Hyppää pääsisältöön

Japani Pähkinänkuoressa

Kioton temppelit, puutarhat ja geisha-korttelit, luotijunamatka Tokioon sekä ryokan-majatalon harmonia tutustuttavat Japanin hienostuneeseen kulttuuriin.
8 päivää alk.3 960 €/hlö
  • 24.3.2018 - 1.4.2018 Täynnä
  • 31.3.2018 - 8.4.2018 Varaa
  • 10.11.2018 - 18.11.2018 Varaa
  • 24.11.2018 - 2.12.2018 Varaa
  • Nagoya 1 yö
  • Kioto 3 yötä
  • Atami 1 yö
  • Tokio 2 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Japanin hienostunut aasialainen kulttuuri kiehtoo suomalaisia. Kiinnostus kieltä, keittiötä, teknologiaa ja nykykulttuurin ilmiöitä kohtaan on kasvussa. Suorat lennot tekevät Japanista helpon ja houkuttelevan matkakohteen. Vanhan pääkaupungin Kioton kapeilla kujilla törmää hämäristä puukortteleista töihinsä pujahteleviin geishoihin. Keväinen kirsikankukkien paljous, sakura, ja syksyn punaiset lehdet houkuttelevat väkeä tuhatvuotisten temppeleiden huolella suunniteltuihin puutarhoihin. Mahtavien sotapäälliköiden, shoguneiden ja heidän uskollisten samurai-soturiensa vanha linnoituskaupunki mutta samalla myös autoteollisuuden edelläkävijän Toyotan kotiseutu Nagoya todistaa Japanin muutosta sulkeutuneesta saarivaltiosta moderniksi, kaupalliseksi, tekniseksi ja ulospäin suuntautuvaksi valtioksi.

Tämän päivän Japanissa luotijuna kuljettaa perinteisestä majatalosta ryokanista kylpylämatkalta palaavat maailman suurimpiin metropoleihin kuuluvaan Tokioon. Vaikka miljoonakaupungissa pilvenpiirtäjien, autojen ja ihmisten määrä on suurempi kuin muualla maailmassa, näyttäytyy Tokio matkailijalle varsin inhimillisenä eri kaupunginosien ryppäänä. Rautatie- ja metroasemien ympärille syntyneiden taajamien työnjako pelaa: tekniikkaa Akihabarasta, muotia Ginzalta, nuorison viimeisimmät villitykset Harajukusta, yökerhoja Roppongilta ja museoita Uenosta. Perinteinen ja moderni elävät rinnatusten ja kohtaavat kaiken aikaa. Betonikolossin pihan kätköissä punottu olkiköysi erottaa sammaloituneen kivialtaan, johon bambukouru tuo raikasta vettä. Tässä asuu kami, shintolainen luonnonhenki, jonka kiireinen salaryman voi toiveensa esittääkseen kutsua paikalle vain käsiään taputtamalla.

31.3.-8.4. matkalle myös miespaikka jaetussa 2h huoneessa vielä vapaana! Tämän lähdön tarkistettu hinta 2h huoneessa on 3.878 euroa.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Kevään 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen

1. päivä, lauantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.15 suoralla lennolla Nagoyaan.

Nagoya
2. päivä, sunnuntai Saavumme Nagoyaan klo 9.40. Tämä Kioton ja Tokion välissä sijaitseva, reilun 2 miljoonan asukkaan kaupunki on koostaan huolimatta helposti hahmotettavissa. Vireä kaupunki on tärkeä liikenteen solmukohta sekä monen maailmallakin tunnetun yrityksen kotipaikka. Teemme aamupäivällä tutustumiskierroksen, jonka aikana vierailemme Toyotan teollisuusmuseossa. Museossa on havainnollisesti kuvattu Japanin teollistumisen historiaa sekä Toyotan autotehtaan kehitystä ja tulevaisuudenvisioita. Lounaan jälkeen majoitumme ensimmäisen luokan Nagoya Tokyu -hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (A, L, P)

Nagoya – Kioto    
3. päivä, maanantai Aamupäivän vierailukohteemme Nagoyassa on sypressipuiden ympäröimä shintolaispyhäkkö Atsuta-jingu. Vierailun jälkeen jatkamme bussilla Kiotoon (n. 2,5 t). Kioton yli tuhatvuotinen historia maan pääkaupunkina alkoi keisari Kammun siirryttyä Narasta silloiseen Heiankyohon (nykyinen Kioto) vuonna 794. Kaupunki rakennettiin Kiinassa kukoistaneen Tang-dynastian pääkaupungin mallin mukaisesti vuorten ympäröimään Kamojoen laaksoon. Kioton historialliset monumentit ovat ansainneet paikkansa Unescon maailmanperintöluettelossa. Kaupungin lukuisat puusta rakennetut buddha­lais­­­temppelit, shintopyhäköt sekä japanilaisen puutarha-arkkitehtuurin helmet tunnetaan ympäri maailman. Tutustumme jo vuonna 798 rakennettuun, vahvasti Kioton historiaan liittyvään Kiyomizu-buddhalaistemppeliin (temppelissä kattoremontti v. 2020 saakka). Temppeli on rakennettu vuoren rinteelle ja sen arvokasta päähallia kannattelevat sadat puupilarit. Käymme Nijon linnassa, joka alun perin rakennettiin vuonna 1603 shogun Tokugawa Ieyasun kotilinnaksi. Kiotossa majoitumme 3 yöksi keskitason hotelliin. (A, RL)

Kioto ja Miho-museo
4. päivä, tiistai Aamulla lähdemme bussilla Shigarakiin (n. 1 t) Miho-museoon. Amerikankiinalaisen I.M. Pein suunnittelema mielenkiintoinen rakennus sulautuu hyvin vuoristoiseen maisemaan. Jo erikoinen sisääntulo suurelta osin maan alle rakennettuun museoon herättää kävijän mielenkiinnon. Yksityisen museon kokoelmissa on aasialaisen esineistön lisäksi harvinaisuuksia Lähi-idästä ja Pakistanista.
Palaamme Kiotoon lounaalle, jonka jälkeen pääsemme seuraamaan kimonoesitystä Nishijinin tekstiilikeskuksessa. Näemme myös Kinkaku-jin, Kultaisen paviljongin temppelin, joka rakennettiin alun perin yksityishuvilaksi, mutta muutettiin sittemmin zenbuddhalaiseksi temppeliksi. Ennen kuin palaamme hotelliin, käymme vielä Nishikikin katetussa kauppahallissa. Illalla on mahdollisuus osallistua ainutlaatuiselle lisämaksulliselle retkelle, joka vie hienostuneelle päivälliselle maikon eli geishaoppilaan kanssa kauniin puutarhan ympäröimään Ganko Takasegawa Nijoen -ravintolaan. Pyydämme ilmoittautumaan tälle retkelle jo matkaa varatessanne. Retken hinta on 145 e sisältäen japanilaisen kaiseki-aterian. Kaiseki on usean ruokalajin juhla-ateria, jonka raaka-aineet vaihtuvat vuodenaikojen mukaan niin että tarjolla on aina kauden parhaita antimia. (A, L)

Kioto (– Nara)
5. päivä, keskiviikko Vapaapäivä. Tänään on myös mahdollisuus lähteä matkanjohtajan kanssa junalla koko päivän omakustanteiselle (n. 40 e) retkelle Kioton lähellä sijaitsevaan vanhaan keisarilliseen pääkaupunkiin Naraan. Vierailemme Todai-jissa eli Suuren Buddhan temppelissä, jonka rakentaminen alkoi keisari Shomun hallintokaudella vuonna 745. Suuren pronssisen buddha-patsaan ympärille rakennettua temppeliä pidetään maailman suurimpana muinaisena puurakennuksena. Todai-jin ympärille levittäytyvä Naran puisto vapaana käyskentelevine kauriineen ja mahtavine tammineen on yksi Naran tunnusmerkeistä. Käymme myös shintolaisessa Kasuga-pyhäkössä, johon johtavaa tietä reunustavat lukuisat, lähes satumaiset sammalpeitteiset kivilyhdyt. Tälle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä.
Aika ei käy pitkäksi niillekään, jotka haluavat jäädä päiväksi Kiotoon. Kaupungissa on lukuisten temppeleiden ja pyhäköiden lisäksi mm. useita laadukkaita tavarataloja ja houkuttelevia kauppakujia. (A)

Kioto – Atami
6. päivä, torstai Aamulla matkustamme luotijunalla (n. 2 t) Atamiin. Jyrkästi merestä kohoaville rinteille rakennettu Atami tunnetaan terveyskylpylöistään ja majataloistaan. Vierailemme taidemuseossa, jossa näemme mm. japanilaisia posliiniesineitä sekä Japanin ehkä tunnetuimman maisemataiteen mestarin, Hokusain, teoksia. Myöhemmin iltapäivällä majoitumme perinteiseen japanilaiseen ryokaniin. Nautimme perinteisiä japanilaisia ruokia ja pääsemme rentoutumaan lämpimissä kylpyaltaissa. (A, L, P)

Atami – Tokio
7. päivä, perjantai Matkamme jatkuu luotijunalla (n. 1 t) Tokioon. Yli 13 miljoonan asukkaan Tokion – Itäisen pääkaupungin – kasvu alkoi vuonna 1603, kun Tokugawa-klaani muutti sotilashallintonsa keskuksen samuraineen silloiseen Edoon, nykyiseen Tokioon. Vuonna 1868 keisari muutti hoveineen Kiotosta Tokioon, josta tuli silloin maan virallinen pääkaupunki. Suoraan juna-asemalta lähdemme puolen päivän kiertoajelulle. Asakusan kaupunginosassa vierailemme armeliaisuuden jumalan buddhalaistemppelillä. Temppelin naapurissa on värikäs Nakamisen-kauppakatu, jonka pienet puodit ja kahvilat houkuttelevat tutustumaan alueeseen lähemmin. Ginzan alueella ovat Tokion arvostetuimmat tavaratalot ja muotiliikkeet. Viikonloppuisin Ginzan pääkatu, Chuo Dori, on rauhoitettu kävelykaduksi. Täällä astellessaan voi ihailla tyylikkäiden tokiolaisten tavoin lukuisia japanilaisia ja länsimaisia huippumerkkejä myyviä muotiliikkeitä. Osallistumme japanilaiseen teeseremoniaan, ennen kuin myöhään iltapäivällä majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Grand Prince New Takanawa -hotelliin (★★★★). (A)

Tokio
8. päivä, lauantai Vapaapäivä. Tänään voi esimerkiksi kokeilla matkanjohtajamme opastuksella Tokion maanalaisverkoston toimivuutta. Uenon alueella on tasokkaita museoita: Kansallismu­seon gallerioissa on suuret kokoelmat perinteistä japanilaista taidetta, Länsimaisen taiteen museossa voi ihailla mm. Gauguinin, Renoirin ja Cézannen teoksia. Harajukussa on Takeshita-dori-ostoskatu, jonka var­rella on erikoisvaateliikkeitä erityisesti nuorisolle ja yksi Tokion suurimmista ”100 jenin kaupoista”. Omotesando-kadun liikkeet tarjoavat kansainvälisen muodin viimeisimmät tuulahdukset. Akihabaran kau­punginosan elektroniikka- ja sähköliikkeistä voi tehdä ennennäkemättömiä löytöjä. To­kiossa kan­nattaa käydä tavaratalojen ruokaosastoilla: yleensä tarjolla on monenlaisia maistiaisia. Samalla voi ihailla huolellisesti pakattuja hedelmiä ja kauniita eväslaatikoita (o-bento) ja ihmetellä merilevän ja vihreän teen kymmeniä, kenties satoja erilaisia tuotemerkkejä. Illalla kokoonnumme jäähyväispäivälliselle. (A, P)

9. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 11.00–15.20 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

 

Hotellien tähtiluokitukset, ks. s. 15. Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Kevään 2019 matkojen alustavat päivämäärät:
16.-24.3.2019, 23.-31.3.2019, 30.3.-7.4.2019 ja 6.-14.4.2019

Matkan hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan vuoden 2019 esitteessämme joka ilmestyy touko-kesäkuun vaihteessa 2018.

Matka on kuitenkin jo nyt varattavissa toimistostamme, p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ennakkoon ilmoittautuneille tarkemmat tiedot toukokuussa 2018, myös ennakkomaksu laskutetaan vasta tuolloin.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 620 e

Lisäretki: Kaiseki-päivällinen maikon kanssa 145 e

Passin tulee olla voimassa vielä 2 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Japanissa suuret matkalaukut eivät mahdu junaan, vaan matkalaukuille on erillinen kuljetus. Junassa matkustetaan matkakassin tai repun kanssa. Ryokanissa nukutaan lattialle levitettävällä futon-patjalla. Japanissa hotellihuoneet ovat pieniä. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Kiotosta matkalaukut lähetetään suoraan Tokioon. Atamissa tarvittavat yhden yön varusteet voi pakata esim. lentolaukkuun.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

 

Japani Pähkinänkuoressa: Vinkkejä ja suosituksia

Milloin on paras aika matkustaa? Sakura vai momiji – kevään kirsikankukat vai syksyn värit?
Japanin kevätaika maalis-huhtikuun taitteessa kirsikkapuiden kukkiessa, on suosituin ajankohta matkustaa Japaniin. Kirsikkarintaman etenemistä etelästä pohjoiseen seurataan ennusteissa tarkasti. Vuodet eivät ole Japanissakaan veljeksiä, joten kukintojen ajankohta vaihtelee. Paikkakuntia matkareitillä on kuitenkin useita ja aina jossain vaaleanpunainen kukkapaljous odottaa ihailijoitaan ja heidän kameroitaan. Ylenpalttisen runsas mutta nopeasti kuihtuva kirsikankukkapaljous on japanilaisille ollut vuosisatoja filosofian ja runouden ehtymätön lähde. Lukuisat ovat ne tankat ja haikut, joissa kirsikankukat esiintyvät. Rouva Ise, tuhat kaksisataa vuotta sitten eläneen keisari Udan puolison hovinainen, vertaa leijailevia terälehtiä lumihiutaleisiin: ”Sataa kirsikan kukkaslunta ja lumen kirsikankukkaa…”. 
Matkailijoita on Japanissa syksyllä yleensä vähemmän kuin keväällä. Loka- ja marraskuussa ilmanala on kuitenkin vierailulle otollinen – päivät ovat lämpimiä ja vähäsateisia. Japanissa aurinko hellii vielä joulukuussakin lämpötilan pysytellessä päivisin mm. Kiotossa yli 10 asteessa. Syksyn viilenevät yöt tuovat marraskuuhun luonnon hehkuvan värinäytelmän, momijin. Vaahterat, neidonhiuspuut (gingko) ja hevoskastanjat koristautuvat punaisen ja keltaisen eri sävyihin. Matkalainen voi nauttia syksyn kauneudesta vaikkapa puistoissa, puutarhoissa tai temppeleissä. Puiden ja pensaiden väriloistoa täydentävät syksyn kimonokankaiden monet sävyt.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa Japaniin matkustettaessa 2 kk matkan jälkeen.

Valuutaksi voi aina ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Japanissa vaihtuvat parhaiten eurot. Sen lisäksi joitakin valuuttoja voi vaihtaa jo Suomessa etukäteen. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla maailmassa, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Sää voi olla paikoin kuuman kostea, joten on hyvä varata mukaan hengittäviä, puuvillaisia tai pellavaisia hellevaatteita, kevyet, mukavat kengät sekä riittävä aurinkosuoja. Lentomatkoja ja muita ilmastoituja tiloja varten kannattaa ottaa mukaan kevyt takki, neule, hartiahuivi tai vastaava. Myös ”temppelisukat” ovat tarpeen, kun vieraillaan eri uskontojen pyhissä paikoissa, joissa kengät on riisuttava. Suosittelemme kerrospukeutumista, sillä aamut ja illat voivat olla viileitä. Etenkin Japanissa sään vaihtelut keväisin ovat nopeita. Retkivaatteiden lisäksi riittää yleensä yksi siisti vaatekerta; Japanissa pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota. Temppeleihin ja moskeijoihin mentäessä on kohteliasta välttää pukeutumasta liian lyhyeen hameeseen, lyhytlahkeisiin shortseihin tai hihattomiin puseroihin.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan liikuttaessa alueella, jossa hygienian taso on alhaisempi kuin Pohjois-Euroopassa. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi.

Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemanne lääkitys.

Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Japanissa hygieniataso on erittäin korkea.

Ruokailut
Japanissa ruokailu on turvallista pienimmissäkin ravintoloissa. Japanin matkoihimme olemme pääasiallisesti sisällyttäneet vain aamiaiset, sillä kaikkialla on paljon edullisia ravintoloita ja mieleisensä annoksen tilaaminen onnistuu useimmiten helposti malliannosta osoittaen. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Tyypillisiä Kaukoidän-tuliaisia ovat esim. valmisvaatteet, mausteet, kankaat, seinävaatteet, taidokkaasti veistetyt puuesineet, lakka- ja bambutyöt, marmoriesineet ja taide. Japanissa hinnat ovat suurin piirtein Suomen tasolla, tosin paikallisissa ravintoloissa voi aterioida hyvinkin edullisesti ja tavarataloissa voi tehdä monia hyviä löytöjä.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:
Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Historic Monuments of Ancient Nara

Kaikki Japanin matkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä