Borneon-sademetsää-Olympia

Patikointia ja luontoelämyksiä Borneolla

- matka Malesiaan, Bruneihin ja Singaporeen
14
päivää
Uutuus

Borneon ainutlaatuinen luonto, kotoperäiset kasvi- ja eläinlajit sekä saarella elävien alkuperäisheimojen perinteet luovat kiehtovat puitteet luontomatkailuun Malesiassa. Orangit, nenäapinat, sademetsät ja jokimaisemat mangrovemetsineen tulevat tutuiksi patikoidessamme ja liikkuessamme pitkähäntäveneillä. Myös Bruneissa teemme veneretken ja tutustumme maan huikeaan pääkaupunkiin.

Patikointimatka Borneon upeassa luonnossa, vaativuustaso 1,5/5

Matkareitti
Kuala Lumpur
1 yö
Kuching
3 yötä
Bakon kansallispuisto
retki
Nanga Sumpa
2 yötä
Kuching
1 yö
Gunung Mulu
2 yötä
Bandar Seri Begawan, Brunei
1 yö
Singapore
1 yö

Maailman kolmanneksi suurimman saaren, Borneon, tunnetuimmat eläimet lienevät sympaattiset orangit. Tutustumme näiden uhanalaisten ihmisapinoiden elämään Kuchingin lähellä sijaitsevassa suojelukeskuksessa. Teemme retken myös Bakon kansallispuistoon, jossa saatamme nähdä toisia hauskoja, mutta myös uhanalaisia otuksia – nenäapinoita.

Borneon luoteisosassa sijaitseva, Malesiaan kuuluva Sarawakin osavaltio on tunnettu myös mm. iban-alkuperäisasukkaistaan, joiden tapoihin, perinteisiin ja elämäntapaan perehdymme Nanga Sumpassa. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Gunung Mulun kansallispuistossa majoitumme sademetsän siimeksessä ja retkeilemme valtavan kokoisissa luolissa, jotka ovat kaikki keskenään erilaisia.

Liikumme paljon jokia pitkin pitkähäntäveneillä ja näemme jokivarsien monipuolista luontoa

Malesian lisäksi käymme matkalla myös pienessä Brunein sulttaanikunnassa, joka on yksi Kaakkois-Aasian vauraimmista valtioista. Pysähdymme mennessä Kuala Lumpurissa ja palatessa Singaporessa tasataksemme aikaeroa ja tutustuaksemme myös näiden metropolien nähtävyyksiin.

Matkamme sisältää enemmän

Matkan hinta sisältää lennot, majoituksen 2h huoneessa, ohjelmassa mainitut ateriat, ohjelmassa mainitut retket ja kiertokäynnit pääsymaksuineen, verot ja viranomaismaksut sekä paljon muuta. Matkalla suomalainen matkanjohtajamme. Lisämaksu 1h huoneesta.

Matkan hinta ja ehdot

Borneon aktiivimatkan patikointiosuudet ovat vaatimustasoltaan 1,5 / 5 eli helppoja. Viisiportaisen asteikkomme mukaisesti nautit matkasta parhaiten jos olet harrastanut säännöllistä liikuntaa (jossa hikoilet ja hengästyt) 2-3 kertaa viikossa viimeisen puolen vuoden aikana. Jaksat sauvakävellä reippaasti 30-60 minuuttia kerrallaan, tai liikkua kumpuilevassa maastossa saman päivän aikana toistuvia 2–3 tunnin mittaisia lenkkejä.
Patikointireitit ovat pääosin merkittyjä polkuja tai laudoitettuja puupolkuja, mutta sisältävät myös portaiden nousua ja laskua.

Borneolla kävelymatkat eivät ole pitkiä, mutta kuumassa ja kosteassa ilmanalassa saattavat tuntua raskaammilta kuin normaalisti.

Matkaohjelma

24.9. – 7.10.2022

A=aamiainen, RL=retkilounas, L=lounas, P=päivällinen
Kaikki hotellitähditykset perustuvat paikallisiin luokituksiin.

Matkan ohjelma, hinta ja ehdot julkaistaan noin 6kk ennen lähtöä. Voit jo nyt tehdä matkalle ennakkovarauksen lähtöpäivän kohdalta avautuvalla ennakkovaraus-lomakkeella tai puhelimitse 09 696 2770.

ALUSTAVA MATKAOHJELMA

1. päivä, lauantai 24.9. Lähtö Helsingistä klo 17.40 Dohan kautta Kuala Lumpuriin (Qatar Airways).

Kuala Lumpur

2. päivä, sunnuntai 25.9. Saavumme klo 14.50 Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin, jossa majoitumme hyvään keskitason hotelliin (★★★★) kaupungin keskustaan. Kuala Lumpur perustettiin 1800-luvun puolivälissä alueelle, jolta kiinalaiset kaivosmiehet löysivät suuren tinaesiintymän. Kaupunki vaurastui nopeasti ja siitä tehtiin pääkaupunki. Kuala Lumpurin komeimpia rakennuksia ovat moderni kansallismoskeija sekä parlamenttitalo. Modernit liikekeskukset kertovat Malesian nopeasta talouskasvusta, jonka symbolina voidaan pitää yhtä maailman korkeimmista rakennuksista, Petronas Twin Towersia. Lyhyellä kiertoajelulla tutustumme kaupungin nähtävyyksiin. (P)

Kuala Lumpur – Kuching

3. päivä, maanantai 26.9. Lennämme (Malaysia Airlines) Borneon saarelle Sarawakin osavaltion pääkaupunkiin Kuchingiin. Kaupungin perusti vuonna 1839 brittiseikkailija James Brooke, joka toimi myös Sarawakin ensimmäisenä valkoihoisena hallitsijana ja kielsi mm. pääkallonmetsästyksen. Kuchingissa sijaitsevat mm. värikäs Tua Pek Kong -temppeli, joka on kaupungin vanhin kiinalaistemppeli, siirtomaatyyliset oikeustalo ja postitoimisto sekä nykyään käsityöläisten tukikohtana toimivan Pyöreä torni (”The Round Tower”). Kaupunkia halkovan Sarawakjoen rantabulevardi on suosittu kohtaamispaikka ravintoloineen ja kahviloineen. Kuching tunnetaan myös kissakaupunkina, ja kissapatsaita näkyykin eri puolilla kaupunkia. Tunnetuin on kitschtyylinen, peräti 2,5-metrinen valkoinen ”Great Cat”. Majoitumme 3 yöksi keskustassa sijaitsevaan hyvään keskiluokan The Waterfront -hotelliin (★★★★). (A)

Semenggohin orankikeskus (patikointia n. 2 km, alle tunti)

4. päivä, tiistai 27.9. Heti aamiaisen jälkeen ajamme Semenggohin orankikeskukseen, jossa meillä on mahdollisuus saada ensikosketus näihin ketteriin eläimiin seuratessamme niiden vaivatonta liikkumista puustossa. Semenggohissa orvoksi jääneitä tai muutoin pelastettuja orangeja hoidetaan ja opastetaan selviytymään luonnossa. Suojelualueen metsässä asuu yli 20 orankia, jotka usein hakevat keskuksen ruokintapaikalta lisäravintoa. Palaamme takaisin Kuchingiin puolilta päivin ja iltapäivä on vapaa. Alkuillasta lähdemme Sarawakjoelle auringonlaskuristeilylle ja samalla paikannamme Kuchingin jokivarteen jääviä nähtävyyksiä joelta käsin. (A)

Bakon kansallispuisto (patikointia n. 5-6 km, 2 tuntia)

5. päivä, keskiviikko 28.9. Aamulla lähdemme päivän luontoretkelle ajamalla ensin reilun puolen tunnin matkan Bakon kylään. Sieltä jatkamme veneellä noin puoli tuntia, kunnes saavumme kansallispuistoon. Bakon kansallispuisto on yksi Sarawakin parhaista paikoista nähdä eläimiä luonnollisessa ympäristössä. Bakossa on mahdollista nähdä mm. Borneolle endeemisiä ja uhanalaisia nenäapinoita, töyhtölanguri-apinoita, pitkähäntämakakeja, partasikoja ja lukuisia lintulajeja. Puistossa vaihtelevat eri metsätyypit mangrovesta trooppisiin nummimetsiin, sademetsistä trooppiseen suokasvillisuuteen ja maisemat hiekkarannoista merestä nouseviin kallioihin. Palaamme takaisin Kuchingiin iltapäivällä. Ilta vapaa. (A, RL)

Kuching – Nanga Sumpa

6. päivä, torstai 29.9. Aikaisen aamiaisen jälkeen aloitamme noin kuusituntisen bussimatkan maalaismaisemissa pippuri- ja kumitilojen halki kohti Batang Ain kansallispuistoa. Lachaussa pysähdymme jaloittelemaan värikkäillä maalaismarkkinoilla, jossa on mahdollista ostaa mm. paikallisia pippurituotteita. Lounaan jälkeen ajamme Batang Ai -tekojärvelle, jossa siirrymme pitkähäntäveneisiin. Venematkamme jokea pitkin Nanga Sumpaan kestää noin 1,5 tuntia. Majoitumme 2 yöksi vaatimattomaan sademetsässä sijaitsevaan Nanga Sumpa Lodgeen (tarkempi kuvaus majoituksesta sivun lopussa), joka sijaitsee autenttisen Iban-heimon kylän vieressä.

Iltaisin voimme olla vuorovaikutuksessa kyläyhteisön kanssa istumalla heidän kanssaan iltaa yhteisellä verannalla (ruai) ja oppia samalla heidän kulttuuristaan sekä tavoistaan. Iban-heimolaiset ovat Borneon alkuperäisasukkaita. He ovat asuneet saarella satoja vuosia ja pitävät edelleen yllä kulttuuriaan ja perinteisiä tapojaan. Aikoinaan heimo oli pelätty päänkallonmetsästyksestään, joka jatkui pienimuotoisesti aina toiseen maailmansotaan asti. Ibanit asuvat edelleen perinteisissä longhouse-taloissaan, jotka on osittain modernisoitu vastaamaan tämän päivän tarpeita. (A, L, P)

Enseluai Waterfall (patikointia n. 5-6 km, 3-4 tuntia)

7. päivä, perjantai 30.9. Aamulla aloitamme päivän luontoretkemme patikoimalla joenvartta pitkin. Siirrymme pitkähäntäveneisiin, joilla jatkamme jokea pitkin Enseluai-vesiputoukselle. Jos olosuhteet ovat sopivat, saatamme nähdä miten Iban-heimolaiset kalastavat heittoverkolla. Kuulemme myös, miten puhalluspilliä on käytetty tehokkaana metsästysvälineenä. Vesiputouksella pidämme tauon, uimme ja nautimme sademetsän vehreydestä. Syömme retkilounaan joen rannassa. Palaamme takaisin majapaikkaamme iltapäivällä. (A, RL, P)

Nanga Sumpa – Kuching

8. päivä, lauantai 1.10. Aamiaisen jälkeen palaamme pitkähäntäveneillä Batang Ai -järvelle ja aloitamme noin 6 tunnin ajomatkamme takaisin Kuchingiin, jossa majoitumme jo tuttuun Waterfront-hotelliin. Ilta on vapaa. Voit lähteä vaikkapa tutustumaan India Streetin värikkäisiin kauppoihin tai käydä paikallisten tapaan syömässä illallista Top Spot -ruokatorilla, jossa on tarjolla mm. kala- ja äyriäisruokia. (A, L)

Kuching – Gunung Mulu (patikointia n. 9 km, n. 4-5 tuntia)

9. päivä, sunnuntai 2.10. Aamupäivällä lennämme (Malaysia Airlines) keskelle sademetsää Gunung Mulun kansallispuistoon. Majoitumme 2 yöksi joen rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Mulu Marriott Resort & Spa -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä kävelemme tasaista laudoitettua puupolkua pitkin (n. 3,5 km) Deer- ja Lang-luolille, joiden sisällä kertyy lisäaskelia (n. 2 km). Valtavan kokoisessa Deer-luolassa asustelee miljoonia lepakoita, jotka viettävät päivänsä nukkuen luolan katossa. Myöhemmin auringon laskiessa ja sään salliessa kiipeämme näköalatasanteelle katsomaan ainutlaatuista lentonäytöstä, kun lepakot pyrähtävät luolasta ulos pyydystämään hyönteisiä. Palaamme samaa reittiä takaisin hotellille. (A)

Gunung Mulu (patikointia n. 3 km, 1 tunti)

10. päivä, maanantai 3.10. Aamiaisen jälkeen retkeilemme jokea pitkin pitkähäntäveneillä kahteen erityyppiseen luolaan. Winds-luola on upea tippukiviluola, jonka puikkomaiset kalkkikivipylväät ovat kuin luonnon omia taideteoksia. Clearwater-luolalle johtaa noin 250 kiviporrasta. Sen pohjalla virtaa joki, jonka kohina luo vaikuttavan ääniefektin korkeaan luolaan. Luolan lähellä on mukava uintipaikka ja katettu puuterassi, jolla nautimme retkilounaan. Palaamme takaisin hotellille alkuiltapäivästä, jonka jälkeen jää aikaa vielä omatoimiseen retkeilyyn. (A, RL)

Gunung Mulu – Miri – Bandar Seri Begawan

11. päivä, tiistai 4.10. Aamulla lennämme (Malaysia Airlines) noin puolen tunnin lennon Miriin, josta jatkamme parin tunnin bussimatkan päässä sijaitsevaan Brunein pääkaupunkiin Bandar Seri Begawaniin. Brunein sulttaanikunta, jota sulttaani Hassanal Bolkiah on hallinnut jo vuodesta 1967, on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Maan vauraus perustuu runsaisiin öljy- ja maakaasuesiintymiin. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Radisson Brunei -hotelliin (★★★★). Iltapäivällä lähdemme veneretkelle mangrovemetsien reunustamalle joelle. Krokotiilien, trooppisten lintujen ja muiden apinoiden lisäksi tavoitteemme on nähdä taas nenäapina. Se on erinomainen uimari ja varsinainen taituri puiden oksilla. (A, RL)

Bandar Seri Begawan – Singapore

12. päivä, keskiviikko 5.10. Aamupäivän kiertoajelumme aikana tutustumme mm. Jame’ Asr Hassanil Bolkiah -moskeijaan. Näemme kuninkaallisten esineistöä Royal Regalia -museossa sekä Omar Ali Saifuddienin loisteliaan moskeijan, jonka näkyvin osa on mahtava kultamosaiikkikupoli. Jos aikaa jää, poikkeamme myös paikallisilla markkinoilla. Illalla lennämme Singaporeen ja majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason hotelliin (★★★★). (A, L)

Singapore

13. päivä, torstai 6.10. Ikivanhan merireitin varrella Malakansalmen suulla sijaitsevan kaupunkivaltion hyvin hoidetut, ympäri vuoden kukkivat puistoalueet, tyylikkäät ostoskeskukset ja lukuisat maailman eri keittiöiden herkkuja tarjoavat ravintolat ovat kaupungin parhaita matkailuvaltteja. Aamupäivällä ohjelmassamme on puolen päivän kiertoajelu, jonka aikana paikannamme Singaporen tärkeimmät maamerkit ja nähtävyydet. Saamme pitää huoneet iltaan asti. Ennen lähtöä lentokentälle syömme päivällisen. Lentomme Dohan kautta Helsinkiin (Qatar Airways) lähtee torstain ja perjantain välisenä yönä klo 03.10. (A, P)

14. päivä, perjantai 7.10. Saavumme Helsinkiin klo 15.05.

Varaa matka omalle ryhmällesi

Kun kokoat vähintään 10 hengen ryhmän, järjestämme matkan yksilöllisenä teille.

Matka omalle ryhmällesi

Hinta, sisältö ja ehdot

Patikointia ja luontoelämyksiä Borneolla
 • reittilennot turistiluokassa
 • lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 • majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 • aamiaiset sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat
 • ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 • verot, palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa, joissa on kantajapalvelu
 • lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut
 • juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 • suomalainen matkanjohto
Löydät täältä mm. matkan maksu- ja peruutusehdot, yhden hengen huoneen lisämaksut, tietoa passista ja viisumista sekä muuta matkaan liittyvää tärkeää tietoa.

Matkan ehdot ja ohjeet

Patikointia ja luontoelämyksiä Borneolla

Yksin matkustavan tulee varata lisämaksullinen 1h huone (Nanga Sumpa Lodgessa majoitus 2-4 hengen huoneissa).

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

Ryhmän minimikoko on 12. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Maksu- ja peruutusehdot julkaistaan matkan hinnoittelun yhteydessä, noin 6kk ennen matkaa.

Olympian yleiset matkaehdot
14 päivää
 • 24.9.2022 - 7.10.2022
  Ennakkovarattavissa

Ennakkovaraa matka:

Tämä matka on ennakkovarattavissa tällä lomakkeella. Saat ennakkovarauksesta erillisen vahvistuksen, kun olemme käsitelleet ennakkovarauspyyntösi. Kun matkan hinta ja ohjelma varmistuvat, lähetämme uuden varausvahvistuksen. Voit silloin päättää, haluatko tehdä sitovan varauksen maksamalla ennakkomaksun. Matkan tiedot ovat tätä ennen alustavia ja voivat muuttua.

Tietojasi käytetään vain ennakkovarauksen tekemiseen ja siihen liittyviin yhteydenottoihin. Jos tilaat uutiskirjeemme, saat sen sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa. Suojaamme tietosi tietosuojaselosteessamme kuvatulla tavalla.
Haluatko kysyä lisää matka-asiantuntijaltamme? tai soita (09) 6962 770

Palvelemme arkisin klo 9-16. Voit myös lähettää sähköpostia olympia@olympia.fi.

Hyvä tietää Borneon matkasta

Olympian aktiivimatka Borneolla on yhdistelmä luontoelämyksiä ja helpohkoja patikointeja, jotka sopivat kaikille normaalikuntoisille. Patikointireitit ovat pääosin merkittyjä polkuja tai laudoitettuja puupolkuja, mutta sisältävät myös portaiden nousua ja laskua. Kävelymatkat eivät ole pitkiä, mutta kuumassa ja kosteassa ilmanalassa saattavat tuntua raskaammilta kuin normaalisti. Ohjelmassa käytetään kulkuvälineinä myös pitkähäntäveneitä, jotka ovat matalia ja istuinlaudoissa ei välttämättä ole selkänojia. Säät voivat vaihdella nopeasti aurinkoisesta sadekuuroihin, jopa saman päivän aikana. Sadevarusteet ovat suositeltavia.

Nanga Sumpa Lodge, jossa yövytään kaksi yötä matkalla, on vaatimaton mutta siisti majoituspaikka. Majoittuminen on 2-4 hengen huoneissa. Sängyissä on lakanat, tyyny ja peitto sekä hyttysverkko. Pyyhe pitää olla omasta takaa. WC- ja suihkutilat ovat yhteiset ja niitä on useampi. Suihkuista ja vesihanoista tulee vain kylmää vettä. Huoneiden ikkunoissa ei ole laseja vaan puiset luukut. Valaistusta varten tuotetaan sähköä iltaisin generaattorilla.