Monimuotoiset-aktiivimatkat-Olympia

Lisätietoja aktiivimatkoista

Patikointi-, pyöräily- ja vaellusmatkojen vaativuustasot ja muuta hyödyllistä tietoa

Olympian aktiivimatkat ovat opastettuja vaellus-, patikointi- ja pyöräilymatkoja eri puolille maailmaa

Olemme merkinneet aktiivimatkoihin matkan vaativuustason, viisiportaisella asteikolla.

Otathan vaativuustasoja arvioidessasi huomioon, että oman kuntotasosi raja voi tulla vastaan jo esim vaativuustasolla 3. Jos liikkuu liian pitkään maksimisuoritustasollaan, matkasta on vaikea nauttia, vaan siitä tulee pikemminkin ”suorittamista”. Liian helppo reitti ei taas välttämättä anna sitä oikeaa ”tekemisen meininkiä”. Siksi on tärkeää, että valitset matkan, jonka vaativuustaso vastaa juuri omaa kuntotasoasi. Huom. Muuttuvat sääolosuhteet voivat tehdä mistä tahansa matkasta kuvausta haastavamman.

1/5 (helppo)

Helppoja 3–7 tunnin mittaisia päiväretkiä. Päivittäiset patikointi-/vaellusmatkat 5–18 km ja pyöräilymatkat 20–60 km. Hyviä helposti kuljettavia reittejä. Pääosa retkistä tehdään alle 500 metrin korkeudessa. Päivän aikana vertikaalinousua ja -laskua enintään 400 m. Majoitukset yleensä majataloissa ja hotelleissa. Edellyttää normaalia terveyttä ja kuntoa. Sopii matkustajalle, joka haluaa harrastaa matkallaan liikuntaa.

2/5 (haasteellinen)

Päivän retkiosuudet 4–8 tuntia. Päivittäiset patikointi-/vaellusmatkat 5–25 km. Suhteellisen helppokulkuisia reittejä. Korkeuseroja on. Pääosa retkiosuuksista tehdään 500–2000 metrin korkeudessa. Suurin saavutettava korkeus enintään 3000 metriä. Päivän aikana vertikaalinousua ja -laskua usein 400–800 m. Retkiosuuksilla majoitus yleensä majataloissa ja hotelleissa. Edellyttää hyvää terveyttä ja normaalia kuntoa. Sopii matkustajalle, joka haluaa matkallaan reipasta liikuntaa, jossa on myös haasteellisia osuuksia.

3/5 (vaativa)

Päivän retkiosuudet 5–9 tuntia. Päivittäiset vaellusmatkat 5–25 km. Reitit pääsääntöisesti helppokulkuisia, mutta paikoin myös jyrkempiä ja vaikeakulkuisempia osuuksia. Pääosa retkiosuuksista tehdään 1000–4000 metrin korkeudessa. Suurin saavutettava korkeus on 5000 metriä. Päivän aikana vertikaalinousua ja -laskua usein  500–1200 m. Retkiosuuksilla majoitus yleensä majataloissa tai teltoissa. Edellyttää hyvää terveyttä ja kuntoa. Sopii matkustajalle, joka haluaa liikunnallisia haasteita, kuten pitkiä vaelluspäiviä, joissa on myös vaativia osuuksia.

4/5 (vaikea)

Päivän retkiosuudet 6–12 tuntia. Päivittäiset vaellusmatkat 5–25 km. Pääosa retkiosuuksista tehdään 1500–5000 metrin korkeudessa. Reitit vaihtelevat helppokulkuisista suhteellisen vaativiin. Suurin saavutettava korkeus noin 6000 metriä. Öisin lämpötila laskee nollan alapuolelle. Retkiosuuksilla majoitus yleensä varaustuvissa ja teltoissa. Edellyttää hyvää terveyttä ja kuntoa.

5/5 (hyvin vaikea)

Vaativia ja vaikeita retkiosuuksia, joista pääosa 2500–5000 metrin korkeudessa. Suurin saavutettava korkeus 7000 metriä. Vuorikiipeilyn perusteet tunnettava. Retkiosuuksilla majoitus pääsääntöisesti teltoissa tai vuoristomajoissa. Vaatii erittäin hyvää henkistä ja fyysistä kuntoa sekä aikaisempaa kokemusta korkeanpaikan vaelluksista.

Mistä tiedän, vastaako oma kuntotasoni matkan vaativuustasoa:

VAATIVUUS = Helppo 1/5
Olet harrastanut säännöllistä liikuntaa (jossa hikoilet ja hengästyt) 1–2 kertaa viikossa viimeisen puolen vuoden aikana. Jaksat sauvakävellä reippaasti 30 minuuttia kerrallaan, tai liikkua repun (3–5 kg) kanssa kumpuilevassa maastossa saman päivän aikana toistuvia 2–3 tunnin mittaisia lenkkejä.
Pyöräily on sinulle tuttua, vaikka et olisikaan tehnyt pitkiä pyörälenkkejä. Olet pyöräillyt ainakin 10 kilometrin lenkkejä 1–2 kertaa viikossa viimeisen 3 kuukauden aikana.

VAATIVUUS = Haasteellinen 2/5 – Vaativa 3/5
Olet harrastanut säännöllistä kestävyysliikuntaa (jossa hikoilet ja hengästyt) 2–3 kertaa viikossa viimeisen puolen vuoden aikana. Jaksat sauvakävellä reippaasti yhtä mittaa tunnin verran, tai liikkua repun (5–8 kg) kanssa mäkisessä maastossa saman päivän aikana toistuvia 2–3 tunnin mittaisia lenkkejä. Jaksat myös kävellä (lyhyitä taukoja pitäen) tunnin verran portaita ylös ja alas.
Pystyt pyöräilemään ainakin 45 minuuttia kumpuilevassa maastossa reippaaseen tahtiin ja olet pyöräillyt tauotetun, ainakin puoli päivää kestäneen pyöräilymatkan. Olet pyöräillyt ainakin 20 kilometrin lenkkejä 2–3 kertaa viikossa viimeisen 3 kuukauden aikana.

VAATIVUUS = Vaativa 3/5 – Vaikea 4/5
Olet harrastanut säännöllistä kestävyysliikuntaa (jossa hikoilet ja hengästyt) 3–4 kertaa viikossa viimeisen puolen vuoden aikana. Jaksat liikkua repun (5–8 kg) kanssa mäkisessä maastossa saman päivän aikana toistuvia 2–3 tunnin mittaisia lenkkejä ja pystyt toistamaan tämän peräkkäisinä päivinä. Jaksat myös tehdä toistuvia tunnin mittaisia (tauotettuja) harjoituksia, joissa kävelet portaita ylös ja alas.

HUOMAA!
Kuntotason määritelmät ovat suuntaa antavia eivätkä välttämättä vastaa juuri omaa kuntotasoasi. Voit varmistaa oman kuntotasosi esim. kuntotestillä.