Hyppää pääsisältöön

Etelä-Afrikka - Safari, Soweto ja Kapkaupunki

Kulttuuri- ja luontokokemuksia Pilanesbergin kansallispuistossa, Nelson Mandelan kotimuseossa Sowetossa, afrikanpingviinien parissa ja Kapkaupungissa.
9 päivää alk.2 970 €/hlö
  • 12.10.2018 - 21.10.2018 Varaa
  • 23.11.2018 - 2.12.2018 Varaa
  • 21.12.2018 - 30.12.2018 alk. 3 120 €/hlö Varaa
  • Pilanesberg 3 yötä
  • Soweto retki
  • Kapkaupunki 4 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Etelä-Afrikassa riittää erilaisia maailmoja löydettäväksi – monta maisemaa ja monta väestöryhmää lukuisine kielineen, tapoineen, menneisyyksineen. Maa on luonnonvarojen runsaudensarvi: kultaa ja timantteja, viiniä, hedelmiä, vehnää ja vihanneksia, karjaa ja kalastusta ja tietysti villieläimiä. Olematon aikaero ja upeat tutustumiskohteet – joissa ei edes esiinny malariaa – tekevät reilun viikon mittaisesta matkastamme miellyttävän tavan tutustua Etelä-Afrikkaan.

Matkan aluksi lähdemme safarille. Savannin heinäarolla laiduntaa ja metsästää ainakin ”Big Five” eli norsu, sarvikuono, afrikanpuhveli, leijona ja leopardi, mutta myös monta muuta eläintä. Safari on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä eläimet vapaana omassa elinympäristössään. Luonnossa liikutaan eläinten tahtiin: aamulla ja illalla elämä on vilkkaimmillaan savannilla ja juomapaikoilla. Kun eläimet lepäävät päivän kuumuudessa, voi matkustajakin vetäytyä hyvän aterian ja houkuttelevan uima-altaan äärelle.

Soweto syntyi Etelä-Afrikkaa vuosia kiusanneesta rotusorrosta, apartheidista. Musta ja valkoinen väestö erotettiin silloin tiukasti toisistaan ja mustat ohjattiin asumaan omiin kaupunkeihinsa. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus lain edessä tulivat vasta vuonna 1994. Sen jälkeen Sowetosta, entisestä Johannesburgin slummikaupungista, on tullut elävä ja kehittyvä yhteisö kauppiaineen, käsityöläisineen, virkamiehineen ja myös uusrikkaineen.

Kapkaupunkia on sanottu yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Pöytävuorelta avautuu huikaisevan kaunis näkymä kohti Atlanttia ja myös vuoren toiselle puolelle Stellenboschin ja Paarlin vihreille ja hyvin hoidetuille viinitiloille. Hyväntoivonniemelle mentäessä kasvillisuus muuttuu, kun tuulen pieksämässä karussa maaperässä viihtyvät parhaiten vain pensasmaiset proteat ja kanervat.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen (Safarilla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 18.15 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Johannesburgiin.

Pilanesberg
2. päivä, lauantai
Saavumme klo 11.25 Johannesburgiin ja jatkamme bussilla vajaan 3 tunnin ajomatkan päähän Pilanesbergin kansallispuistoon. Tämä Etelä-Afrikan neljänneksi suurin puisto sijaitsee kauan sitten sammuneen tulivuoren kraatterin alueella. Se erottuu selvästi ympäröivää tasankomaastoa korkeampana. Puistossa on runsas eläimistö ja myös lintuharrastajille on paljon kiikaroitavaa. Majoitumme 3 yöksi keskitason Bakubung Lodgeen (★★★★). (RL, P)

Pilanesberg
3. päivä, sunnuntai Päivämme alkaa auringon noustessa, jolloin lähdemme varhaisaamun puistoajolle. Aamiaisen jälkeen voi rentoutua vaikkapa uima-altaalla tai nauttia lodgen hoitolan hemmottelevista hoidoista (maksullisia). Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen puistoajon. Liikumme silloin, kun eläimet ovat aktiivisimmillaan eli aikaisin aamulla ja illansuussa. Hyvällä onnella voimme nähdä sekä pensas- että isosarvikuonon. (A, L, P)

Pilanesberg (– Sun City)
4. päivä, maanantai Varhainen aamusafarimme alkaa auringon noustessa. Aamiaisen jälkeen on mahdollisuus tutustua omatoimisesti Pilanesbergin kupeessa sijaitsevaan Sun Cityn huvittelukeskukseen. Alue on rakennettu hulppeaan tyyliin upeine golfkenttineen ja mielikuvituksellisine rakennuksineen. Vesimaailmassa voi ajaa vesiskootterilla, liitää laskuvarjon varassa moottoriveneen perässä tai meloa. Alueella on myös Valley of the Waves, keinotekoinen hiekkaranta aaltokoneineen ja palmuineen. Kulttuurikylässä järjestetään näytöksiä, joissa eri heimot esittelevät kulttuuriaan. Sun Cityssä voi käydä perhosmaailmassa, lintupuistossa tai krokotiilifarmilla, jossa on n. 300 niilinkrokotiiliä. Matkanjohtaja auttaa tarvittavien varausten tekemisessä eri aktiviteetteihin ja sopii Bakubung Lodgen kanssa retken kuljetuksista. Retkestä aiheutuvat kustannukset ja pääsymaksut mieleisiin kohteisiin maksetaan itse paikan päällä. Iltapäivällä teemme puistoajon. (A, L, P)

Pilanesberg – Soweto – Kapkaupunki
5. päivä, tiistai
Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla Johannesburgiin ja tutustumme Sowetoon. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Rotusorto ei kuitenkaan pystynyt lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eikä -iloa. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Käymme Nelson Mandelan kotimuseossa. Mandela muutti tähän taloon Sowetossa jo vuonna 1946 ja palasi sinne myös vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Museo on pieni ja sinne mahtuu vain 20 vierailijaa kerrallaan, joten joudumme mahdollisesti menemään museoon pienemmissä ryhmissä (lisätietoa: www.mandelahouse.co.za). Myöhään iltapäivällä lennämme Kapkaupunkiin. Majoitumme 4 yöksi hyvään keskitason Commodore-hotelliin (★★★★). Hotelli sijaitsee aivan lähellä Waterfrontin aluetta, josta on muodostunut Kapkaupungin keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. (A, L)

Kapkaupunki
6. päivä, keskiviikko Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen upealla tavalla nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (huom. säävaraus). Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Tämän jälkeen teemme vielä lyhyen kiertoajelun, jonka jälkeen meillä onkin jo aika kattava kuva tästä kauniista kaupungista. Iltapäivällä on mahdollisuus tehdä lisämaksullinen (30 e) retki Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle surullisenkuuluisalle Robben Island -vankilasaarelle, jonne on reilun puolen tunnin venematka (huom. säävaraus). Vankilan kuuluisin vanki Nelson Mandela vietti saarella lähes 18 vuotta. Retken aikana voi tutustua sekä vankilamuseoon että saaren muihin osiin. Retki on kansainvälinen ja englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. (A)

Hyväntoivonniemi
7. päivä, torstai Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Kokopäiväretkellä kierrämme 75 kilometrin pituisen niemen aina sen kuuluisaa kärkeä Cape Pointia myöten. Kuvankaunis reittimme kulkee läpi pienten kaupunkien seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Lounaan nautimme kalaravintolassa lähellä viehättävää Simon’s Townia. Kaupungin lähellä asustaa pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia pääsemme seuraamaan aivan läheltä. Hotelliin palaamme myöhään iltapäivällä. (A, L)

Kapkaupunki
8. päivä, perjantai Vapaata. Waterfrontin alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vapaapäivän viettoon. Tänään on myös mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle puolipäiväretkelle Kapmaan viinialueille. Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Parhaat rypäleet kypsyvät Stellenboschin ja Paarlin maisemallisesti kauniilla viinialueilla. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Vierailemme kahdella viinitilalla ja maistelemme tilojen tuotteita (myös syötäviä). Pysähdymme myös noin tunnin ajaksi viehättävään Stellenboschin yliopistokaupunkiin, jossa on kattava tarjonta kahviloita ja ravintoloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet. Tälle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä ja se maksetaan käteisellä matkanjohtajalle Etelä-Afrikan randeilla. (Lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 1250 ZAR, n. 95 e.) Jäähyväispäivällinen. (A, P)

9. päivä, lauantai Tänään on vielä aikaa nauttia Kapkaupungin tarjonnasta. Kuljetus lentokentälle, josta klo 17.50 lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Suomeen. (A)

10. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 12.20.

 

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 2019: 15.–24.2.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 540 e (21.12.2018 lähdöllä 560 e)

Lisäretki: Robben Island 30 e

Passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden matkan jälkeen ja siinä tulee olla 1 tyhjä aukeama. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 (21.12.2018 lähdön osalta 6.2.2018) voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Etelä-Afrikka - Safari, Soweto ja Kapkaupunki: Vinkkejä ja suosituksia

Olympia järjesti ensimmäiset safarimatkat Itä-Afrikkaan jo 1950-luvulla. Vuosikymmenien kokemus näkyy matkojemme kohteiden valinnoissa sekä niiden laadukkaassa, tarkoin mietityssä sisällössä. Tänä päivänä tarjoammekin todella monipuolisen valikoiman ryhmämatkoja eri puolille Afrikkaa.

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee olla voimassa vielä 1 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä aukeama.  Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista

Safareilla ja saarilla vaatetus voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisessä Afrikassa liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi yksi hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Itä-Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Vaatimukset rokotuksista saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat. Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Cape Floral Region Protected Areas
Robben Island

Voit olla kiinnostunut myös näistä