Hyppää pääsisältöön

Japani Pähkinänkuoressa

Kioton temppelit, puutarhat ja geisha-korttelit, luotijunamatka Tokioon sekä ryokan-majatalon harmonia tutustuttavat Japanin hienostuneeseen kulttuuriin.
8 päivää alk.3 690 €/hlö
  • 1.4.2017 - 9.4.2017 Täynnä
  • 4.11.2017 - 12.11.2017 Varaa
  • 18.11.2017 - 26.11.2017 Varaa
  • Kioto 3 yötä
  • Tokio 2 yötä
  • Gamagori 1 yö
  • Nagoya 1 yö

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Japanin hienostunut aasialainen kulttuuri kiehtoo suomalaisia. Kiinnostus kieltä, keittiötä, teknologiaa ja nykykulttuurin ilmiöitä kohtaan on kasvussa. Suorat lennot tekevät Japanista helpon ja houkuttelevan matkakohteen.

Vanhan pääkaupungin Kioton kapeilla kujilla törmää hämäristä puukortteleista töihinsä pujahteleviin geishoihin. Keväinen kirsikankukkien paljous, sakura, ja syksyn punaiset lehdet houkuttelevat väkeä tuhatvuotisten temppeleiden huolella suunniteltuihin puutarhoihin.

Mahtavien sotapäälliköiden, shoguneiden ja heidän uskollisten samurai-soturiensa vanha linnoituskaupunki mutta samalla myös autoteollisuuden edelläkävijän Toyotan kotiseutu Nagoya todistaa Japanin muutosta sulkeutuneesta saarivaltiosta moderniksi, kaupalliseksi, tekniseksi ja ulospäin suuntautuvaksi valtioksi.

Tämän päivän Japanissa luotijuna kuljettaa perinteisestä majatalosta ryokanista kylpylämatkalta palaavat maailman suurimpiin metropoleihin kuuluvaan Tokioon. Vaikka miljoonakaupungissa pilvenpiirtäjien, autojen ja ihmisten määrä on suurempi kuin muualla maailmassa, näyttäytyy Tokio matkailijalle varsin inhimillisenä eri kaupunginosien ryppäänä. Rautatie- ja metroasemien ympärille syntyneiden taajamien työnjako pelaa: tekniikkaa Akihabarasta, muotia Ginzalta, nuorison viimeisimmät villitykset Harajukusta, yökerhoja Roppongilta ja museoita Uenosta.

Perinteinen ja moderni elävät rinnatusten ja kohtaavat kaiken aikaa. Betonikolossin pihan kätköissä punottu olkiköysi erottaa sammaloituneen kivialtaan, johon bambukouru tuo raikasta vettä. Tässä asuu kami, shintolainen luonnonhenki, jonka kiireinen salaryman voi toiveensa esittääkseen kutsua paikalle vain käsiään taputtamalla.

Matkaohjelma

Vuoden 2017 matkat Vuoden 2018 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, P=päivällinen

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.15 suoralla lennolla Nagoyaan.

Nagoya – Kioto
2. päivä, sunnuntai Aamulla klo 9.40 saavumme Nagoyaan, josta jatkamme bussilla Kiotoon (n. 3 t). Kioton yli tuhatvuotinen historia maan pääkaupunkina alkoi keisari Kammun siirryttyä Narasta silloiseen Heiankyohon (nykyinen Kioto) vuonna 794. Kaupunki rakennettiin Kiinassa kukoistaneen Tang-dynastian pääkaupungin mallin mukaisesti vuorten ympäröimään Kamojoen laaksoon. Kioton historialliset monumentit ovat ansainneet paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Kaupungin lukuisat puusta rakennetut buddha­lais­­­temppelit, shintopyhäköt sekä japanilaisen puutarha-arkkitehtuurin helmet tunnetaan ympäri maailman. Majoitumme 3 yöksi keskitason hotelliin. Tervetulopäivällinen. (P)

Kioto
3. päivä, maanantai Koko päivän kiertoajelun aikana tutustumme kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Käymme Nijon linnassa, joka alun perin rakennettiin vuonna 1603 shogun Tokugawa Ieyasun kotilinnaksi. Pääsemme seuraamaan kimonoesitystä Nishijinin tekstiilikeskuksessa. Tutustumme jo vuonna 798 rakennettuun, vahvasti Kioton historiaan liittyvään Kiyomizu-buddhalaistemppeliin. Temppeli on rakennettu vuoren rinteelle ja sen arvokasta päähallia kannattelevat sadat puupilarit. Näemme myös Kinkaku-jin, Kultaisen paviljongin temppelin, joka rakennettiin alun perin yksityishuvilaksi, mutta muutettiin sittemmin zenbuddhalaiseksi temppeliksi. Myöhemmin iltapäivällä palaamme hotelliin. Iltahämärissä mainosvalot houkuttelevat tutkimaan Pontochon huvialuetta ja geisha-kortteleita. (A)

Kioto (– Nara)
4. päivä, tiistai Vapaapäivä. Tänään on myös mahdollisuus lähteä matkanjohtajan kanssa junalla koko päivän omakustanteiselle (n. 30 e) retkelle Kioton lähellä sijaitsevaan vanhaan keisarilliseen pääkaupunkiin Naraan. Vierailemme Todai-jissa eli Suuren Buddhan temppelissä, jonka rakentaminen alkoi keisari Shomun hallintokaudella vuonna 745. Suuren pronssisen buddha-patsaan ympärille rakennettua temppeliä pidetään maailman suurimpana muinaisena puurakennuksena. Todai-jin ympärille levittäytyvä Naran puisto vapaana käyskentelevine kauriineen ja mahtavine tammineen on yksi Naran tunnusmerkeistä. Käymme myös shintolaisessa Kasuga-pyhäkössä, johon johtavaa tietä reunustavat lukuisat, lähes satumaiset sammalpeitteiset kivilyhdyt. Tälle retkelle voi ilmoittautua paikan päällä.
Aika ei käy pitkäksi niillekään, jotka haluavat jäädä päiväksi Kiotoon. Kaupungissa on lukuisten temppeleiden ja pyhäköiden lisäksi mm. useita laadukkaita tavarataloja ja houkuttelevia kauppakujia. Nishikin katetussa kauppahallissa kauppa käy vilkkaasti; tuoreiden elintarvikkeiden lisäksi tarjolla on mm. japanilaisia keittiötarvikkeita erikokoisista veitsistä riisinkeittimiin. (A)

Kioto – Tokio
5. päivä, keskiviikko Aamiaisen jälkeen lähdemme luotijunalla Tokioon (n. 3 t). Yli 13 miljoonan asukkaan Tokion – Itäisen pääkaupungin – kasvu alkoi vuonna 1603, kun Tokugawa-klaani muutti sotilashallintonsa keskuksen samuraineen silloiseen Edoon, nykyiseen Tokioon. Vuonna 1868 keisari muutti hoveineen Kiotosta Tokioon, josta tuli silloin maan virallinen pääkaupunki. Suoraan juna-asemalta lähdemme puolen päivän kiertoajelulle. Kierroksemme alussa pysähdymme keisarillisen palatsialueen edustalla olevalla aukiolla. Nykyinen keisari Akihito on krysanteemivaltaistuimen 125:s haltija. Käymme Ueno-puistossa sijaitsevassa Kansallismuseossa, jonka gallerioissa on suuret kokoelmat perinteistä japanilaista taidetta. Asakusan kaupunginosassa vierailemme armeliaisuuden jumalan buddhalaistemppelillä. Temppelin naapurissa on värikäs Nakamisen-kauppakatu, jonka pienet puodit ja kahvilat houkuttelevat tutustumaan alueeseen lähemmin. Myöhään iltapäivällä majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Grand Prince New Takanawa -hotelliin (★★★★). (A)

Tokio
6. päivä, torstai
Vapaapäivä. Tokiossa on runsaasti nähtävää ja koettavaa, vanhaa japanilaista kulttuuria ja modernia teknologiaa rinta rinnan. Metrolla pääsee kätevästi vaikkapa ostoksille Akihabaran elektroniikka-alueelle tai ihastuttavalle Kappabashin astiakadulle. Meren päälle rakennet­tuun Odaiban kaupunginosaan pääsee junalla, joka kulkee Sateenkaari-siltaa pitkin. To­kiossa kan­nattaa käydä tavaratalojen ruokaosastoilla: yleensä tarjolla on monenlaisia maistiaisia; samalla voi ihailla vaikkapa kauniita eväslaatikoita (o-bento), todeta merilevän olevan Japanissa varsin suosittua ja huo­mata vihreän teen tuotemerkkejä olevan liki lukematon määrä. (A)

Tokio – Gamagori
7. päivä, perjantai
Puolen päivän jälkeen matkustamme luotijunalla Gamagoriin (n. 2 t), jossa majoitumme japanilaiseen ryokan-hotelliin. Alueella on terveyskylpylöitä ja majataloja (ryokan), joista monet saavat mineraalipitoisen kuuman vetensä suoraan maan uumenista. Suo­malaisilla on sauna – japanilaisilla furo. Nautimme perinteisiä japanilaisia ruokia ja pääsemme rentoutumaan lämpimissä kylpyaltaissa. Tämä on japanilaisuutta parhaimmillaan. (A, P)

Gamagori – Nagoya
8. päivä, lauantai Aamulla ajamme bussilla Nagoyaan. Tämä Kioton ja Tokion välissä sijaitseva, reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki on viihtyisä kahviloineen ja houkuttelevine ostosmahdolli­suuk­si­neen. Vaikka Nagoya on miljoonakaupunki, sen keskusta on kohtuullisen pieni ja viehättävä. Teemme koko päivän kaupunkikiertoajelun, jonka aikana tutustumme mm. Toyotan teollisuusmuseoon. Museossa on havainnollisesti kuvattu Japanin teollistumisen historiaa sekä tulevaisuudenvisioita. Vierailemme myös japanilaisten sankarin shogun Tokugawan monipuolisessa museossa, jossa on esillä huonekaluja, taide-esineitä, miekkoja, kalligrafiaa, keramiikkaa jne. Käymme myös Nagoyan linnassa. Majoitumme ensimmäisen luokan Nagoya Tokyu -hotelliin (★★★★). (A, P)

9. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.55–15.15 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 2018 ovat 17.-25.3. ja 24.3.-1.4.
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2018.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2017 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta keväällä 530 e ja syksyllä 590 e

Passin tulee olla voimassa vielä 2 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Japanissa suuret matkalaukut eivät mahdu junaan, vaan matkalaukuille on erillinen kuljetus. Junassa matkustetaan matkakassin tai repun kanssa. Tokiosta matkalaukut lähetetään suoraan Nagoyaan. Gamagorissa tarvittavat yhden yön varusteet voi pakata esim. lentolaukkuun. Ryokanissa nukutaan lattialle levitettävällä futon-patjalla. Japanissa hotellihuoneet ovat pieniä.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään
250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 3.5.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

 

Japani Pähkinänkuoressa: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme Kaukoitään ajoittuvat enimmäkseen syksyyn ja kevääseen, jotka ovat perinteisesti hyvää aikaa matkustaa alueelle. Päiväntasaajan alueella lämpötilaerot ovat vähäiset ja lyhyet sadekuurot päivisin yleisiä. Jotkut Kaukoidän-matkoistamme ajoittuvat talviaikaan, jolloin kohteessa on viileämpää, mutta matkajärjestelyjen hintataso edullisempi. Japaniin suuntautuvat matkamme ajoittuvat keväällä ajankohtaan, jolloin ihaillaan kirsikankukkien loistoa. Syksyisin, erityisesti marraskuussa, Japanissa on upea ruska.

Olympian Aasia -kirja
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista. Toimintaohjeiden mukana lähetämme ”Olympian Aasia” -kirjan, joka kertoo alueen maiden kulttuureista, historiasta, nähtävyyksistä, nykypäivästä ja tavoista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa Japaniin matkustettaessa 2 kk matkan jälkeen.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Japanissa vaihtuvat parhaiten eurot. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Etenkin Japanissa sään vaihtelut keväisin ovat nopeita. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta; Japanissa pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Japanissa hygieniataso on erittäin korkea.

Ruokailut
Japanissa ruokailu on turvallista pienimmissäkin ravintoloissa. Japanin matkoihimme olemme pääasiallisesti sisällyttäneet vain aamiaiset, sillä kaikkialla on paljon edullisia ravintoloita ja mieleisensä annoksen tilaaminen onnistuu useimmiten helposti malliannosta osoittaen. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide. Japanissa hinnat ovat suurin piirtein Suomen tasolla, tosin paikallisissa ravintoloissa voi aterioida hyvinkin edullisesti ja tavarataloissa voi tehdä monia hyviä löytöjä.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Historic Monuments of Ancient Nara

Voit olla kiinnostunut myös näistä