Niilin risteily Assuan Egypti Olympia Kaukomatkat

Pitkä risteily Niilillä

- risteily Assuanista Kairoon ikuisella Niilillä
14
päivää
Uutuus

Pitkällä Niilin-risteilyllä Assuanista Kairoon saamme kattavan läpileikkauksen Egyptin mahtavasta historiasta. Mielenkiintoisten kohteiden lisäksi nautit täysihoidosta ja erinomaisesta palvelusta ensiluokkaisella MS Mövenpick Darakum-aluksella, Niilin iki-aikaisissa maisemissa.

12 yön risteily Niilillä

Risteilemme ensimmäisen luokan MS Mövenpick Darakum-laivalla (★★★★★). Aluksemme on käytännössä ainut viiden tähden laiva, joka tarjoaa mahdollisuuden nähdä Egyptin harvemmin vierailtuja upeita arkeologisia kohteita myös Luxorin ja Kairon välillä.

Matkareitti
Kairo
1 yö
Assuan
12 yön risteily alkaa
Abu Simbel
lentäen
Edfu
retki
Luxor
retket kahtena päivänä
Qina
retki
Abydos
retki
Tell el-Amarna
retki
Beni Hasan
retki
Kairo
risteily päättyy, retket kahtena päivänä

Matkan alussa lennämme Kairoon, josta kuitenkin jo seuraavana aamuna lennämme Assuaniin, josta Niilin risteilymme alkaa. Assuanissa jokimaisema on ainutlaatuinen kallioisine saarineen ja virrassa lipuvine felukka-veneineen. Ehdimme tutustua niin Assuanin patoon kuin muihinkin alueen nähtävyyksiin, myös kauempana etelässä sijaitseviin farao Ramses II:n rakennuttamiin Abu Simbelin temppeleihin.

Abu Simbelin kalliotemppeleihin tutustumme lentäen tehtävällä retkellä

Edfun sulun kautta saavumme Luxoriin, jossa itärannan mahtavat temppelit kertovat muinaisista suuruuden ajoista ja länsirannan kuningashaudoissa näemme kuinka faraot ja ylimystö varustettiin matkalle tuonpuoleiseen elämään. Aluksemme pysähtyy Luxorissa kahdeksi yöksi, joten ehdimme hyvin tutustumaan molempien rantojen ihmeisiin.

Luxorista pohjoiseen alkavalla risteilyosuudella aina Kairoon asti tutustumme upeisiin historiallisiin kohteisiin, joissa matkailijamäärät ovat huomattavasti vähäisempiä kuin Ylä-Egyptissä, johon suurin osa Niilin risteilyistä keskittyy.

Risteilyllä voit nauttia Niilin rantojen rauhallisesta tunnelmasta vihreine peltoineen ja taatelipalmuineen, näiltä osin on tuskin paljonkaan muuttunut Sinuhe egyptiläisen ajoista.

Denderan ja Abydoksen temppelit olivat molemmat oman aikakautensa tärkeitä kulttikeskuksia, vaikka niiden välillä on vuosituhat. Tell el-Amarnassa näemme lyhytaikaisen pääkaupungin, Akhetatonin, jonka kerettiläisfarao Ekhnaton rakennutti monoteististä Aton-jumalan palvontaa varten. Beni Hasanissa keskivaltakunnan aikaisten kalliohautojen seinäreliefit kuvaavat elävästi menneiden aikojen tapahtumia.

Risteilymme päättyy Kairoon, jossa tutustumme Egyptiläiseen museoon ja basaarikujien tarjontaan. Toisena päivänä teemme retken, jolla näemme niin Gizan pyramidit, Memfisin ja sfinksin, kaikki muinaisen Ala-Egyptin tunnetuimmat monumentit.

 

Risteilemme vuonna 2008 valmistuneella ensimmäisen luokan MS Darakum-laivalla (★★★★★). Laivalla on 44 aistikkaasti sisustettua 20 neliön hyttiä sekä 8 sviittiä. Olympian standard-hytit (noin 20 m²) sijaitsevat 2. ja 3. kannella. Hyttien varustukseen kuuluvat wc ja kylpyhuone, ilmastointi, hiustenkuivaaja, TV, puhelin, tallelokero ja jääkaappi sekä panoraamaikkunat.
Laivalla on ravintola, baari ja loungetila, aurinkokansi pikkualtaineen, pieni kuntosali sekä ilmainen wifi. Matkamuistoja voi ostaa laivan putiikista. Laivan tunnelma on yksilöllisen hienostunut ja yleiset tilat on koristeltu marokkolaiseen tyyliin. Risteilyn aikana on täysihoito, juomat maksetaan erikseen risteilyn lopussa. Sään salliessa saatamme syödä myös laivan aurinkokannella. Iltaisin laivan baarissa on myös ohjelmaa, kuten vatsatanssia. Laivan päivällisille pukusuosituksena on siisti asu.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hintaan sisältyy lennot, majoitus 2h hyteissä/huoneissa, täysihoito risteilyllä sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat, retket ja kuljetukset pääsymaksuineen, viranomaismaksut ja paljon muuta. Matkalla mukana suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta/hytistä.

Matkan hinta ja ehdot

Matkaohjelma

8. - 21.2.2024 4. - 17.3.2025

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, TH=täysihoito
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Lento kohteeseen

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.25 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kairoon, jonne saavumme klo 20.30. Majoitumme lentokentän vieressä sijaitsevaan ensimmäisen luokan Le Méridien Cairo Airport -hotelliin (★★★★★).

Assuan-Egypti-Olympia-Kaukomatkat
Kairo - Assuan

2. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lennämme Etelä-Egyptiin Assuaniin, jonka nimi käännettynä tarkoittaa markkinoita tai kauppapaikkaa. Se sijaitsi muinaisten karavaaniteiden risteyksessä ja oli myös portti osaksi Nasserjärven alle jääneeseen Nubiaan. Perillä nousemme ensimmäisen luokan Mövenpick MS Darakum -laivaan (★★★★★), jossa majoitumme 12 yön risteilyllä. (A, P)

Philaen temppeli Assuanissa
Assuan

3. päivä, lauantai Tutustumme modernin Egyptin massiivisimpaan rakennelmaan, vuonna 1971 valmistuneeseen Assuanin suurpatoon, joka kesyttää Niilin vesimassat taakseen noin 500 km pitkäksi Nasserjärveksi. Vierailemme myös Philaen temppelissä, joka sijaitsee vanhan ja uuden Assuanin padon välissä. Isikselle pyhitetty temppeli oli jo vaarassa jäädä veden alle Assuanin vanhan padon valmistumisen jälkeen vuonna 1902. Se siirrettiin kivi kiveltä nykyiselle paikalleen Agilkian saarelle 1970-luvulla.

Lounaan jälkeen tutustumme Nubialaiseen museoon. Sen katon alle on saatu kerättyä huomattava kokoelma nubialaisen kulttuurin esineistöä. (TH)

Abu Simbelin temppeli Egyptissä
Assuan – Abu Simbel – Kom Ombo – Edfu

4. päivä sunnuntai Lähdemme aamulla Abu Simbelin kalliotemppeleille. Välttääksemme lähes 600 kilometrin edestakaisen bussimatkan autiomaassa, toteutamme retken lentäen. Farao Ramses II:n rakennuttamat vaikuttavat kalliotemppelit olivat lähes kokonaan peittyneet autiomaan hiekkaan, kunnes sveitsiläinen tutkimusmatkailija Jean-Louis Burkhart löysi ne sattumalta vuonna 1813. 1960-luvulla Assuanin patohankkeen myötä nouseva Nasserjärvi uhkasi peittää temppelit uudelleen. Insinööritaitoa vaativan mittavan operaation avulla temppelit saatiin siirrettyä nykyiselle paikalleen.

Palaamme laivalle lounaalle. Tällöin lähdemme myötävirtaan Niiliä pitkin kohti Kom Omboa, jossa vierailemme iltapäivällä. Kom Ombon kaksoistemppelissä palvottiin Ptolemaios-kaudella krokotiilijumala Sobekia ja haukkajumala Horusta. Myöhemmin risteilemme Edfuun, jossa laivamme yöpyy. (TH)

Luxorin temppelialue Egypti
Edfu – Luxor

5.–6. päivä, ma–ti Maanantaina aamiaisen jälkeen vierailemme Edfun temppelissä, joka on pyhitetty haukkajumala Horukselle. Se on myös Egyptin parhaiten säilyneitä antiikin ajan rakennuksia.

Jatkamme risteilyä Esnan sulun kautta kohti Luxoria, jossa laivamme pysähtyy 2 yöksi. Luxor eli muinainen Theba on ainutlaatuinen yhdistelmä tuhansia vuosia vanhaa historiaa ja vilkasta nykypäivää. Maanantaina iltapäivällä ehdimme vielä vierailla keskustassa sijaitsevassa Luxorin temppelissä. Sen edustalla kohoaa toinen Ramses II:n rakennuttamista obeliskeista. Toinen koristaa Pariisin Concorde-aukiota.

Tiistaiaamuna lähdemme bussilla Niilin länsirannalle eli muinaiseen kuolleiden kaupunkiin. Vierailemme mm. Kuninkaiden laaksossa, jonka tunnetuin hauta kuuluu farao Tutankhamonille. Sen uumenista löytyneet aarteet kuuluvat Kairon Egyptiläisen museon kokoelmiin. Näemme myös tunnetuimman naisfaraon, Hatshepsutin kuolintemppelin. Sen seinäreliefi kuvaa elävästi matkaa Puntinmaahan, josta saatiin muun muassa kultaa, norsunluuta ja orjia. Lounaan jälkeen tutustumme vielä itärannalla sijaitsevaan Karnakin temppeliin. Pääasiassa Amon-jumalalle pyhitetty Karnak on Egyptin vaikuttavimpia temppeleitä. Suurin osa rakennelmista on peräisin uuden valtakunnan (n. 1550–1070 eea.) ajoilta, jolloin monet mahtikuninkaat lisäsivät kokonaisuuteen omat rakennelmansa. (TH)

Hathor-jumalalle pyhitetyn temppelin seinäkirjoituksia Egypti
Luxor – Qina – Dendera – Naga Hammadi

7. päivä, keskiviikko Aamupäivän aikana risteilemme Qinan kaupunkiin. Lounaan jälkeen tutustumme Hathor-jumalalle pyhitettyyn ptolemaiolaiskauden Denderan temppeliin. Hathorin palvontamenoihin kuuluivat usein riehakkaat ja kosteat juhlat, minkä vuoksi Hathor myöhemmin rinnastettiin kreikkalaiseen rakkauden jumala Afroditeen. Useissa seinämotiiveissa on kuvattu myös Horus-jumala pitelemässä suurta soikion muotoista esinettä, joka joidenkin mielikuvituksellisten tulkintojen mukaan on jonkinlainen muinainen sähkölamppu.

Qinasta risteilemme yöksi Naga Hammadiin, jossa on sopiva laituripaikka yöpymistä varten. (TH)

Kuningas Seti I rakennuttama temppeli Egypti
Naga Hammadi – Abydos – Sohag

8. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen vierailemme Abydosin temppelissä. Sen tunnetuin rakennus on kuningas Seti I:n rakennuttama temppeli noin vuodelta 1300 eaa. Temppelin seinäkirjoituksista on löydetty kartussien lista, johon on kirjattu 76 kuninkaan nimet 19. dynastian ajalta. Alueen historia ulottuu kuitenkin vielä huomattavasti kauemmas. Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistäjä ja 1. dynastian perustaja kuningas Narmer on nykytiedon mukaan haudattu Abydosiin.

Parituntisen vierailun jälkeen jatkamme laivalla seuraavaan laituripaikkaamme Sohagiin. (TH)

MS Darakum-laiva
Sohag – Tell el-Amarna

9. päivä, perjantai Risteilemme noin 180 km:n pituisen etapin Tell el-Amarnaan. Päivän aikana voit rauhassa nauttia risteilystä ja Niilin maisemista sekä sulatella matkalla jo nähtyä ja koettua. (TH)

Uskomaton Denderan temppeli Egypti
Tell el-Amarna – Minya

10. päivä, lauantai Nykyisen Tell el-Amarnan alueella sijaitsi muinainen Akhetaton, farao Ekhnatonin perustama pääkaupunki. Ekhnaton halusi kieltää muinaisen monijumalaisen uskonnon ja ottaa sen tilalle yksijumalaisen Aton-kultin. Silloisen pääkaupungin Theban monet temppelit suljettiin ja aikaisempi uskonnonharjoitus kiellettiin. Samalla rakennettiin uusi pääkaupunki, jossa oli ainoastaan Aton-jumalan pyhäkköjä. Niin sanottu Amarna-kausi kesti kovin lyhyen aikaa, vain noin 20 vuotta. Seuraava kuningas ja Ekhnatonin poika, Tutankhamon hylkäsi Akhetatonin ja niin uusi pääkaupunki jäi hiljalleen unohduksiin. Mika Waltarin romaani Sinuhe egyptiläinen kertoo elävästi näistä myrskyisistä ajoista. Retkellämme tutustumme Tell el-Amarnan arkeologiseen alueeseen. Käymme myös Tuna el-Gebelin nekropolin alueella. Se oli myöhäiskaudella pääasiassa eläinten hautausmaa, mistä todisteena on löydetty muumioituja paviaaneja ja ibiksiä.

Ennen paluuta laivalle näemme vielä hellenistisellä kaudella kukoistaneen uskonnollisen keskuksen, Hermopoliksen. Se säilyi elinvoimaisena vielä joitain vuosisatoja ajanlaskumme alun jälkeenkin. Lounaan aikoihin jatkamme Minyaan, jossa laivamme yöpyy. (TH)

Tutankhamonin haudan seinämaalauksia Egypti
Minya – Beni Hasan – Beni Suef

11. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen teemme parin tunnin retken Beni Hasanin haudoille, jotka ovat pääsääntöisesti peräisin keskivaltakunnan (n. 2055–1650 eaa.) ajalta. Värikkäissä hautareliefeissä on kuvattu jokapäiväistä elämää, mutta myös levottomien aikojen sotia ja taisteluita.

Lounaan aikoihin jatkamme matkaa Beni Suefiin, jonne saavumme illan suussa. (TH)

Khefrenin pyramidi ja sfinksi Kairo Egypti Olympia Kaukomatkat
Beni Suef – Kairo

12.–13. päivä, ma–ti Maanantaina puolen päivän aikoihin saavumme risteilymme viimeiseen kohteeseen Kairoon. Iltapäivällä käymme Egyptiläisessä museossa. Vanha museo Tahrir-aukion kupeessa on kokoelmiinsa nähden aivan liian pieni. Uutta museota on rakennettu jo vuodesta 2012, mutta sen avaaminen on viivästynyt vuosilla. Tutustumme joko vanhaan tai uuteen Egyptiläiseen museoon (Grand Egyptian Museum), joka ennakkotietojen mukaan pitäisi aueta yleisölle loppuvuodesta 2023. Käymme myös katsomassa vilkasta kaupantekoa Khan el-Khalilin basaarikujilla.

Tiistaina aloitamme kokopäiväretken Kairon eteläpuolelta Sakkarasta, Memfisin valtavan kokoisesta kuolleiden kaupungista eli nekropolista. Käymme mm. farao Djoserin rakennuttamalla porraspyramidilla, joka on Egyptin vanhin. Käymme myös paikalla, jossa muinainen Memfis sijaitsi. Se oli yhdistyneen Ylä- ja Ala-Egyptin ensimmäinen pääkaupunki. Gizan pyramidit rakennettiin Egyptin ensimmäisellä kukoistuskaudella, Vanhan valtakunnan aikana (2686–2181 eaa.). Lounaan jälkeen näemme suuren sfinksin sekä Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramidit, joista ensin mainittu pyramidi on Egyptin suurin. Palaamme myöhään iltapäivällä laivallemme, jossa yövymme vielä matkan viimeisen yön. (TH)

lento

14. päivä, keskiviikko Aamulla kuljetus Kairon kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 10.00 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 17.50. (A)

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, TH=täysihoito
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Tämän lähdön tarkistettu ohjelma, aikataulu, ehdot ja hinnat julkaistaan noin 10kk ennen matkan alkua.
Voit jo nyt tehdä matkalle alustavan varauksen lähtöpäivän kohdalta avautuvalla ennakkovarauslomakkeella tai toimistostamme, p 09 696 2770

ALUSTAVA MATKAOHJELMA

Lento kohteeseen

1. päivä, tiistai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 12.25 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Kairoon, jonne saavumme klo 20.30. Majoitumme lentokentän vieressä sijaitsevaan ensimmäisen luokan Le Méridien Cairo Airport -hotelliin (★★★★★).

Assuan-Egypti-Olympia-Kaukomatkat
Kairo - Assuan

2. päivä, keskiviikko  Aamiaisen jälkeen lennämme Etelä-Egyptiin Assuaniin, jonka nimi käännettynä tarkoittaa markkinoita tai kauppapaikkaa. Se sijaitsi muinaisten karavaaniteiden risteyksessä ja oli myös portti osaksi Nasserjärven alle jääneeseen Nubiaan. Perillä nousemme ensimmäisen luokan Mövenpick MS Darakum -laivaan (★★★★★), jossa majoitumme 12 yön risteilyllä. (A, P)

Philaen temppeli Assuanissa
Assuan

3. päivä, torstai Tutustumme modernin Egyptin massiivisimpaan rakennelmaan, vuonna 1971 valmistuneeseen Assuanin suurpatoon, joka kesyttää Niilin vesimassat taakseen noin 500 km pitkäksi Nasserjärveksi. Vierailemme myös Philaen temppelissä, joka sijaitsee vanhan ja uuden Assuanin padon välissä. Isikselle pyhitetty temppeli oli jo vaarassa jäädä veden alle Assuanin vanhan padon valmistumisen jälkeen vuonna 1902. Se siirrettiin kivi kiveltä nykyiselle paikalleen Agilkian saarelle 1970-luvulla.

Lounaan jälkeen tutustumme Nubialaiseen museoon. Sen katon alle on saatu kerättyä huomattava kokoelma nubialaisen kulttuurin esineistöä. (TH)

Abu Simbelin temppeli Egyptissä
Assuan – Abu Simbel – Kom Ombo – Edfu

4. päivä, perjantai Lähdemme aamulla Abu Simbelin kalliotemppeleille. Välttääksemme lähes 600 kilometrin edestakaisen bussimatkan autiomaassa, toteutamme retken lentäen. Farao Ramses II:n rakennuttamat vaikuttavat kalliotemppelit olivat lähes kokonaan peittyneet autiomaan hiekkaan, kunnes sveitsiläinen tutkimusmatkailija Jean-Louis Burkhart löysi ne sattumalta vuonna 1813. 1960-luvulla Assuanin patohankkeen myötä nouseva Nasserjärvi uhkasi peittää temppelit uudelleen. Insinööritaitoa vaativan mittavan operaation avulla temppelit saatiin siirrettyä nykyiselle paikalleen.

Palaamme laivalle lounaalle. Tällöin lähdemme myötävirtaan Niiliä pitkin kohti Kom Omboa, jossa vierailemme iltapäivällä. Kom Ombon kaksoistemppelissä palvottiin Ptolemaios-kaudella krokotiilijumala Sobekia ja haukkajumala Horusta. Myöhemmin risteilemme Edfuun, jossa laivamme yöpyy. (TH)

Luxorin temppelialue Egypti
Edfu – Luxor

5.–6. päivä, la-su Lauantaina aamiaisen jälkeen vierailemme Edfun temppelissä, joka on pyhitetty haukkajumala Horukselle. Se on myös Egyptin parhaiten säilyneitä antiikin ajan rakennuksia.

Jatkamme risteilyä Esnan sulun kautta kohti Luxoria, jossa laivamme pysähtyy 2 yöksi. Luxor eli muinainen Theba on ainutlaatuinen yhdistelmä tuhansia vuosia vanhaa historiaa ja vilkasta nykypäivää. Lauantaina iltapäivällä ehdimme vielä vierailla keskustassa sijaitsevassa Luxorin temppelissä. Sen edustalla kohoaa toinen Ramses II:n rakennuttamista obeliskeista. Toinen koristaa Pariisin Concorde-aukiota.

Sunnuntaiaamuna lähdemme bussilla Niilin länsirannalle eli muinaiseen kuolleiden kaupunkiin. Vierailemme mm. Kuninkaiden laaksossa, jonka tunnetuin hauta kuuluu farao Tutankhamonille. Sen uumenista löytyneet aarteet kuuluvat Kairon Egyptiläisen museon kokoelmiin. Näemme myös tunnetuimman naisfaraon, Hatshepsutin kuolintemppelin. Sen seinäreliefi kuvaa elävästi matkaa Puntinmaahan, josta saatiin muun muassa kultaa, norsunluuta ja orjia. Lounaan jälkeen tutustumme vielä itärannalla sijaitsevaan Karnakin temppeliin. Pääasiassa Amon-jumalalle pyhitetty Karnak on Egyptin vaikuttavimpia temppeleitä. Suurin osa rakennelmista on peräisin uuden valtakunnan (n. 1550–1070 eea.) ajoilta, jolloin monet mahtikuninkaat lisäsivät kokonaisuuteen omat rakennelmansa. (TH)

Hathor-jumalalle pyhitetyn temppelin seinäkirjoituksia Egypti
Luxor – Qina – Dendera – Naga Hammadi

7. päivä, maanantai Aamupäivän aikana risteilemme Qinan kaupunkiin. Lounaan jälkeen tutustumme Hathor-jumalalle pyhitettyyn ptolemaiolaiskauden Denderan temppeliin. Hathorin palvontamenoihin kuuluivat usein riehakkaat ja kosteat juhlat, minkä vuoksi Hathor myöhemmin rinnastettiin kreikkalaiseen rakkauden jumala Afroditeen. Useissa seinämotiiveissa on kuvattu myös Horus-jumala pitelemässä suurta soikion muotoista esinettä, joka joidenkin mielikuvituksellisten tulkintojen mukaan on jonkinlainen muinainen sähkölamppu.

Qinasta risteilemme yöksi Naga Hammadiin, jossa on sopiva laituripaikka yöpymistä varten. (TH)

Kuningas Seti I rakennuttama temppeli Egypti
Naga Hammadi – Abydos – Sohag

8. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen vierailemme Abydosin temppelissä. Sen tunnetuin rakennus on kuningas Seti I:n rakennuttama temppeli noin vuodelta 1300 eaa. Temppelin seinäkirjoituksista on löydetty kartussien lista, johon on kirjattu 76 kuninkaan nimet 19. dynastian ajalta. Alueen historia ulottuu kuitenkin vielä huomattavasti kauemmas. Ylä- ja Ala-Egyptin yhdistäjä ja 1. dynastian perustaja kuningas Narmer on nykytiedon mukaan haudattu Abydosiin.

Parituntisen vierailun jälkeen jatkamme laivalla seuraavaan laituripaikkaamme Sohagiin. (TH)

MS Darakum-laiva
Sohag – Tell el-Amarna

9. päivä, keskiviikko Risteilemme noin 180 km:n pituisen etapin Tell el-Amarnaan. Päivän aikana voit rauhassa nauttia risteilystä ja Niilin maisemista sekä sulatella matkalla jo nähtyä ja koettua. (TH)

Uskomaton Denderan temppeli Egypti
Tell el-Amarna – Minya

10. päivä, torstai Nykyisen Tell el-Amarnan alueella sijaitsi muinainen Akhetaton, farao Ekhnatonin perustama pääkaupunki. Ekhnaton halusi kieltää muinaisen monijumalaisen uskonnon ja ottaa sen tilalle yksijumalaisen Aton-kultin. Silloisen pääkaupungin Theban monet temppelit suljettiin ja aikaisempi uskonnonharjoitus kiellettiin. Samalla rakennettiin uusi pääkaupunki, jossa oli ainoastaan Aton-jumalan pyhäkköjä. Niin sanottu Amarna-kausi kesti kovin lyhyen aikaa, vain noin 20 vuotta. Seuraava kuningas ja Ekhnatonin poika, Tutankhamon hylkäsi Akhetatonin ja niin uusi pääkaupunki jäi hiljalleen unohduksiin. Mika Waltarin romaani Sinuhe egyptiläinen kertoo elävästi näistä myrskyisistä ajoista. Retkellämme tutustumme Tell el-Amarnan arkeologiseen alueeseen. Käymme myös Tuna el-Gebelin nekropolin alueella. Se oli myöhäiskaudella pääasiassa eläinten hautausmaa, mistä todisteena on löydetty muumioituja paviaaneja ja ibiksiä.

Ennen paluuta laivalle näemme vielä hellenistisellä kaudella kukoistaneen uskonnollisen keskuksen, Hermopoliksen. Se säilyi elinvoimaisena vielä joitain vuosisatoja ajanlaskumme alun jälkeenkin. Lounaan aikoihin jatkamme Minyaan, jossa laivamme yöpyy. (TH)

Tutankhamonin haudan seinämaalauksia Egypti
Minya – Beni Hasan – Beni Suef

11. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen teemme parin tunnin retken Beni Hasanin haudoille, jotka ovat pääsääntöisesti peräisin keskivaltakunnan (n. 2055–1650 eaa.) ajalta. Värikkäissä hautareliefeissä on kuvattu jokapäiväistä elämää, mutta myös levottomien aikojen sotia ja taisteluita.

Lounaan aikoihin jatkamme matkaa Beni Suefiin, jonne saavumme illan suussa. (TH)

Khefrenin pyramidi ja sfinksi Kairo Egypti Olympia Kaukomatkat
Beni Suef – Kairo

12.–13. päivä, la-su Risteilyn viimeisenä etappina risteilemme lauantaina Kairoon, jonne saavumme puolen päivän aikoihin. Iltapäivällä käymme Egyptiläisessä museossa. Vanha museo Tahrir-aukion kupeessa on kokoelmiinsa nähden aivan liian pieni. Uutta museota on rakennettu jo vuodesta 2012, mutta sen avaaminen on viivästynyt vuosilla. Tutustumme joko vanhaan tai uuteen Egyptiläiseen museoon (Grand Egyptian Museum), joka ennakkotietojen mukaan pitäisi aueta yleisölle 2024. Käymme myös katsomassa vilkasta kaupantekoa Khan el-Khalilin basaarikujilla.

Sunnuntaina aloitamme kokopäiväretken Kairon eteläpuolelta Sakkarasta, Memfisin valtavan kokoisesta kuolleiden kaupungista eli nekropolista. Käymme mm. farao Djoserin rakennuttamalla porraspyramidilla, joka on Egyptin vanhin. Käymme myös paikalla, jossa muinainen Memfis sijaitsi. Se oli yhdistyneen Ylä- ja Ala-Egyptin ensimmäinen pääkaupunki. Gizan pyramidit rakennettiin Egyptin ensimmäisellä kukoistuskaudella, Vanhan valtakunnan aikana (2686–2181 eaa.). Lounaan jälkeen näemme suuren sfinksin sekä Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramidit, joista ensin mainittu pyramidi on Egyptin suurin. Palaamme myöhään iltapäivällä laivallemme, jossa yövymme vielä matkan viimeisen yön. (TH)

lento

14. päivä, maanantai Aamulla kuljetus Kairon kentälle. Lentomme (Turkish Airlines) lähtee klo 10.00 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Helsinkiin, jonne saavumme klo 17.50. (A)

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Pitkä risteily Niilillä
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 • majoitus kahden hengen huoneessa/hytissä ohjelmassa mainitussa tai vastaavassa hotellissa ja laivassa
 • täysihoito risteilyllä sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • verot, palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotellissa ja laivalla
 • lento- ja turistiverot ja muut viranomaismaksut ja viisumikulut
 • juomarahat laivan henkilökunnalle, paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Pitkä risteily Niilillä

Lisämaksu yhden hengen hytistä/huoneesta 8.2.2024 lähdöllä 2 190 €.
Yhden hengen majoitus on rajoitettu määrä.

Matkan perushinta 8.2.2024 lähdöllä 6 990 €/henkilö (2h huoneessa/hytissä)

Egyptiin tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Toimita meille värillinen kopio passisi kuvasivusta matkavarauksesi yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Mikäli uusit passisi ennen matkaa, toimita kopio myös uudesta passistasi viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa. Passikopion voit lähettää suojattuna sähköpostissa osoitteeseen passi(at)olympia.fi tai Omaloman kautta. 
Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Ryhmän minimikoko 15.

Huom. Niilin vesitilanne ja laivojen määrä  suluilla sekä sulkujen toiminta voivat vaikuttaa risteilyohjelmaan ja vierailujen toteuttamisjärjestykseen. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Laituripaikkoja Niilillä on vähän verrattuna laivojen suureen määrään. Laituriin saattaa kiinnittyä useita laivoja vieretysten, jolloin maihin kuljetaan laivojen vastaanottojen läpi. Tutustu Afrikan-matkojen erityisehtoihin (www.olympia.fi).

Maksuehdot: Ennakkomaksu 750 €. Loppumaksu erääntyy 35 vrk ennen lähtöä
Peruutusehdot B
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 €/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 €/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

 

Olympia Kaukomatkatoimisto varaa Yleisten matkapakettiehtojen kohdan 8. mukaisesti oikeuden matkapaketin hinnanmuutokseen verojen ja muiden julkisten maksujen, valuuttakurssien sekä polttoaineiden tai muiden energialähteiden hinnoista aiheutuvien kuljetuskustannusten muutosten nojalla.

Matkan hinnoittelu perustuu euroon.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja sekä Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Olympian yleiset matkaehdot
14 päivää
 • 4.3.2025 - 17.3.2025
  Ennakkovarattavissa

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

 

Tietoa Niilin-risteilystä Assuanista Kairoon

Varaa mukaan kesävaatteiden lisäksi myös lämmintä vaatetta, koska aamut ja illat saattavat toisinaan olla viileitä. Lisäksi Niilillä viriää usein iltapäivisin pohjoistuuli, joka voi myös olla viileä. Sen sijaan sateen mahdollisuus Egyptissä on hyvin pieni. Retkillä kävelemme paljon, joten mukavat vaatteet ja hyvät retkikengät on syytä pakata mukaan. Laivan päivällisille pukusuosituksena on siisti asu, pikkutakkia tai solmiota ei kuitenkaan tarvita

Suosittelemme ottamaan Niilin risteilylle valuutaksi euroja. Egyptin rahayksikkö on Egyptin punta (EGP), jota voi tarvittaessa vaihtaa paikan päällä. Matkalla ei välttämättä tarvitse kovin paljon puntia, joten niitä kannattaa vaihtaa harkiten. Laivan lisäpalvelut, kuten esim. juomat maksetaan risteilyn lopussa, jolloin luottokortti on kätevin maksutapa. Vaikka yleisimmät luottokortit käyvät monissa paikoissa, kannattaa varata myös käteistä matkalle mukaan.

Niilin varren nähtävyydet ovat maailman vanhimpia kulttuurihistoriallisia kohteita

Niili, virran suloinen vesi ja elämä joen varrella pysyvät Mika Waltarin Sinuhen kiintopisteinä hänen vaeltaessaan kaukana kotoa. Myös monelle nykyajan matkailijalle Niilillä risteleileminen on Egyptin matkan kohokohtia. Viihtyisät risteilyalukset lipuvat pitkin jokea rinnan perinteisten feluka-veneiden kanssa.

Niilillä on ajankohdasta riippuen välillä paljonkin aluksia. Niilin vesitilanne ja laivojen määrä suluilla sekä sulkujen toiminta voivat vaikuttaa risteilyohjelmaan ja vierailujen toteuttamisjärjestykseen. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Laituripaikkoja Niilillä on vähän verrattuna laivojen suureen määrään, erityisesti Assuanin ja Luxorin välisellä osuudella. Laituriin saattaa kiinnittyä useita laivoja vieretysten, jolloin maihin kuljetaan laivojen vastaanottojen läpi.

Niilin risteilyllä nähtävät Unescon maailmanperintökohteet:

Muinainen Theba  Abu Simbel  Memphis, Giza, Sakkara

 

Katso kaikki risteilymatkat