Manuel-Antonio-kansallispuistoalueen-rantaviivaa-Costa-Rica

Costa Rican matkat

- vihreä luontoparatiisi Väli-Amerikassa
Tukaani-Manuel-Antonion-kansallispuisto-Costa-Rica-Olympia

Costa Rican matkat, joilla näet enemmän

Costa Rica on yksi luontomatkailijalle sopivimmista matkakohteista. Vehreät sademetsät, mahtavat tulivuoret ja pitkä rantaviiva tarjoavat loistavat olosuhteet monille eläinlajeille ja kasveille, joita ei muualla tavata. Costa Rica on pinta-alaltaan pieni mutta tarjoaa matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa. Myös Costa Rican matkoilla on aina mukana suomalainen matkanjohtajamme.

11 päivää


5.11., 10.7.2025 ja 13.11.2025
alk. 5 250 €

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Costa Rica

Costa Rica sijaitsee Väli-Amerikan kannaksella, Karibianmeren ja Tyynenmeren välissä. Costa Rican pienestä pinta-alasta on suojeltuna suurempi osuus kuin missään muussa maassa, suojelualueita on yhteensä 186 ja kansallispuistojakin 32. 

Vihreät sademetsät, tulivuoret ja jokivarsien mangrovemetsiköt yhdessä hienojen merenrantojen kanssa tekevät Costa Ricasta monipuolisen matkakohteen. Lähes viisi prosenttia maailman biodiversiteetistä löytyy Costa Ricasta. Costa Rica on panostanut voimakkaasti luontomatkailuun joten ainutlaatuiset eläimet, linnut ja kasvit on mahdollista nähdä aidossa elinympäristössään.

Olympian luontomatkalla Costa Ricassa näet maan upeimmat luontokohteet. Tortugueron kansallispuiston kilpikonnat, La Fortunan sademetsä Arenal-tulivuoren vieressä ja Manuel Antonion kansallispuiston pilvimetsät ja upeat maisemat Tyynenmeren rannalla ovat vain osa matkan huippukohteista. Tutustu matkan ohjelmaan.

Yleistä Costa Ricasta

Kolumbus, joka neljännellä matkallaan pistäytyi maissa Karibian puolella, tuskin sai ensikohtaamisesta syyn antaa maankolkalle nimeksi costa rica eli rikas rannikko. Toiveikkaana hän arveli kultaa löytyvän täältäkin, sillä kullan vuoksi espanjalaiset uuteen maailmaan tulivat. Kultaa löytyikin, mutta ei Kolumbuksen toivomassa muodossa. Karibian- ja Tyynenmeren väliin jäävä keskusylänkö ja sen poikki kulkevan tulivuoriketjun hedelmälliset rinteet saivat Costa Rican kyllä nousemaan nimensä veroiseksi. Kun alue ei kiinnostanut kullanetsijöitä, saivat eurooppalaiset maanviljelijät asettua rauhassa viljelemään kahvia ja myöhemmin myös banaaneja, maissia ja vihanneksia sekä palmunydintä. Eurooppalaisten perillisiä on yli 80 %, mutta kansalaisten joukossa on myös paljon aasialaisia ja mulatteja. Intiaanien ja mestitsien osuus on alle kymmenen prosenttia.

Costa Rica erosi Keski-Amerikan maiden yhdessä perustamasta liittovaltiosta vuonna 1824. Muutamaa vuotta ennen sitä kahvipensas oli tuotu maahan. Costa Rican historia onkin paljolti kahvinviljelyn historiaa. Se on myös kasvavan ja vakaan talouden sekä konfliktittoman yhteiskuntakehityksen historiaa. Costa Rica lakkautti armeijansa tarpeettomana jo 1950-luvulla, joskin se on joutunut lisäämään poliisivoimia naapurivaltioista tulvivien pakolaisvirtojen saamiseksi kuriin. Naapurimaa Nicaraguan kanssa on käyty myös muutamia rajakiistoja vielä viime vuosinakin. Vuodesta 2018 alkaen Costa Rican presidentti on ollut keskusta-vasemmistolainen Carlos Alvarado Quesada.

Costa Ricassa on jo pitkään panostettu luontomatkailuun, johon alueen monet pienilmastot antavat erinomaisen mahdollisuuden: muutaman neliökilometrin alueella voi törmätä sade- ja pilvimetsään orkideoineen mutta myös autiomaan kuivuuteen.

Pilvimetsissä puiden oksat ovat sammalten ja orkideojen peittämiä, ilma kostean sumuista

Costa Rica on kehittänyt myös teollisuuttaan; elektroniikan, panimotuotteiden ja lääkkeiden valmistuksen suuntaan. Maataloustuotteista kahvi, kaakoa ja ananas ovat edelleen merkittävimipiä vientituotteita. Keski-Amerikan maista Costa Ricassa on korkein elintaso sekä paras yleinen koulutusjärjestelmä ja sosiaaliturva.

Costa Rica on asettanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2021 mennessä. Maa tuottaa lähes kaiken tarvitsemansa energian uusiutuvista lähteistä. Sateet ja suuret korkeuserot on hyödynnetty lukuisissa vesivoimaloissa ja myös tuuli- ja aurinkoenergiaa hyödynnetään runsaasti.

San Jóse kertoo kahviparoneiden tarinaa

Maan pääkaupunki San Jóse sijaitsee keskusylängöllä kilometrin korkeudessa. Kaupunkikuvaa hallitsevat taustalla kohoavat vuoret ja vanhan keskustan siirtomaatyyliset rakennukset. Maailman kauneimpien ja koristeellisimpien teatteritalojen joukkoon kuuluva San Josén Kansallisteatteri (1894) kertoo costaricalaisten kahviparoneiden tarinaa siinä missä Manauksen teatteritalo Amazonilla muistaa kumiparoneiden aikaa. Vain kaikkein kallein ja eurooppalainen oli kyllin hyvää kahviparoneillekin.