Felukka-alus-Niilillä

Egyptin matkat

- seitsemän vuosituhatta Niilin varrella
Khefrenin-pyramidi-ja-sfinksi

Egyptin matkoja, joilla näet enemmän

Lähde pitkälle Niilin risteilylle ensiluokkaisen laivan palveluista nauttien tai tutustu faraoiden maahan Suurella Egyptin kiertomatkalla. Olympian Egyptin matkoilla on aina mukana suomalainen matkanjohtaja.

14 päivää


4.3.2025
alk. 6 990 €
13 päivää


29.11.
alk. 5 490 €

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Useamman vuoden tauon jälkeen myös Olympialla on matkoja Egyptiin.

Suurella Egyptin kiertomatkalla näet Niilin laakson hienoimmat monumentit pohjoisesta etelään. Matka alkaa Aleksandriasta, josta siirrymme Wadi Natrunin kautta Kairoon. Kairossa ohjelmaan kuuluu mm Memfis, Sakkara ja Gizan pyramidit. Kairosta lennämme Assuaniin, jossa tutustumme Assuanin patoon ja Abu Simbelin temppeleihin. Assuanista risteilemme Luxoriin, 3 yön Niilin risteilyllä. Luxorin ja Karnakin temppelit ovat upea päätös matkalle.

Niilin risteily, Assuanista Kairoon on toinen matkamme Egyptiin. Pitkä, 12 yön risteily ensiluokkaisella Mövenpick Darakum -aluksella vie sinut myös harvemmin vierailtuihin kohteisiin Niilin varrella. Denderan ja Abydoksen temppelit ja Sinuhe egyptiläisestä tutun farao Ekhenatonin Akhetaton kuuluvat näihin. Assuanissa tutustumme tietysti patoon ja teemme lentäen retken Abu Simbeliin. Luxorissa laivamme viivähtää kaksi yötä joten ehdimme tutustua muinaisen Theban nähtävyyksiin Niilin molemmin puolin. Risteily päättyy Kairoon, joten myös Sakkara, sfinski ja Gizan pyramidit tulevat tutuiksi. Risteilyllä ehdit myös nauttia Niilin rauhallisesta tunnelmasta, täysihoitoaterioista ja erinomaisesta palvelusta laivalla!

Egypti on yksi vanhimmista matkailumaista

Voidaan ajatella, että maailman ensimmäisen matkaoppaan kirjoitti historioitsija Herodotos jo 450 eaa. Niilin varren nähtävyydet, jotka ovat maailman vanhimpia kulttuurihistoriallisia kohteita, pyramidit Gizassa ja Sakkarassa, kuhiseva Kairo ja antiikin ajan Aleksandria houkuttelevat matkailijoita Egyptiin edelleen.

Egypti on syntynyt Niilin varrelle. Yli miljoonan neliökilometrin suuruisen valtion asukkaista noin 97 % elää laakso- ja suistoalueella, joka on maan kokonaispinta-alasta vain viisi prosenttia. Leveimmilläänkin vihreä kaistale on vain 20 kilometriä. Muuten Egypti on hiekkaerämaata: lännessä on tasainen Libyan kalkkikiviautiomaa ja idässä vuoristoiset Itäinen autiomaa ja Siinain niemimaa. Maailman pisin joki Niili (6670 km) laskee Välimereen kahden pääuomansa, Rosettan ja Damiettan kautta. Ympäri vuoden kuuma ja kuiva autiomaan ilmasto muuttuu suistoalueella Välimeren ilmastoksi, missä saadaan vähäisiä sateita talviaikaan.

Faraoiden Egyptissä

Egypti tunnetaan pyramideistaan. Jo Kairon ulkopuolella voi tehdä aikamatkan Egyptin vanhojen pääkaupunkien Memfisin ja Heliopoliksen suurenmoisille monumenteille. Maan ensimmäisellä kukoistuskaudella Vanhan valtakunnan aikaan Gizaan nousivat koko maailman tuntemat Kheops-, Khefren- ja Mykerinos-faraoiden hautapyramidit, joita arvoituksellinen sfinksi vartioi. Vieläkin vanhempia muistomerkkejä näkee läheisessä Sakkarassa. Sen nekropolin hautojen kuva-aarteet kertovat ihmisten jokapäiväisestä elämästä yli 4500 vuotta sitten. Farao Djoserin porraspyramidi on ensimmäinen historian tuntema kokonaan kivestä tehty rakennus ja Gizan kolmikon edeltäjä. Uuden valtakunnan (1567–1085 eaa) keskus oli Niilin itärannalla sijaitseva Theba, jota nykyisin kutsutaan Luxoriksi, ja Theban keskus oli puolestaan Karnakin temppeli. Thebassa palveltiin maailman mahtavinta jumalaa, Ammonia. Vain farao Ekhnaton uhmasi Ammonia yrittämällä nostaa auringonjumala Atonin tätä suuremmaksi siinä kuitenkaan onnistumatta. Leveä katu yhdistää Karnakin temppelin toiseen hyvin säilyneeseen Ramses II:n mainetta ja mahtia henkivään Luxorin temppeliin.

Niilin länsiranta oli varattu kuolleille. Kuninkaiden laakson kuuluisin löytö tehtiin vuonna 1922, kun brittiarkeologi Carter avasi nuorena kuolleen farao Tutankhamonin ryöstämättömän haudan. Kuningattaret oli haudattu puolisoitaan vaatimattomammin omaan laaksoonsa. Länsirannalla kannattaa käydä katsomassa myös naisfarao Hatshepsutin kuolintemppeliä, soturifarao Ramses III:n kuolintemppeliä Medinet Habua sekä kahta kreikkalaisen taruhenkilö Memnonin mukaan nimettyä kolossia, joiden patsaiden ihmeellistä huminaa jo roomalaiset turistit kävivät kuuntelemassa kaksi tuhatta vuotta sitten.

Niili, virran suloinen vesi ja elämä joen varrella pysyvät Mika Waltarin Sinuhen kiintopisteinä hänen vaeltaessaan kaukana kotoa. Myös monelle matkailijalle Niilillä risteileminen on Egyptin vierailun kohokohta. Viihtyisät risteilyalukset lipuvat pitkin jokea rinnan perinteisten felukka-veneiden kanssa. Luxorin ja Assuanin välillä laivat pysähtyvät Edfussa haukkajumala Horuksen temppelissä ja Kom Ombon krokotiilijumala Sobekille omistetussa temppelissä.

Huhtikuussa 2021 Kairossa järjestettiin historiallinen "muumioiden paraati". Yli 20 kuninkaallisen muumiot kuljetettiin näyttävässä kulkueessa keskustan Egyptiläisestä museosta uuteen, Egyptiläisen sivilisaation kansallismuseoon. Uuteen museoon kulkivat mm Ramses II sekä kuningatar Hatshepsut.

Tutustu matkojemme ohjelmiin, sekä pitkällä Niilin risteilyllä että Suurella Egyptin kiertomatkalla tutustumme useisiin upeisiin kohteisiin.