Hyppää pääsisältöön

Saudi-Arabian matkat

Saudi-Arabia on pitkään ollut suljettuna länsimaisilta matkailijoilta. Nyt Vision 2030 -projektin myötä maa katsoo tulevaisuuteen avoimemmin silmin ja on pikkuhiljaa raottamassa verhoa myös turismille laajemmassa merkityksessä. Olympian matkalla pääset tutustumaan Saudi-Arabiaan syksyllä 2021.

SAUDI-ARABIAN KUNINGASKUNTA

Maata hallitsevan Saudi-suvun mukaan nimetty Saudi-Arabia kattaa suurimman osan Arabian niemimaasta. Suurella aavikkovaltiolla on runsaat öljyvarat – noin viidennes maailman öljyvaroista – ja se tuottaa öljyä maailman johtaville teollisuusmaille. Saudi-Arabialla on myös merkittävä asema islamin pyhien paikkojen Mekan ja Medinan kotimaana. Saudi-Arabia on ollut pitkään suljettuna länsimaisilta matkailijoilta, mutta on nyt Vision 2030 -projektin myötä alkanut raottaa verhoa myös turismille laajemmassa merkityksessä. Marraskuussa 2021 teemme ensimmäisen matkan tähän mielenkiintoiseen maahan.

Saudi-Arabiassa ei ole yhtään ympärivuotista järveä tai jokea, vaan maa on suurimmaksi osaksi kuivaa tai puolikuivaa autiomaata. Asirin ylänkö maan kaakkoiskolkassa on ainoa paikka, jossa sademäärä riittää maanviljelyyn. Koko maan noin 2 miljoonan neliökilometrin pinta-alasta vain noin prosentti on viljelykelpoista. Maassa on myös ruohoaroja ja vuoristoa.

Väestöstä noin 90 % on arabeja; loput 10 % ovat pääasiassa afrikkalaisia ja aasialaisia. Käytännössä kaikki saudiarabialaiset ovat muslimeja, sunneja noin 95 % ja shiioja 5 %. Ruokakulttuuriin liittyvät tavat on omaksuttu paljolti beduiinien perinteestä. Monissa ruokalajeissa käytetään riisiä, vehnää, vihanneksia ja mausteita, ja niiden kanssa nautitaan perinteistä leipää, khubzia eli kubezia. Sianliha on kielletty, mutta kanaa ja lammasta syödään runsaasti. Kahvinjuonnilla on pitkät perinteet, mutta alkoholinkäyttö on täysin kiellettyä.

Matkakalenteri