Hyppää pääsisältöön

Luontomatkat

Olympian luontomatkoilla päästään luontodokumenteista tuttuihin sykähdyttäviin tunnelmiin ja maailmoihin kuudessa eri maanosassa. Tutuiksi tulevat matkakohteen ainutlaatuinen eläin- ja kasvimaailma sekä sen geologiset erityispiirteet. Itä-Afrikan safarien suuret nisäkkäät, Galápagosin pelottomat linnut, Borneon sademetsät, Etelämantereen jäätiköt sekä Himalajan lumihuippuiset vuoret jäävät epäilemättä ikuisesti paikalla käyneiden matkailijoiden mieleen.

Vuonna 1972 allekirjoitettiin Unescon yleissopimus kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämisestä tuleville sukupolville. Unescon maailmanperintölistalla on 1092 kohdetta, joista 845 on kulttuurikohdetta, 209 luonnonkohdetta ja 38 kohdetta kuuluu molempiin ryhmiin (2018).

Lähes kaikilla luontomatkoillamme vierailemme Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvilla alueilla tai kansallispuistoissa. Poikkeuksen tekee Etelämanner, joka ei kuulu millekään valtiolle. Alueella ei ole pysyvää asutusta, mutta tutkijoille se on aarreaitta kylmyydestään ja tuulisuudestaan huolimatta.

Maailman ensimmäinen kansallispuisto, Yellowstone, perustettiin Yhdysvaltoihin jo vuonna 1872. Valtioilla on omat kriteerinsä kansallispuistoja varten, mutta kaikille on yhteistä ajatus siitä, että puistoilla suojellaan ’villiä luontoa’ kansallisena ylpeyden aiheena tuleville sukupolville. Sveitsissä päämajaa pitävä Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) pitää yllä lajien uhanalaisuusluokitusta ja maailman luonnonsuojelualueiden luokitusta. Olympian luontomatkoilla voi tutustua matkakohteiden erilaisiin luonnonsuojelualueisiin aina kansallispuistoista yksityisiin riistansuojelualueisiin.

Matkakalenteri