Tiikerin pesä eli Paro Taktsang buddhalaisluostari Bhutanissa

Bhutanin matkat

- matka Himalajalle Ukkoslohikäärmeen maahan
Budhalainen pappi Bhutanissa

Bhutanin matkat, joilla näet enemmän

Matka Bhutaniin on matka ainutlaatuiseen tiibetinbuddhalaiseen kulttuuriin ja Himalajan uskomattomiin maisemiin. Bhutanissa et näe sitä mitä kaikkialla muualla vaan jotain ihan uutta. Matkalla on mukana suomalainen matkanjohtajamme.

Olympian matkoille lähdetään yhä uudelleen. Asiakasarvosteluidemme keskiarvo on viiden tähden asteikolla 4,4.

Matkakohteena Bhutan

Bhutanin pieni kuningaskunta Himalajan etelärinteellä Tiibetin kuivan ylängön ja Intian jokien halkoman vehreän alangon välissä suojelee omaa kulttuuriaan rajoittamalla matkailijoiden määrää ja pitämällä yllä vanhoja perinteitä esimerkiksi vaatetuksessa. Naiset pukeutuvat pitkään olkapäiltä kiinnitettyyn pukuun, kiraan. Miesten asuste on polvipituinen gho, löysän kimonon tyylinen, vyöllä sidottava takki. Myös omaa dzonghan kieltä arvostetaan suuresti.

Bhutanin matkalla tutustumme pääkaupunkiin Thimphuun, kansainväliseen Paroon, vanhaan pääkaupunkiin Punakhaan ja patikoimme myös Tiikerinpesälle.

Pääkaupunki Thimphun tunnelma on kiireetön: ei pikaruokapaikkoja, ei mainosvaloja, ei liikennevaloja.

Alle 100 000 asukkaan kaupungin sydän on Trashichhoe dzong ja pääkadun varrella on rivi perinteiseen tyyliin rakennettuja pieniä kauppaliikkeitä, käsityöläisten pajoja ja ravintoloita. Eniten vilskettä on kuitenkin Parossa, jossa sijaitsee maan ainoa lentokenttä. Erityisen komea luostarilinnoitus on Punakhassa. Maan hengellinen johtaja (Je khempo) muuttaa hoveineen tänne talvikuukausien ajaksi.

 

Yleistä Bhutanista

Matka Bhutaniin on myös matka Himalajan maisemiin. Bhutanin yli seitsemään kilometriin nousevien lumihuippuisten vuorten ja niiden väliin jäävien vehreiden laaksojen hallitsemassa maisemassa katse kiinnittyy majesteetillisiin valkeaseinäisiin luostarilinnoituksiin eli dzongeihin. Niiden ikkunan- ja ovenpielien koristelu hakee vertaistaan. Dzongeissa hoidetaan sekä maalliset, hallinnolliset asiat että uskonnolliset rituaalit ja koulutus.

Bhutan on tiibetinbuddhalainen valtio, ja uskonto on läsnä kaikessa. Matkalla näemme ja koemme tiibetinbuddhalaisuuden. Vuoripurot pyörittävät valtavan suuria rukousmyllyjä ja maisemassa liehuvat tuhannet värikkäät rukousliput. Tiibetin alaisuuteen kuulunut Bhutan sai kuulla buddhalaisuudesta 700-luvulla Guru Padmasambhavalta eli Guru Rinpochelta, jota kunnioitetaan maan merkittävimpänä uskonnollisena hahmona. Hänen kerrotaan saapuneen seudulle tiikerillä lentäen ja lepuuttaneen ratsuaan Taksangin kolme kilometriä korkealla rinteellä.

Tämän päivän pyhiinvaeltajat ja matkailijat kiipeävät vuorelle rakennettuun Tiikerin pesäksi kutsuttuun luostariin

Ensimmäiset Tiibetistä paenneet munkit kuulivat Bhutanin laaksoissa ukkosen jyrisevän ja luulivat sitä lohikäärmeen ääneksi. Yli tuhat vuotta maata on kutsuttu Ukkoslohikäärmeen maaksi.

Kahden miljoonan asukkaan Bhutania johtaa kuningas, Jigme Kesar Namgyel Wangchuck. Aiemmin kuningas hallitsi suoraan, mutta vuodesta 2008 maa on ollut perustuslaillinen monarkia. Kuninkaan ja hänen vaimonsa, Jetsun Peman häät 2011 olivat suuri mediatapahtuma Bhutanissa. Pikkuprinssit syntyivät 2016 ja 2020. Kuninkaan täyttäessä 40 vuotta keväällä 2020, hän pyysi kansalaisia osallistumaan juhlintaan istuttamalla puun tai ottamalla hylätyn kissan tai koiran lemmikiksi.

Kansalaisista suurin osa saa toimeentulonsa maanviljelyksestä. Riisi kasvaa hyvin terassiviljelmillä, mutta valtion budjettia kartuttavat eniten tulot matkailusta ja vesivoiman myymisestä Intialle. Maailman köyhiin valtioihin kuuluva Bhutan on lakannut mittaamasta elämisen laatua kovissa valuutoissa: kansantuotteen korvaa täällä ’kansanonnellisuus’. Bhutanin kansallisurheilulaji on jousiammunta ja maalla on myös olympiatason jousiammuntajoukkue.

Bhutan on toistaiseksi ainoa negatiivisten hiilidioksidipäästöjen maa. Eli maan metsät sitovat enemmän hiilidioksidia kuin mitä maan hiilisioksidipäästöt ovat. Bhutanin pinta-alasta on metsää yli 60 %.