Hyppää pääsisältöön

Rovos Rail, Victorian putoukset ja Kapkaupunki

Koe Johannesburg, Pretoria, Soweto, Rovos Rail-junamatka, Zimbabwen suurin luonnonpuisto, Victorian putoukset ja Kapmaa luksusmatkallamme.
13 päivää alk.7 120 €/hlö
  • 12.11.2018 - 25.11.2018 Täynnä
  • Johannesburg 2 yötä
  • Rovos Rail -junamatka 3 yötä
  • Victorian putoukset 2 yötä
  • Kapkaupunki 4 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Ylellinen junamatkamme Etelä-Afrikassa Rovos Railin ’Pride of Africalla’ vie sinut kolmeksi vuorokaudeksi siirtomaavallan aikaisiin tunnelmiin. Junamme lähtee kohti Zimbabwea ja Victorian putouksia hollantilaissyntyisten buurien perustamasta Pretoriasta. Vierailemme matkan aluksi myös apartheidin vastaisen taistelun symboliksi kohonneessa Sowetossa. Junan mukavissa hyteissä nautimme ohikiitävistä maisemista, ravintolan ja salonkivaunun herkuista, laadukkaista viineistä ja hyvästä henkilökohtaisesta ’all inclusive’ -palvelusta, teemmepä pienen safarinkin matkalla.

Maailman kruunupäät ovat lumoutuneet laillamme Mosi-Oa Tunyasta, Victorian putousten mahtavasta luonnonnäytelmästä, samoin kuin legendaarisen Victoria Falls -hotellin ainutlaatuisesta atmosfääristä. Sambesijoen rannalta lennämme Kapkaupunkiin ja sen eurooppalaistyyliseen, rentoon ilmapiiriin. Pöytävuorelta avautuvat huikaisevat näkymät Kapin vehreille viinialueille ja Hyväntoivonniemen tuulen tuivertamiin proteapensaistoihin.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, AI=all inclusive

1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä  (Finnair) klo 16.20 Münchenin kautta (South African Airways) Johannesburgiin.

Johannesburg – Pretoria
2. päivä, tiistai
Saavumme Johannesburgiin klo 08.15. Ajamme Johannesburgin Sandtonin kaupunginosaan. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan DaVinci-hotelliin (★★★★), josta on hissiyhteys suureen Sandton City -ostoskeskukseen. Iltapäivällä lähdemme tutustumaan Etelä-Afrikan hallinnollisen pääkaupungin Pretorian nähtävyyksiin. Kaupunki on rakennettu ruutuasemakaavaan ja sen leveitä katuja reunustavat jakarandapuut. Näemme kiertoajelullamme mm. Melrose-talon, jossa allekirjoitettiin buurisodan päättänyt rauhansopimus vuonna 1902, eteläafrikkalaisten uudisraivaajien historiaa valottavan Voortrekker-monumentin sekä 9-metrisen pronssisen Nelson Mandela -patsaan, joka paljastettiin Mandelan kuoleman suruajan päättyessä joulukuussa 2013. (L)

Johannesburg – Soweto
3. päivä, keskiviikko Tämän päivän tutustumiskohteemme on Soweto. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Käymme Nelson Mandelan kotimuseossa. Mandela muutti tähän taloon Sowetossa jo vuonna 1946 ja palasi sinne myös vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Museo on pieni ja sinne mahtuu vain 20 vierailijaa kerrallaan, joten joudumme mahdollisesti menemään museoon pienemmissä ryhmissä. Lounaan jälkeen palaamme Sandtoniin. Iltapäivällä on vapaata aikaa ostosten tekoon ja tutustumiseen Nelson Mandela -aukion ja ostoskeskuksen houkutuksiin. (A, L)

Junamatka Rovos Raililla
4.–6. päivä, to–la
Varhaisen aamiaisen jälkeen siirrymme Pretoriaan Rovos Railin yksityiselle Capital Park -rautatieasemalle, josta matkamme Rovos Railin maailmankuululla Pride of Africa -junalla (★★★★★) alkaa. Junan reitti kulkee Pretoriasta kohti Zimbabwea ja Victorian putouksia. Afrikassa raiteet ovat paikoittain melko huonossa kunnossa, joten junan vauhti ei päätä huimaa. Junan kahden hengen hytit ovat kuin pieniä hotellihuoneita, joissa on kylpyhuone, ilmastointi ja mukavat vuoteet, joko parivuoteena tai erillisinä vuoteina. Koko juna ravintolavaunuineen henkii viime vuosisadan alun tyyliä. Päivät junassa kuluvat leppoisasti maisemia katsellen. Iltaisin pukeudumme juhlavasti ja siirrymme ravintolavaunuun nauttimaan junan keittiömestarin loihtimia herkkuja. Lauantai-iltapäivänä teemme puistoajon Hwangen kansallispuistossa. Hwange on Zimbabwen suurin luonnonpuisto ja se tunnetaan runsaasta norsukannastaan. Lisäksi Hwangessa tavataan yli 100 muuta nisäkäslajia sekä yli 400 lintulajia. (AI)

Rovos Rail – Victorian putoukset
7. päivä, sunnuntai
Aamiaisen jälkeen saavumme Victorian putouksille. Majoitumme perinteikkääseen ensimmäisen luokan Victoria Falls -hotelliin (★★★★★) lähelle putouksia. Kun David Livingstone saapui paikallisten alkuasukkaiden opastamana valtaville putouksille marraskuussa 1855, hän nimesi putoukset kuningatar Victorian mukaan. Paikalliset kutsuvat putouksia nimellä Mosi-Oa-Tunya eli ”jyrisevä höyry”. Putoukset ovatkin alkuperäisen nimensä veroiset, sillä suuren Sambesijoen vesimassat syöksyvät lähes kahden kilometrin levyisinä yli sata metriä alemmas kapeaan kanjoniin. Kun olemme jättäneet matkatavarat hotelliin, menemme bussilla putouksien tuntumaan ja teemme kävelyretken putouksille. Mukaan kannattaa ottaa kosteuden kestävät vaatteet ja tukevat jalkineet. Myös kamera on hyvä suojata. Varsinkin alkuvuoden matkoilla, ns. sadekaudella, vettä tulee kovalla paineella ja vesihöyryä tuntuu olevan kaikkialla. Kuljemme kivetyllä polulla putousten reunaa seuraten. Iltapäivällä saamme huoneet käyttöömme ja pääsemme nauttimaan hotellin uima-allasalueesta tai vaikkapa englantilaisesta iltapäivätee-tarjoilusta (lisämaksullinen). (A, P)

Victorian putoukset
8. päivä, maanantai Aamupäivällä meillä on aikaa nauttia hotellin kauniista piha-alueista sekä viehättävistä yleisistä oleskelutiloista. Iltapäivällä lähdemme auringonlaskuristeilylle ihailemaan Sambesijoen kauniita maisemia. (A)

Victorian putoukset – Kapkaupunki
9. päivä, tiistai
Aamupäivällä siirrymme Victoria Fallsin lentokentälle, josta lennämme Johannesburgin kautta Kapkaupunkiin. (29.1. lähdöllä suora lento Victorian putoukset-Kapkaupunki) Majoitumme 4 yöksi ensimmäisen luokan Table Bay -hotelliin (★★★★★), joka sijaitsee erinomaisella paikalla Waterfrontin satama-alueella. Waterfrontista on muodostunut Kapkaupungin keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. (A)

Hyväntoivonniemi
10. päivä, keskiviikko Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Kokopäiväretkellä kierrämme 75 kilometrin pituisen niemen aina sen kuuluisaa kärkeä Cape Pointia myöten. Reittimme kulkee läpi pienten kaupunkien seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimerenilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Lounaan nautimme kalaravintolassa lähellä viehättävää Simon’s Townia. Kaupungin lähellä asustaa pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia pääsemme seuraamaan aivan läheltä. Hotelliin palaamme myöhään iltapäivällä. (A, L)

Kapkaupunki
11. päivä, torstai
Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, monien mielestä yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Se lepää valtavan Atlantin rannalla mahtavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä. Kapkaupunki on säilyttänyt omaleimaisuutensa, vaikka liikerakennukset ovatkin vallanneet sen ydinkeskustan. Hollantilaisten 1600-luvun lopulla rakentama linnoitus, värikkäät malaijikorttelit ja brittien siirtomaa-aikaiset rakennukset muistuttavat menneistä ajoista. Teemme kaupunkikiertoajelun, jonka aikana nousemme sään salliessa kaapelihissillä Pöytävuorelle. Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Vuoren pöytämäisen tasainen muoto ja sen yläosaa usein peittävät paksut valkoiset pilvet ovat synnyttäneet sanonnan: ”Pöydällä on pöytäliina”. Iltapäivän ja illan ohjelma on vapaa. (A)

Kapkaupunki ja Kapmaan viinialueet
12. päivä, perjantai Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Parhaat rypäleet kypsyvät Stellenboschin ja Paarlin maisemallisesti kauniilla viinialueilla. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Lähdemme iltapäivällä kohti Kapmaan viinialueita. Iltapäivän ohjelmaan kuuluvat viininmaistajaiset sekä viinitilakierros. Matkan jäähyväispäivällisen nautimme viinitilalla, jonka kauniit maisemat siivittävät meidät kaikkia aisteja hemmottelevaan iltaan. (A, P)

Kapkaupunki
13. päivä, lauantai Vielä on aikaa tutustua Kapkaupunkiin, tehdä tuliaisostoksia ja nauttia Waterfrontin merellisistä maisemista. Iltapäivällä kuljetus lentokentälle, josta klo 16.15 lento  (South African Airways) Johannesburgin (South African Airways) ja Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin. (A)

14. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 15.15.
 

Olemme maininneet hotellin paikallisen luokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 4.–17.2.2019
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan huhtikuussa 2018.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 696 2770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille huhtikuussa 2018 ja voitte
sen jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta/Deluxe Suite -hytistä 2.480 e

Huom. Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta. Yksin matkustavalla on mahdollisuus varata junasta pienempi ja edullisempi hytti. Kysy hinta toimistostamme.

Zimbabween tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 3 tyhjää aukeamaa. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Kysy toimistostamme lisätietoja alle 18-vuotiaita matkustajia koskevista viranomaisvaatimuksista. Matkan Victorian putouksien osuuden ajaksi suositellaanmalarianestolääkitystä. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Rovos Rail, Victorian putoukset ja Kapkaupunki: Vinkkejä ja suosituksia

Olympia järjesti ensimmäiset safarimatkat Itä-Afrikkaan jo 1950-luvulla. Vuosikymmenien kokemus näkyy matkojemme kohteiden valinnoissa sekä niiden laadukkaassa, tarkoin mietityssä sisällössä. Tänä päivänä tarjoammekin todella monipuolisen valikoiman ryhmämatkoja eri puolille Afrikkaa.

Milloin on paras aika matkustaa?
Eteläisessä Afrikassa kesä alkaa lokakuussa ja loppuu huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat vaihtelevat 20 ja 30 ºC:n välillä.  Zimbabwessa myös sadekausi ajoittuu kesälle, joulu-maaliskuulle.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme Afrikkaan matkustaville toimintaohjeet, joihin olemme keränneet perustietoa mm. matkalle tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?    
Henkilökohtaisten matkatavaroiden lisäksi jokainen tarvitsee matkalle voimassa olevan passin, jonka tulee useimmilla matkoilla olla voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen. Passissa tulee olla riittävä määrä tyhjiä sivuja viisumeita varten. Etelä-Afrikkaan matkustavalla alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Kysy lisätietoja toimistostamme.

Safareilla voi noudattaa rentoa ulkoilu- ja rantatyyliä. Päivisin pärjää hyvin shortseissa, t-paidassa ja sandaaleissa. Suosittelemme safarivaatetuksessa luonnonläheisiä värejä. Eteläisessä Afrikassa liikumme myös kaupungeissa, joten edellisten lisäksi yksi hieman siistimpi vaatekerta on hyvä olla mukana. Yöllä saattaa olla viileää (n. 10 ºC) erityisesti talvikuukausina, joten esim. villatakki tai fleece voi olla tarpeen.

Euro ja USA:n dollari ovat hyviä matkavaluuttoja koko Afrikassa. Zimbabwessa dollarit kelpaavat useimmissa paikoissa suoraan maksuvälineenä. Etelä-Afrikan randeja voi vaihtaa Suomessa. Luottokortit kelpaavat lähes kaikissa kohdemaissamme, mutta useissa paikoissa kortin käytöstä veloitetaan n. 5 %:n lisämaksu. Viime aikoina on myös tullut tietoomme, että luotto- ja pankkikortteja (credit ja debit) on kopioitu Afrikassa. Pankista saamiemme tietojen mukaan paikallisten maksupäätelaitteiden turvasuojaus ei ole aina riittävä. Tästä johtuen käteinen raha on toimivin ja varmin tapa maksaa ostokset Afrikassa. On hyvä varata mukaan myös pieniä seteleitä, sillä vaihtorahaa ei aina ole saatavilla. Tällöin on helpompi saada hinta ”kohdalleen” ja maksaminen tapahtuu nopeammin.

Rokotukset, lääkitys ja turvallisuus
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Suosittelemme myös A(B)-hepatiittirokotusta maksatulehdusta vastaan. Huomatkaa, ettei kaikkia rokotuksia voi ottaa samalla kertaa. Matkan Victorian putousten osuuden ajaksi suositellaan malarianestolääkitystä. Vaatimukset rokotuksista eri maihin saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla – tarkempia tietoja rokotuksista saa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Ajantasaiset rokotustiedot ilmoitamme myös toimintaohjeissa. Ottakaa huomioon matkojen pituudet sekä mahdolliset viivästymiset ja pakatkaa käsimatkatavaroihin tarvitsemanne lääkitys koko matkan ajaksi. Ruokien erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan myös jotain vatsan toimintaa rauhoittavaa sekä särkylääkettä. Aina lääkäriin pääsy ei ole mahdollista heti oireiden alkaessa eikä lääkkeitä välttämättä ole saatavilla saman tien. Käsihygieniasta voi matkalla huolehtia kätevästi desinfiointigeelillä. Etelä-Afrikassa hygieniataso on korkea. Sambiassa ja Zimbabwessa hygieniataso on lähes Etelä-Afrikan luokkaa. Kaupungeissa voi olla epäsiistiä, mutta hotellimme ovat hyvätasoisia ja palvelut toimivat.  Turvallisuussyistä kaupungeissa ei ole suositeltavaa liikkua yksin varsinkaan iltaisin. Yleinen hyvä neuvo on näyttää määrätietoiselta kulkiessaan kaupungilla. Safareilla on villieläimistä huolimatta turvallista, mutta matkanjohtajan ja paikallisoppaan antamia ohjeita tulee noudattaa. Matkustajiemme turvallisuus on meille ehdottoman tärkeää, ja siksi seuraamme eri maiden turvallisuustilannetta jatkuvasti mm. Suomen ulkoministeriön julkaisemien maakohtaisten matkustustiedotteiden välityksellä.

Ruokailut
Afrikan-matkoihimme sisältyy yleensä puolihoito (safareilla täysihoito), joka tarkoittaa aamiaista ja lounasta/retkilounasta tai päivällistä (ilman ruokajuomia). Rovos Rail -junamatkalla on all inclusive -palvelu, jolloin kaikki ruoka ja suurin osa juomista kuuluu hintaan. Ruoka eteläisessä Afrikassa täyttää vaativatkin normit. Kaikilla Afrikan-matkoilla suosittelemme juomaan vain pullotettuja juomia.

Hintataso
Etelä-Afrikassa ruoka, juoma ja eteläafrikkalaiset tuotteet ovat melko edullisia, mutta tuontitavaroiden hinnat ovat usein kalliita. Zimbabwen hintataso on melko korkea.

Lentoliikenne
Afrikan sisäisessä lentoliikenteessä lennot saattavat olla myöhässä, viime hetken aikataulumuutokset ja jopa lentojen peruuntumiset ovat mahdollisia. Koska näillä alueilla korvaavia lentoja on usein vaikea saada, edellä mainitun kaltaiset ongelmat saattavat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen.

Juomarahat
Olympian ryhmässä on helppo matkustaa. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja autonkuljettajille. Lodgeissa juomaraha jätetään yhteisesti koko henkilökunnalle. Olympian matkanjohtaja hoitaa nämä maksut. On hyvä muistaa, että esim. parin viikon matkalla juomarahoista kertyy jo sievoinen summa.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Mosi-oa-Tunya / Victoria Falls
Cape Floral Region Protected Areas
Robben Island

Voit olla kiinnostunut myös näistä