Hyppää pääsisältöön

Suuri Indokiinan kiertomatka

Vietnamin Halonginlahden tuhannet saaret, Laosin entinen kuningaskunta, Kambodžan historia sekä Angkorin temppelit vaikuttavat ainutlaatuisuudellaan.
17 päivää alk.4 960 €/hlö
  • 1.3.2018 - 17.3.2018 Täynnä
  • 1.11.2018 - 17.11.2018 Varaa
  • Hanoi 3 yötä
  • Luang Prabang 3 yötä
  • Vientiane 1 yö
  • Phnom Penh 2 yötä
  • Siem Reap 3 yötä
  • Ho Chi Minh City 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

VIETNAM – LAOS – KAMBODŽA

Kolmea Kaakkois-Aasian maata, Vietnamia, Laosia ja Kambodžaa, yhdistää ranskalainen siirtomaamenneisyys ja niitä kutsutaan vieläkin yhteisnimellä Indokiina. Nimitys muistuttaa vieläkin vanhemmasta ajasta osin kiinalaisen, osin intialaisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Laaja ja monipuolinen kiertomatkamme vie meidät Mekongjoelle, sen rehevään luontoon ja vanhojen kuningaskuntien menneisyyteen. Tutustumme myös maiden uudempaan historiaan, osin sotien ja synkkien tapahtumien tummentamaan mutta myös jälleenrakennuksesta ja valoisammasta tulevaisuudesta kertovaan.

Matkamme alkaa Vietnamin pohjoisosasta, sen ranskalaistyylisestä pääkaupungista Hanoista ja tuhansien karstisaarten täplittämältä Halonginlahdelta. Vietnam on karistanut sodan jäljet hartioiltaan ja on kivunnut nopeasti maailman talousonnistujien joukkoon. Etelän vilkas kauppakaupunki Ho Chi Minh City (entinen Saigon) heijastelee maan ripeää kehitystä.

Indokiinan maiden joukossa pieni Laos ja sen vanha pääkaupunki Luang Prabang muodostavat kultakoristeisine buddhalaistemppeleineen ja oranssikaapuisten munkkien kulkueineen idyllisen pysähdyspaikan matkamme varrelle. Verkkainen veneretki Mekongilla esittelee alueen luontoa ja kylien ihmisiä arkisissa askareissaan.

Yli tuhat vuotta sitten khmerit perustivat Angkoriin, nykyisen Kambodžan alueelle maailman mahtavimman valtakunnan. Sen suuruus, mittavat vesi- ja viemärijärjestelmät, kaksi satoa vuodessa tuottavat terassiviljelmät ja loisteliaat temppelit tekevät Angkorista yhden maailman kiinnostavimmista kulttuurikohteista. Hallitsija toisensa jälkeen kaunisti kaupunkivaltiota omilla rakennelmillaan. Syntyi muun muassa lootuksennupputorneistaan tunnettu Angkor Watin temppeli. Tarujen mukaan myös itse jumalat osallistuivat Angkorin kaunistamiseen. Kivinen aarre unohtui kuudeksisadaksi vuodeksi viidakkoon, missä puiden juuret luikertelevat vanhojen temppelien keskellä työntäen hitaasti tieltään painavia kivenjärkäleitä.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on puolihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 7.35 Pariisin kautta (Vietnam Airlines) Hanoihin, Vietnamiin.

Hanoi
2. päivä, perjantai Saavumme Hanoihin klo 6.00. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Hilton Opera -hotelliin (★★★★★). Hanoi on säilyttänyt alkuperäisen ilmapiirinsä, vaikka uudet raken­nukset valtaavatkin kaupunkia nopeasti. Aamupäivän lepäämme hotellissa. Hanoissa on autojen lisäksi valtava määrä mopoja ja polkupyöriä. Vanhan­kaupun­gin ahtailla kujilla nahkurit, puu­sepät, ompelijat ym. käsitöiden taitajat ovat hakeutuneet omille alu­eilleen. Iltapäivällä pääsemme polkupyörärikšojen kyydissä kapeille, värikkäille kujille, joille ei bussilla mahdu. Ohjelmassamme on myös pohjoisvietnamilainen erikoisuus, värikäs ja vauhdikas vesinukketeatteri. (A, P)

Halonginlahti
3. päivä, lauantai Vietnamin pohjoisosassa sijaitsevalla Halonginlahdella on karstimaasta syntynyt liki 2000 saaren saaristo. Saarten välissä on kelluvia kalastuskyliä ja niiden lomassa lipuu oranssipurjeisia džonkkeja. Retki ajomatkoineen vie koko päivän, joten palaamme Hanoihin vasta myöhään illalla. (Huom. säävaraus: mikäli emme pääse Halonginlahdelle, teemme sen sijaan koko päivän maaseuturetken.) (A, L)

Hanoi
4. päivä, sunnuntai Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin; käymme mm. Keskuspuistossa, jossa näemme Ho Chi Minhin mausoleumin, Presidentin palatsin sekä Ho Chi Minhin vaatimattoman kodin. Käymme myös Kirjallisuuden temppelissä ja Hoa Lo -vankilassa. (A, L)

Hanoi – Luang Prabang
5. päivä, maanantai Lennämme Luang Prabangiin, Laosin entiseen pääkaupunkiin. Majoitumme 3 yöksi keskustan ulkopuolella sijaitsevaan hyvään keskitason Le Palais Juliana -hotelliin (★★★★★). Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Luang Prabang on Kaakkois-Aasian ehkä parhaiten säilynyt kaupunki, jossa on nähtävissä vielä häivähdys entisen kuningaskunnan loistosta. Myöhään iltapäivällä menemme kaupungin keskustaan, jossa katuja reunustavat siirtomaa-aikaiset asuin- ja kaupparakennukset. Nousemme yli 300 porrasta Phu Si -kukkulalle, josta avautuu kaunis näkymä kaupunkiin. (A, P)

Luang Prabang
6. päivä, tiistai Aikaisin aamulla on mahdollisuus osallistua buddhalaiseen luostariperinteeseen. Munkit saavat ruokansa lähialueiden asukkailta, jotka kokoontuvat muutaman kadun varteen riisikulhojen ja hedelmien kera. On ainutlaatuinen kokemus nähdä, kuinka oranssikaapuisten munkkien ja noviisien jono etenee ripeästi vielä muuten hiljaisilla kaduilla. Palaamme hotelliin aamiaiselle, jonka jälkeen lähdemme kiertoajelulle. Tutustumme mm. entisessä Kuninkaallisessa palatsissa sijaitsevaan kansallismuseoon sekä kullanhohtoisiin buddhalaisiin temppeleihin ja niiden runsaasti koristeltuihin rukoushalleihin. Loppupäivä on vapaa, jolloin on mahdollisuus käydä kokeilemassa vaikka laolaista hierontaa. Myös iltamarkkinat ovat tutustumisen arvoiset. (A, L)

Luang Prabang
7. päivä, keskiviikko Mekongjoki on yksi maailman suurimmista joista. Se saa alkunsa Tiibetistä, josta se kulkee Kiinan, Myanmarin (Burma), Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. Miljoonat joenvarren asukkaat saavat elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä. Teemme Mekongjoen uneliaissa maisemissa veneretken, joka vie meidät Pak Oun luolille. Hämä­rässä luolassa on mystinen tunnelma satojen buddhan patsaiden keskellä. Retken aikana teemme myös kouluvierailun ja tutustumme paikalliseen kylään. Iltapäivällä on mahdollisuus osallistua paikallisten norsujen suojeluun retkellä kauniisiin Nam Khan -joen maisemiin. Lisämaksulliselle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 50 USD). (A, L)

Luang Prabang – Vientiane
8. päivä, torstai Lennämme Vientianeen, Laosin pääkaupunkiin. Käymme katsomassa Laosin tärkeintä uskonnollista keskusta, That Luang -temp­peliä sekä Wat Phra Kaeon -temppeliä, jossa säilytettiin aikoinaan kuuluisaa smaragdibuddhaa. Nykyisin patsas on Bangkokin Suures­sa palatsissa. Pääkadun päässä olevalta Patuxay-riemukaarelta voimme ihailla kaupunkinäkymää. Majoitumme hyvään keskitason Lao Plaza -hotelliin (★★★★). (A, P)

Vientiane – Phnom Penh
9. päivä, perjantai Len­nämme Phnom Penhiin, Kambodžan pää­kaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Sokha-hotelliin (««««). Phnom Penh on saanut nimensä rikkaan Penh-nimisen naisen mukaan, joka löysi neljä Buddhan patsasta kukku­lalta (=phnom) ja perusti paikalle temppelin. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana tutustumme mm. Kuninkaalliseen palatsiin. Illan jo hämärtyessä menemme päivälliselle Mekongjoen rantaan. (A, P)

Phnom Penh
10. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen käymme Phnom Penhin ulkopuolella Cheung Ekin kylässä sijaitsevilla Kuoleman kentillä, missä surmattiin yli 17 000 ihmistä. Palaamme kaupunkiin ja syömme lounaan. Punaisten khmerien kauheuksia todistamme myös Tuol Slengin surullisenkuuluisassa vankilamuseossa. Myöhemmin iltapäivällä käymme lahjoitusvaroin ylläpidettävässä koulussa, jossa normaalin opetuksen lisäksi opetetaan 5–15-vuotiaille lapsille kansantansseja sekä klassista khmer-tanssia. (A, L)

Phnom Penh – Siem Reap
11. päivä, sunnuntai Lennämme Siem Reapiin, jossa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Victoria Angkor -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä tutustumme kansallismuseoon, jossa saamme hyvän käsityksen khmerien suurvallan aikaisista temppeleistä ja taiteesta. Päivällisen yhteydessä saamme nauttia kambodžalaisesta tanssi­esityksestä. (A, P)

Angkor
12. päivä, maanantai Aamulla varhain aloitamme temppelikierroksemme Ta Prohmista, jossa todistamme luonnon ja ihmisvoimien taistelua. Mahtavien puiden juuret luikertelevat käärmeiden lailla rakennelmien keskellä ja työntävät hitaasti tieltään painavia kivenjärkäleitä. Jatkamme sieltä reilun 20 km matkan maalaiskylien kautta kohti pohjoista ja vierailemme 900-luvulta peräisin olevassa Banteay Srein hindutemppelissä. Pieni, mutta viehättävä temppeli on omistettu hindujumalille Shivalle ja Vishnulle.
Iltapäivällä teemme retken khmerien valtakunnan viimeisimpään pääkaupunkiin Angkor Thomiin, jonka eteläistä porttia vartioi tien molemmin puolin mahtava demoneja ja hyviä suojelushenkiä esittävien patsaiden rivistö. Joidenkin patsaiden päät ovat kulkeutuneet museoihin ja yksityiskoteihin eri puolille maailmaa. Temppelikoristeiden laiton kauppa onkin suurin uhka Angkorin olemassaololle. Tuhat vuotta sitten Angkor oli yksi maailman mahta­vimmista kaupungeista – tänä päivänä se on yksi maailman uhanalaisimmista kulttuurikohteista. Aivan keskellä Ang­­­kor Thomia sijaitsee Bayonin temppeli, jonka tehtävänä oli olla yhdysside maan ja taivaan välillä. Muinaisesta pääkaupungista näemme lisäksi Elefanttiterassin sekä ”Spitaali­kuninkaan” terassin kauniit seinäkoristeet. Angkor ja sitä ympäröivät metsäalueet ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. (A, L)   

Angkor
13. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen ajamme maaseutukylien ja lootuspeltojen lomitse kalaisalle Tonle Sap -järvelle, jossa teemme lyhyen veneajelun. Iltapäivällä tutustumme Angkor Watiin, joka on alueen suurin ja mahtavin sekä myös parhaiten säilynyt temppeli ja kuninkaallinen mausoleumi. Alun perin hindujumala Vishnulle omistetun ja sittemmin theravadabuddhalaiseksi muunnetun temppelin rakennutti 1100-luvulla ”Kambodžan aurinkokuningas” Suryavarman II. Sen laajaa seinäpintaa koristavat korkokuvat, jotka esittävät maailman luomista, sodankäyntiä ja jumaltarustoja. Huomio kiinnittyy myös lu­ke­mat­tomiin kauniisiin temppelitanssijattaria esittäviin naishahmoihin. (A, L)

Siem Reap – Ho Chi Minh City (Saigon)
14. päivä, keskiviikko Puolenpäivän jälkeen lennämme Ho Chi Minh Cityyn, Vietnamiin. Matkalla hotelliin vierailemme Sky Deck -näköalatornissa, josta avautuu huikeat näkymät vilkkaaseen miljoonakaupunkiin. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan New World -hotelliin (★★★★★). (A, P)

Ho Chi Minh City
15. päivä, torstai Aamupäivällä teemme kiertoajelun, jonka aikana näemme kaupungin nähtävyyksiä, mm. ranskalaisten rakentaman Pariisin aukion, jolla sijaitsevat postitalo ja goottilainen katedraali, sekä komean entisen presidentinpalatsin. Lisäksi käymme lähihistoriasta kertovassa sotamuseossa ja tutustumme taidekäsitöiden valmistukseen lakkatyöpajassa. Lounaan jälkeen vapaa-aikaa. (A, L)

Ho Chi Minh City
16. päivä, perjantai Tänään on vielä mahdollisuus osallistua lisä­retkeen Vietkongin sissien kaivamille Cu Chin tunne­leil­le. Ne sijaitsevat n. 50 k­m kaupungista luoteeseen. Vietnamin sodan aikana kaivettiin n. 200 km maanalaista tunneliverkostoa lähelle amerikkalaisten asemia ja tukikohtia – osittain jopa niiden alle. Sissit käyttivät tunneleita asuntoina, varastoina, sairaaloina ja pakopaikkoina. Ne kertovat korutonta tarinaa olosuhteista, joissa sissit joutuivat toimimaan. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 40 USD). Meille on varattu huoneet aina päivälliseen saakka. Illalla kuljetus lentokentälle, josta klo 23.40 lento (Vietnam Airlines) Frankfurtin kautta (Finnair) Suomeen. (A, P)

17. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 15.10.

 

Hotellien tähtiluokitukset, ks. s. 15. Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 980 e.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua.Matkalla tarvitaan Vietnamin viisumi, jonka hankintaa varten pyydämme passinne toimistoomme n. 3 viikkoa ennen matkaa. Laosin ja Kambodžan viisumit saadaan maahan tultaessa. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
Malarianestolääkitystä suositellaan.
Osa Halonginlahden-risteilyn, Luang Prabangin ja Siem Reapin retkistä tehdään epätasaisessa, jopa vaikeassa maastossa. Joillain retkillä on lisäksi paljon portaita. Myös rantautumiset veneestä retkikohteisiin ja nousu takaisin laivaan voivat olla hankalia. Edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä ja suosittelemme retkille tukevia, kumipohjaisia jalkineita. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Suuri Indokiinan kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta matkajärjestelyjen hintataso edullisempi.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Kambodžaan ja Laosiin, nämä viisumit saadaan maahan tullessa. Myös Vietnamiin tarvitaan nykyään viisumi, mikäli maahan palataan alle 15 vrk kuluessa ensimmäisestä saapumisesta.  Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten – tämä matka vaatii 4 tyhjää sivua. Vietnamin viisumia varten tarvitsemme passinne toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkan alkua. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle.

Valuutaksi voi  ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Indokiinaan matkalle suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Useimmilla Kaukoidän-matkoillamme on puolihoito ja joinakin päivinä täysihoito. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso monissa Kaukoidän kohteissa on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Vietnam
Ha Long Bay
Laos
Town of Luang Prabang
Kambodža
Angkor
 

Kaikki Olympian kiertomatkat
Muut Aasian matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä