Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Suuri Indokiinan kiertomatka

Näe Indokiinan tärkeimmät nähtävyydet Vietnamissa, Kambodžassa ja Laosissa sekä ihastu Angkorin ja Luang Prabangin temppelialueisiin

 • Hanoi 3 yötä
 • Ho Chi Minh City 2 yötä
 • Phnom Penh 2 yötä
 • Siem Reap 3 yötä
 • Luang Prabang 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

VIETNAM – KAMBODŽA – LAOS

Kolmea Kaakkois-Aasian maata, Vietnamia, Kambodžaa ja Laosia, yhdistää ranskalainen siirtomaamenneisyys ja niitä kutsutaan vieläkin yhteisnimellä Indokiina. Nimitys muistuttaa vieläkin vanhemmasta ajasta osin kiinalaisen, osin intialaisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Laaja ja monipuolinen kiertomatkamme vie meidät Mekongjoelle, sen rehevään luontoon ja vanhojen kuningaskuntien menneisyyteen. Tutustumme myös maiden uudempaan historiaan, osin sotien ja synkkien tapahtumien tummentamaan mutta myös jälleenrakennuksesta ja valoisammasta tulevaisuudesta kertovaan.

Matkamme alkaa Vietnamin pohjoisosasta, sen ranskalaistyylisestä pääkaupungista Hanoista. Vietnam on karistanut sodan jäljet hartioiltaan ja on kivunnut nopeasti maailman talousonnistujien joukkoon. Etelän vilkas kauppakaupunki Ho Chi Minh City (entinen Saigon) heijastelee maan ripeää kehitystä.

Yli tuhat vuotta sitten khmerit perustivat Angkoriin, nykyisen Kambodžan alueelle maailman mahtavimman valtakunnan. Sen suuruus, mittavat vesi- ja viemärijärjestelmät, kaksi satoa vuodessa tuottavat terassiviljelmät ja loisteliaat temppelit tekevät Angkorista yhden maailman kiinnostavimmista kulttuurikohteista. Hallitsija toisensa jälkeen kaunisti kaupunkivaltiota omilla rakennelmillaan. Syntyi muun muassa lootuksennupputorneistaan tunnettu Angkor Watin temppeli. Tarujen mukaan myös itse jumalat osallistuivat Angkorin kaunistamiseen. Kivinen aarre unohtui kuudeksisadaksi vuodeksi viidakkoon, missä puiden juuret luikertelevat vanhojen temppelien keskellä työntäen hitaasti tieltään painavia kivenjärkäleitä.

Indokiinan maiden joukossa pieni Laos ja sen vanha pääkaupunki Luang Prabang muodostavat kultakoristeisine buddhalaistemppeleineen ja oranssikaapuisten munkkien kulkueineen idyllisen pysähdyspaikan matkamme varrelle. Verkkainen veneretki Mekongilla esittelee alueen luontoa ja kylien ihmisiä arkisissa askareissaan.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on puolihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 7.40 Frankfurtin kautta (Vietnam Airlines) Hanoihin, Vietnamiin.

Hanoi
2. päivä, lauantai Saavumme Hanoihin klo 6.45. Majoitumme 3 yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Hilton Opera -hotelliin (★★★★★). Hanoi on säilyttänyt alkuperäisen ilmapiirinsä, vaikka uudet raken­nukset valtaavatkin kaupunkia nopeasti. Aamupäivän lepäämme hotellissa. Hanoissa on autojen lisäksi valtava määrä mopoja ja polkupyöriä. Vanhankaupungin ahtailla kaduilla kukoistavat vielä perinteisten käsityöläisammattien työpajat ja puodit, joilla on omat nimikkokatunsa. Polkupyörärikšojen kyydissä pääsemme kapeille, värikkäille kujille, joille ei bussilla mahdu. Ohjelmassamme on myös pohjoisvietnamilainen erikoisuus, värikäs ja vauhdikas vesinukketeatteri. (A, P)

Hanoi
3. päivä, sunnuntai Lähdemme liikkeelle varhain aamulla ehtiäksemme Ho Chi Minhin mausoleumiin ennen suurempaa ruuhkaa. Näemme Keskuspuistossa lisäksi Presidentin palatsin sekä Ho Chi Minhin vaatimattoman kodin. Käymme myös Kirjallisuuden temppelissä ja Hoa Lo -vankilassa. Loppupäivä on vapaata aikaa tutustua Hanoihin omatoimisesti. (A, L)

Halonginlahti (lisäretki)
4. päivä, maanantai Vietnamin pohjoisosassa sijaitsevalla Halonginlahdella on karstimaasta syntynyt liki 2000 saaren saaristo. Saarten välissä on kelluvia kalastuskyliä ja niiden lomassa lipuu oranssipurjeisia džonkkeja. Lisämaksullinen (75 e) retki ajomatkoineen vie koko päivän, joten palaamme Hanoihin vasta myöhään illalla. (Huom. säävaraus: mikäli emme pääse Halonginlahdelle, teemme sen sijaan koko päivän maaseuturetken.) Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne; retken toteutuminen edellyttää vähintään 5 osanottajaa. Ne, jotka eivät osallistu retkelle, viettävät vapaan päivän Hanoissa ja syövät lounaan hotellissa. (A, L)

Hanoi – Ho Chi Minh City (Saigon)
5. päivä, tiistai Puolenpäivän aikaan lennämme Ho Chi Minh Cityyn. Matkalla hotelliin vierailemme Sky Deck -näköalatornissa, josta avautuu huikeat näkymät vilkkaaseen miljoonakaupunkiin. Käymme ranskalaisten rakentamalla Pariisin aukiolla, jolla sijaitsevat postitalo ja goottilainen katedraali. Majoitumme 2 yöksi keskustassa sijaitsevaan ensimmäisen luokan New World -hotelliin (★★★★★). Päivällisen jälkeen käymme vielä iltamarkkinoilla, jotka sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä hotellistamme. (A, P)

Ho Chi Minh City
6. päivä, keskiviikko Aamupäivällä teemme kiertoajelun, jonka aikana näemme kaupungin nähtävyyksiä, mm. komean entisen presidentinpalatsin. Lisäksi käymme lähihistoriasta kertovassa sotamuseossa ja tutustumme taidekäsitöiden valmistukseen lakkatyöpajassa. Lounaan jälkeen on vapaa-aikaa. (A, L)

Ho Chi Minh City – Phnom Penh
7. päivä, torstai Matkalla lentokentälle tutustumme Vietkongin sissien kaivamiin Cu Chin tunne­leihin. Vietnamin sodan aikana kaivettiin n. 200 km maanalaista tunneliverkostoa lähelle amerikkalaisten asemia ja tukikohtia – osittain jopa niiden alle. Sissit käyttivät tunneleita asuntoina, varastoina, sairaaloina ja pakopaikkoina. Ne kertovat korutonta tarinaa olosuhteista, joissa sissit joutuivat toimimaan. Myöhään iltapäivällä len­nämme Phnom Penhiin, Kambodžan pää­kaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Sokha-hotelliin (★★★★). Hotelli sijaitsee pienellä saarella keskustan alueen edustalla ja sinne on siltayhteys. (A, P)

Phnom Penh
8. päivä, perjantai Phnom Penh on saanut nimensä rikkaan Penh-nimisen naisen mukaan, joka löysi neljä Buddhan patsasta kukku­lalta (=phnom) ja perusti paikalle temppelin. Teemme kaupunkikierroksen, jonka aikana tutustumme mm. Kuninkaalliseen palatsiin. Punaisten khmerien kauheuksia todistamme Tuol Slengin surullisenkuuluisassa vankilamuseossa. Iltapäivällä käymme lahjoitusvaroin ylläpidettävässä koulussa, jossa lapsille opetetaan normaalin opetuksen lisäksi kansantansseja sekä klassista khmer-tanssia. Illan jo hämärtyessä menemme Mekongjoen rantaan ja teemme auringonlaskuristeilyn. (A, L)

Phnom Penh – Siem Reap
9. päivä, lauantai Lennämme Siem Reapiin, jossa majoitumme 3 yöksi hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Victoria Angkor -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä tutustumme kansallismuseoon, jossa saamme hyvän käsityksen khmerien suurvallan aikaisista temppeleistä ja taiteesta. Päivällisen yhteydessä saamme nauttia kambodžalaisesta tanssi­esityksestä. (A, P)

Angkor
10. päivä, sunnuntai Aamulla varhain aloitamme temppelikierroksemme Ta Prohmista, jossa todistamme luonnon ja ihmisvoimien taistelua. Mahtavien puiden juuret luikertelevat käärmeiden lailla rakennelmien keskellä ja työntävät hitaasti tieltään painavia kivenjärkäleitä. Jatkamme reilun 20 km matkan maalaiskylien kautta kohti pohjoista ja vierailemme 900-luvulta peräisin olevassa Banteay Srein hindutemppelissä. Pieni, mutta viehättävä temppeli on omistettu hindujumalille Shivalle ja Vishnulle.
Iltapäivällä teemme retken khmerien valtakunnan viimeisimpään pääkaupunkiin Angkor Thomiin, jonka eteläistä porttia vartioi tien molemmin puolin mahtava demoneja ja hyviä suojelushenkiä esittävien patsaiden rivistö. Joidenkin patsaiden päät ovat kulkeutuneet museoihin ja yksityiskoteihin eri puolille maailmaa. Temppelikoristeiden laiton kauppa onkin suurin uhka Angkorin olemassaololle. Tuhat vuotta sitten Angkor oli yksi maailman mahta­vimmista kaupungeista – tänä päivänä se on yksi maailman uhanalaisimmista kulttuurikohteista. Aivan keskellä Ang­­­kor Thomia sijaitsee Bayonin temppeli, jonka tehtävänä oli olla yhdysside maan ja taivaan välillä. Muinaisesta pääkaupungista näemme lisäksi Elefanttiterassin sekä ”Spitaali­kuninkaan” terassin kauniit seinäkoristeet. Angkor ja sitä ympäröivät metsäalueet ovat Unescon maailmanperintöluettelossa. (A, L)  

Angkor
11. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen on ohjelmassa lisämaksullinen retki maaseutukylien ja lootuspeltojen lomitse kalaisalle Tonle Sap -järvelle, jossa teemme lyhyen veneajelun. Näemme bussimatkan aikana autenttista paikallista elämäntapaa. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 50 USD; retken toteutuminen edellyttää vähintään 5 osanottajaa). Ne, jotka eivät osallistu retkelle, voivat nauttia hotellin viihtyisästä allasalueesta.
Iltapäivällä tutustumme Angkor Watiin, joka on alueen suurin ja mahtavin sekä myös parhaiten säilynyt temppeli ja kuninkaallinen mausoleumi. Alun perin hindujumala Vishnulle omistetun ja sittemmin theravadabuddhalaiseksi muunnetun temppelin rakennutti 1100-luvulla ”Kambodžan aurinkokuningas” Suryavarman II. Sen laajaa seinäpintaa koristavat korkokuvat, jotka esittävät maailman luomista, sodankäyntiä ja jumaltarustoja. Huomio kiinnittyy myös lu­ke­mat­tomiin kauniisiin temppelitanssijattaria esittäviin naishahmoihin. Illan jo hämärtyessä palaamme hotelliin. (A, P)

Siem Reap – Luang Prabang
12. päivä, tiistai Lennämme myöhään iltapäivällä Luang Prabangiin, Laosin entiseen pääkaupunkiin. Majoitumme 3 yöksi keskustan ulkopuolella sijaitsevaan hyvään keskitason Le Palais Juliana -hotelliin (★★★★★). Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Luang Prabang on Kaakkois-Aasian ehkä parhaiten säilynyt kaupunki, jossa on nähtävissä vielä häivähdys entisen kuningaskunnan loistosta. (A, P)

Luang Prabang
13. päivä, keskiviikko Kaupungin keskustan katuja reunustavat siirtomaa-aikaiset asuin- ja kaupparakennukset. Tutustumme mm. entisessä Kuninkaallisessa palatsissa sijaitsevaan kansallismuseoon sekä kullanhohtoisiin buddhalaisiin temppeleihin ja niiden runsaasti koristeltuihin rukoushalleihin. Iltapäivän ohjelma on vapaa. Illalla palaamme keskustaan, syömme päivällisen paikallisessa ravintolassa ja tutustumme iltamarkkinoihin. (A, P)

Luang Prabang
14. päivä, torstai Aikaisin aamulla on mahdollisuus osallistua buddhalaiseen luostariperinteeseen. Munkit saavat ruokansa lähialueiden asukkailta, jotka kokoontuvat muutaman kadun varteen riisikulhojen ja hedelmien kera. On ainutlaatuinen kokemus nähdä, kuinka oranssikaapuisten munkkien ja noviisien jono etenee ripeästi vielä muuten hiljaisilla kaduilla. Palaamme hotelliin aamiaiselle, jonka jälkeen lähdemme yhdelle maailman suurimmista joista, Mekongjoelle. Se saa alkunsa Tiibetistä, josta se kulkee Kiinan, Myanmarin (Burma), Thaimaan, Laosin, Kambodžan ja Vietnamin kautta Etelä-Kiinan mereen. Miljoonat joenvarren asukkaat saavat elantonsa kalastuksesta ja maanviljelystä. Teemme Mekongjoen uneliaissa maisemissa veneretken, joka vie meidät Pak Oun luolille. Hämä­rässä luolassa on mystinen tunnelma satojen buddhan patsaiden keskellä. Ennen kuin palaamme Luang Prabangiin, vierailemme paikallisessa kylässä, jossa tehdään vielä perinteiseen tapaan käsityönä kaunista ja haurasta paperia. Loppupäivä on vapaa, jolloin on mahdollisuus nauttia kaupungin verkkaisesta ilmapiiristä ja käydä kokeilemassa vaikka laolaista hierontaa. (A, L)

Luang Prabang – Hanoi
15. päivä, perjantai Tänään on vielä koko päivä vapaata aikaa Luang Prabangissa, jolloin ehtii hyvin tehdä tuliaisostoksia, rentoutua hotellin uima-altaalla tai osallistua lisämaksulliselle retkelle Kuang Si -vesiputouksille ja perhospuistoon. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä (lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen 50 USD; retken toteutuminen edellyttää vähintään 5 osanottajaa). Meille on varattu huoneet aina aikaiseen päivälliseen saakka, jonka jälkeen kuljetus lentokentälle. Klo 19.15 lento (Vietnam Airlines) Hanoin ja Pariisin kautta (Finnair) Suomeen. (A, P)

16. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 14.50.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 940 e
Halonginlahden retki on lisämaksullinen, 75 e/hlö. Retki tulee varata jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 2 kk ennen matkaa, se maksetaan loppumaksun yhteydessä.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 4 tyhjää sivua. Laosin ja Kambodžan viisumit saadaan maahan tultaessa. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. 
Malarianestolääkitystä suositellaan.
Osa Halonginlahden-risteilyn, Luang Prabangin ja Siem Reapin retkistä tehdään epätasaisessa, jopa vaikeassa maastossa. Joillain retkillä on lisäksi paljon portaita. Myös rantautumiset veneestä retkikohteisiin ja nousu takaisin laivaan voivat olla hankalia. Edellytämme osallistujilta hyvää liikuntakykyä ja suosittelemme retkille tukevia, kumipohjaisia jalkineita. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 550 e
Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 2.5.2018 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan esitteen hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan matkan varaushetkellä voimassa olevia matkaehtoja. 1.7.2018 alkaen tehtäviin varauksiin sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Suuri Indokiinan kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta matkajärjestelyjen hintataso edullisempi.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Kambodžaan, tämä viisumi saadaan maahan tullessa. Myös Vietnamiin tarvitaan nykyään viisumi, mikäli maahan palataan alle 15 vrk kuluessa ensimmäisestä saapumisesta.  Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten – tämä matka vaatii 4 tyhjää sivua. Vietnamin viisumia varten tarvitsemme passinne toimistoomme noin 3 viikkoa ennen matkan alkua. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tarvitsette passianne ennen Olympian matkaa jollekin muulle matkalle.

Valuutaksi voi  ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Indokiinaan matkalle suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Useimmilla Kaukoidän-matkoillamme on puolihoito ja joinakin päivinä täysihoito. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso monissa Kaukoidän kohteissa on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Vietnam
Ha Long Bay
Laos
Town of Luang Prabang
Kambodža
Angkor

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä