Gorilla-perhe-Uganda-Olympia

Ugandan matkat

- vuorigorilloiden vehreä kotimaa
Murchisson-vesiputous-Uganda-Olympia-safari

Ugandan matkat, joilla näet enemmän

Safarimatkailijan yksi unelmakohteista on Uganda - Afrikan helmi. Bwindin vuoristosademetsissä elävien vuorigorilloiden ja sademetsässä asuvien simpanssien kohtaaminen on mieleenpainuva elämys. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Uganda

Päiväntasaajalla sijaitsevan Ugandan vehreys, kumpuilevat maisemat, metsät ja savannit yhdessä sumuisten vuorten ja runsaana virtaavien jokien kanssa tekevät siitä ihanteellisen matkailumaan. Se tunnetaan vuorigorillojen ja muidenkin kädellisten kotina. Maan kauneutta ihastelivat jo aikoinaan tunnetut tutkimusmatkailijat. Winston Churchill sanoi viime vuosisadan alussa Ugandan olevan ”The Pearl of Africa”, ja juuri sellainen se edelleen on – Afrikan helmi.

Safarimatkan kohokohta Ugandassa on usein vuorigorillojen kohtaaminen Bwindin kansallispuiston sumuisilla vuorilla. Toisinaan gorillaperhettä voidaan joutua jäljittämään useita kilometrejä vaikeakulkuisessa maastossa mutta se on vaivan arvoista. Gorillojen lisäksi jäljitämme simpansseja Budongon sademetsässä ja tarkkailemme luontoa Lake Mburon ja Murchison Falls´n savanneilla sekä tutustumme Ziwan sarvikuonoihin. Ugandassa pysähdymme myös pääkaupunki Kampalassa ja Entebbessä Victoriajärven rannalla sekä tutustumme Ruandan pääkaupungissa Kigalissa maan historiaan ja nykypäivään. 

Yleistä Ugandasta

Ugandan rajat seurailevat lännessä suurta hautavajoamaa ja sen läntistä haaraa. Raja ylittää Edward- ja Albertjärven ja sumuiset Ru-wenzorivuoret. Länsirajalla on korkeita vuorenhuippuja, esimerkiksi Mount Stanley (5110 metriä). Toinen vuoristoinen seutu on Elgonin alue kaakossa. Victoriajärven pohjoisosa kuuluu Ugandalle. Sen rantoja ovat jakamassa myös Tansania ja Kenia.

Valtaosa Ugandasta on yli tuhannen metrin korkeudessa, joten trooppinen ilmasto ei tunnu aivan niin kuumalta kuin matalammilla seuduilla. Sateita saadaan pohjoisessa yhtenä sadekautena kesällä ja etelässä kahtena, ensin huhti-toukokuussa ja sitten loka-marraskuussa.

Ugandassa esiintyy kolmetoista kädellislajia kaikista Afrikassa tavatuista 49 lajista. Ruwenzori-vuorilla Kibalen kansallispuiston trooppisissa lehtipuumetsissä yli kilometrin korkeudessa elävät serkkumme simpanssit, joiden olemassaoloa on tehnyt tunnetuksi tutkija Jane Goodall. Simpansseja sopii lähteä etsimään lantakasojen ja puihin rakennettujen yöpesien perusteella. Muista Ugandan kädellisistä mainittakoon paviaanit ja vihermarakatit sekä tietysti tunnetuimmat eli vuorigorillat. Ruwenzori-vuorten kupeessa on vuorigorilloiden suojelualue Bwindin kansallispuisto, jonka alueella elää hieman yli 300 gorillayksilöä. Bwindin lähes läpipääsemättömillä, kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevilla rinteillä yritämme bongata tämän maailman suurimman uhanalaisen kädellisen. Retkillä liikutaan korkeintaan kahdeksan matkailijan ryhmissä paikallisen oppaan avustamana. Taival voi olla pitkä ja hankala, mutta gorillojen näkeminen omassa elinympäristössään palkitsee rämpimisen vaivat. Tarvitaan vielä lupa hopeaselältä, vuorigorillalauman kaksimetriseltä ja kaksisataakiloiselta johtajalta, niin voimme asettua tarkkailemaan niiden elämää.

Uganda on perustanut lukuisia kansallispuistoja, joissa tavataan suurten nisäkkäiden lisäksi antilooppeja, esimerkiksi kuduja, musta-antilooppeja, njaloja ja elandeja, impaloita, ruokoantilooppeja, Ugandassa yleisiä kobeja sekä suoalueella eläviä sitatungia. Pahkasiat, hyeenat ja sakaalit ovat tuttuja Afrikan eläimiä.

Ugandassa puhutaan virallisina kielinä englantia ja suahilia, mutta nekään eivät ole niin levinneitä, että kaikki ymmärtäisivät niitä. Heimokiistat ovat olleet merkittävä tekijä maan sekavassa politiikassa. Bugandat, karamojongot, basongot ja tesot, langot, bakingot ja twait ovat Ugandan etnisiä ryhmiä, joita on kaikkiaan yli kolmekymmentä. Suurin osa heistä puhuu bantukieliä, kuten bugandat, joita on 18 % kaikista kansalaisista. Heidän asuinseutunsa ovat maan keskiosassa ja heidän puhumansa kieli on luganda. Uskonnoltaan Uganda on vahvasti kristillinen maa.

Ugandan historiaa ja Idi Amin

Ugandan alue tunnettiin vielä 1800-luvulla Bugandana, ja siitä tuli Ison-Britannian potektoraatti 1894. Itsenäisyyden Ugandan liittovaltio sai samassa aallossa monen muun Afrikan maan kanssa vuonna 1962. Johtoon valittiin langa-heimoon kuuluva Milton Obote, jonka missiona oli yhdistynyt Uganda. Bugandat taas halusivat irrottautua alueeseensa liitetyistä maakunnista ja vaativat takaisin omaa erillistä valtiotaan. Tultiin tilanteeseen, jossa maalla oli kaksi hallitsijaa, Obote ja perinteinen kuningas Mutesa II. Obote syrjäytti kuninkaan, liittovaltio lakkautettiin ja Ugandasta tuli tasavalta vuonna 1967. Oboten pyrkimykset toteuttaa ns. afrikkalaista sosialismia Tansanian tavoin, mutta samalla myös keskittää kaikki valta itselleen, katkesivat vuonna 1971 asevoimien komentajan, kenraali Idi Aminin kaapattua vallan. Alkoi kahdeksan vuotta kestänyt hirmuhallinnon aika, jolloin talouselämä ajautui romahduksen partaalle Libyan ja Neuvostoliiton tuesta huolimatta. Intialaiset, monet eurooppalaiset ja korkeasti koulutetut oman maan kansalaiset karkotettiin tai he pakenivat maasta. Yli 200 000 ihmistä sai surmansa turvallisuusjoukkojen selleissä. Kansainväliset suhteet katkesivat. Kun huomio haluttiin siirtää pois sisä-politiikasta, Amin hyökkäsi Tansaniaan 1979. Tansania puolustautui ja Amin joutui pakenemaan Saudi-Arabiaan, missä hän kuoli 2003.

Uganda on tasavalta, presidentti valitaan kansanvaalilla viideksi vuodeksi kerrallaan. Viimeksi vaalit pidettiin tammikuussa 2021. Vaalit voitti istuva presidentti Yoweri Kaguta Museveni, jo kuudennen kerran.