liikkuminen ja luontokokemukset ovat kohdemaan kulttuurin ohella tärkeitä osa-alueita monelle matkaan lähtijälle. Olympia Kaukomatkatoimisto ja Suomen Latu perustivat vuonna 2000 Kaukoretket-nimisen matkailutuotteen, jossa nämä elementit yhdistyvät ja jonka puitteissa on jo 18 vuoden ajan järjestetty laadukkaita ja ammattitaitoisten matkanjohtajien ohjaamia vaellus-, patikointi- ja pyöräilymatkoja Eurooppaan ja myös kauemmaksi maailmaan.

Kaukoretket

Kaukoretkien patikointimatkoilla liikutaan vaihtelevassa maisemassa keskellä luontoa, joskin reitti saattaa poiketa myös pieniin kyliin, pelloille ja aitovierille. Toisinaan tehdään päivän patikkaretkiä majapaikasta käsin. Reitit ovat melko hyväkuntoisia polkuja ja hiekkateitä, eivätkä nouse kovin korkealla. Patikoijan ei myöskään tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota varusteisiin kuin vaellusmatkoille osallistuvan, sillä tämä joutuu varautumaan kohteesta toiseen etenevään matkantekoon, nousuihin ja laskeutumisiin pitkin kapeita polkuja tai kiviportaita korkeassa ilmanalassa ja useimmiten vuoristoisessa maastossa, missä sääolosuhteetkin saattavat vaihtua nopeasti. Kaukoretket tekee patikointiretkiä esimerkiksi Balatonjärven maisemissa, kuuluisalla Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä sekä Nepaliin Himalajan rinteillä . Vuoden 2019 uutuusmatkallamme patikoimme Sveitsin Jungfraun alueen mahtavissa maisemissa.

Vaeltamiseen sopivat reittimme taas löytyvät Montenegrosta Balkanilta ja todellinen klassikkovaelluksemme suuntautuu Kilimanjaro-vuorelle Afrikkaan. Vuoden 2019 uutuutena on vaellusmatka Albaniaan.

Pyöräily on erinomaista terveysliikuntaa ja sopii useimmille. Ylämäessä pulssi nousee ja alamäessä taas saa hengähtää. Kaukoretkien pyöräilyreitit ovat helppoja, ajomatkat tosin suhteellisen pitkiä (20–60 km päivässä), mutta tahti leppoisaa. Unkarissa pyöräilemme Balatonjärven ympäri, Hollannin pyöräilymatkaan sisältyy pyöräilyn lisäksi risteily jokilaivalla Pohjois-Hollannissa. Vuoden 2019 uutuusmatkalla pyöräilemme Tšekistä Saksaan. Toscanan pyöräilymatkalla käytössämme on sähköpyörät. Hiidenmaan pyöräilymatka on ollut ohjelmassa jo pitkään.

Mistä sitten tietää, miten oma kunto vastaa matkan vaativuustasoa? Kaukoretkien matkoista voi jokainen valita omaa kuntotasoaan vastaavan reitin. Kaikkien matkojemme esittelyissä on matkan vaativuustaso kerrottu asianomaisilla merkinnöillä: helppo, haasteellinen, vaativa, vaikea, hyvin vaikea, ja annettu tarkka kuvaus siitä, mitä kyseinen reitti edellyttää matkustajalta niin kunnon kuin varusteidenkin osalta:

Helppo
Helppoja 3–7 tunnin mittaisia päiväretkiä. Päivittäiset patikointi- tai vaellusmatkat 5–14 km ja pyöräilymatkat 20–50 km. Hyviä helposti kuljettavia reittejä.

Haasteellinen
Päivän retkiosuudet 4–8 tuntia. Päivittäiset patikointi- tai vaellusmatkat 5–25 km. Suhteellisen helppo­kulkuisia reittejä. Korkeuseroja on.

Vaativa
Päivän retkiosuudet 5–9 tuntia. Päivittäiset vaellusmatkat 5–25 km. Reitit pääsääntöi­sesti helppokulkuisia, mutta paikoin myös jyrkempiä ja vaikeakulkuisempia osuuksia.

Vaikea 
Päivän retkiosuudet 6–12 tuntia. Päivittäiset vaellusmatkat 5–25 km. Pääosa retkiosuuksista tehdään 1500–5000 metrin korkeudessa. Reitit vaihtelevat helppokulkuisista suhteellisen vaativiin.

Hyvin vaikea
Vaativia ja vaikeita retkiosuuksia, joista pääosa 2500–5000 metrin korkeudessa. Suurin saavutettava korkeus 7000 metriä. Vuorikiipeilyn perusteet tunnettava.

Kaukoretkillä on myös 50plus-matkoja, joilla matka-, vaellus- ja pyöräilyreitit ovat samoja kuin muillakin esitelähdöillämme, mutta matkaseura on yleensä hiukan kokeneempaa ja varttuneempaa ja etenemistahti sen mukainen.

Matkakalenteri