Hyppää pääsisältöön

Kambodžan matkat

Kambodžan matkalla tutustumme yli tuhat vuotta sitten khmerien toimesta perustettuun Angkoriin. Tuona aikana syntyi muun muassa lootuksennupputorneistaan tunnettu Angkor Watin temppeli. Tarujen mukaan myös itse jumalat osallistuivat Angkorin kaunistamiseen.

 

Yleistä Kambodzasta

Kambodžan kuningaskunta tunnetaan keskiaikaisista Angkor Watin ja Angkor Thomin hindulaisista ja buddhalaisista temppeleistä, mutta myös myöhempien aikojen punakhmerien hirmuhallinnosta.
Angkor oli 800-luvulta lähtien Kaakkois-Aasian mahtavin imperiumi, jonka kauppayhteydet ulottuivat kuudensadan vuoden ajan aina Intiaan saakka. Sen miljoonan asukkaan pääkaupunki oli kastelukanavineen, terassiviljelmineen ja temppeleineen tuhat vuotta sitten oletettavasti maailman suurin. Valtavat hiekkakivirakennelmat hautautuivat kuitenkin vuosisadoiksi kosteaan, läpitunkemattomaan viidakkoon, ennen kuin ranskalaiset löysivät ne vuonna 1860. Miksi maailman mahtavin imperiumi hylättiin, siitä keskustellaan tänäkin päivänä.

Ranskalais- ja japanilaismiehityksen jälkeen kuningas Sihanouk liittoutui sissipäällikkö Pol Potin kanssa. Vuonna 1975 alkoi demokratiakokeilu, jolle ei kaaosmaisuudessa ja julmuudessa löydy vertaa. Kansa pakotettiin asumaan maalle, lukeneisto surmattiin, ylhäältä määrättiin kaikesta; viidennes kansasta kuoli tai lähti pakoon. Kärsimyksen historiaa esitellään Toul Slengin Kansanmurhan museossa tai Cheung Ekin Kuoleman kentillä. Kambodžan nykyinen kuningas on Norodom Sihmoni, joka on toiminut kuninkaana vuodesta 2004. KJuninkaalla ei ole poliittista valtaa, vaan hän toimii lähinnä maansa keulakuvana.

Buddhalaisen Kambodžan pääelinkeinot ovat maatalous ja kalastus ja yhä enenevässä määrin myös matkailu. Molempia viimeksi mainittuja harjoitetaan Tonle Sapin järvellä. Järvi kuuluu Mekongin ja sen sivujokien muodostamaan kokonaisuuteen; monsuunin aikaan järvi leviää laajaksi tulvatasangoksi, kun Mekong syöttää Tonle Sapiin johtavaan jokeen valtavia vesimassoja. Kambodzalla on Siaminlahdella lyhyt rannikkoalue, jota nyt rakennetaan kiivasta vauhtia matkailijoiden käyttöön.

Trooppisen monsuuni-ilmaston maassa on kuumaa ja kosteaa, sadeaika on kesäkuusta lokakuuhun. Kambodzan uskonto on theravada-buddhalaisuus, kuten monissa muissakin Kaakkois-Aasian maissa.

KAMBODŽA, LAOS, VIETNAM JA MEKONGJOKI - INDOKIINA

Lähes 4500 kilometriä pitkä Mekong on todellinen elämän virta. Se saa alkunsa viiden kilometrin korkeudesta Tiibetin ylängöltä, virtaa kuuden maan läpi ja laskee Etelä-Kiinan mereen. Näistä maista kolme, Kambodža, Laos ja Vietnam, muodostavat yhdessä Indokiinaksi kutsutun alueen. Valtioita yhdistää Mekongin ohella Ranskan siirtomaaherruus ja Japanin vallan alle joutuminen toisessa maailmansodassa.

Matkakalenteri