Hyppää pääsisältöön

Kenian matkat

Monet matkustajat valitsevat ensimmäiseksi safarimatkakohteekseen Kenian. Itäisen Afrikan kansallispuistot ja suojelualueet ovatkin parhaita alueita, mikäli haluat nähdä luonnossa lähes kaikki suuret eläimet. Kenian matkojen tunnetuimmat suojelualueet ovat Amboselin ja Tsavon kansallispuistot sekä Masai Maran kansallinen suojelualue.

Puuttomalla savannilla vaeltavat norsujen, seeprojen, afrikanpuhveleiden, kirahvien ja erilaisten antilooppien laumat. Iltapäivän kuumuudessa leijonat ja gepardit loikoilevat varjossa. Virtahevot viihtyvät suoalueiden ja jokien rehevissä kosteikoissa. Puna-asuiset pitkänhuiskeat maasait laiduntavat karjaansa savannilla – kansallispuistoon kuuluvat myös ihmiset.

Kenian safari ja Mombasa -matkalla nautit upean safarin päätteeksi Mombasan upeista rannoista. Safari kattaa Amboselin lisäksi myös Länsi- ja Itä-Tsavon kansallispuistot.

Kiehtova Kenia -matkalla pääset näkemään Lake Naivashan ja Masai Maran eläimet aidossa ympäristössään, yövyt kolme yötä hyvätasoisissa safariteltoissa ja liikut luonnossa myös kävellen.

 

Useimmat Kenian safareista alkavat maan pääkaupungista Nairobista. Kaupunki syntyi Intian valtameren rannikkoa ja Victoriajärveä yhdistävälle junaradalle puolimatkan tukikohdaksi sata vuotta sitten. Tosin kenialaiset olivat saaneet ottaa vastaan valloittajia ennen radan rakentaneita brittejäkin: kushilaiset, nilootit, orja- ja norsunluukauppaa käyvät arabit, portugalilaiset ja Omanin sulttaanin joukot. Huhu hedelmällisestä maaperästä houkutteli Keniaan kahvia viljelemään myös kirjailija Karen Blixenin, jonka romaanin pohjalta syntynyt Minun Afrikkani -elokuva nostatti maailmalla suoranaisen Kenia-villityksen 1980-luvulla. Maa itsenäistyi Jomo Kenyattan johdolla vuonna 1963 yhtenä ensimmäisistä Afrikan suuressa itsenäistymisaallossa.  Suurin osa maatalousvaltaisen Kenian kansalaisista on kikujuja, vaikka värikkäät maasait tunnetaan maailmalla paremmin. Pääkaupunki Nairobi on kahden miljoonan asukkaan metropoli ja monine YK:n alaisine järjestöineen koko maanosan epävirallinen pääkaupunki.

Lumihuippuisen Kilimanjaron juurelle levittäytyvällä Amboselin kansallispuiston puuttomalla savannilla on helppo paikallistaa savannin tavallisimmat eläimet. Kilimanjaron sulamisvesistä syntyneen suoalueen viileydessä köllöttelevät virtahevot ja norsutkin kahlaavat sen virkistäviin aaltoihin. Amboselin tasangolta voi safarimatkaa jatkaa kohti Länsi- ja Itä-Tsavoa. Yhdessä nämä kaksi muodostavat yhden maailman suurimmista kansallispuistoista; sen koko on yli 20 000 km². Amboselin maasaikylät vaihtuvat taita-heimon asuinalueeksi Chyuluvuoriston kupeessa. Maisemassa näkyvät maaperän vulkaanisuudesta kertovat tuhkakeilat ja jähmettyneen laavan peittämät kentät, joilla sirot kalliohyppijät viihtyvät. Leijonat, hyeenat, leopardit, puhvelit ja monet antilooppilajit kuuluvat puiston eläimistöön. Erityisen kuuluisa Tsavo on leijonistaan ja norsuistaan. Lintulajejakin on yli 400 pienestä afrikankääpiöhaukasta maailman painavimpaan lentävään lintuun kuningastrappiin. Virtahepoja ja krokotiileja näkee Mzimalähteen kirkkaassa vedessä. Itään päin mentäessä vuoristojen tilalle tulevat puistossa tasangot ja suuret baobabit, apinanleipäpuut.  Afrikan safareilla asutaan luonnon keskellä mukavissa lodgeissa, joissa on hauska puistoajojen välissä viettää aikaa hyvästä ruuasta ja viileästä uima-altaasta nauttien. Itä-Tsavossa asutaan hyvin varustelluissa telttamajoissa: yön hiljaisuudessa voi kuulla ympäröivän luonnon äänet lähellään, saalista jakavan leijonalauman tai vesipaikalle vaeltavan norsulauman. Amboseliin ja Tsavojen kansallispuistoon suuntautuva safari on mukava päättää kuumankostean Mombasan rannalle. Suahilinkielisen satamakaupungin alkuna pidetään portugalilaisten 500 vuotta sitten korallista rakentamaa linnoitusta. Mombasan sekä pohjois-että eteläpuoliset rannat houkuttelevat nauttimaan muutaman päivän ajan rantaelämästä ja auringosta.

Maapallon uumenissa piilevät voimat ovat näyttäneet mahtiaan Keniassa: Itä-Afrikan hautavajoama, Turkin eteläosista aina Mosambikiin asti jatkuva pohjois-eteläsuuntainen repeämä, jakaa kahden kilometrin korkeudessa olevan Kenian keskusylängön kahtia. Vajoaman pohjalle on vuosimiljoonien aikana syntynyt Nakurun ja Naivashan kaltaisia järviä, joiden ympärille on kehittynyt monimuotoinen kasvillisuus ja eläimistö. Nakurun soodajärven suuret kuumepuumetsät antavat suojaa niin pensas- ja isosarvikuonoille kuin rotschildinkirahveillekin. Nakurulle houkuttelee myös monipuolinen linnusto. Makeavetistä, kirkasta ja kalaisaa Naivashajärveä kutsutaan hautavajoaman helmeksi. Sen papyruskaislarannoille ja veneretkille tullaan erityisesti kiinnostavan vesilintumaailman vuoksi.

Masai Mara on Kenian lukuisista luonnonsuojelualueista kuuluisin. Sen safaritelttaleiristä käsin tutustutaan kumpuilevassa savannimaisemassa käyskenteleviin kirahveihin, norsuihin, afrikanpuhveleihin ja antilooppeihin, mutta aivan erityisesti puiston suureen kissaeläinkantaan. Mara- ja Sand-joet sivuhaaroineen takaavat ruohosavannin veden saannin ympäri vuoden, joten ruokaa riittää niin suurpedoille kuin ruohonsyöjillekin. Etelässä Masai Maran luonnonsuojelualue yhdistyy Tansanian puolella sijaitsevaan Serengetin tasankoalueeseen. Yhdessä nämä muodostavat maailman viimeisen luonnollisen laidunekosysteemin, jossa esiintyy vuotuista vaellusta ja jonka yhteispinta-ala on 25 000 km².

Matkakalenteri