San-Gimignano-kylpee-ilta-auringossa-Italia

Italian matkat

Toscanaan, Sisiliaan ja Sardiniaan
Castelsardon-kyla-ja-uintipoukama-Sardinia-Italia

Italian matkat, joilla näet enemmän

Italiasta löytyy kohteita, nähtävyyksiä, historiaa ja luontoa useammallekin matkalle. Mantereen lisäksi Italian suuret saaret, Sardinia ja Sisilia, tarjoavat lisää nähtävää ja koettavaa. Olympian Italian matkoilla on aina mukana suomalainen matkanjohtajamme.

8 päivää


8.10. ja 5.4.2025
6 päivää


11.9., 7.5.2025 ja 24.9.2025
alk. 2 160 €

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Italia

Italia on loistava matkakohde. Vaihtoehtoja löytyy niin rantalomailijalle kuin kaupunkimatkailijalle, viinin ystävälle ja kulinaristille, historiaa rakastavalle ja muodista kiinnostuneelle, oopperan ystävälle ja laskettelijalle. Italian Alpit, Adrianmeren ja Välimeren rannikot, kauniisti kumpuileva Toscana ja Italian monet saaret pitävät sisällään myös monta upeaa luontokohdetta. Yhdellä matkalla Italiaa on vaikea kokea, siksi Olympiallakin on useita erilaisia matkoja Italiaan.

Toscana sähköpyöräillen on aktiivimatka Toscanan alueelle. Vaatimustasoltaan helppo (1,5 / 5) pyöräilymatka kun sähköpyörät avustavat liikkumista Toscanan kumpuilevassa maastossa. Chiantin viinialue linnojen ja oliivipuiden kera on upea paikka nauttia aktiivimatkasta. Kaupungeista tutustumme Firenzeen ja Sienaan sekä pieneen San Gimignanoon.

Sisilian kiertomatka vie sinut Kummisetä-elokuvista ja televisiosta tutun Montalbanon maisemiin. Sisiliassa on mahdollista nähdä hyvin säilyneitä antiikinajan kaupunkeja ja barokkiarkkitehtuuria sekä uskomattomia luonnon muovaamia maisemia. Tutustumme roomalaisajan palatsiin, Agrigenton temppelilaaksoon, viehättäviin pikkukyliin, Syrakusaan sekä teemme retken Etnan rinteille. Matkalla jää myös vapaa-aikaa nauttia Sisilian tunnelmasta Syrakusassa ja Taorminassa.

 

Yleistä Italiasta

Italia on yksi maailman suosituimmista matkailumaista. Kartalla saappaanmuotoinen Italia sijaitsee Apenniinien niemimaalla, Adrianmeren, Joonianmeren ja Tyrrhenanmeren välissä. Suurin järvi, Gardajärvi, sijaitsee Italian pohjoisosassa, Alppien juurella. Alpit ja Apenniinien vuoristo vaikuttavat ilmastoon ja Italiassa onkin useita eri ilmastotyyppejä, rannikon välimerellisestä lämmöstä Alppien talvikeleihin.

Italiasta löytyy peräti 55 Unescon maailmanperintökohdetta, enemmän kuin mistään muusta maasta. Pohjois-Italian Milano ja Torino ovat kuuluisia muodin ja muotoilun keskuksina, Milanon muotiviikot ovat yksi alan suurimpia vuosittaisia tapahtumia. Venetsian biennaali, nykytaiteen tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi. Kulttuuri on muutenkin Italiassa kaiken aikaa läsnä. Musiikin puolelta mainittakoon Milanon oopperatalo La Scala ja kuuluisat säveltäjät, mm Puccini, Rossini ja Verdi sekä kuuluisat tenorit kuten Caruso ja Pavarotti ja myös italialainen iskelmämusiikki. Kuvataidetta Italiasta löytyy muinaisista etruskien seinämaalauksista renesanssiajan Michelangelon ja da Vincin suuriin töihin.

Lähde matkalle tutustumaan Italian upeisiin nähtävyyksiin ja nauttimaan kauniista luonnosta, viineistä ja italialaisesta ruuasta

Toscanan ja Sisilian matkoilla, mahdollisuuksien mukaan myös muilla Italian matkoillamme on matkanjohtajana on Raffaello Tesi.  Hän on syntyperäinen toscanalainen, jonka perhejuuret äidin puolelta johtavat Sisiliaan. Vuosia sitten Raffa ihastui Suomen talveen ja rakkaudesta kylmään maahamme hän on asunut Suomessa jo 20 vuotta. Raffaa kiehtoo erityisesti eri maiden kulttuurien kohtaaminen. Tämä on saanut hänet matkustelemaan eri puolille maailmaa, viimeiset 10 vuotta myös Olympian matkanjohtajana. Raffa toimii myös suomi-italia-kielenkääntäjänä.

Sisilia ja Sardinia - Italian kaksi suurinta saarta

Molempien saarten historia on osittain samojenkin valloittajien kirjoittamaa mutta saarten erilaisuus vieläkin silmiinpistävä. Siitäkin huolimatta että Italia yhdistettiin omaksi valtiokseen yli 150 vuotta sitten ja saaret kuuluvat Italiaan. Molemmat saaret ovat ylpeästi omaleimaisia.

Geologisesti Sisilia on lähempänä Italian mannerta, kapeimmillaan vain noin 3 km levyinen salmi erottaa sen Italian niemimaan kärjestä. Salmi on matalimmallaankin yli 100 metriä syvä ja siinä on voimakkaat pohjavirtaukset. Sisilian alue on myös tunnettu seismisyydestään. Sardinia puolestaan on lähinnä Korsikaa. Korsikan ja Sardinian erottaa toisistaan noin 11 km levyinen Bonifacion salmi, joka yhdistää Tyrrhenanmeren läntiseen Välimereen.

Sisilian ensimmäiset tunnetut asukkaat olivat siculit, joiden mukaan saari sai nimensä. Myöhemmät valloittajat foinikialaisista kreikkalaisiin, roomalaisiin, germaaneihin, arabeihin, espanjalaisiin ja jopa Skandinaviasta lähtöisin olleisiin normanneihin toivat oman lisänsä väestöpohjaan ja kulttuuriin. Nykyisin sisilialaisia on noin 5 miljoonaa. Sardinia puolestaan on huomattavasti harvaanasutumpi. Vaikka saari on vain hieman pienempi kooltaan kuin Sisilia, asukkaita on ainoastaan n. 1,7 miljoonaa. Heistä suurin osa asuu saaren eteläosassa Cagliarissa tai rannikon pienemmissä kaupungeissa. Saaren sisäosat ovat harvaan asutut ja aiemmin myös vaikeakulkuiset.

Molempien saarten monikulttuuriset juuret näkyvät mm. arkkitehtuurissa, musiikissa, ruokakulttuurissa, käsitöissä, kansanperinteessä sekä murteissa, jotka voidaan laskea myös omiksi kielikseen. Sardiniassa puhuttava kieli on tiettävästi lähinnä latinan kieltä. Sisilian kieli on saanut vaikutteita kaikilta saarta hallinneilta kansoilta; kreikkalaisilta, roomalaisilta, arabeilta ja espanjalaisilta. Lisäksi molemmilla saarilla puhutaan useita paikallismurteita.

Sekä Sisiliassa että Sardiniassa liehuu lipputangoissa usein oman saaren lippu. Sardinian lippuun on kuvattu neljä mauria. Alkuperäisessä lipussa heidän silmänsä oli sidottu ja päät katsoivat vasemmalle. Nykyisessä lipussa siteet on avattu ja katseet suuntaavat oikealle. Myös  Sisilian lippu on erikoinen. Sen keskellä on trinacria, kolmijalkainen kuvio joka kuvaa saaren kolmea kärkeä ja kolmea ympäröivää merta. Kuvio juontaa juurensa jo kreikkalaisten perustaman Syrakusan kaupunkivaltion kolikosta 2000 vuotta sitten, toki myöhemmät vuosisadat ovat tuoneet siihen oman lisänsä. 

Vieraat toivotetaan niin Sisiliassa kuin Sardiniassakin sydämellisesti tervetulleiksi. Saarten nähtävyydet, ilmapiiri, värit, tuoksut ja maut sekä maisemat hurmaavat tulijan.