Kelluva-kylä-Titicaca-järvellä-Boliviassa

Bolivian matkat

- Altiplano, lumihuippuiset Andit ja Titicacajärvi
Bolivialainen-nainen-ja-Aurikosaari-Isla-de-Sol

Bolivian matkoja, jotka sisältävät enemmän

Bolivian matkalla risteilemme maailman korkeimmalla sijaitsevalla järvellä, Titicacalla ja tutustumme pääkaupunki La Paziin. Matkalla aina mukana suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Bolivian matkalla törmää äärimmäisiin vastakohtaisuuksiin. Karu ylätasanko, Altiplano, sitä ympäröivät lumihuippuiset Andit sekä syvänsininen Titicacajärvi lumoavat kauneudellaan ja hiljaisuudellaan. Tuskin missään muussa Latinalaisen Amerikan maassa paikallisten asukkaiden asusteet ja juhlamenot ovat niin värikkäät kuin täällä. Knallipäiset intiaaninaiset myyvät tuotteitaan La Pazin katujen varsilla mystisen Illimani-vuoren häämöttäessä horisontissa. Boliviassa on myös maailman suurin suolatasanko, Salar de Uyuni.

Olympian Andien Aarteet -matkalla tutustumme Bolivian lisäksi Peruun

Altiplanon karuudesta tropiikin vehreyteen

Jo laskeutuminen koneesta La Pazin lentokentällä, yli neljän kilometrin korkeudessa antaa kuvan poikkeuksellisista luonnonoloista, joihin bolivialaiset ovat sopeutuneet. Bolivia lasketaan Andien valtioksi, vaikka maasta vain yksi kolmasosa on vuoriston alueella.

Andien intiaanikulttuureista kiinnostuneet seuraavat auringonjumala Intiä Peruun, Boliviaan ja Ecuadoriin. Ensimmäiset auringon lapset, inkat, laskettiin tarun mukaan Titicacajärven Auringon saarelle ja sieltä he aloittivat levittäytymisensä Andeille 1200-luvulla.

Titicacan aalloilla seilaavissa katamaraaneissa voi katsella totorakaislasta valmistettuja veneitä ja kelluvia saaria.

Altiplanon ylätasanko yhdistää naapuruksia Perua ja Boliviaa ja maiden välillä sijaitsee myös Titicacajärvi. Titicaca on maailman korkeimmalla, 3 800 metrissä sijaitseva järvi, jolla on kaupallista liikennettä. Järvi muuttaa ilmastoa lauhkeammaksi ja leudommaksi, joten maanviljely onnistuu ympäröivillä pengertasangoilla ja järvellä myös kalastetaan.

Perunan ja kokapensaan kotimaa Bolivia on aito intiaanivaltio

Maan alkuperäisten asukkaiden eli ketsuoiden ja aimaroiden osuus kansasta on yli kolmannes. Ennen heitä alueella oli kukoistanut jo Tiwanakun valtakunta, jonne inkat saapuivat valloittajina. Kun kulta ja hopea houkuttivat espanjalaisia, houkutti erityisesti salpietari chileläisiä ja viime vuosisadan alkupuolella kumi brasilialaisia. Valloitukset rasittivat Boliviaa ja veivät osan sen maa-alueesta, joten tänään kymmenmiljoonainen maa on eteläisen Amerikan köyhimpiä. Mestitsit muodostavat Boliviassakin suurimman yksittäisen väestöryhmän.

Kattilamaisen laakson rinteille levittäytyvä La Paz on maailmassa korkeimmalla, 3500 metrissä, sijaitseva pääkaupunki. Takana häämöttää monista taruista tuttu Illimani-vuori. Kaikki kadut vievät kohti kaupungin keskusta Plaza Murilloa. Vanha parantamistaito elää ”noitatohtorin” Sagarnakadulla. Kaupungin ulkopuolella käydään ihailemassa karua Kuun laaksoa.