Kullattuja-Buddha-patsaita-Dambulla-luolatemppeli-Sri-Lanka

Sri Lankan matkat

Upeita historiallisia kohteita ja luonnon kauneutta
Tee-viljelmat-Sri-Lanka-Olympia

Sri Lankan matkat, joilla näet enemmän

Sri Lankan matkoilla pääset tutustumaan upeisiin historiallisiin kohteisiin sekä luonnon kauneuteen ja maan monimuotoiseen eläimistöön.Täällä entisellä Ceylonilla tutustut myös teen viljelyyn. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme.

12 päivää


4.12., 19.3.2025 ja 16.12.2025
alk. 4 380 €
14 päivää


23.11.
alk. 3 940 €

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Sri Lanka

Sri Lanka kiertomatkalla tutustumme Polonnaruwan tuhat vuotta sitten kukoistaneeseen singaleesien rauniokaupunkiin jossa sekä hindulainen että buddhalainen vaikutus. Dambullan kallioluolien historialliset maalaukset kertovat Buddhan elämästä. Seinille levitetyt värit hehkuvat yhtä kirkkaina kuin maalaushetkellä tuhat vuotta sitten. Maailman merkillisimpiin pääkaupunkeihin kuuluu Sigiriyan yli 180 metriin kohoava graniittikallio, jonka laella singaleesihallitsijat yrittivät puolustaa valtakuntaansa Intiasta tulleita hindutamileja vastaan 1500 vuotta sitten.

Saaren keskiosassa sijaitseva Unescon suojelema Kandy on yksi koko buddhalaisen maailman merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista, säilytetäänhän siellä uskonnon perustajan Sakyamuni Buddhan hammasta.

Sri Lanka ja Malediivit matkalla pääset Sri Lankan kohteiden lisäksi nauttimaan vapaa-ajasta Malediivien turkoosin meren ja valkoisten hiekkarantojen äärellä.

Yleistä Sri Lankasta

Sri Lankan vehreä, keskiosiltaan vuoristoinen ja vuoteen 1972 saakka Ceylonina tunnettu saari sijaitsee Intian kaakkoisrannikolla. Saarella elää vahvana buddhalaisuus, joka on tänäänkin valtaväestön eli singaleesien uskonto. Pohjoisessa asuva tamilivähemmistö on hinduja. Aina näiden kahden etnisen ryhmän yhteiselo ei ole sujunut kahnauksitta. Viimeisin vuosia kestänyt vihanpito päättyi rauhantekoon vuonna 2009, mutta konflikteja on edelleen toisinaan.

Ulkopuolisia, mausteiden saarelle houkuttelemia valloittajia on Sri Lankan historiassa riittänyt: portugalilaiset tulivat viisi sataa vuotta sitten, heidän jälkeensä alue houkutteli hollantilaisia ja viimeksi brittejä. Itsenäisyys saatiin vuonna 1948. Tapaninpäivän tuhoisa tsunami pyyhki vuonna 2004 kartalta kokonaisia kaupunkeja, surmasi 40 000 ihmistä ja jätti miljoona saarelaista kodittomaksi.

Sekä hindulainen että buddhalainen vaikutus ovat läsnä Polonnaruwan tuhat vuotta sitten kukoistaneessa singaleesien rauniokaupungissa. Gal Viharan suuret kiviset hahmot esittävät Buddhaa tyyneen mietiskelyyn vaipuneena tai nirvanaan siirtyvänä. Osittain säilyneet temppelit ja palatsit on taas omistettu hindujen keskeisille jumaluuksille. Dambullan kallioluolien historialliset maalaukset kertovat nekin Buddhan elämästä.  Seinille levitetyt värit hehkuvat yhtä kirkkaina kuin maalaushetkellä tuhat vuotta sitten. Kiertomatkalla tutustumme myös maailman merkillisimpiin pääkaupunkeihin kuuluuvaan Sigiriyan 200 metriin kohoavaan graniittikallioon, jonka laella singaleesihallitsijat yrittivät puolustaa valtakuntaansa Intiasta tulleita hindutamileja vastaan 1500 vuotta sitten. Nousu Sigiriyalle vaatii erittäin hyvää kuntoa eikä sovellu korkeanpaikankammoisille. Kipuaminen laella palkitsee kuitenkin komeilla näköaloilla ja eleganteilla, hovielämästä kertovilla freskoilla. Saaren keskiosassa sijaitseva Unescon suojelema Kandy on yksi koko buddhalaisen maailman merkittävimmistä pyhiinvaelluskohteista, säilytetäänhän siellä uskonnon perustajan Sakyamuni Buddhan hammasta.

Tee saapui Sri Lankalle vasta englantilaisten mukana.

Nuwara Eliya saaren vuoristoisessa keskiosassa tunnetaan ceylonilaisen teen kotiseutuna. Teepensaiden vihreä matto peittää kumpuilevat rinteet, joilla naisjoukko etenee ripeästi kankaiset pussit selässään poimimassa joka aamu tuoreimmat lehdet kuivatettavaksi. Teen tavoin myös mausteet ja kookospähkinät kuuluvat Sri Lankalla viljeltäviin tuotteisiin. Jeeppisafareilla esimerkiksi Yalan tai Wilpattun kansallispuistoissa voi nähdä monia suuria nisäkkäitä, harvinaisimpina leopardit, huulikarhut, aksishirvet ja aasiannorsut. 

Portugalilaisten etelärannikolle 1500-luvulla rakentama Galle ja sen Unescon suojelema linnoitus kertovat maan siirtomaamenneisyydestä. Portugalilaisvalloituksen aikana rakennettiin myös maan pääkaupungin Colombon vanhimmat osat orjakortteleineen. Hollantilaiset ja englantilaiset siirtomaaisännät jättivät sen arkkitehtuuriin omat merkkinsä. Colombossa on vaikea nimetä yhtään yksittäistä aluetta varsinaiseksi kaupungin keskustaksi, pikemminkin voisi puhua rykelmästä erilaisia kaupunginosia, ellei keskukseksi sitten valita maailmankuulun srilankalaisarkkitehti Bawan suunnittelemaa uutta parlamenttitaloa. Colombon ympäristö on tunnettu viihtyisistä Negombon tai Chilaw’n kaltaisista rantakohteistaan