
Yleistä pyöräilymatkoistamme
Olympian pyöräilymatkat ovat pääosin perustasoisia (vaativuustasot 1–1,5), mutta sääolosuhteet voivat vaikuttaa reittien haastavuuteen. Päivittäiset ajomatkat vaihtelevat 20–60 km:n välillä. Keskimääräinen vauhti on 14–18 km/h ja se vaihtelee reitin, maaston ja käytettävien pyörien mukaan. Matkoilla on huoltoautopäivystys. Suosittelemme ottamaan mukaan oman pyöräilykypärän.
Pyöräilymatkojen lisäksi teemme yhdistelmämatkoja, joihin sisältyy pyöräilyosuuksien lisäksi myös patikointia.
Monilla matkoilla sähköpyörä sisältyy hintaan tai on saatavilla lisämaksusta. Sähköpyörä helpottaa erityisesti mäkisessä maastossa tai vastatuulessa. Jos olet osallistumassa sähköpyörämatkalle, suosittelemme tutustumista sähköpyörän käyttöön jo etukäteen.
Pyöräily on nivelystävällistä terveysliikuntaa. Suomen tasainen maasto soveltuu hyvin pyöräilyyn, mutta myös vaihtelevassa maastossa harjoittelu valmistaa paremmin matkoihimme: ylämäet kohottavat sykettä, alamäet palauttavat. Muista aina lämmitellä ja venytellä ennen ja jälkeen pyöräilyn.
Pyöräilyvarusteista
Vaatetus
Kerrospukeutuminen on valttia myös pyöräilyssä. Suosi ihonmyötäisiä ja tuulenpitäviä vaatteita. Näin vältät vaatteiden lepattamisen sekä ylimääräisen tuulen vastuksen polkiessa. Turvaliivi tai kirkkaan värinen paita lisäävät näkyvyyttä myös päiväsaikaan ja auttavat erottumaan paremmin liikenteessä.
Kengät
Pyöräillessä kannattaa käyttää tavallista jäykkäpohjaisempia kenkiä. Vettä kestävät kengät ovat suositeltavia.
Pyöräilyhousut ja satulanpehmuste
Pyöräillessä kannattaa välttää hankaavia vaatteita, ja esimerkiksi liian väljät vaatteet tai paksut saumat voivat aiheuttaa hiertymiä. Pyöräilijät käyttävätkin usein pehmustettuja pyöräilyhousuja, jotka puetaan vaatekerrosten alle. Geelitäytteinen satulanpehmuste on toinen vaihtoehto vähentämään mahdollisia hiertymiä ja parantamaan ajomukavuutta.
Pyöräilykypärä
Suosittelemme ottamaan matkalle mukaan oman pyöräilykypärän. Varmista pyöräilykypärää hankkiessasi, että siitä löytyy hyväksymismerkintä CE tai KOVFS. Kypärä on hyvä, kun se on sopivan kokoinen, suojaa otsaa, ohimoita ja takaraivoa. Kypärän leukahihnan tulee myös olla riittävän kireällä.
Mukaan kannattaa ottaa myös sadeviitta, mustekala, pyöräilyhanskat, satulansuoja sateen varalle (esim. muovipussi), pyöräily- tai aurinkolasit, jotka suojaavat viimalta.
Vinkkejä pyöräilyyn
Satulan korkeus
Liian alhaalla oleva istuin rasittaa polvia ja nilkkoja. Mikäli lantio keinuu polkemisen tahdissa, on satula silloin liian korkealla. Testaa satulan korkeus istumalla satulaan, paina toinen poljin alas ja laske päkiä polkimelle. Satulan korkeus on oikea, kun polvesi on satulalla istuttaessa hieman taipuneena.
Haasteet pyöräillessä
Jos pyöräily on jäänyt tauolle, voi satulassa istuminen tuntua aluksi epämukavalta ja aiheuttaa takapuolen arkuutta. Tämä on yleinen ja yleensä tilapäinen ilmiö, joka helpottaa, kun keho tottuu rasitukseen uudelleen. Mikäli epämukavuus jatkuu pidempään, kannattaa tarkistaa satulan asento ja korkeus. Pyöräilyyn tarkoitetut pehmustetut housut tai geelipehmuste satulan päällä voivat myös lisätä mukavuutta ja vähentää painetta herkille alueille.
Ohjeita pyöräilyyn ryhmässä
- pyri pitämään suorat ajolinjat ja muista turvaväli
- vältä äkillisiä jarrutuksia
- viesti muille ajajille huutamalla sekä käsimerkeillä (esim. kuoppa tiessä)
- katse kannattaa pitää edellä ajavan hartiatasolla eikä kohdistaa sitä esim. edessä olevaan takajarruun
- rento ajoasento säästää voimia