Hyppää pääsisältöön

Laosin matkat

Laosin matkalla sen vanha pääkaupunki Luang Prabang muodostaa kultakoristeisine buddhalaistemppeleineen ja oranssikaapuisten munkkien kulkueineen idyllisen pysähdyspaikan.

Luang Prabang on Kaakkois-Aasian ehkä parhaiten säilynyt kaupunki, jossa on nähtävissä vielä häivähdys entisen kuningaskunnan loistosta. Buddhalainen luostariperinne on vielä voimissaan. Varhain aamulla voi nähdä oranssikaapuisten munkkien ja noviisien jonon etenevän ripeästi vielä muuten hiljaisilla kaduilla ja keräävän ruokansa lähialueiden asukkailta, jotka kokoontuvat kadun varten riisikulhojen ja hedelmien kera.

 

KAMBODŽA, LAOS, VIETNAM JA MEKONGJOKI – INDOKIINA

Lähes 4500 kilometriä pitkä Mekong on todellinen elämän virta. Se saa alkunsa viiden kilometrin korkeudesta Tiibetin ylängöltä, virtaa kuuden maan läpi ja laskee Etelä-Kiinan mereen. Näistä maista kolme, Kambodža, Laos ja Vietnam, muodostavat yhdessä Indokiinaksi kutsutun alueen. Valtioita yhdistää Mekongin ohella Ranskan siirtomaaherruus ja Japanin vallan alle joutuminen toisessa maailmansodassa.

”Miljoonan norsun maassa”, pienen ja köyhän Laosin vanhassa kuninkaallisessa pääkaupungissa Luang Prapangissa hiljaisten buddhalaistemppelien, watien, hämärässä rukoilevien pyhiinvaeltajien hartaus koskettaa. Aamun koleudessa liikkuvat munkkien sahraminkeltaiset kulkueet arvokkaasti lahjoittajan luota toisen luo ja antaja kiittää, ei saaja. Mustaseinäiset kullanhohtoiset temppelikokonaisuudet heijastelevat hienostunutta harmoniaa. Pyhiinvaeltaja voi seurata Mekongia ylävirran kyliin aina Pak Oun luolille asti, jonne on vuosisatojen ajan tuotu lahjaksi erikokoisia buddhan patsaita. Luang Prapangista pääkaupunki siirrettiin naapurimaiden hyökkäyksiä pakoon etelän Vientianeen. Köyhän sosialistisen maan kansalaisista, laoista, valtaosa saa elantonsa maataloudesta: Mekongin suisto antaa runsaan riisisadon, Thaimaan rajalla kasvatetaan oopiumunikkoa ja metsistä saadaan jalopuuta. Maa on löytänyt todellisen rahasammon Mekongjoen energiasta. Laos yksin on rakentanut sivujokiin useita patoja ja monta uutta on suunnitteilla naapurimaiden harmiksi.

Matkakalenteri