Hyppää pääsisältöön

Safari Etelä-Afrikassa

Miellyttävä ilmasto, kaunis luonto ja mielenkiintoinen kulttuuri sekä lukuisat jännittävät safariajot ihastuttavat tällä Etelä-Afrikan matkalla
9 päivää alk.1 890 €/hlö
Saimme lisäpaikkoja
  • 12.4.2018 - 21.4.2018 vain 2 paikka(a) jäljellä Varaa
  • 20.9.2018 - 29.9.2018 Täynnä
  • 11.10.2018 - 20.10.2018 Täynnä
  • 29.11.2018 - 8.12.2018 Täynnä
  • 20.12.2018 - 29.12.2018 alk. 2 140 €/hlö Täynnä
  • Waterberg 7 yötä
  • Pilanesberg retki
  • Johannesburg retki

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Etelä-Afrikka houkuttelee miellyttävällä ilmastollaan, kauniilla luonnollaan ja mielen­kiin­toisella kulttuurillaan. Useat väestöryhmät lukuisine kielineen, tapoineen ja menneisyyksineen tuovat oman värikkyytensä sekä myös haasteensa tämän päivän Etelä-Afrikkaan. Olematon aikaero ja sujuvat yhteydet tekevät Etelä-Afrikasta ihanteellisen matkakohteen. Maa on luonnonvarojen runsaudensarvi: kultaa ja timantteja, viiniä ja hedelmiä ja tietysti villieläimiä.

Majoitumme viikoksi kauniille Sebatanan suojelualueelle, joka sijaitsee malariavapaalla alueella keskellä Waterbergin vuorijonoa reilun 3 tunnin ajomatkan päässä Johannesburgista. Teemme useita jännittäviä safariajoja ja nautimme hyvätasoisesta majapaikastamme. Yksi safareistamme ulottuu Pilanesbergin luonnonpuistoon, jonka savannin heinäarolla laiduntaa ja metsästää ”Big Five” eli norsu, sarvikuono, afrikanpuhveli, leijona ja leopardi sekä monta muuta eläinlajia. Matkan päätteeksi tutustumme Johannesburgiin.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Safarilla on täysihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 18.15 (12.4. ja 20.9. lähdöillä klo 19.15) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Johannesburgiin.

Waterberg
2. päivä, perjantai
Saavumme klo 11.20 (12.4. ja 20.9. lähdöillä klo 10.35) Johannesburgiin ja jatkamme bussilla reilun 3 tunnin ajomatkan päähän Waterbergin suojelualueelle. Se on tunnettu Waterbergin vuorijonosta, joka tuo maisemaan mielenkiintoista vaihtelua. Majoitumme 7 yöksi hyvään keskitason Sebatana Rhino Lodgeen (★★★★★). Tämä 12 bungalowin majapaikka on ainoastaan meidän käytössämme, joten tiedossa on leppoisa viikko tutussa seurassa. Ennen päivällistä meillä on tervetulotilaisuus, jossa meille kerrotaan tarkemmin tulevien päivien ohjelmasta sekä ”talon” säännöt. (L, P)

Waterberg
3. päivä, lauantai Päivämme alkaa auringon noustessa, jolloin lähdemme aamun puistoajolle. Käymme juomapaikalla, jonne mm. kirahvit, seeprat, gnut ja impalat tulevat sammuttamaan janoaan. Aamiaisen jälkeen voi rentoutua vaikka uima-altaalla. Lounaan ja iltapäiväkahvin jälkeen vietämme mielenkiintoisen tuokion lodgen luonto-oppaiden kanssa. He kertovat meille Afrikan luonnosta, eläimistä, linnuista ja kasveista. Tutustumme yhdessä myös lodgen omaan museoon. Sebatana Rhino Lodgessa vieraat kutsutaan useana iltana loman aikana viininmaistajaisiin ennen päivällistä. Tilaisuudessa on mukava kerrata päivän kokemuksia ja tietenkin valita mieleinen viini päivälliselle. (A, L, P)

Waterberg
4. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen on vapaata aikaa. Halukkaat voivat osallistua koko päivän kestävälle lisämaksulliselle (110 e) retkelle Shingwedzin villieläinkeskukseen. Se jo toiminut jo vuodesta 1971, jolloin Ann van Dyk päätti omistautua suojelemaan gepardeja ja savannikoiria. Keskus on tehnyt valtavasti töitä saadakseen nämä harvinaiset lajit säilymään. Viimeisen 40 vuoden aikana se on kasvattanut yli 800 gepardinpoikasta. Keskus on ottanut toimintaansa mukaan myös paikallisen yhteisön, mikä on välttämätöntä eläinten suojelun kannalta. Keskuksen lisääntymisohjelma on erittäin tärkeä, sillä gepardeja on jäljellä enää vain noin 7 000 yksilöä. Myöhään iltapäivällä teemme puistoajon. (A, L, P) 

Waterberg
5. päivä, maanantai Varsinkin maaseudulla moni eteläafrikkalainen on vielä lukutaidoton. Perinteet muuttuvat hitaasti eivätkä kaikki kouluttamattomat vanhemmat ymmärrä koulutuksen tarjoavan poispääsyn köyhyydestä ja mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Apartheidin päätyttyä vuonna 1994 asiat ovat kuitenkin edenneet ja nykyään hallitus keskittyy koulujen rakentamiseen ja koulutuksen tarjoamiseen kaikille lapsille rotuun katsomatta. Kouluikäisten valtava määrä sekä maaseudun pitkät välimatkat ovat kuitenkin osoittautuneet suuriksi haasteiksi. Kouluja ei ole voitu perustaa riittävästi eikä kaikilla lapsilla ole ollut mahdollisuutta päästä koulun penkille. Sebatana Lodge on jo liki 20 vuoden ajan tukenut paikallisia kouluja Waterbergin alueella. Vuosien saatossa muutos on ollut merkittävä ja tällä tuella on pystytty tarjoamaan tasokkaampaa opetusta, useampia ja ammattitaitoisempia opettajia, parempia olosuhteita oppimiseen sekä suuria määriä opiskeluvälineitä. Aamupäivällä on mahdollisuus osallistua lisämaksusta (35 e) kouluvierailuun ja nähdä innokkaita oppilaita. Iltapäivällä teemme puistoajon ja palaamme auringonlaskun hämyssä takaisin lodgeen. On elämys ihailla Afrikan eläimistöä ja maisemia hieman pehmeämmässä valossa. (A, L, P)

Pilanesberg
6. päivä, tiistai Varhain aamulla lähdemme koko päivän safarille Pilanesbergin kansallispuistoon, jonne on noin 3 tunnin ajomatka. Etelä-Afrikan neljänneksi suurin puisto (reilut 570 km2) sijaitsee kauan sitten sammuneen tulivuoren kraatterin alueella. Se erottuu selkeästi ympäröivää tasankomaastoa korkeampana. Puistossa on runsas eläimistö ja myös lintuharrastajille on paljon kiikaroitavaa, noin 300 eri lintulajia. Hyvällä onnella voimme nähdä sekä pensas- että isosarvikuonoja, ja vaikka koko ”Big Five” -viisikon. Alkuillasta palaamme lodgeen, jossa meitä odottaa pitkän päivän päätteeksi maukas päivällinen. (A, L, P)

Waterberg
7. päivä, keskiviikko Lähdemme auringonnousun aikaan puistoajolle. Liikumme silloin, kun eläimet ovat aktiivisimmillaan eli aikaisin aamulla ja auringon laskiessa. Todennäköisesti näemme antilooppilaumoja, jotka valmistautuvat uuteen päivään alati valppaina saalistajien, kuten leopardien, hyeenojen ja sakaalien varalta. Aamiaisen nautimme luonnon helmassa Kudu Rock -kalliolla. Iltapäivällä lähdemme kävelysafarille, jonka aikana lodgen kokeneet luonto-oppaat kertovat meille luonnon ihmeellisyyksistä sekä päiväntasaajan eteläpuolella elävien eläinten maailmasta. Koska olemme vanhalla laidun- ja viljelyalueella, on mielenkiintoista kuulla, miten ja miksi alue on vuosien saatossa muuttunut villieläinten kasvatus- ja ruokinta-alueeksi. (A, L, P)

Waterberg
8. päivä, torstai Aamupäivän ohjelma on vapaa. Halukkaat voivat tehdä lisämaksullisen (95 e) puolen päivän safarin Welgevonden suojelualueelle. Täällä todennäköisesti näemme myös ”Big Fiven”. Myöhemmin iltapäivällä on vuorossa matkamme viimeinen safari. Se huipentuu lasilliseen kuohuviiniä auringon viimeisten säteiden pukiessa Waterbergin maiseman punertavan eri sävyihin. On ainutlaatuista kokea luonnon loputon kauneus Afrikan taivaan alla – tämän hetken toivoisi kestävän ikuisesti. Haikeissa tunnelmissa palaamme ”home away from home” -majapaikkaamme, jossa ystävällinen ja hymyilevä henkilökunta on meitä odottamassa. Jäähyväispäivällinen. (A, L, P)

Johannesburg
9. päivä, perjantai Varhaisen aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Johannesburgia. Kaupunkikierroksen aikana tutustumme Apartheid-museoon ja käymme Sowetossa. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Rotusorto ei kuitenkaan pystynyt lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eikä -iloa. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Apartheid-museo avattiin vuonna 2001 ja se kuvastaa rotuerottelun syntyä ja kaatumista. Museon laaja sisältö avautuu vierailijoilleen valokuvin, tekstein, elokuvien ja erilaisten näyttelyjen avulla. Sen merkittävin muistomerkki lienevät tasa-arvoa symbolisoivat perustuslain pylväät. Päivän päätteeksi kuljetus lentokentälle, josta klo 19.30 (12.4. ja 20.9. lähdöillä klo 18.20) lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Suomeen. (A, L)

10. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 12.10 (12.4. ja 20.9. lähdöillä klo 11.55).
 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 210 e

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Ohjelmassa mainitut lisämaksulliset retket varataan ja maksetaan paikan päällä luottokortilla euroissa. Retkihinnat annetaan sitoumuksetta; pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin. Passissa tulee olla 1 tyhjä aukeama, ja koska lennämme Istanbulin kautta, sen tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.
HUOM! Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 16. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Safari Etelä-Afrikassa: Vinkkejä ja suosituksia

Olympia järjesti ensimmäiset safarimatkat Itä-Afrikkaan jo 1950-luvulla. Vuosikymmenien kokemus näkyy matkojemme kohteiden valinnoissa sekä niiden laadukkaassa, tarkoin mietityssä sisällössä. Tänä päivänä tarjoammekin todella monipuolisen valikoiman ryhmämatkoja eri puolille Afrikkaa.

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen (lennot Istanbulin kautta). Passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama.  Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista

Safareilla ja saarilla vaatetus voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisessä Afrikassa liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi yksi hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Itä-Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä