Hyppää pääsisältöön

Nepalin matkat

Nepal ja pääkaupunki Kathmandu herättävät vahvoja mielikuvia Himalajan rinteiden pienistä kylistä maailman korkeimpien lumihuippujen varjossa, kaupunkien lukemattomille hindujumaluuksille omistetuista temppeleistä tai vaellusreittien varsilla pyörivistä tiibetinbuddhalaisista rukousmyllyistä.

Nepalin matkallamme tutustumme entisen hindumonarkian historiaan, kulttuuriin ja vaikuttavaan luontoon. Näemme mm. Kathmandun keskeiset nähtävyydet ja pyhän Bagmatijoen varrella sijaitsevan Patanin kaupungin. Chitwanin kansallispuiston maisemat muodostavat upean kontrastin Himalajan jylhille vuorille. Täällä on mahdollista nähdä myös bengalintiikeri.

Mikäli haluat tutustua Nepaliin patikoiden, katso Olympian Aktiivimatkojen Nepalin matka täältä

Yleistä Nepalista

Nepalille viime vuodet ovat olleet kovia. Maailman köyhimpiin kuuluvan Himalajan valtio sai todistaa vuonna 2001 surmatöitä kuningashuoneen sisällä mutta myös tuhoisan maanjäristyksen pääkaupungin Kathmandun laaksossa vuonna 2015. Lumoavan kaunis ja ainutlaatuisen kulttuurin omaava maa toipuu kuitenkin kohtalon iskuista.

Himalaja on korkeimmillaan pohjoisen Nepalin alueella: sen kahdeksan huippua yltää yli 8000 metrin. Maailman korkein vuori Mount Everest (8848 m) sijaitsee Kiinan ja Nepalin rajalla. Vuoristojen väliin jää vehreitä ja satumaisen kauniita laaksoja, joissa kansalaiset asuvat. Terain tasanko Intian rajalla on trooppista Gangesjoen vaikutusaluetta. Nepalissa on useita etnisiä ryhmiä. Tunnetuimpia ulkomaailmalle ovat sherpat, legendaariset vuoristo-oppaat, ja puunkäsittelytaidostaan arvostetut newarit. Gurkhat taas muistetaan hyvinä taistelijoina, jotka muodostavat edelleen oman eliittiosastonsa Ison-Britannian armeijassa. Nepalissa puhutaan 36:ta eri kieltä ja valtaosa kansalaisista on uskonnoltaan hinduja. Kathmandun laakson kauniit vanhat kaupungit – Kathmandu, Patan ja Bhaktapur – ovat vanhaa pyhiinvaellusseutua, sillä ikiajat on uskottu jumalien ja jumalattarien asuvan Nepalin laaksoissa Tiibetiä ja Intiaa yhdistävän karavaanitien varrella. Nepal avautui matkailijoille jo varhain ja kaupunkien vanhat keskusaukiot ja niiden kauniisti koristellut temppelit ja palatsit ovat houkutelleet maahan runsaasti matkailua, mikä onkin maanviljelyksen ohella merkittävin elinkeino. Pyhän Bagmatijoen rannalla leijailee hautarovioiden savu. Hindulaisuuden ja buddhalaisuuden pyhät paikat sijaitsevat rinta rinnan Kathmandun laakson vanhoissa kaupungeissa.

Nepal on myös erittäin suosittu vaellus- ja kiipeilykohde. Esimerkiksi Pokharan laakso on tullut tutuksi monelle suomalaisellekin patikoijalle.

Matkakalenteri