Hyppää pääsisältöön

Sri Lanka ja Malediivit

Sri Lankan vihreä luonto ja värikäs elämä, buddhalainen luolatemppeli Dambulla seinämaalauksineen ja Malediivien paratiisisaaret ihastuttavat matkaajaa.
11 päivää alk.3 580 €/hlö
  • 29.10.2018 - 9.11.2018 Varaa
  • 3.12.2018 - 14.12.2018 Varaa
  • Waikkala 2 yötä
  • Sigiriya 2 yötä
  • Kandy 1 yö
  • Colombo 1 yö
  • Malediivit 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Intian valtameren lämpimät vedet hyväilevät Sri Lankaa ja Malediivien saariryhmää. Sri Lanka tarjoaa värikylläisyyden, tuoksujen ja kulttuurin täyslaidallisen ystävällisyydellä höystettynä. Saari tunnettiin aikoinaan myös Ceylon-nimisenä; nimi elää edelleen laadukkaassa Ceylonin teessä. Kanelin makeus ja curryn itämaisuus tuoksuvat kauppakujien sykkeessä ja ovat erottamaton osa tunnelmaa, jonka voi tuntea kaikilla aisteilla. Buddhalaisuuden syvä rauhallisuus ja hindulaisuuden monitahoinen mystiikka sekoittuvat jokapäiväiseen elämään.

Sri Lankassa koettua on mukava sulatella Malediivien paratiisisaarilla. Kirkkaan sininen meri, turkoosit laguunit ja valkoiset hiekkarannat ovat parhaimmillaan juuri Malediiveilla. Vedenalainen maailma on tutustumisen arvoinen; tätä saariryhmää ei syyttä kehuta yhdeksi maailman kauneimmista snorklauskohteista. Malediiveilla nautimme all inclusive -palvelusta, johon kuuluvat kaikki ateriat ja suurin osa juomista.

 

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, AI=all inclusive (Sri Lankassa vähintään puolihoito, Malediiveilla all inclusive)

1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 18.15 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Colomboon.

Waikkala
2. päivä, tiistai Saavumme klo 17.10 Colomboon, josta jatkamme noin tunnin ajomatkan päähän hienohiekkaisista rannoistaan tunnettuun Waikkalaan. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Suriya Resort -hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

Waikkala
3. päivä, keskiviikko Aamupäivällä nautimme lämpimän Intian valtameren huuhtelemasta hiekkarannasta. Iltapäivällä lähdemme 2 tuntia kestävälle veneretkelle Hamiltonin kanaalia pitkin Negomboon. On mielenkiintoista seurata kyläläisten elämää kanaalin rannalla sekä hämmästellä ketteriä kookospähkinän kerääjiä, kun he kiipeävät kookospalmujen latvoihin pudottamaan kookokset maahan poimittaviksi. Myös vesilintujen bongaus on leppoisaa ajanvietettä retken aikana. Paluumatka bussilla hotelliin kestää puolisen tuntia. (A, P)

Waikkala – Dambulla – Sigiriya
4. päivä, torstai Lähdemme aamiaisen jälkeen noin 4 tunnin bussimatkalle kohti saaren keskiosassa sijaitsevaa Sigiriyaa. Matkalla pysähdymme saaren maantieteellisessä keskustassa Dambullassa, jonka kallioluoliin singaleesien kuningas Valagamba pakeni tamilien valloittaessa suuren osan saarta ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Sittemmin luolat on muutettu upeaksi buddhalaiseksi pyhätöksi, jonka historialliset seinämaalaukset ovat vertaansa vailla. Jatkamme matkaa vielä tunnin verran ja majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Aliya Resort -hotelliin (★★★★), josta on kaunis näköala Sigiriyan kalliolinnoitukselle. (A, P)

Sigiriyan kalliolinnoitus (lisäretki) – Minneriyan kansallispuisto
5. päivä, perjantai Varhain aamulla halukkaat voivat lähteä lisämaksulliselle retkelle Sigiriyan kalliolinnoitukseen. Ajomatka linnoitukselle kestää noin puoli tuntia. Historiankirjat kertovat srilankalaisten joutuneen yhä uudelleen puolustautumaan intialaisia tunkeutujia vastaan; varsinkin saaren pohjoisosa joutui toistuvasti Intiasta saapuneiden tamilien haltuun. 400-luvulla rakennettiin Sigiriyan kalliolinnoitus, jossa Sri Lankan varhaisimmat seinämaalaukset ovat säilyneet meidän päiviimme asti. Vaikuttava graniittikallio kohoaa yli 180 metrin korkeuteen ja sen huipulle johtavat portaat, joita vartioi aikoinaan suuri leijonapatsas. Kipuaminen kallion laelle palkitaan huikealla näköalalla ympäristöön. Retki vaatii hyvää kuntoa eikä sovellu korkeanpaikankammoisille. Retki varataan ja maksetaan paikan päällä (hinta n. 30 USD). Ne, jotka eivät osallistu retkelle, voivat nauttia vaikka hotellin allasalueesta.
Iltapäivällä menemme Minneriyan kansallispuistoon katsomaan norsuja. Ajomatkaa puistoon on puolisen tuntia ja teemme perillä noin 3 tuntia kestävän maastoajelun jeepeillä, jotka ovat tarpeen kuoppaisilla ja pölyisillä teillä. Norsujen rooli Sri Lankan historiassa, kulttuurissa ja uskonnossa on ollut ja on edelleen hyvin merkittävä. Srilankannorsu on oma aasiannorsun alalajinsa ja se on afrikannorsua pienempi. (A, P)

Sigiriya – Kandy
6. päivä, lauantai Varhain aamulla lähdemme kohti Kandya, joka on merkittävä kulttuuri- ja käsityökeskus sekä Unescon maailmanperintökohde. Matkan varrella vierailemme maustetilalla. Vehreällä saarella kasvaa paljon erilaisia pippurikasveja sekä mm. kanelia ja kamferia. Tutustumme myös Ceylon Tea -museoon. Kauniissa, kumpuilevassa maisemassa sijaitseva entinen tehdas on perinteitä kunnioittaen muutettu museoksi. Näemme erilaisten koneiden ja laitteiden avulla, miten teetä on käsitelty ja valmistettu sekä nautimme tietenkin kupillisen tuoksuvaa teetä. Kandyssä teemme lyhyen kaupunkikierroksen, jonka aikana tutustumme kaupungin päänähtävyyteen, Pyhän hampaan temppeliin, jossa säilytetään pyhäinjäännöksenä Buddhan hammasta. Tutustumme vielä paikallisiin markkinoihin, ennen kuin majoitumme muutaman kilometrin päässä kaupungista sijaitsevaan keskitason Cinnamon Citadel -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Kandy – Colombo
7. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen meillä on reilun 4 tunnin ajomatka Colomboon, Sri Lankan pääkaupunkiin, jossa teemme lyhyen kaupunkikierroksen. Yövymme ensimmäisen luokan Cinnamon Grand -hotellissa (★★★★★). (A, P)

Colombo – Malediivit
8.–10. päivä, ma–ke Kuljetus lentokentälle, josta klo 13.30–14.25 lento (Srilankan Airlines) Maleen. Vajaan tunnin venematkan jälkeen majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Adaaran Club Rannalhi -hotelliin (★★★★). Hotelli sijaitsee pienellä vehreällä saarella, jota ympäröi kirkasvetinen laguuni. Rentoutumisen ja huolettoman lomailun edellytykset ovat kohdallaan täällä turkoosin meren ja valkoisten hiekkarantojen äärellä. All inclusive -palveluiden myötä ateriat sekä suurin osa juomista sisältyvät hintaan klo 9.00–24.00 hotellin yleisissä tiloissa. Vesiurheilukeskuksesta voi varata lisämaksullisia aktiviteetteja, kuten snorklausretkiä. Myös hotellin kylpylässä on tarjolla lisämaksullisia hemmottelevia hoitoja. (1xA, 1xP, 2xAI)

Malediivit
11. päivä, torstai Meillä on huoneet käytössämme aina lähtöön asti, joten vietämme vielä täyden lomapäivän Malediiveillä. Illalla venekuljetus lentokentälle, josta klo 23.55 lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Suomeen. (AI)

12. päivä, perjantai Saavumme Helsinkiin klo 12.10.

Hotellien tähtiluokitukset, ks. s. 15. Olemme maininneet hotelliin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta (standard-huone Malediiveilla) 1.020 e
Huom. Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta.
Lisämaksu water bungalowista Malediiveilla
380 e/henkilö (kahden hengen huone), 760 e (yhden hengen huone)

Sri Lankaan tarvitaan sähköinen matkustuslupa (ETA), jonka Olympia hankkii puolestanne. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.
Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu vuoden 2018 lähtöjen osalta 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Sri Lanka ja Malediivit: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta matkajärjestelyjen hintataso edullisempi.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalainen tarvitsee Sri Lankaan matkustusluvan (ETA) jonka Olympia hankkii puolestanne. Passin kopio tulee toimittaa meille viimeistään 3 viikkoa ennen lähtöä, lähetämme ohjeet toimintaohjeiden yhteydessä.

Valuutaksi voi  ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Sri Lankassa temppeleihin mentäessä tulee olla paljain jaloin. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A(B)-hepatiittirokotusta. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Sri Lankassa vähintään puolihoito, Malediiveilla on vaivaton all inclusive -palvelu, johon kuuluu kaikki ruuat ja suurin osa juomista. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso monissa Kaukoidän kohteissa on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan. Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Ancient City of Sigiriya
Golden Temple of Dambulla
Kandy

Kaikki Sri Lankan matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä