Hyppää pääsisältöön

Lähi-idän matkat

Olympian matkoista löytyy useita matkavaihtoehtoja myös Lähi-itään ja Keski-Aasiaan.

Historiallisesti ja kulttuurisesti rikkaaseen Lähi-itään suuntautuva matka vie meidät vieraanvaraiseen ja muutoskautta elävään Iraniin.

Kaukasuksen alueeseen Euroopan ja Aasian rajalla tutustumme Azerbaidžan, Georgia ja Armenia – matkalla. Näillä kolmella erilaisella maalla on kuitenkin myös paljon yhteistä keskenään. Näemme maailman ensimmäiset kristityt valtiot Georgian ja Armenian sekä islaminuskoisen öljymaan, Azerbaidžanin.

Keski-Aasia on kiehtova ja maailmalla yhä kasvavaa kiinnostusta herättävä matkailualue. Paimentolaiskulttuuri, vihreät arot ja lumihuippuiset vuoret, kaupunkien moskeijat ja minareetit sekä muinaisen Silkkitien kaltaiset kauppareitit ovat osa Keski-Aasian lumoa. Kazakstan-Kirgisia matkalla tutustumme suureen Kazakstaniin ja pieneen vuoristoiseen Kirgisiaan. 

Silkkitien helmiin, Khivaan ja Samarkandiin sekä Buharaan pääset tutustumaan Uzbekistan ja Tadžikistan -matkalla. Tadžikistanissa tutustumme maan pääkaupunkiin Dušanbeen.

Lähi-Itä:
Vinkkejä ja suosituksia

Lähi-idän maita Euroopan, Aasian ja Afrikan risteyksessä yhdistää moni seikka. Vanhat suuret uskonnot juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat syntyneet alueella. Kuiva ilmasto, riippuvuus niin keinokastelusta kuin monessa valtiossa myös öljyvarannoista yhdistetään Lähi-idän maihin. Kun Olympia Kaukomatkatoimisto aloitti toimintansa 65 vuotta sitten, ensimmäiset suosikkikohteet olivat Israel, Pyhä maa, ja Jordania. Israelissa Raamatun tarinat heräävät henkiin Genesaretinjärvellä, Kapernaumissa ja Nasaretissa mutta ennen muuta kolmen uskonnon yhteisessä pyhässä kaupungissa Jerusalemissa. Jordanian kuningaskunnan historia on nuori, itse maa taas ikivanha. Sen tarina alkaa jo Mooseksesta ja Aaronista sekä ruusunpunaisen Petran rakentaneista nabatealaisista.

Lähi-itään jo yli 2500 vuotta sitten syntynyt suurvalta Persia – vuodesta 1935 Iran – on nähnyt monta valloittajaa Elburs- ja Zagrosvuoristojensa välisellä ylätasangolla. Kyyroksen ja Dareioksen jalanjäljille pääsee Persepoliksen mahtavilla raunioilla, rakastettuja runoilijoita Khaijamia ja Hafezia voi jäljittää puutarhoistaan kuuluisassa Shirazissa ja maailman kauneimpiin moskeijoihin ja palatseihin voi tutustua ihastuttavassa Isfahanissa. Teheran mattomuseoineen ja shaahien palatseineen on maan moderni keskus.

Kaukasuksen vuoristo sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla Kaspianmeren ja Mustanmeren välissä. Lukemattomat valloittajat ja Silkkitien kauppakaravaanit ovat vuosisatojen aikana kulkeneet alueen läpi. Maailman ensimmäiset kristityt valtiot Armenia ja Georgia sekä turkinsukuinen muslimimaa, öljyllä vaurautensa hankkinut Azerbaidžan, itsenäistyivät 1990-luvun alkupuolella Neuvostoliiton hajottua.

Paimentolaisheimojen kotiseutuna tunnetut islaminuskoiset Keski-Aasian maat, eli suuri ja vauras Kazakstan, piskuinen vuoristovaltio Kirgisia, Silkkitien historiallisten kaupunkien Samarkandin ja Buharan kotimaa Uzbekistan, kaasuntuotannolla rikastunut ja suuruudenhulluja rakennusprojekteja rakastava Turkmenistan sekä köyhä persiansukuinen Tadžikistan, saivat nekin itsenäisyytensä Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Matkakalenteri