Antiikin-aikaisen-kreikkalaisen-teatterin-rauniot-Taormina-Sisilia-Italia-Olympi

Sisilian kiertomatka

- täydellinen valinta kulttuurimatkailijalle
8
päivää

Sisilian kiertomatkalla koet saaren vaikuttavan luonnon ja tuliperäisen Etnan, näet hyvin säilyneet antiikin kaupungit ja barokkiarkkitehtuurin kauneutta. Lisäksi nautit hyvästä ruuasta ja tutustut Sisilian nykypäivään ja omaleimaiseen kulttuuriin.

Viikon kiertomatka ihastuttavassa Sisiliassa

Matkareitti
Palermo
2 yötä
Monreale
retki
Agrigenton alue
1 yö
Syrakusa
2 yötä
Noto
retki
Etna
retki
Taormina
2 yötä

Sisilian kiertomatkan reitillämme on useita Unescon maailmanperintökohteita, jotka osaltaan kuvastavat saaren pitkää ja kiehtovaa historiaa. Saaren itärannikolla maisemaa hallitsee kenties Euroopan tunnetuin vuori, tuliperäinen Etna, joka sekin kuuluu Unescon maailmanperintöön.

Sisilian kiertomatkalla on tunnetta mukana; Kummisetä tiedetään kaikkialla samoin kuin elokuvan myötä tunnetuksi tullut kappale ”Puhu hiljaa rakkaudesta”. Täällä seikkailee myös kuvitteellinen supersuosittu komisario Salvo Montalbano. Sisilian kiertomatkalla näet vaikuttavia luonnonmuodostelmia, hyvin säilyneitä antiikin kaupunkeja, barokkiarkkitehtuurin kauneutta ja nykypäivän omaleimaisuutta. Se on varmaa, että Sisilia ei jätä ketään kylmäksi.

Myös hyvän ruoan ystävät nauttivat Sisiliassa. Yksinkertaiset suussa sulavat maut ovat kunniassaan

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h huoneissa, puolihoito, ohjelman mukaiset kuljetukset ja retket pääsymaksuineen, palvelupalkkiot hotelleissa sekä paljon muuta. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta on 460 €.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

9. – 16.10.2022 11. – 18.5.2023

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (matkalla on puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Sitruunapuu-Sisilia-Italia
Helsinki – Palermo

 1. päivä, sunnuntai Lähtö (Lufthansa) Helsingistä klo 6.15 Münchenin kautta (Lufthansa) Palermoon, jonne saavumme klo 11.10. Lähes miljoonan asukkaan Palermo on Sisilian pääkaupunki ja saaren suurin kaupunki. Tietynlainen mystiikka verhoaa edelleen Palermoa, missä ravintolat eivät kosiskele turisteja monikielisillä ruokalistoillaan. Kaupungin aitous onkin kiehtovaa ja tarjoaa aisteille ainutlaatuisia elämyksiä. Tuntuu, että elämän meno soljuu osittain vielä viime vuosisadalla. Monet Palermon upeat palatsit ovat arkkitehtuurin mestariteoksia ja ruokatorit sekä gastronomia ovat aivan omassa kategoriassaan. Lounaan jälkeen tutustumme keskustaan pienellä kävelykierroksella. Myöhemmin majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan hyvään keskitason Ibis Styles Palermo Cristal -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (L, P)

Pittoreski-ravintola-Sisilia-Italia.
Monreale

2. päivä,maanantai Aamiaisen jälkeen ajamme Palermon ulkopuolella sijaitsevaan Monrealen pikkukaupunkiin. Se tunnetaan erityisesti katedraalistaan, joka kuuluu oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteisiin hienon normanniarkkitehtuurinsa ja historiallisen taustansa vuoksi. Katedraali rakennettiin 1100-luvun loppupuolella. Lounaan jälkeen palaamme Palermoon, jossa loppupäivä on vapaata. (A, L)

Kauneus-on-kaikkialla-Sisilia-Italia
Palermo – Scala dei Turchi – Agrigento

3. päivä, tiistai Lähdemme aamulla noin 160 kilometrin bussimatkalle kohti Sisilian etelärannikkoa. Rannikolla pysähdymme Scala dei Turchi -kalliomuodostelmilla. Hohtavan valkoiset kalliot vastakohtanaan sininen taivas ja meri ovat kuin Sisilian matkailumainoksesta. Jatkaessamme matkaa ohitamme Porto Empedoclen kalastajakylän, joka tunnetaan Suomessa paremmin kuvitteellisella nimellä Vigata. Se on kirjailija Andrea Camillerin luoman komisariohahmo Salvo Montalbanon kotipaikka.

Iltapäivällä tutustumme kävellen Agrigenton temppelilaaksoon, joka on yksi Sisilian päänähtävyyksistä. Antiikin kreikkalaisajalta peräisin oleva arkeologinen alue käsittää useita muinaisia temppeleitä, joista parhaiten on säilynyt Concordian temppeli. Majoitumme Agrigenton lähellä rannalla sijaitsevaan hyvään keskitason Dioscuri Bay -hotelliin (★★★★). Lounaan syömme matkalla ja ilta on vapaa. (A, L)

Antiikin-aikainen-kreikkalainen-teatteri-Syrakusa-Sisilia-Italia
Agrigento – Syrakusa

4. päivä, keskiviikko Syrakusa sijaitsee Sisilian itärannikolla, jonne matkaa kertyy noin 300 kilometriä. Lounaan syömme matkan varrella. Perille saavuttuamme tutustumme Syrakusan arkeologiseen puistoon, joka on kaupungin tärkein nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Kreikkalaiset rakensivat tänne teatterin jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua, mutta se on edelleen erittäin hyvässä kunnossa. Areenalla esitettiin näytelmiä, sirkustemppuilua sekä kokoonnuttiin keskustelemaan politiikasta. Roomalaiset rakensivat oman amfiteatterinsa noin 700 vuotta myöhemmin. Sitä käytettiin pääasiassa väkivaltaisiin taistelunäytöksiin, joissa esiintyi gladiaattoreita ja villieläimiä. Majoitumme myöhään iltapäivällä 2 yöksi Ortigian saarella sijaitsevaan hyvään keskitason Antico Roma 1880 -hotelliin (★★★★). (A, L)

Pittoreski-ravintola-Sisilia-Italia.
Noto

5. päivä, torstai Tutustumme puolipäiväretkellä Noton pikkukaupunkiin, joka yhdessä seitsemän muun Noton laakson kaupungin kanssa kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vittorio Emanuelle -pääkadun aukiot ja hunajan väriset barokkipalatsit ja kirkot ovat ainutlaatuisia arkkitehtuurin helmiä. Lounaan jälkeen palaamme Syrakusaan. Loppupäivä on vapaa-aikaa, jolloin vanhankaupungin kujilla voi maistella kahviloiden antimia ja tutkia putiikkien tarjontaa. (A, L)

Kykloopin-saaret-Sisilia-Italia
Syrakusa – Aci Trezza – Etna – Taormina

6.–7. päivä, pe–la Lähdemme perjantaina aamulla puolentoista tunnin bussimatkalle Aci Trezzan merenrantakylään. Kylän edustalla merestä nousee kolme jyrkkää saarta, joita kutsutaan kyklooppisaariksi. Legendan mukaan ne ovat kykloopin Odysseuksen laivaa kohti heittämät kivet. Käymme veneajelulla katsomassa lähemmin näitä vulkaanisen toiminnan tuloksena syntyneitä kyklooppisaaria. Vulkaaninen retkiteema jatkuu edelleen jatkaessamme bussilla Etna-tulivuoren rinteellä vajaan 2 kilometrin korkeudessa sijaitsevalle taukopaikalle. Vaikka yli 3300 metriin kurkottavalle huipulle on linnuntietä matkaa nelisen kilometriä, niin läheisellä Silvestri-kraatterilla saamme käsityksen vulkaanisen toiminnan mittakaavasta. Etna on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja se on listattu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Lounaan jälkeen ajamme Taorminaan, jossa majoitumme 2 yöksi keskustan lähelle hyvään keskitason Grand Miramare -hotelliin (★★★★). Taormina on perinteisesti ollut kuuluisuuksien suosima luksuslomakohde. Kukkulan laella sijaitsevasta viihtyisästä keskustasta pääsee kätevästi köysiradalla alakaupunkiin ja meren rannalle.
Lauantaina on koko päivä aikaa omiin retkiin, kunnes illalla syömme Sisilian kiertomatkan päätteeksi jäähyväispäivällisen. (2xA, 1xL, 1xP)

lento

8. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus Catanian kentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 11.55 Münchenin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme klo 19.00. (A)

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (matkalla on puolihoito)
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Matkan tarkistettu ohjelma, hinnat ja matkaehdot julkaistaan syyskuussa 2022.

Voit jo nyt tehdä matkalle alustavan varauksen lähtöpäivän kohdalta avautuvalla ennakkovarauslomakkeella tai toimistostamme, p 09 696 2770

ALUSTAVA MATKAOHJELMA

Sitruunapuu-Sisilia-Italia
Helsinki – Palermo

 1. päivä, torstai Lähtö (Lufthansa) Helsingistä klo 6.15 Münchenin kautta (Lufthansa) Palermoon, jonne saavumme klo 11.10. Lähes miljoonan asukkaan Palermo on Sisilian pääkaupunki ja saaren suurin kaupunki. Tietynlainen mystiikka verhoaa edelleen Palermoa, missä ravintolat eivät kosiskele turisteja monikielisillä ruokalistoillaan. Kaupungin aitous onkin kiehtovaa ja tarjoaa aisteille ainutlaatuisia elämyksiä. Tuntuu, että elämän meno soljuu osittain vielä viime vuosisadalla. Monet Palermon upeat palatsit ovat arkkitehtuurin mestariteoksia ja ruokatorit sekä gastronomia ovat aivan omassa kategoriassaan. Lounaan jälkeen tutustumme keskustaan pienellä kävelykierroksella. Myöhemmin majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan hyvään keskitason Ibis Styles Palermo Cristal -hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (L, P)

Pittoreski-ravintola-Sisilia-Italia.
Monreale

2. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen ajamme Palermon ulkopuolella sijaitsevaan Monrealen pikkukaupunkiin. Se tunnetaan erityisesti katedraalistaan, joka kuuluu oikeutetusti Unescon maailmanperintökohteisiin hienon normanniarkkitehtuurinsa ja historiallisen taustansa vuoksi. Katedraali rakennettiin 1100-luvun loppupuolella. Lounaan jälkeen palaamme Palermoon, jossa loppupäivä on vapaata. (A, L)

Kauneus-on-kaikkialla-Sisilia-Italia
Palermo – Scala dei Turchi – Agrigento

3. päivä, lauantai Lähdemme aamulla noin 160 kilometrin bussimatkalle kohti Sisilian etelärannikkoa. Rannikolla pysähdymme Scala dei Turchi -kalliomuodostelmilla. Hohtavan valkoiset kalliot vastakohtanaan sininen taivas ja meri ovat kuin Sisilian matkailumainoksesta. Jatkaessamme matkaa ohitamme Porto Empedoclen kalastajakylän, joka tunnetaan Suomessa paremmin kuvitteellisella nimellä Vigata. Se on kirjailija Andrea Camillerin luoman komisariohahmo Salvo Montalbanon kotipaikka.

Iltapäivällä tutustumme kävellen Agrigenton temppelilaaksoon, joka on yksi Sisilian päänähtävyyksistä. Antiikin kreikkalaisajalta peräisin oleva arkeologinen alue käsittää useita muinaisia temppeleitä, joista parhaiten on säilynyt Concordian temppeli. Majoitumme Agrigenton lähellä rannalla sijaitsevaan hyvään keskitason Dioscuri Bay -hotelliin (★★★★). Lounaan syömme matkalla ja ilta on vapaa. (A, L)

Antiikin-aikainen-kreikkalainen-teatteri-Syrakusa-Sisilia-Italia
Agrigento – Syrakusa

4. päivä, sunnuntai Syrakusa sijaitsee Sisilian itärannikolla, jonne matkaa kertyy noin 300 kilometriä. Lounaan syömme matkan varrella. Perille saavuttuamme tutustumme Syrakusan arkeologiseen puistoon, joka on kaupungin tärkein nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Kreikkalaiset rakensivat tänne teatterin jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua, mutta se on edelleen erittäin hyvässä kunnossa. Areenalla esitettiin näytelmiä, sirkustemppuilua sekä kokoonnuttiin keskustelemaan politiikasta. Roomalaiset rakensivat oman amfiteatterinsa noin 700 vuotta myöhemmin. Sitä käytettiin pääasiassa väkivaltaisiin taistelunäytöksiin, joissa esiintyi gladiaattoreita ja villieläimiä. Majoitumme myöhään iltapäivällä 2 yöksi Ortigian saarella sijaitsevaan hyvään keskitason Antico Roma 1880 -hotelliin (★★★★). (A, L)

Pittoreski-ravintola-Sisilia-Italia.
Noto

5. päivä, maanantai Tutustumme puolipäiväretkellä Noton pikkukaupunkiin, joka yhdessä seitsemän muun Noton laakson kaupungin kanssa kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Vittorio Emanuelle -pääkadun aukiot ja hunajan väriset barokkipalatsit ja kirkot ovat ainutlaatuisia arkkitehtuurin helmiä. Lounaan jälkeen palaamme Syrakusaan. Loppupäivä on vapaa-aikaa, jolloin vanhankaupungin kujilla voi maistella kahviloiden antimia ja tutkia putiikkien tarjontaa. (A, L)

Kykloopin-saaret-Sisilia-Italia
Syrakusa – Aci Trezza – Etna – Taormina

6.–7. päivä, ti–ke Lähdemme aamulla puolentoista tunnin bussimatkalle Aci Trezzan merenrantakylään. Kylän edustalla merestä nousee kolme jyrkkää saarta, joita kutsutaan kyklooppisaariksi. Legendan mukaan ne ovat kykloopin Odysseuksen laivaa kohti heittämät kivet. Käymme veneajelulla katsomassa lähemmin näitä vulkaanisen toiminnan tuloksena syntyneitä kyklooppisaaria. Vulkaaninen retkiteema jatkuu edelleen jatkaessamme bussilla Etna-tulivuoren rinteellä vajaan 2 kilometrin korkeudessa sijaitsevalle taukopaikalle. Vaikka yli 3300 metriin kurkottavalle huipulle on linnuntietä matkaa nelisen kilometriä, niin läheisellä Silvestri-kraatterilla saamme käsityksen vulkaanisen toiminnan mittakaavasta. Etna on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja se on listattu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Lounaan jälkeen ajamme Taorminaan, jossa majoitumme 2 yöksi keskustan lähelle hyvään keskitason Grand Miramare -hotelliin (★★★★). Taormina on perinteisesti ollut kuuluisuuksien suosima luksuslomakohde. Kukkulan laella sijaitsevasta viihtyisästä keskustasta pääsee kätevästi köysiradalla alakaupunkiin ja meren rannalle.
Keskiviikkona on koko päivä aikaa omiin retkiin, kunnes illalla syömme Sisilian kiertomatkan päätteeksi jäähyväispäivällisen. (2xA, 1xL, 1xP)

lento

8. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen kuljetus Catanian kentälle. Lentomme (Lufthansa) lähtee klo 10.55 Münchenin kautta (Lufthansa) Helsinkiin, jonne saavumme klo 17.25. (A)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Sisilian kiertomatka
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • puolihoito
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • palvelupalkkiot hotelleissa
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Sisilian kiertomatka

Lisämaksu 1h huoneesta 460 euroa.

Tarkista passin / virallisen henkilökortin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 €. Loppumaksu erääntyy 35 vrk ennen lähtöä.

Peruutusehdot A: Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 150 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 7–3 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 2 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi-verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
8 päivää
 • 9.10.2022 - 16.10.2022
 • 11.5.2023 - 18.5.2023
  Ennakkovarattavissa

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Kokemuksia

Sisilian kiertomatka
42 arvostelua
Erinomainen
28.00 %
Hyvä
56.00 %
Ok
20.00 %
Ei kovin hyvä
1.00 %
Ei lainkaan hyvä
0.00 %

Ruoka on loistavaa ja ihmiset ystävällisiä. Turvallinen maa matkustaa myös nainen yksinään. Historialliset kohteet upeita ja välimatkat niihin ovat lyhyitä.

Ruoka on loistavaa ja ihmiset ystävällisiä. Turvallinen maa matkustaa myös nainen yksinään. Historialliset kohteet upeita
ja välimatkat niihin ovat lyhyitä.

Matka oli onnistunut. Itse olin matkalla nähdäkseni Valle dei Templin sekä Villa Romana Casalen sekä sitä seutua muutenkin. Nyt on nähty.  Matkan eri vaiheet ja majoittumiset menivät sujuvasti, joutuisasti ja matkustajalle vaivatta. Sää suosi, liikenne sujui eikä harmeja ollut. Hyvän suunnittelun tulosta. 

 

Hyvä tietää Sisilian kiertomatkasta

Matkat Sisiliaan teemme toukokuussa ja syys-lokakuussa. Lämpötilat ovat tällöin päivällä miellyttävät, noin + 20-24 C, yöllä noin + 15 C. Sateen mahdollisuus on pieni. Suosittelemme varaamaan kesävaatteiden lisäksi mukaan lämmintä vaatetta viileitä iltoja ja aamuja varten. Myös uima-asu on hyvä olla mukana. Mukavat jalkineet (esim. lenkkitossut) ovat suositeltavat, koska retkillä kävelemme paljon, myös epätasaisilla alustoilla kuten mukulakivillä.

Italian valuutta on euro. Luottokortit käyvät yleisesti suurempien kaupunkien ravintoloissa ja kaupoissa. Luottokorteilla voi nostaa rahaa pankkiautomaateista.

Sisilian kiertomatkaan sisältyy puolihoito, yleensä lounas aamiaisen lisäksi. Hotelllit sijaitsevat keskeisillä paikoilla joten iltaisin voit käydä syömässä itsellesi sopivassa paikassa. Sisiliassa monilla kylillä ja kaupungeilla on omat perinneherkkunsa ja ravintoloita, trattorioita ja kahviloita löytyy paljon.

Italiassa on Unescon maailmanperintökohteita kuin missään muussa maassa. Sisiliassa niitä on seitsemän, näet niistä matkallamme viisi:

Monrealen katedraali
Agrigenton temppelilaakso
Syrakusan arkeologinen puisto
Noton alueen myöhäisbarokkikaupungit
Etna

Yleistä Sisiliasta

Geologisesti Sisilia on saarista lähimpänä Italian mannerta. Ainoastaan kapeimmillaan n. 3 km levyinen salmi erottaa sen niemimaan kärjestä. Jo muinaiset roomalaiset suunnittelivat siltaa salmen ylitse mutta nykytekniikallakaan hanketta ei ole vielä pystytty toteuttamaan. Salmi on matalimmillaankin yli 100 metriä syvä ja siinä käyvät voimakkaat pohjavirtaukset. Lisäksi alue on tunnettu seismisyydestään. 

Sisilian ensimmäiset tunnetut asukkaat olivat siculit, joiden mukaan saari sai nimensä. Myöhemmät valloittajat foinikialaisista kreikkalaisiin, roomalaisiin, germaaneihin, arabeihin, espanjalaisiin ja jopa Skandinaviasta lähtöisin olleisiin normanneihin toivat oman 
lisänsä väestöpohjaan ja kulttuuriin. Nykyisin sisilialaisia on n. 5 miljoonaa ja saarella on useita yli 100 000 asukkaan kaupunkeja; Palermo, Catania, Messina ja Syrakusa.

Sisilian kieli on saanut vaikutteita kaikilta saarta hallinneilta kansoilta; kreikkalaisilta, roomalaisilta, arabeilta ja espanjalaisilta. Sisilialainen keittiö on saanut runsaasti vaikutteita saaren valloittajilta; ruuissa maistuu erityisesti arabialaisen ja afrikkalaisen keittiön vahvat maut. Arabialaisvalloittajat toivat tulleessaan muun muassa munakoison, sitrushedelmät, mantelit ja pistaasit. Kesäkuumalla Sisiliassa maistuu granita (tuorepuristetusta mehusta, kahvista, suklaasta tai pistaasipähkinästä tehty hyvin pehmeä jäähile-juoma) jota voi ostaa kadunvarren kioskista.

Katso kaikki Italian matkat