Hyppää pääsisältöön

Indonesian matkat

Indonesia sijaitsee kahden puolen päiväntasaajaa kostean ja kuuman monsuuni-ilmaston alueella, missä kasvillisuus on trooppista sademetsää.

Yli puolet indonesialaisista asuu kahdella saarella, Jaavalla ja Balilla. Bali tunnetaan yhtenä maailman vanhimmista ja suosituimmista matkailukohteista. Se on poikkeuksellinen Indonesian saarten joukossa, koska se on uskonnoltaan hindulainen. Elämys on myös balilainen vehreä luonto riisiterasseineen ja tulivuorineen. Useimmat matkailijat rakastavat Balia sen kuuluisien Nusa Duan ja Kutan kaltaisten hiekkarantojen vuoksi.

Jaavan saarella sekä buddhalaisen että hindulaisen uskonnon muistomerkit löytyvät maailman arkkitehtuurin perinneluettelosta: Borobudurin buddhalainen terassitemppeli lukuisine kellomuotoisine stupineen ja Prambananin hindulaisille pääjumalille Brahmalle, Vishnulle ja Shivalle omistettu kivireliefein koristettu temppeli.

Indonesian matkalla saarten luonto ja erilaiset kulttuurit tekevät matkailijaan lähtemättömän vaikutuksen.

Indonesia:
Vinkkejä ja suosituksia

Yleistä Indonesiasta

Maailman suurin muslimimaa, 250 miljoonalla asukkaallaan maapallon neljänneksi runsasväestöisin valtio Indonesia muodostuu 17 000 Malaijien saariston saaresta.

Kansalaisten maastaan käyttämä nimi ”Tanah Air Kita” eli ”Meidän maamme ja vetemme” sopii suurpiirteisyydessään ja yleisyydessään hyvin repaleiselle valtiolle, jonka saaripaljoudesta vain noin 6000 on asuttuja. Perustuslaki takaa kaikille uskonnonvapauden ja sallii suuren etnisen erilaisuuden, sillä on varsin vaikeaa pitää koossa maata, jonka eristyneillä viidakkoalueilla elää vielä heimoja lannevaatteissaan, kun pääkaupungissa Jakartassa ajetaan citymaasturilla golfkentälle.

Mystisvaikutteinen islam yhdistää, samoin yhdessä sovittu kieli, bahasa indonesia, jota opetetaan myös kouluissa. Valtion hallintoperiaate on ”pancasila” eli viisi hyvettä: usko yhteen jumalaan – minkä uskonnon jumalaan tahansa – ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus, humanismi, kansallinen yhtenäisyys ja demokratia. Yhdistäviä asioita tarvitaan Jaavan, Borneon, Balin, Sulawesin, Timorin ja Sumatran saarelaisten, dayakien, torarojen, ibaneiden sekä satojen muiden etnisten ryhmien koossa pitämiseen.

Indonesia sijaitsee kahden puolen päiväntasaajaa kostean ja kuuman monsuuni-ilmaston alueella, missä kasvillisuus on trooppista sademetsää. Talouden tukiranka on maatalous: riisiä, sokeriruokoa, soijaa, kookospähkinöitä, kumia, kahvia, tupakkaa, palmuöljyä. Hedelmällinen maaperä tuottaa kolmekin satoa vuosittain. Metsistä saadaan jalopuuta, esimerkiksi tiikkiä, ja ympäröivä meri antaa kalastajille runsaasti saalista. Maustekaupan kuninkuus houkutteli eurooppalaisia siirtomaaisäntiä Indonesian saaristoon jo 1600-luvulla. Kilpajuoksun neilikasta voittivat hollantilaiset, jotka yhdistivät ja alistivat saaret Batavia-nimisenä valtaansa. Indonesia koki muiden Kaakkois-Aasian valtioiden tavoin myös japanilaismiehityksen. Vuonna 1945 itsenäistyneessä maassa valtaa ovat pitäneet käsissään Sukarnon ja Suharton suvut.

Yli puolet indonesialaisista asuu kahdella saarella, Jaavalla ja Balilla. Bali tunnetaan yhtenä maailman vanhimmista ja suosituimmista matkailukohteista. Se on poikkeuksellinen Indonesian saarten joukossa, koska se on uskonnoltaan hindulainen. Balin jumalat asuvat sisämaassa vuorilla. Temppeleitä, joista merkittävin on Besakihin äititemppeli, ja uskonnollisia juhlapäiviä on paljon. Päivittäin jumalille, esi-isien hengille ja demoneille osoitettuja hedelmä- ja kukkauhreja temppeliin kantavien naisten kulkueet ovat jokapäiväinen näky saarella. Gamelan-musiikin säestämät rituaalitanssit ovat balilaisille tärkeää yhteydenpitoa jumalien kanssa ja matkailijoille eksoottinen ja värikäs teatterikokemus. Elämys on myös balilainen vehreä luonto riisiterasseineen ja tulivuorineen sekä pienine kivisine candi-temppeleineen. Ubudiin on syntynyt kiinnostava modernin taiteen tyyssija työpajoineen ja gallerioineen. Useimmat matkailijat rakastavat Balia sen kuuluisien Nusa Duan ja Kutan kaltaisten hiekkarantojen vuoksi.

Jaavan saaren vanhat hindulaiset ja buddhalaiset kuningaskunnat alkoivat kontrolloida Malakansalmen kaupankäyntiä tuhat viisisataa vuotta sitten, kun persialaisia ylellisyystuotteita välitettiin sen kautta kaukaiseen Kiinaan. Kummankin uskonnon muistomerkit löytyvät maailman arkkitehtuurin perinneluettelosta: Borobudurin buddhalainen terassitemppeli lukuisine kellomuotoisine stupineen ja Prambananin hindulaisille pääjumalille Brahmalle, Vishnulle ja Shivalle omistettu kivireliefein koristettu temppeli. Islam levisi nopeasti Jaavalle kauppiaiden mukana jo 1100-luvulla. Kulttuurielämä keskittyi sulttaaneiden hoveihin, kratoneihin, ja moskeijoiden liepeille. Hienostunut hovimusiikki ja suosittu Wayang kulit -varjoteatteri sekä monet käsityötaidot, kuten batiikki ja hopean käsittely, kukoistivat muun muassa sulttaani Hamenku Buwonon palatsikaupunginosassa.

Matkakalenteri