Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Taiwanin kiertomatka

Upeat ja vaihtelevat maisemat sekä monimuotoinen ruokakulttuuri ihastuttavat Kaohsiungissa, Tainanissa, Sun Moon-järvellä, Tarokossa ja Taipeissa

 • Kaohsiung 2 yötä
 • Tainan 1 yö
 • Sun Moon Lake 2 yötä
 • Taroko 1 yö
 • Taipei 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Portugalilaiset löytöretkeilijät saapuivat 1500-luvun alkupuolella vehreälle ja vuoristoiselle saarelle, joka sijaitsi parinsadan kilometrin päässä Kiinan rannikosta. Kauniit näkymät herättivät merenkulkijoissa ihastusta ja saari sai heiltä ansaitusti nimen Ilha Formosa – kaunis saari. Vaihtelevat maisemat tarjoavatkin mieleenpainuvia näkymiä – rosoista vuoristoa mutkaisine vuoristoreitteineen, metsiä, vesiputouksia, kuumia lähteitä, kanjoneita, hiekka- ja kalliorantoja.

Monimuotoinen ruokakulttuuri – kuten kulttuuri muutenkin – on saanut vaikutteita mm. Kiinasta ja Japanista. Meren antimet, liha, yrtit ja kasvikset kuuluvat taiwanilaiseen keittiöön. Saari lienee asutettu jo pitkälti toistakymmentätuhatta vuotta sitten. Nykyisin pienenä vähemmistönä oleva alkuperäisväestö jakautuu pariinkymmeneen etniseen ryhmään. Manner-Kiinasta ensimmäiset valloittajat saapuivat jo 200-luvulla ja 1600-luvun lopulla saari liitettiin osaksi salmen toisella puolella sijaitsevaa Fujianin maakuntaa. Kun Manner-Kiinassa vuonna 1949 perustettiin Kiinan kansantasavalta, sisällissodan kommunisteille hävinnyt Tšiang Kai-šekin johtama Kuomintang pakeni Taiwanille jatkamaan vuonna 1912 perustetun Kiinan tasavallan olemassaoloa. Tšiangin mukana Taiwaniin päätyi pari miljoonaa kiinalaista, mm. sotilaita, taiteilijoita ja intellektuelleja, sekä mittavat taideaarteet ja lähes koko Kiinan valtion silloinen kultavaranto.

Tämän päivän Taiwan kuuluu yhdessä Hongkongin, Singaporen ja Etelä-Korean kanssa ns. ”Aasian tiikereihin”, jotka rakettimaisesti nousivat maailman edistyneimpien talouksien ja rikkaimpien maiden joukkoon.

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, keskiviikko Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.55 suoralla lennolla Hongkongiin.

Hongkong – Kaohsiung
2. päivä, torstai
Saavumme Hongkongiin aamulla klo 8.40 ja jatkamme aamupäivällä suoraan jatkolennolla (n. 1,5 t) Taiwanin lounaisosassa sijaitsevaan Kaohsiungiin. Majoitumme varhain iltapäivällä 2 yöksi kaupungin keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Howard Plaza -hotelliin (★★★★★). Iltapäivällä aikaa lepoon ennen tervetulopäivällistä. (P)

Kaohsiung
3. päivä, perjantai Tänään tutustumme Kaohsiungin nähtävyyksiin. Hongmaogangin kulttuuripuistossa näemme, miten Kaohsiung on kasvanut pienestä kalastajakylästä Taiwanin tärkeimmäksi satamaksi. Lyhyen lauttamatkan päässä on seuraava kohteemme, Pier-2, jossa esitellään taiwanilaista nykytaidetta. Nautimme retken aikana lounaan. Illalla voi halutessaan poiketa hotellimme läheisyydessä sijaitsevilla yömarkkinoilla. Kaukana ei ole myöskään maailman kauneimmaksi mainittu metroasema Formosa Boulevard, jota koristaa italialaisen Narcissus Ouagliatan näyttävä taideteos. (A, L)

Kaohsiung – Tainan
4. päivä, lauantai Matkalla Kaohsiungista Tainaniin vierailemme Fo Guang Shan -luostarissa, joka on Taiwanin suurin buddhalaisluostari. Huolimatta kaupungin läheisyydestä se on rauhallinen keidas, jossa on kymmenittäin Buddha-patsaita. Niistä yksi on melkein 130 metrin korkuinen. Arvostetussa luostarissa on mietiskelykeskus ja yliopisto ja sitä ympäröivillä viheralueilla on useita temppeleitä. Hollantilaiset perustivat aikoinaan siirtokuntansa Tainaniin. Ming-kenraali Zheng Chenggong (Koxinga) tunkeutui kuitenkin saarelle ja päätti Hollannin vallan Taiwanissa vuonna 1662. Tainanista tuli Taiwanin pääkaupunki. Missään muussa Taiwanin kaupungissa ei ole niin paljon temppeleitä kuin täällä. Majoitumme keskustassa sijaitsevaan hyvään keskitason Evergreen Plaza -hotelliin (★★★★★). (A, L)              

Tainan – Puli – Sun Moon Lake
5. päivä, sunnuntai Jatkamme matkaamme bussilla saaren keskiosiin. Pysähdymme lounaalle Pulin kaupunkiin ja pistäydymme katsomassa, kuinka Shaoxing-riisiviiniä valmistetaan. Keskellä Taiwanin keskiosan vuoristoa sijaitsee Sun Moon Lake, "Auringon ja kuun järvi", joka on yksi maan suosituimmista matkailukohteista. Vuorien ympäröimä järvi muistuttaa kiinalaista maisemapuistoa. Järven itäpuoli tuo mieleen auringon ja länsipuoli kuun – siitä nimi. Majoitumme 2 yöksi järven rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Lalu-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Sun Moon Lake
6. päivä, maanantai Teemme veneretken järvellä ja tutustumme sen ympäristöön. Alueella on paljon nähtävää, muun muassa temppeleitä ja luontopolkuja. Yksi maamerkeistä on Tšiang Kai-šekin äitinsä muistoksi korkealle vuorelle rakennuttama Ci-en-pagodi. Iltapäivän ja illan aikana ehtii rauhassa rentoutumaan ja nauttimaan hotellin palveluista. Hotellin uima-altaalta on ihastuttava näkymä järvelle. (A, L, P)

Sun Moon Lake Tarokon rotko
7. päivä, tiistai
Aamulla lähdemme bussilla kaunista vuoristoreittiä pitkin kohti Tarokon kansallispuistoa. Matkalla pysähdymme Hehuanvuoren näköalapaikalla, peräti kolmen kilometrin korkeudessa. Tarokon kansallispuistossa sijaitseva 20 kilometriä pitkä Tarokon rotko on yksi Taiwanin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Rotkon jyrkät seinät ovat luonnon muovaamaa marmoria. Alueella on metsien, vuorten ja upeiden kanjoneiden lisäksi tunneleita, jokia, vesiputouksia ja kuumia lähteitä. Majoitumme Tarokon kansallispuistossa sijaitsevaan ensimmäisen luokan The Silk’s Place -hotelliin (★★★★★). (A, P)       

Tarokon rotko – Taipei
8. päivä, keskiviikko
Aamupäivän retkellä tutustumme Tarokon luontoon ja pinnanmuodostukseen hieman lähemmin. Pysähdymme mm. upeassa Pääskysen kanjonissa ja näemme kauniin Ikuisen kevään pyhätön vesiputouksineen. Matkamme jatkuu saaren jylhää itärannikkoa seuraten kohti Taipeita. Tänään maistelemme erilaisia täytettyjä taikinanyyttejä (dumplings) päivällisellä. Illansuussa majoitumme 3 yöksi kaupunkialueella sijaitsevaan hyvään keskitason Taipei Riviera -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Taipei
9. päivä, torstai Päivämme alkaa vierailulla Taipein Kansallisessa palatsimuseossa, jonka kiinalaisen taiteen kokoelma on maailman suurin ja sisältää mm. paljon Kiinan entisten keisareiden yksityisiä taideaarteita. Kokoelma on vertaansa vailla. Yksittäisiä taide-esineitä museossa on yli 670 000 kappaletta, joista useamman kerran vuodessa vaihtuvassa näyttelyssä on esillä n. 60 000 taideteosta. Museon merkittävyyttä Kiinan kulttuurille on verrattu Pariisin Louvren merkitykseen länsimaille. Tutustumme myös Taiwania aina kuolemaansa 1975 asti hallinneen Tšiang Kai-šekin komeaan muistohalliin, jossa on paljon erilaista väri- ja numerosymboliikkaa. (A, L)       

Taipei
10. päivä, perjantai
Teemme puolen päivän retken saaren koillisrannikolle, joka on tunnettu erikoisenmuotoisista, eroosion muovaamista kalliomuodostelmista, joista valokuvatuin tunnetaan nimellä ”Kuningattaren pää”.  Iltapäivällä on vapaata aikaa. Illalla nautimme jäähyväispäivällisen näyttävässä Grand-hotellissa, joka on tuttu Ang Leen elokuvasta ”Syö juo mies nainen” (1994). (A, L, P)

Taipei – Hongkong
11. päivä, lauantai Aamupäivällä vapaata aikaa. Käymme ennen lounasta nauttimassa Taipein näkymistä 509 metriä korkean Taipei 101 -rakennuksen näköalatasanteelta. Iltapäivällä suuntaamme Taipein kansainväliselle lentokentälle, josta lento (1,5 t) Hongkongiin. Suora lentomme (Finnair) Helsinkiin lähtee puolenyön jälkeen klo 0.45. (A, L)

12. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 5.25.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passisi voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessa ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Passin tiedot tarvitsemme noin  2 kuukautta ennen matkaa.
Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 550 e
Peruutusehdot B
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 • viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 150 e/henkilö
 • 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 • 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 • 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 • 20–8 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 75 % matkan hinnasta
 • 7 vrk tai vähemmän ennen matkan alkua, pidätetään 95 % matkan hinnasta

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Olympia Kaukomatkatoimisto, joka on asettanut vakuuden Suomen Kilpailu- ja Kuluttajavirastoon (KKV).

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Taiwanin kiertomatka: Vinkkejä ja suosituksia

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Passin tiedot ja kopion tarvitsemme noin 2kk ennen matkaa.

Valuutaksi voi ottaa Yhdysvaltain dollareita ja euroja. Pienistä seteleistä on hyötyä esim. maksettaessa pikkuostoksia. Luottokortti on käypä maksuväline lähes kaikkialla, mutta sitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta, eikä korttia saa antaa viedä hetkeksikään pois näkyvistä.

Kerrospukeutuminen on järkevä vaihtoehto vaihtelevien säiden ja yleisten tilojen (lentokoneet, hotellit, bussit yms.) ilmastoinnin takia. Siksi on hyvä varata mukaan kevyt jakku, neuletakki, huivi tms.

Rokotteet, lääkkeet ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A(B)-hepatiittirokotusta. Huomaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme toimintaohjeissa. Ota huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakkaa käsimatkatavaroihin koko matkan aikana tarvitsemasi lääkitys. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä.

Ruokailut
Matkalla on puolihoito, 4 matkapäivänä täysihoito. Suosittelemme nauttimaan vesijohtoveden sijasta vain sinetöityä, pullotettua vettä.

Hintataso ja ostokset
Hintataso on edullinen, varsinkin jos osaa tinkiä paikalliseen tapaan.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Ei tarvitse miettiä ainaista kysymystä juomarahojen suuruudesta. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Voit olla kiinnostunut myös näistä