Pyhiinvaellusreitin maisemaa Espanjassa

Santiago de Compostela - patikointia pyhiinvaellusreitillä Espanjassa

7
päivää

Patikointimatka historiallisella pyhiinvaellusreitillä Espanjassa, päätepisteenä Santiago de Compostela. Vaellusreittejä on useita, mutta käyttämämme ranskalainen reitti eli Camino Francés on näistä tunnetuin. Samaa reittiä apostoli Jaakobin haudalle on vaellettu jo yli tuhannen vuoden ajan.

Patikointimatka, vaativuustaso 2/5 (haasteellinen)

Matkareitti
Ourense
1 yö
Samos
1 yö
Portomarin
1 yö
Palas de Rei
1 yö
Arzúa
1 yö
Santiago de Compostela
1 yö

Vaellamme aktiivimatkalla Santiago de Compostelaan ranskalaisen reitin loppuosan O Cebreirosta alkaen. Tämän reitin varrella näkee vaeltajia monista eri maista. Jotkut ovat tehneet matkaa jo satoja kilometrejä Ranskasta, Itävallasta tai Italiasta asti, osa tekee nykyään vaelluksen polkupyörillä.

Vaeltajat huikkaavat toisilleen vakiintuneen tervehdyksen ”Buen Camino” toivottaakseen hyvää vaellusta

Ruuhkan tuntua ei patikoidessa juurikaan ole, koska kaikki kulkevat samaan suuntaan. Näin ollen voit patikoinnin aikana nauttia Galician kumpuilevasta maalaismaisemasta. Tämä Atlantin rannalla sijaitseva ”tuhansien jokien” maakunta tarjoaa vierailijalle vehreää luontoa, ihastuttavia keskiaikaisia pikkukyliä, historiallisia kaupunkeja ja hengellistä tunnelmaa.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen 2h huoneissa, puolihoito ateriat, ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen, lento- ja turistiverot sekä paljon muuta. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta 220 €.

Matkan hinta ja ehdot

Mistä tiedän, vastaako oma kuntotasoni matkan vaativuustasoa, 2/5 ? Santiago de Compostelan patikointi ei ole vaativa mutta patikointipäiviä on useita peräkkäin ja reitillä on jonkin verran korkeuseroja. Matkasta nautit parhaiten, jos olet harrastanut säännöllistä kestävyysliikuntaa (jossa hikoilet ja hengästyt) 2–3 kertaa viikossa viimeisen puolen vuoden aikana. Jaksat sauvakävellä reippaasti yhtä mittaa tunnin verran, tai liikkua repun (5–8 kg) kanssa mäkisessä maastossa saman päivän aikana toistuvia 2–3 tunnin mittaisia lenkkejä. Jaksat myös kävellä (lyhyitä taukoja pitäen) tunnin verran portaita ylös ja alas. Santiago de Compostelan patikointimatkalla voit tietyissä paikoissa päivän aikana siirtyä kuljetuksen kyytiin, jos väsymys tai vaikkapa sää tekee patikoinnista loppupäivän osalta liian haastavaa.

Matkaohjelma

Tulossa keväälle 2022

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

 

ALUSTAVA MATKAOHJELMA

Helsinki – Ourense

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Lufthansa) klo 6.30 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Portoon, jonne saavumme klo 11.15. Jatkamme bussilla noin 3 tunnin matkan Galiciassa sijaitsevaan, roomalaisten yli 2000 vuotta sitten perustamaan Ourenseen (132 m), joka on nykyään yli 100 000 asukkaan kotikaupunki. Majoitumme hyvään keskitason Carrís Cardenal Quevedo -hotelliin. Iltapäivällä on omaa aikaa tutustua vaikka hotellimme läheisyydessä sijaitsevaan viehättävään vanhaankaupunkiin. (P)

Ourense – O Cebreiro – Samos (21 km, vaellusaika 6–7 tuntia)

2. päivä, sunnuntai
Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla noin tunnin matkan O Cebreiroon (1300 m), joka on yksi ranskalaisen pyhiinvaellusreitin ihastuttavimmista pikkukylistä. Alueella oli aikoinaan runsaasti kelttien rakentamia pyöreitä, olkikattoisia kivitaloja, joista muutama on säilynyt lähes muuttumattomana meidän päiviimme asti. Nykyäänkin uudemmat rakennukset jäljittelevät kelttien perinteistä rakennustyyliä. Kylän vanhin majatalo San Giraldo de Aurillac on yövyttänyt matkalaisia jo 800-luvulta saakka. Aloitamme päivän vaelluksen viileästä ja usein sumuisesta O Cebreirosta. Kenties koko vaellusreitin upeimmat maisemat avautuvat ympärillämme matkallamme kohti Alto do Poioa (1337 m). Iltapäivällä laskeudumme niittyjen ympäröimää rinnettä kohti Triacastelaa (665 m), josta jatkamme bussilla Samokseen (700 m). Samoksessa sijaitsee Galician alueen merkittävin benediktiiniläisluostari. Majoitumme keskitason A Viega -hotelliin, jossa syömme myös päivällisen. (A, P) 

Samos – Portomarín (23 km, vaellusaika 7–8 tuntia)

3. päivä, maanantai
Vaelluspäivät aloitamme yleensä varhaisella aamiaisella. Kuljetus aamiaisen jälkeen Sarrian läheisyyteen, josta päivän patikkamme kohti Portomarínia alkaa nousulla Sarriaa ympäröiville kukkuloille. Seuraamme keltaisella maalattuja nuolia ja pyhiinvaellusreitin simpukkatunnuksia pysyäksemme oikealla tiellä. Vaellamme päivän aikana metsäpolulla, kärrypolulla, pellon piennarta ja välillä päällystettyä pikkutietä pitkin. Välillä kävelemme läpi pienten kylien, joissa ystävälliset galicialaiset pitävät kievareitaan ja toivottavat vaeltajat lämpimästi tervetulleiksi levähtämään hetkeksi kahvikupposen tai tapaslautasen ääreen. Saavumme myöhään iltapäivällä Portomaríniin (350 m) ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan keskitason Pousada de Portomarin -hotelliin. (A, P)

Portomarín – Palas de Rei ­ (24 km, vaellusaika 7–8 tuntia)

 4. päivä, tiistai
Lähdemme liikkeelle aamutuimaan. Ylitettyämme Miñojoen alkaa loiva nousu tammimetsän siimeksessä Ventas de Naroniin (700 m). Vaellamme niittyjen halki ja viinitarhojen vieritse, mutta kävelemme myös paikallistien reunaan syntynyttä polkua pitkin. Iltapäivällä patikoimme enimmäkseen alamäkeä aina Palas de Reihin (565 m) asti. Palas de Rei on tyypillinen galicialainen pikkukaupunki, jossa ravintolat ja pienet putiikit ovat keskittyneet keskusaukion ja kaupungintalon ympärille. Majoitumme keskustan tuntumaan keskitason Complejo La Cabaña -hotelliin. (A, P)

Palas de Rei – Arzúa (26 km, vaellusaika 6–7 tuntia)

5. päivä, keskiviikko 
Aamupalan jälkeen lähdemme vaeltamaan kohti Arzúaa. Alkumatkasta ohitamme maalaistaloja, joiden ympäristössä kanat ja kukot väistelevät vaeltajia. Laiduntavat lehmät ja lampaat täydentävät maalaisidylliä. Pysähdymme matkan varrella levähtämään kahvilassa tai tapas-ravintolassa. Pääosan päivästä vaellamme pitkin helppokulkuista polkua, jossa on vähän korkeuseroja. Pehmeämmässä maastossa polku on painunut parikin metriä maastoa alemmaksi tuhansien vaeltajien kuluttamana. Ennen Arzúaa (389 m) nousemme bussiin ja ajamme viimeiset kilometrit kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan vaatimattomaan Suiza-hotelliin, jossa syömme päivällisen. (A, P)

Arzúa – Monte do Gozo – Santiago de Compostela (16 km, vaellusaika 4–5 tuntia)

6. päivä, torstai
Aamiaisen jälkeen siirrymme bussilla Arcaan. Edessämme on viimeinen vaellusosuus kohti Santiagoa. Maasto Arcasta Monte do Gozolle on pääosin tasaista. Maisemaa katsoessaan huomaa, että lähestymme kaupunkia. Ohitamme Lavacollan kylän, jossa keskiajan pyhiinvaeltajat pysähtyivät peseytymään pienessä joessa, ennen kuin saapuivat Santiagoon. Vaelluksemme päätepiste on Monte do Gozon näköalapaikka (370 m). Täällä nousemme bussiin ja ajamme Santiagon keskustaan (264 m). Majoitumme keskustassa sijaitsevaan keskitason Gelmirez-hotelliin. Teemme lyhyen kävelykierroksen tässä pyhässä kaupungissa. Tutustumme mm. 1200-luvulla valmistuneeseen katedraaliin, jonka uskotaan olevan apostoli Jaakobin viimeinen lepopaikka. Hänen maallisia jäännöksiään säilytetään kryptassa katedraalin alttarin alla. Katedraalin ympärillä levittäytyy Santiagon vilkas vanhakaupunki palatseineen, toreineen ja kapeine kujineen. Se on täynnä historiaa, viinitupia, terassiravintoloita ja pieniä putiikkeja sekä iloisia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Illalla syömme jäähyväispäivällisen. (A, P)

Santiago de Compostela – Helsinki

7. päivä, perjantai  Aamupäivällä on omaa aikaa tutustua kaupunkiin. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 14.05 Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme seuraavan päivän puolella klo 0.50. (A)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Santiago de Compostela - patikointia pyhiinvaellusreitillä Espanjassa
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalaisen matkanjohtajan palvelut
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Santiago de Compostela - patikointia pyhiinvaellusreitillä Espanjassa

Lisämaksu yhden hengen huoneesta.

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Ennakkomaksu 350 euroa
Peruutusehdot Santiago de Compostela -matkoille:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään ennakkomaksu 350 e/henkilö
 • 34–15 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 600 e/henkilö
 • 14–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 900 e/henkilö
 • myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, pidätetään 95% matkan hinnasta

 

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
7 päivää
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-17. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Hyvä tietää Santiago de Compostelan patikointimatkasta

Patikoimme Camino Francesin reitillä koko ajan alle 1350 metrin korkeudessa, joten vuoristotaudin vaaraa ei tällä matkalla ole. Aloitamme vaelluksen korkeimmasta kohdasta, jonka jälkeen patikoimme kumpuilevassa maisemassa 400–800 metrin korkeudessa. Päivittäiset vaellusosuudet ovat pitkiä, mutta kuljemme pääsääntöisesti hyväkuntoisia polkuja pitkin, joten pystymme etenemään joutuisasti.

Päivän vaelluksilla kannat mukana vain päiväreppuasi; matkalaukut viedään bussilla seuraavaan majapaikkaan. Galician sääolosuhteet ovat hyvin vaihtelevia, joten sadevarusteet on hyvä ottaa mukaan. Matkalla on puolihoito. Vaelluksilla pidämme tauot siten, että jossain matkan varrelle osuvassa ravintolassa voi syödä lounaan omalla kustannuksella. Vaihtoehtoisesti voi ottaa omat eväät mukaan lounasvälipalaksi. Hintataso Galiciassa on Suomeen verrattuna edullinen. Majoitumme etukäteen varatuissa hotelleissa, omaa makuupussia tms ei tälle matkalle tarvitse varata mukaan.

Liikunnan lisäksi tämän aktiivimatkan kulttuurihistoriallinen anti on suuri. Samaa pyhiinvaellusreittiä kuljettiin jo keskiajalla Pyhän Jaakobin haudalle. Sekä Camino Francesin vaellusreitti että Santiago de Compostelan vanha keskusta ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Lisäämme tänne sivulle myöhemmin tietopaketin matkasta, siitä löydät tarkemmat tiedot mm matkalla tarvittavista varusteista ja matkalle valmistautumisesta.

Reittien kunto, sääolosuhteet tai viranomaismääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.