Hyppää pääsisältöön

Kiinan kiertomatka

Koe Kielletty kaupunki ja Kiinan muuri sekä tutustu Kiinan rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin.
13 päivää alk.2 990 €/hlö
  • 17.9.2018 - 30.9.2018 Varaa
  • 8.10.2018 - 21.10.2018 Varaa
  • Peking 4 yötä
  • Xi'an 2 yötä
  • Hangzhou 2 yötä
  • Wuzhen 1 yö
  • Shanghai 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Kiina on melkein yhtä suuri kuin oma Eurooppamme. Maanviljelykselle hedelmällisimmät seudut löytyvät Keltaisenjoen ja Jangtsen väliseltä alueelta. Sinne syntyi muinainen Keskustan valtakunta ja siellä ovat nyky-Kiinan merkittävimmät kaupungit edelleenkin. Kaksiviikkoisella matkallamme Kiinaan tutustumme kolmeen suureen kaupunkiin ja niihin liittyviin kolmeen historian aikakauteen. Myös runoilijoiden ylistämät maisemat Länsijärvellä ja Keisarinkanavalla tulevat tutuiksi.

Ensimmäinen Kiinan keisari Qin Shihuangdi valitsi Xi’anin pääkaupungikseen jo yli kaksituhatta vuotta sitten ja Xi’anissa hän myös valmistautui tuonpuoleiseen rakennuttamalla tuhansien terrakottasotilaiden armeijan torjumaan kuoleman jälkeistä vihollista. Pohjoisesta tulleet vihamieliset paimentolaisheimot pakottivat myöhemmät keisarit siirtämään pääkaupungin pohjoiseen, Pekingiin. Sen Kielletystä kaupungista valtakuntaa hallittiin lähes 500 vuotta ja sen suojaksi on rakennettu myös mahtava Kiinan muuri. Taivaallisen rauhan aukio puolestaan on Mao Zedongin perustaman kansantasavallan ja myös nyky-Kiinan keskus. Shanghai syntyi runsaat sata vuotta sitten keisarivallan romahduksesta ja länsivaltojen kiivaasta halusta päästä käsiksi Kiinan markkinoihin. Eurooppalainen arkkitehtuuri synnytti toinen toistaan komeampia palatseja Bundin rantabulevardille, jossa kansainvälinen kauppa ja vilkas kulttuurielämä kukoistivat. Oopiumi kävi kaupaksi ja Peace-hotellissa soi jatsi. Kosmopoliitti elämänmeno on palannut Shanghaihin; tällä kertaa sen päänäyttämö on Bundia vastapäätä, joen toisella puolella Pudongissa.

Länsijärveä ylistävät kaikki: keisarit, runoilijat, luostareiden munkit ja Marco Polo. Sitä on verrattu paratiisiin lempeän ilmaston ja vehreän luonnon vuoksi, ja sen rannoilla kasvaa maan hienoimmaksi arvostettu tee. Keisarinkanavakin alkaa Länsijärveltä. Tuhat viisisataa vuotta kanava on yhdistänyt suuren maan etelää ja pohjoista. Sen varrella Wuzhenin kaltaisissa pikkukaupungeissa asutaan yhä puutaloissa – pyykit kuivuvat ulkona, ukot pelaavat mahjongia ja paikallisen viinatehtaan luona leijuu mäskin lemu. Laakeapohjainen ruuhi kuljettaa matkustajaa pitkin lyhtyjen valaisemaa kanavaa.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 18.20 suoralla lennolla Pekingiin.

Peking
2. päivä, tiistai
Saavumme Pekingiin klo 6.55. Ajamme lentokentältä kaupungin keskustaan ja käymme Taivaallisen rauhan aukiolla, jota ympäröivät Kiinan tärkeimmät hallintorakennukset, muun muassa Kansojen halli, puhemies Maon mausoleumi ja Taivaallisen rauhan portti. Lounaan jälkeen majoitumme 4 yöksi hyvään keskitason Capital-hotelliin (★★★★★). (L)

Peking
3. päivä, keskiviikko
Aamupäivällä kohteenamme on Kielletty kaupunki, keisarien asuin- ja hallintopalatsi, jonka lohikäärmevaltaistuimelta Keskustan valtakuntaa hallittiin lähes 500 vuoden ajan. Lounaan jälkeen tutustumme Pekingin arkkitehtonisesti vaikuttavaan, ellipsoidin muotoiseen moderniin oopperataloon. Kaupunkilaiset kutsuvat sitä valtavaksi munaksi. Käymme myös perinteiseen silkkiin – kankaisiin, tekstiileihin ja peittoihin – erikoistuneessa tavaratalossa. (A, L)

Peking
4. päivä, torstai Aamulla lähdemme bussilla (n. 2 t) kohti Mutianyuta vieraillaksemme mahtavalla Kiinan muurilla. Ensimmäiset puolustuslinnoitukset rakennettiin tänne jo yli 2000 vuotta sitten, mutta Mutianyussa näkemämme muuri on noin viidensadan vuoden takaa. Nousemme köysiradalla muurille jaloittelemaan ja komeita maisemia ihailemaan. Päivän aikana näemme myös cloisonné- eli soluemalitöiden valmistusta. (A, L)

Peking
5. päivä, perjantai Aamulla vierailemme Pekingin eläintarhan pandatalossa tutustumassa Kiinan symbolina tunnettuun isopandaan. Retkemme jatkuu Keisarilliseen kesäpalatsiin. Kauniine rakennuksineen, järvineen ja Pitkäikäisyyden kukkuloineen kesäpalatsi on yksi Kiinan kuuluisimmista puutarhoista. Qing-dynastian rakastetuin keisari Qianlong rakennutti alueen 1750-luvulla syntymäpäivälahjaksi äidilleen. Iltapäivällä on vapaata aikaa. Päivällisellä nautimme kuuluisaa Pekingin ankkaa. (A, L, P)

Peking – Xi’an
6. päivä, lauantai
Aamulla lennämme (n. 2 t)  Xi’aniin, entiseen Chang’anin suurkaupunkiin. Täältä alkoi myös tarunhohtoinen Silkkitien kauppareitti. Majoitumme 2 yöksi vanhan kaupunginmuurin kupeessa sijaitsevaan keskitason Grand Park -hotelliin (★★★★★). Lounaan jälkeen opiskelemme kiinalaista kalligrafiaa taidegalleriassa Pienen villihanhipagodin lähellä. Oppitunnin jälkeen kävelemme vanhoista pronsseista ja Tang-dynastian ajan keramiikasta tunnettuun Xi’anin museoon. (A, L)

Xi’an
7. päivä, sunnuntai
Kiinan ensimmäinen keisari Qin Shihuangdi yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Heti aamulla lähdemme katsomaan hänen hautaansa vartioivaa tuhansien sotilaiden terrakotta-armeijaa, jonka paikalliset talonpojat löysivät kaivoa tehdessään vuonna 1974. Lounaan jälkeen vierailemme värikkäässä muslimien kaupunginosassa. Päivällisellä nautimme jiaozi-taikinanyyttejä (dumplings) monilla erilaisilla täytteillä. Seuraamme nyyttien valmistusta ja ehkä kokeilemme sitä itsekin. Illalla on mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle (n. 30 e) retkelle seuraamaan Tang-dynastian ja Silkkitien aikakauteen yli tuhannen vuoden taa sijoitettua musiikki- ja tanssiesitystä. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä. (A, L, P)

Xi’an – Hangzhou
8. päivä, maanantai
Puolenpäivän jälkeen lento (n. 2,5 t) Hangzhouhun, Keisarillisen kanavan eteläiseen päätepisteeseen, jossa majoitumme 2 yöksi keskitason Ramada-hotelliin (★★★★). Tämä Eteläisen Song -dynastian (1127–1279) pääkaupunki on jo vuosisatojen ajan ollut suosittu matkailukohde. Vanhin säilynyt matkailijoille laadittu Hangzhoun kaupunkiopas on peräti vuodelta 1584. Sitä ovat saattaneet lukea myös Hangzhoussa viihtyneet Qing-dynastian keisarit. He ottivat mallia alueen maisemasuunnittelusta ja rakennustyyleistä pystyttäessään omia puutarhojaan Pohjois-Kiinaan. (A, P)

Hangzhou
9. päivä, tiistai Tänään tutustumme Hangzhoun nähtävyyksiin. Järviristeilyn lisäksi vierailemme Hangzhoun merkittävimmässä buddhalaisessa temppelissä, ”Inspiroituneen vetäytymisen luostarissa” (Lingyinsi), sekä luostarin lähellä sijaitsevalla kallioveistosalueella, jonka 300 buddhalaista veistosta ovat peräisin 900–1300-luvuilta. Vierailemme myös kauniissa ja rauhallisessa Guo-perheen puutarhassa sekä läheisellä teeviljelmällä, jossa saamme maistaa Kiinan kuuluisinta vihreää teetä. Illalla on mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle retkelle (n. 50 e) seuraamaan Zhang Yimoun ohjaamaa vaikuttavaa musiikki- ja tanssiesitystä. Esityksen katsomo on Länsijärven rannalla ja itse näyttämö sen lahdella 3 cm järven pinnan alla. Retkelle ilmoittaudutaan matkan alussa Pekingissä. (A, L)

Hangzhou – Wuzhen
10. päivä, keskiviikko Aamulla lähdemme bussilla (n. 2 t) Wuzhenin pieneen kanavakaupunkiin. Alueen yli 2000-vuotinen historia näkyy yhä vanhoissa silloissa, katukiveyksissä sekä talojen puukoristeissa. Näemme päivän aikana mm. riisiviinin valmistusta, perinteistä kankaanvärjäystä sekä vierailemme paikallisessa kotimuseossa, jossa on esillä koreita puusänkyjä. Iltapäivällä majoitumme perinteiseen tyyliin rakennettuun hyvään keskitason Waterside-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Wuzhen – Shanghai
11. päivä, torstai Jatkamme bussilla (n. 3 t) matkamme viimeiseen kohteeseen Shanghaihin. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen Huangpujoen itäpuolelta, nopeasti kasvavasta modernista Pudongista. Hyvän käsityksen kaupungin laajuudesta saa yli 400 metriä korkean pilvenpiirtäjän näköalatasanteelta. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Radisson Blu New World -hotelliin (★★★★). Illalla on mahdollisuus lähteä katsomaan Shanghain valoja lisämaksulliselle (n. 35 e) iltaristeilylle Huangpujoelle. Retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä. (A, L)

Shanghai
12. päivä, perjantai Tänään tutustumme kuuluisaan Bundin rantakatuun. Käymme myös Shanghain museossa, joka on kuuluisa ainutlaatuisesta pronssi- ja keramiikkaesineiden kokoelmastaan. Shanghain kaupunkisuunnittelunäyttely valottaa meille kaupungin menneisyyttä ja huimia tulevaisuudenvisioita. Päivällisen jälkeen näemme värikkään ja vauhdikkaan akrobatiaesityksen. (A, L, P)

Shanghai
13. päivä, lauantai Viime vuosikymmenten nopea talouskasvu on johtanut suuriin muutoksiin Kiinassa. Vierailemme aamulla Chaoyangin kaupunginosassa asuvan perheen luona katsomassa, miten nämä muutokset näkyvät perheen arjessa ja pistäydymme myös ruokatorilla, missä monet alueen asukkaat tekevät päivittäiset ostoksensa. Lounaan jälkeen on vapaata aikaa tuliaisostoksiin. Illalla nautimme jäähyväispäivällisen. (A, L, P)

14. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 9.20–14.35 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)
 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä ovat 25.3.–7.4.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 620 e

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi.  Viisumin hankintaa varten pyydämme passinne toimistoomme n. 2 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Tutustukaa Kiinan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

 

Kiinan kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

"Todellinen tieto pohjautuu kokemukseen"
(kiinalainen sananlasku)

Kiina on ollut mukana Olympian matkaohjelmassa jo 1970-luvulta alkaen ja Olympia onkin maamme kokenein Kiinan-matkojen järjestäjä. Matkustajamme hyötyvät pitkästä kokemuksestamme ja hyvistä suhteistamme osaaviin paikallisiin yhteistyökumppaneihimme.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkamme ajoittuvat pääsääntöisesti kevääseen ja syksyyn, jolloin sää on miellyttävän leuto. Kevät alkaa näillä leveyksillä jo maaliskuussa ja syksy kestää lämpimänä myöhempään kuin Suomessa. Kevään kukkaloisto ja hedelmäpuiden kukinta ajoittuu yleensä maalis-huhtikuulle. Keväällä sääolot saattavat vaihdella nopeastikin ja sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Syksy puolestaan tuo upean ruskan lehtipuumetsävyöhykkeille, joihin nämä alueet kuuluvat.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista rokotuksista, valuutoista, vaatetuksesta ja muista varusteista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Kiinaan. Hankimme viisumin matkustajiemme puolesta (tarkemmat ohjeet kunkin matkan kohdalla ja n. 5 viikkoa ennen matkaa lähetettävissä toimintaohjeissa).

Kiinaan vaihdettavaksi valuutaksi voi ottaa euroja. Kiinan yuaneja (CNY) voi vaihtaa Suomessa jo etukäteen. Luottokortti on käypä maksuväline tavarataloissa ja kalliimmissa liikkeissä, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta ja muistaa aina suojata kortin tunnusluku.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, villatakki tai vaikka hartiahuivi.

Monipuolinen retkiohjelma
Useimpiin matkoihimme sisältyy mielenkiintoista ohjelmaa käytännöllisesti katsoen aamusta iltaan. Kiinassa olemme jättäneet vapaa-aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen matkakohteeseen.

Hotellimme
Kiinassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja perinteisistä majataloista aina ensimmäisen luokan hotelleihin. Nopea talouskasvu heijastuu uusina kasvukeskuksina ja mahtipontisina rakennushankkeina, ja myös hotelleja rakennetaan ja kunnostetaan jatkuvasti. Pyrimme aina käyttämään matkan luonteeseen sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan parhaiten soveltuvia hotelleja, jotta matkasta muodostuisi kaikin puolin miellyttävä kokemus. Pidätämme oikeuden hotellimuutoksiin.

Ateriat
Kiinassa matkoihimme kuuluu vähintään puolihoito ruokajuomineen (lasillinen olutta/virvoitusjuomaa/vettä). Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Kiina on lähellä – hyvät lentoyhteydet
Lennämme Kiinaan Helsingistä suorilla Finnairin reittilennoilla (lentoaika n. 8–10 tuntia).

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Näihin maihin matkustettaessa ei vaadita mitään erityisiä rokotuksia, eli riittää kun perusrokotukset (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, tarvittaessa MPR-rokotus) ovat kunnossa. Suosittelemme myös A-hepatiittirokotusta. Rokotussuositukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan (Tiibetiin tai Yunnaniin), suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Kulttuuririentoihin vai ostoksille?
Aasian mailla on pitkäaikaiset kulttuuriyhteydet ja kiinalaisen kulttuuriperimän vaikutus Korean niemimaahan on suuri. Uskonto, kirjoitusmerkit ja tapakulttuuri ovat levinneet Kiinasta muihin alueen maihin ja nivoutuneet kansallisiin perinteisiin. Yhteisistä historiallisista juurista huolimatta Kiinan ja Pohjois-Korean kulttuurit ovat kehittyneet omiin, eriytyneisiin suuntiinsa. Etenkin Kiinassa on tarjolla runsaasti näyttäviä ooppera-, akrobatia- ja musiikkiesityksiä. Taidegallerioita ja mielenkiintoisia museoita on kaikissa kohteissa. Kiina houkuttelee myös ostosmahdollisuuksillaan. Matkoillamme onkin ohjelman lomaan varattu aikaa myös ostoksiin. Hintatasoltaan kohtuullisia paikallisia tuotteita ovat esimerkiksi silkkituotteet, aidot helmet, koriste-esineet, kulhot ja kupit, tee, ginsengjuuri jne. Yhä suurempi osa maailman merkkituotteista valmistetaan Kiinassa.

Palvelut
Palvelujen taso vaihtelee alueittain eikä hyvä palvelu aina ole itsestään selvää. Yleisesti ottaen hyvään käytökseen ja hymyyn vastataan samalla tavalla kulttuurieroista huolimatta.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang
Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing
The Great Wall
West Lake Cultural Landscape of Hangzhou

Kaikki Kiinan matkat löydät täältä
Muut kiertomatkat

Voit olla kiinnostunut myös näistä