Hyppää pääsisältöön

Vietnamin matkat

Vietnamin matkalla uuden ja vanhan omintakeinen sekoitus houkuttelee tutustumaan Vietnamin suuriin kaupunkeihin, Hanoihin pohjoisessa ja Ho Chi Minhiin (ent. Saigon) etelässä.

Vanha ja kunnianarvoisa Hanoi syntyi Punaisenjoen rannalle jo tuhat vuotta sitten. Leveät bulevardit ja siirtomaatyyliset hallintorakennukset erottuvat kapeista kaduista ja kujista, jotka täyttyvät tuhansista mopoista, katukeittiöiden astioiden kilinästä ja ruuan ja mausteiden tuoksuista. Hanoista koilliseen sijaitseva Unescon suojelema Halonginlahti tuhansine karstisaarineen tarjoaa hätkähdyttävän luontoelämyksen.

Elämä kuhisee Vietnamin suurimman kaupungin ja talouselämän keskuksen Ho Chi Minhin vilkkailla kauppakaduilla, kahviloissa, baareissa ja yökerhoissa.

Kaikki Vietnamin matkat löydät kartan yläpuolelta. Matkalla on aina mukana suomalainen matkanjohtaja.

Vietnam:
Vinkkejä ja suosituksia

KAMBODŽA, LAOS, VIETNAM JA MEKONGJOKI – INDOKIINA

Lähes 4500 kilometriä pitkä Mekong on todellinen elämän virta. Se saa alkunsa viiden kilometrin korkeudesta Tiibetin ylängöltä, virtaa kuuden maan läpi ja laskee Etelä-Kiinan mereen. Näistä maista kolme, Kambodža, Laos ja Vietnam, muodostavat yhdessä Indokiinaksi kutsutun alueen. Valtioita yhdistää Mekongin ohella Ranskan siirtomaaherruus ja Japanin vallan alle joutuminen toisessa maailmansodassa.

Vietnam on viime vuosina kirinyt menestyjien joukkoon kun sotien tuhoaman sosialistisen maan talous on lähtenyt ennen näkemättömään nousukiitoon. Mallia potkulle on otettu pohjoisesta naapurimaasta Kiinasta. Riisi, kahvi ja matkailu ovat Vietnamin talouden vetureita. Kapea ja pitkä maa on oikeastaan kolme eri Vietnamia: pohjoisen Tonkinin alueella sijaitsee maan pääkaupunki Hanoi, joka syntyi Punaisenjoen rannalle jo tuhat vuotta sitten kiinalaisen ja kungfutselaisen kulttuurin keskuspaikaksi. Katujen nimet – Tinurinkuja tai Leiväntekijänkatu – kertovat elämästä entisaikojen Hanoissa. Kiinalaisvaikutus on kuitenkin peittynyt ranskalaisen arkkitehtuurin alle, tulihan Hanoista kolmesataa vuotta kestäneen Ranskan siirtomaaherruuden alainen alue jo 1600-luvulla. Tunnusomaista vanhalle kaupungille ovat leveät bulevardit ja siirtomaatyyliset hallintorakennukset. Molemmat valloittajat ovat jättäneet vaikutuksensa herkulliseen vietnamilaiseen keittiöön. Vietnamin luonnosta kiinnostuneet vierailevat UNESCOn suojelukohteessa Halonginlahden saarialueella Tonkininlahdella, missä tuhannet tuulen ja aaltojen muovaamat karstikukkulat pistävät kristallinkirkkaasta vedestä. Keskistä Vietnamia kutsutaan Annamiksi ja eteläistä Kochinkiinaksi. Sen miljoonakaupungin Saigonin nimi muutettiin Ho Chi Minhiksi Pohjois-Vietnamin vallattua etelän vuonna 1975. Kaupunki on kuhiseva kaupan ja viihde-elämän keskus, jonka lähistöllä Cu Chissä sijaitsevat myös viet congin sissien sodan aikana vv. 1964–75 rakentamat luola- ja käytäväverkostot.

Matkakalenteri