Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Japani Pähkinänkuoressa

Kioton temppelit, puutarhat ja geisha-korttelit, luotijunamatka Tokioon sekä ryokan-majatalon harmonia tutustuttavat Japanin kulttuuriin.

8 päivää alk. 3 980 € /hlö
 • 13.11.2021 - 21.11.2021 Varaa
 • 12.3.2022 - 20.3.2022

  Ilmoittaudu alustavasti tälle matkalle, p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi

  Ennakkovaraa
 • 19.3.2022 - 27.3.2022

  Ilmoittaudu alustavasti tälle matkalle, p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi

  Ennakkovaraa
 • 12.11.2022 - 20.11.2022

  Ilmoittaudu alustavasti tälle matkalle, p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi

  Ennakkovaraa
 • Nagoya 1 yö
 • Kioto 3 yötä
 • Atami 1 yö
 • Tokio 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Japanin hienostunut aasialainen kulttuuri kiehtoo suomalaisia. Kiinnostus kieltä, keittiötä, teknologiaa ja nykykulttuurin ilmiöitä kohtaan on kasvussa. Vanhan pääkaupungin Kioton kapeilla kujilla törmää hämäristä puukortteleista töihinsä pujahteleviin geishoihin. Keväinen kirsikankukkien paljous, sakura, ja syksyn punaiset lehdet houkuttelevat väkeä tuhatvuotisten temppeleiden huolella suunniteltuihin puutarhoihin.

Kiotossa töihinsä kiirehtivät geishat ja buddhalaistemppeleiden verkkaiset seremoniat vievät meidät shoguneiden ja samuraiden Japaniin. Atamissa majoitumme majoitumme perinteiseen japanilaiseen ryokaniin ja nautimme lämpimistä kylvyistä.

Tämän päivän Japanissa luotijuna kuljettaa perinteisestä majatalosta ryokanista kylpylämatkalta palaavat maailman suurimpiin metropoleihin kuuluvaan Tokioon. Vaikka miljoonakaupungissa pilvenpiirtäjien, autojen ja ihmisten määrä on suurempi kuin muualla maailmassa, näyttäytyy Tokio matkailijalle varsin inhimillisenä eri kaupunginosien ryppäänä. Rautatie- ja metroasemien ympärille syntyneiden taajamien työnjako pelaa: tekniikkaa Akihabarasta, muotia Ginzalta, nuorison viimeisimmät villitykset Harajukusta, yökerhoja Roppongilta ja museoita Uenosta. Perinteinen ja moderni elävät rinnatusten ja kohtaavat kaiken aikaa. Betonikolossin pihan kätköissä punottu olkiköysi erottaa sammaloituneen kivialtaan, johon bambukouru tuo raikasta vettä. Tässä asuu kami, shintolainen luonnonhenki, jonka kiireinen salaryman voi toiveensa esittääkseen kutsua paikalle vain käsiään taputtamalla.

Asiakasarviot

Erinomainen:
39
Hyvä:
9
Ok:
1
Arvioiden kokonaismäärä: 49
Erinomainen
Hyvä
Ok
Ei kovin hyvä
Ei lainkaan hyvä

Matkaohjelma

13. - 21.11.2021 Vuoden 2022 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.15 suoralla lennolla Nagoyaan.

Nagoya
2. päivä, sunnuntai Saavumme Nagoyaan klo 9.50. Tämä Kioton ja Tokion välissä sijaitseva, reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki on koostaan huolimatta helposti hahmotettavissa. Vireä kaupunki on tärkeä liikenteen solmukohta sekä monen maailmallakin tunnetun yrityksen kotipaikka. Teemme aamupäivällä tutustumiskierroksen, jonka aikana vierailemme Toyotan teollisuusmuseossa. Museossa on havainnollisesti kuvattu Japanin teollistumisen historiaa sekä Toyotan autotehtaan kehitystä ja tulevaisuudenvisioita. Lounaan jälkeen majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Nagoya Tokyu -hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (L, P)

Nagoya – Kioto    
3. päivä, maanantai Aamupäivällä vierailemme misoa valmistavassa perheyrityksessä. Miso on japanilainen, fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna, josta saadaan täyteläinen maku moniin ruoka-annoksiin. Jatkamme bussilla Kiotoon (n. 2,5 t). Kioton yli tuhatvuotinen historia maan pääkaupunkina alkoi keisari Kammun siirryttyä Narasta silloiseen Heiankyohon (nykyinen Kioto) vuonna 794.  Kioton historialliset monumentit ovat ansainneet paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Kaupungin lukuisat puusta rakennetut buddha­lais­­­temppelit, shintopyhäköt sekä japanilaisen puutarha-arkkitehtuurin helmet tunnetaan ympäri maailman. Kiotoon saavuttuamme osallistumme teeseremoniaan. Iltapäivällä majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan, kesällä 2020 avattuun keskitason Rihga Gran Kyoto -hotelliin (★★★★). (A, RL)

Kioto
4. päivä, tiistai Tänään jatkamme Kioton nähtävyyksiin tutustumista. Vaikka kyseessä on miljoonakaupunki, tuntuu se kotoisalta ja selkeältä. Näemme yhden kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä, Kinkaku-jin, Kultaisen paviljongin temppelin. Temppeli rakennettiin alun perin yksityishuvilaksi, mutta muutettiin sittemmin zenbuddhalaiseksi temppeliksi. Kirsikkapuita – ja syksyllä ruskaa – pääsemme ihastelemaan kävelyretkellämme Filosofin polulla. Lounaan jälkeen kurkistamme Japanin kiinalaisperäisten kirjoitusmerkkien, kanjien, maailmaan kalligrafiamestarin oppitunnilla. Retkipäivän päätteeksi vierailemme vahvasti Kioton historiaan liittyvässä Kiyomizu-buddhalaistemppelissä. Temppeli on rakennettu vuoren rinteelle ja sen arvokasta päähallia kannattelevat sadat puupilarit.

Illalla on mahdollisuus osallistua ainutlaatuiselle lisämaksulliselle retkelle, joka vie hienostuneelle päivälliselle maikon eli geishaoppilaan kanssa. Retken hinta on 160 e sisältäen japanilaisen kaiseki-aterian. Kaiseki on usean ruokalajin juhla-ateria, jonka raaka-aineet vaihtuvat vuodenaikojen mukaan niin että tarjolla on aina kauden parhaita antimia. Pyydämme ilmoittautumaan lisäretkille jo matkaa varatessasi. (A, L)

Kioto (–Yamazoe ja Nara)
5. päivä, keskiviikko Vapaapäivä. Tänään on myös mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle, joka suuntautuu Kioton lähellä sijaitsevalle teenviljelysalueelle, Yamazoen kylään sekä vanhaan keisarilliseen pääkaupunkiin Naraan. Yamazoessa vierailemme paikallisen perheen kotona, jossa myös nautimme lounaan tatamilla istuen. Käymme teeviljelmillä ja maistelemme paikallista vihreää teetä. Läheisessä Naran kaupungissa vierailemme Todai-jissa eli Suuren Buddhan temppelissä, jonka rakentaminen alkoi keisari Shomun hallintokaudella vuonna 745. Suuren pronssisen buddha-patsaan ympärille rakennettua temppeliä pidetään maailman suurimpana muinaisena puurakennuksena. Todai-jin ympärille levittäytyvä Naran puisto vapaana käyskentelevine kauriineen ja mahtavine tammineen on yksi Naran tunnusmerkeistä. Käymme myös shintolaisessa Kasuga-pyhäkössä, johon johtavaa tietä reunustavat lukuisat, lähes satumaiset sammalpeitteiset kivilyhdyt. Retken hinta on 220 e sisältäen lounaan. Aika ei käy pitkäksi niillekään, jotka haluavat jäädä päiväksi Kiotoon. Kaupungissa on lukuisten temppeleiden ja pyhäköiden lisäksi mm. useita laadukkaita tavarataloja ja houkuttelevia kauppakujia. (A)

Kioto – Atami
6. päivä, torstai Aamupäivällä jatkamme luotijunalla (n. 2 t) Atamiin. Lounaan syötyämme teemme lyhyen kiertoajelun. Jyrkästi merestä kohoaville rinteille rakennettu Atami tunnetaan terveyskylpylöistään ja majataloistaan. Iltapäivällä majoitumme perinteiseen japanilaiseen ryokaniin. Majatalomme on rakennettu jyrkkään rinteeseen ja perille päästäksemme nousemme toviksi pikkubusseihin. Täällä nautimme perinteisiä japanilaisia ruokia ja pääsemme rentoutumaan lämpimissä kylpyaltaissa. (A, L, P)

Atami – Tokio
7. päivä, perjantai Matkamme jatkuu luotijunalla (n. 1 t) Tokioon. Yli 13 miljoonan asukkaan Tokion – Itäisen pääkaupungin – kasvu alkoi vuonna 1603, kun Tokugawa-klaani muutti sotilashallintonsa keskuksen samuraineen silloiseen Edoon, nykyiseen Tokioon. Vuonna 1868 keisari muutti hoveineen Kiotosta Tokioon, josta tuli silloin maan virallinen pääkaupunki. Suoraan juna-asemalta lähdemme puolen päivän kiertoajelulle. Käymme Tokion kansallismuseossa tutustumassa Japanin taideaarteisiin. Asakusan kaupunginosassa vierailemme armeliaisuuden jumalan buddhalaistemppelillä. Temppelin naapurissa on värikäs Nakamisen-kauppakatu, jonka pienet puodit ja kahvilat houkuttelevat tutustumaan alueeseen lähemmin. Ehdimme pistäytyä myös viehättävällä Kappabashin astiakadulla.  Illansuussa majoitumme 2 yöksi moderniin keskitason JR Kyusu Blossom Shinjuku -hotelliin (★★★★).  (A)

Tokio
8. päivä, lauantai Vapaapäivä. Tänään voi esimerkiksi kokeilla matkanjohtajamme opastuksella Tokion maanalaisverkoston toimivuutta. Uenon alueella on tasokkaita museoita: Kansallismu­seon gallerioissa on suuret kokoelmat perinteistä japanilaista taidetta, Länsimaisen taiteen museossa voi ihailla mm. Gauguinin, Renoirin ja Cézannen teoksia. Harajukussa on Takeshita-dori-ostoskatu, jonka var­rella on erikoisvaateliikkeitä erityisesti nuorisolle ja yksi Tokion suurimmista ”100 jenin kaupoista”. Omotesando-kadun liikkeet tarjoavat kansainvälisen muodin viimeisimmät tuulahdukset. Akihabaran kau­punginosan elektroniikka- ja sähköliikkeistä voi tehdä ennennäkemättömiä löytöjä. To­kiossa kan­nattaa käydä tavaratalojen ruokaosastoilla: yleensä tarjolla on monenlaisia maistiaisia. Samalla voi ihailla huolellisesti pakattuja hedelmiä ja kauniita eväslaatikoita (o-bento) ja ihmetellä merilevän ja vihreän teen kymmeniä, kenties satoja erilaisia tuotemerkkejä. Illalla kokoonnumme jäähyväispäivälliselle. (A, P)

9. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.55–15.10 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Vuoden 2022 matkojen ohjelmat, lisäretket ja hinnat julkaistaan n 10 kk ennen lähtöä. 
Alustavat matkapäivät: 12.-20.3.2022, 19.-27.3.2022 ja 12.-20.11.2022

Voit jo nyt tehdä matkalle alustavan varauksen toimistostamme, p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi

ALUSTAVA MATKAOHJELMA:

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.15 suoralla lennolla Nagoyaan.

Nagoya
2. päivä, sunnuntai Saavumme Nagoyaan klo 9.50. Tämä Kioton ja Tokion välissä sijaitseva, reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki on koostaan huolimatta helposti hahmotettavissa. Vireä kaupunki on tärkeä liikenteen solmukohta sekä monen maailmallakin tunnetun yrityksen kotipaikka. Teemme aamupäivällä tutustumiskierroksen, jonka aikana vierailemme Toyotan teollisuusmuseossa. Museossa on havainnollisesti kuvattu Japanin teollistumisen historiaa sekä Toyotan autotehtaan kehitystä ja tulevaisuudenvisioita. Lounaan jälkeen majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Nagoya Tokyu -hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (L, P)

Nagoya – Kioto    
3. päivä, maanantai Aamupäivällä vierailemme misoa valmistavassa perheyrityksessä. Miso on japanilainen, fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna, josta saadaan täyteläinen maku moniin ruoka-annoksiin. Tutustumiskierroksen jälkeen jatkamme bussilla Kiotoon (n. 2,5 t). Kioton yli tuhatvuotinen historia maan pääkaupunkina alkoi keisari Kammun siirryttyä Narasta silloiseen Heiankyohon (nykyinen Kioto) vuonna 794. Kioton historialliset monumentit ovat ansainneet paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Kaupungin lukuisat puusta rakennetut buddha­lais­­­temppelit, shintopyhäköt sekä japanilaisen puutarha-arkkitehtuurin helmet tunnetaan ympäri maailman. Kiotoon saavuttuamme osallistumme teeseremoniaan. Iltapäivällä majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan keskitason Rihga Gran Kyoto -hotelliin (★★★★). (A, RL)

Kioto
4. päivä, tiistai Tänään jatkamme Kioton nähtävyyksiin tutustumista. Vaikka kyseessä on miljoonakaupunki, tuntuu se kotoisalta ja selkeältä. Näemme yhden kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä, Kinkaku-jin, Kultaisen paviljongin temppelin. Temppeli rakennettiin alun perin yksityishuvilaksi, mutta muutettiin sittemmin zenbuddhalaiseksi temppeliksi. Kirsikkapuita – ja syksyllä ruskaa – pääsemme ihastelemaan kävelyretkellämme Filosofin polulla. Lounaan jälkeen kurkistamme Japanin kiinalaisperäisten kirjoitusmerkkien, kanjien, maailmaan kalligrafiamestarin oppitunnilla. Retkipäivän päätteeksi vierailemme vahvasti Kioton historiaan liittyvässä Kiyomizu-buddhalaistemppelissä. Temppeli on rakennettu vuoren rinteelle ja sen arvokasta päähallia kannattelevat sadat puupilarit.
Illalla on mahdollisuus osallistua ainutlaatuiselle lisämaksulliselle retkelle, joka vie hienostuneelle kaiseki- päivälliselle maikon eli geishaoppilaan kanssa.  Kaiseki on usean ruokalajin juhla-ateria, jonka raaka-aineet vaihtuvat vuodenaikojen mukaan niin että tarjolla on aina kauden parhaita antimia. (A,L)

Kioto (–Yamazoe ja Nara)
5. päivä, keskiviikko Vapaapäivä. Tänään on myös mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle retkelle, joka suuntautuu Kioton lähellä sijaitsevalle teenviljelysalueelle, Yamazoen kylään sekä vanhaan keisarilliseen pääkaupunkiin Naraan. Yamazoessa vierailemme paikallisen perheen kotona, jossa myös nautimme lounaan tatamilla istuen. Käymme teeviljelmillä ja maistelemme paikallista vihreää teetä. Läheisessä Naran kaupungissa vierailemme Todai-jissa eli Suuren Buddhan temppelissä, jonka rakentaminen alkoi keisari Shomun hallintokaudella vuonna 745. Suuren pronssisen buddha-patsaan ympärille rakennettua temppeliä pidetään maailman suurimpana muinaisena puurakennuksena. Todai-jin ympärille levittäytyvä Naran puisto vapaana käyskentelevine kauriineen ja mahtavine tammineen on yksi Naran tunnusmerkeistä. Käymme myös shintolaisessa Kasuga-pyhäkössä, johon johtavaa tietä reunustavat lukuisat, lähes satumaiset sammalpeitteiset kivilyhdyt.
Aika ei käy pitkäksi niillekään, jotka haluavat jäädä päiväksi Kiotoon. Kaupungissa on lukuisten temppeleiden ja pyhäköiden lisäksi mm. useita laadukkaita tavarataloja ja houkuttelevia kauppakujia. (A)

Kioto – Atami
6. päivä, torstai
Aamupäivällä jatkamme luotijunalla (n. 2 t) Atamiin. Lounaan syötyämme teemme lyhyen kiertoajelun. Jyrkästi merestä kohoaville rinteille rakennettu Atami tunnetaan terveyskylpylöistään ja majataloistaan. Iltapäivällä majoitumme perinteiseen japanilaiseen ryokaniin. Majatalomme on rakennettu jyrkkään rinteeseen ja perille päästäksemme nousemme toviksi pikkubusseihin. Täällä nautimme perinteisiä japanilaisia ruokia ja pääsemme rentoutumaan lämpimissä kylpyaltaissa. (A, L, P)

Atami – Tokio
7. päivä, perjantai Matkamme jatkuu luotijunalla (n. 1 t) Tokioon. Yli 13 miljoonan asukkaan Tokion – Itäisen pääkaupungin – kasvu alkoi vuonna 1603, kun Tokugawa-klaani muutti sotilashallintonsa keskuksen samuraineen silloiseen Edoon, nykyiseen Tokioon. Vuonna 1868 keisari muutti hoveineen Kiotosta Tokioon, josta tuli silloin maan virallinen pääkaupunki. Suoraan juna-asemalta lähdemme puolen päivän kiertoajelulle. Käymme Tokion kansallismuseossa tutustumassa Japanin taideaarteisiin. Asakusan kaupunginosassa vierailemme armeliaisuuden jumalan buddhalaistemppelillä. Temppelin naapurissa on värikäs Nakamisen-kauppakatu, jonka pienet puodit ja kahvilat houkuttelevat tutustumaan alueeseen lähemmin. Ehdimme pistäytyä myös viehättävällä Kappabashin astiakadulla.Illansuussa majoitumme 2 yöksi moderniin keskitason JR Kyusu Blossom Shinjuku -hotelliin (★★★★).  (A)

Tokio
8. päivä, lauantai
Vapaapäivä. Tänään voi esimerkiksi kokeilla matkanjohtajamme opastuksella Tokion maanalaisverkoston toimivuutta. Uenon alueella on tasokkaita museoita: Kansallismu­seon gallerioissa on suuret kokoelmat perinteistä japanilaista taidetta, Länsimaisen taiteen museossa voi ihailla mm. Gauguinin, Renoirin ja Cézannen teoksia. Harajukussa on Takeshita-dori-ostoskatu, jonka var­rella on erikoisvaateliikkeitä erityisesti nuorisolle ja yksi Tokion suurimmista ”100 jenin kaupoista”. Omotesando-kadun liikkeet tarjoavat kansainvälisen muodin viimeisimmät tuulahdukset. Akihabaran kau­punginosan elektroniikka- ja sähköliikkeistä voi tehdä ennennäkemättömiä löytöjä. To­kiossa kan­nattaa käydä tavaratalojen ruokaosastoilla: yleensä tarjolla on monenlaisia maistiaisia. Samalla voi ihailla huolellisesti pakattuja hedelmiä ja kauniita eväslaatikoita (o-bento) ja ihmetellä merilevän ja vihreän teen kymmeniä, kenties satoja erilaisia tuotemerkkejä. Illalla kokoonnumme jäähyväispäivälliselle. (A, P)

9. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.55–15.10 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 13.11.2021 lähdöllä on 790 e.

Lisäretket: Retket tulee varata jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 2 kk ennen lähtöä, retket maksetaan matkan loppumaksun yhteydessä.
Kiotossa lisäretki Yamazoen kylään ja Naraan, 220 e sis lounaan
Kaiseki-päivällinen maikon kanssa 160 e

Passin tulee olla voimassa vielä 2 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Japanissa suuret matkalaukut eivät mahdu junaan, vaan matkalaukuille on erillinen kuljetus. Junassa matkustetaan matkakassin tai repun kanssa. Hiroshimasta Kiotoon (maaliskuun lähdöillä) ja Kiotosta Tokioon matkalaukut lähetetään erillisissä kuljetuksissa. Kioton ensimmäisen yön (maaliskuun lähdöillä) ja Atamissa tarvittavat yhden yön varusteet voi pakata esim. lentolaukkuun. Ryokanissa nukutaan lattialle levitettävällä futon-patjalla. Japanissa hotellihuoneet ovat pieniä.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e
Peruutusehdot B:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 13.11.2021 lähdön osalta 30.11.2020 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Japani Pähkinänkuoressa: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa? Sakura vai momiji – kevään kirsikankukat vai syksyn värit?
Japanin kevätaika maalis-huhtikuun taitteessa kirsikkapuiden kukkiessa, on suosituin ajankohta matkustaa Japaniin. Kirsikkarintaman etenemistä etelästä pohjoiseen seurataan ennusteissa tarkasti. Vuodet eivät ole Japanissakaan veljeksiä, joten kukintojen ajankohta vaihtelee. Paikkakuntia matkareitillä on kuitenkin useita ja aina jossain vaaleanpunainen kukkapaljous odottaa ihailijoitaan ja heidän kameroitaan. Ylenpalttisen runsas mutta nopeasti kuihtuva kirsikankukkapaljous on japanilaisille ollut vuosisatoja filosofian ja runouden ehtymätön lähde. Lukuisat ovat ne tankat ja haikut, joissa kirsikankukat esiintyvät. Rouva Ise, tuhat kaksisataa vuotta sitten eläneen keisari Udan puolison hovinainen, vertaa leijailevia terälehtiä lumihiutaleisiin: ”Sataa kirsikan kukkaslunta ja lumen kirsikankukkaa…”. 
Matkailijoita on Japanissa syksyllä yleensä vähemmän kuin keväällä. Loka- ja marraskuussa ilmanala on kuitenkin vierailulle otollinen – päivät ovat lämpimiä ja vähäsateisia. Japanissa aurinko hellii vielä joulukuussakin lämpötilan pysytellessä päivisin mm. Kiotossa yli 10 asteessa. Syksyn viilenevät yöt tuovat marraskuuhun luonnon hehkuvan värinäytelmän, momijin. Vaahterat, neidonhiuspuut (gingko) ja hevoskastanjat koristautuvat punaisen ja keltaisen eri sävyihin. Matkalainen voi nauttia syksyn kauneudesta vaikkapa puistoissa, puutarhoissa tai temppeleissä. Puiden ja pensaiden väriloistoa täydentävät syksyn kimonokankaiden monet sävyt.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka on hyvä olla voimassa Japaniin matkustettaessa 2 kk matkan jälkeen.

Japanin matkoille suosittelemme otta­maan mu­kaan jenejä ja euroja. Vaikka käteistä käytetään Japanissa varsin yleisesti, luot­­tokortit käy­vät hotelleissa, useimmissa liikkeissä ja suuremmissa ravintoloissa. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Japanissa pukeutumisen yleisilme on siisti ja merkki- ja muotitietoinen. Mukaan kannattaa pakata kevyet ja mukavat kengät, aurinkolasit, päähine ja kevyt sadevarustus. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Japanissa sään vaihtelut varsinkin keväisin ovat nopeita. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta.  Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Japanissa hygieniataso on erittäin korkea.

Ruokailut
Japanissa ruokailu on turvallista pienimmissäkin ravintoloissa. Japanin matkoihimme olemme pääasiallisesti sisällyttäneet vain aamiaiset, sillä kaikkialla on paljon edullisia ravintoloita ja mieleisensä annoksen tilaaminen onnistuu useimmiten helposti malliannosta osoittaen. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide. Japanissa hinnat ovat suurin piirtein Suomen tasolla, tosin paikallisissa ravintoloissa voi aterioida hyvinkin edullisesti ja tavarataloissa voi tehdä monia hyviä löytöjä.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Historic Monuments of Ancient Nara

Voit olla kiinnostunut myös näistä