Hyppää pääsisältöön

Eteläisen Amerikan kierros

Näe ja koe Valparaison värikäs vanhakaupunki, Buenos Airesin tangosävelet, Iguassun putoukset sekä Rio de Janeiron Sokeritoppa ja Kristus-patsas.
15 päivää alk.5 940 €/hlö
  • 11.11.2018 - 25.11.2018 Varaa
  • Santiago de Chile 3 yötä
  • Mendoza 1 yö
  • Buenos Aires 3 yötä
  • Iguassun putoukset 2 yötä
  • Rio de Janeiro 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Chile – Argentiina – Brasilia

Kaksiviikkoinen eteläisen Amerikan kierros vie espanjalaisten ja portugalilaisten löytöretkeilijöiden ja heidän jälkeläistensä, mutta ennen muuta eurooppalaisten siirtolaisten jalanjäljille. Chileä, Argentiinaa ja Brasiliaa yhdistää kielisukulaisuus: ensin mainituissa puhutaan espanjaa ja Brasiliassa sille läheistä portugalia.

Kapea Chile alkaa Tyyneltämereltä ja päättyy Andeihin. Maan tyylikäs pääkaupunki Santiago de Chile tunnetaan viehättävistä kävelykaduista ja korkeatasoisista ravintoloista. Ja luonnollisesti loistavista viineistä, joita löytyy myös Argentiinan ja sen tunnetuimman viinialueen Mendozan puolelta. Täytyy vain ensin ylittää lumihuippuiset Andit.

Buenos Aires tuo mieleen Euroopan suurkaupungit leveine puistokatuineen ja komeine rakennuksineen. Myös monet vastaan tulevat kasvot näyttävät eurooppalaisilta ja ovatkin sitä, kiitos valtavan siirtolaisaallon, joka sataviisikymmentä vuotta sitten asutti laajan maan, loi perustan maanviljelykselle ja nosti Argentiinan maailman vauraimpien maiden joukkoon. Tango ei kuitenkaan syntynyt Buenos Airesin kaupunkipalatseissa vaan köyhissä satamakortteleissa, joista se nopeasti levisi kaikkialle – aina kauas Suomeen saakka.

Iguassun putoukset ja niitä ympäröivä subtrooppinen sademetsä kuuluvat Unescon maailmanperintö­kohtei­siin. Putousten valtavan voiman voi tuntea hyvin suurimman putouksen läheisyydessä sijaitsevalta laiturilta.

Rio de Janeirossa sulautuu kaupungin rentoon tunnelmaan nopeimmin sen kuuluisalla hiekkarannalla, Copacabanalla. Kaupungissa soi samba muulloinkin kuin karnevaalien aikaan ja kaupunkilaiset, cariocat, osaavat todella nauttia elämästä. Rio de Janeiroa pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Guanabaran lahti ja Sokeritoppa, valkoiset rantahiekat ja Corcovadon Kristus-patsas ovat Rion tuntomerkit.

Matkaohjelma

Vuoden 2018 matkat Vuoden 2019 matkat Tulosta matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen

1. päivä, sunnuntai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.00 Lontoon (LATAM) ja São Paulon (LATAM) kautta Santiago de Chileen.

Santiago de Chile
2.–3. päivä, ma–ti Saavumme Santiago de Chileen maanantaina klo 12.25. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan The Ritz-Carlton -hotelliin (★★★★★). Matkalla hotelliin saamme käsityksen Chilen pääkaupungista, joka sijaitsee pitkän ja kapean maan keskellä taustanaan lumihuippuiset Andit. Tervetulopäivällinen. Santiago tunnetaan kävelykaduistaan ja tasokkaista ravintoloistaan. Tiistain kaupunkikiertoajelulla näemme keskustan tärkeimmät nähtävyydet ja käymme San Cristobal -kukkulalla katsomassa kaupungin siluettia. Käymme myös vanhassakaupungissa Plaza de Armas -aukiolla ja värikkäässä kauppahallissa. Moderniin Santiagoon tutustumme Providencian kaupunginosassa. Kierroksen päätteeksi vierailemme kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla viinitilalla, jossa syömme myös lounaan. (1xA, 1xL, 1xP)

Viña del Mar ja Valparaiso
4. päivä, keskiviikko Lähdemme bussilla viinilaaksojen kautta Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Viña del Mariin. Etelän kesän aikana se on Chilen suosituimpia lomanviettopaikkoja kasinoineen ja rantaravintoloineen. Jatkamme naapurikaupunkiin Valparaisoon, joka levittäytyy useille rantakukkuloille. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Valparaiso oli purjelaivakaudella Chilen tärkein satama. Vanhat, kukkuloiden rinteille rakennetut matkustajahissit yhdistävät vielä nykyisinkin ylhäällä sijaitsevat kaupunginosat satamaan ja alakaupunkiin. Kukkuloiden värikkäiden ja hieman ränsistyneidenkin kortteleiden lomasta on hienot näköalat alakaupunkiin ja satamaan. Käymme myös Pablo Nerudan ”La Sebastiana” -museokodissa. Santiagoon palaamme illansuussa. (A, L)

Santiago de Chile – Mendoza (Andien ylitys)
5. päivä, torstai
Bussimatka lumihuippuisten Andien yli on yksi matkan kohokohdista. Ajamme serpentiinitietä pitkin kohti Portillon hiihtokeskusta, jossa pidämme tauon Laguna del Inca -järven ja vuortenhuippujen lomassa. Korkein kohta reitillämme on lähes 3200 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuorilta laskeudumme Argentiinan tärkeimmälle viinintuotantoalueelle Mendozaan, joka sijaitsee noin 700 metrin korkeudella. Majoitumme keskustaan ensimmäisen luokan Diplomatic-hotelliin (★★★★★). (A, L)

Mendoza – Buenos Aires
6. päivä, perjantai
Mendoza on saanut nimensä chileläisen kuvernöörin mukaan, sillä kaupunki kuului Chilelle vuoteen 1561 saakka. Yksi Etelä-Amerikan tunnetuimmista vapaustaistelijoista, José de San Martín, liittyy hyvin läheisesti kaupungin historiaan, mikä näkyy monissa paikannimissä. Tutustumme kaupungin nähtävyyksiin ja paikalliseen viinitilaan puolen päivän kiertoajelulla. Illalla lennämme Buenos Airesiin, jossa majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Meliá Buenos Aires -hotelliin (★★★★★). (A, L)

Buenos Aires
7.–8. päivä, la–su
Lauantaina aamiaisen jälkeen teemme puolen päivän kaupunkikierroksen, jonka aikana tutustumme Buenos Airesin historiaan ja nykypäivään. Näemme mm. Plaza de Mayo -aukion, La Bocan satamakorttelit, Palermon hienostokaupunginosan ja Recoletan hautausmaan, jonne mm. Eva Peron on haudattu. Mahtavat rakennukset ja puistot kertovat vauraasta menneisyydestä, kuuluihan Argentiina 1900-luvun alkupuolella maailman rikkaimpiin valtioihin. Tango syntyi Buenos Airesin työväen kortteleissa, minkä vuoksi yläluokka ensin ylenkatsoi sitä. Nykyisin tango on kuitenkin Argentiinan tavaramerkki, jonka tunnetuimpia nimiä ovat mm. Carlos Gardel ja Astor Piazzolla. Päivällisen jälkeen vietämme tunnelmallisen klubi-illan tangon merkeissä.
Sunnuntaina käymme San Telmon kaupunginosan markkinoilla. Tarjolla on monenlaista antiikkia – aitoa ja väärää, kirpputoritavaraa, katutaiteilijoita, leipää ja sirkushuveja. Myöhemmin jatkamme vajaan 30 kilometrin päähän Tigren pittoreskiin pikkukaupunkiin, jossa teemme kanavaristeilyn vesibussilla. Palaamme Buenos Airesiin iltapäivällä. (2xA, 1xL, 1xP)

Buenos Aires – Iguassun putoukset
9.–10. päivä, ma–ti Lennämme maanantaina Argentiinan ja Brasilian välisellä rajajoella jyliseville Iguassun putouksille. Saavuttuamme Puerto Iguazuun käymme katsomassa Argentiinan puoleisia moniosaisia putouksia, joiden lomassa on useita kävelyreittejä. Myöhemmin jatkamme matkaa sillan yli Iguassujoen toiselle puolelle Brasiliaan. Majoitumme 2 yöksi noin 10 kilometrin päässä putouksilta sijaitsevaan ensimmäisen luokan Bourbon Cataratas -hotelliin (★★★★). Kun Argentiinan puolen putoukset koostuvat monista pienemmistä putouksista, niin Brasilian puolella on pääuoman suurin yksittäinen putous Garganta del Diablo eli ns. paholaisen kita. Tiistain kävelykierroksellamme voimme ihmetellä paholaisen kidan voimaa sen läheisyyteen rakennetulta laiturilta. Käymme myös Paranájoella sijaitsevalla Itaipun padolla ja sen opastuskeskuksessa. Itaipun vesivoimalaitos on maailman toiseksi suurin. (2xA, 1xL, 1xP)

Iguassun putoukset – Rio de Janeiro
11. päivä, keskiviikko Lennämme Rio de Janeiroon, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Majoitumme 3 yöksi Copacabanan rannalla sijaitsevaan ensimmäisen luokan Miramar by Windsor -hotelliin (★★★★★). (A)

Rio de Janeiro
12.–14. päivä, to–la
Sokeritoppa, Guanabaran lahti, vihreät kukkulat ja valkoiset rantahietikot ovat Rion tunnusmerkkejä. Carioca on sitä mieltä, että elämä on nauttimista varten, joten hymy on herkässä. Usein on aikaa pieneen juttutuokioon myös matkailijoiden kanssa. Torstaina käymme Corcovado-vuorella sijaitsevan Kristus-patsaan juurella ihailemassa allamme levittäytyvää maisemaa. Perjantaina nousemme Sokeritopalle, joka on Rion tunnetuimpia nähtävyyksiä. Päivän päätteeksi syömme päivällisen tyypillisessä churrascaria-ravintolassa. Lauantaina meillä on vielä vapaa-aikaa, ennen kuin paluulentomme (LATAM) lähtee klo 19.20 São Paulon (LATAM) ja Lontoon kautta (Finnair) kohti Helsinkiä. (3xA, 1xP)

15. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 21.05.

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Alustavat matkapäivät keväällä 10.–24.3.2018
Lähdön hinta ja tarkistettu ohjelma julkaistaan Kaukomatkaesitteessä 2019.
Matka on kuitenkin jo nyt alustavasti varattavissa toimistostamme p 09 6962 770 tai olympia@olympia.fi
Lähetämme ohjelman ja matkan hintatiedot ennakkoon ilmoittautuneille toukokuussa 2018 ja voitte tuon jälkeen vahvistaa osallistumisenne.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 1.420 e

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Etelä-Amerikan sisäisiä lentoja varten tarvitsemme syntymäaikanne sekä matkalla käytettävän passin numeron ja voimassaoloajan jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 3 kuukautta ennen matkaa.

Suosittelemme keltakuumerokotusta.

Etelä-Amerikassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustukaa Etelä-Amerikan-matkojen erityisehtoihin. Ryhmän minimikoko 15. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa
- viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
- 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
- 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
- 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
- myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 5.5.2017 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Eteläisen Amerikan kierros : Vinkkejä ja suosituksia

Olympia on järjestänyt matkoja Amerikan mantereelle jo 1960-luvun alusta lähtien. Matkavalikoimamme Amerikan mantereella on edelleen laaja. Erilaisia vaihtoehtoja on 11 päivän Kanadan-matkasta 25 päivän Suureen Etelä-Amerikan kiertomatkaan, jonka reitti kattaa Etelä-Amerikan kohokohdat. Kohteinamme Amerikassa ovat mm. tunnetuimmat suurkaupungit, sykähdyttävät luontokohteet Alaskassa, Niagaran putoukset Kanadassa, Iguassun putoukset Argentiinan ja Brasilian rajalla, Andit Etelä-Amerikassa, risteily Galápagossaarillaja safari Brasilian Pantanalissa. Meksikon, Perun ja Bolivian intiaanikulttuurit puolestaan tarjoavat historiallisen näkökulman löytöretkiä edeltäneeseen aikaan. Meksiko ja Kuuba -matkan Kuuban osuus on ehkä viimeinen silmäys Castron aikakauteen. Monet kohteistamme ovat Unescon maailmanperintölistalla.

Milloin on paras aika matkustaa?
Matkoja suunnitellessamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon paikalliset sääolosuhteet. Suomen talvikuukausina matkamme keskittyvät pääsääntöisesti Etelä-Amerikkaan ja vastaavasti kesäkuukausina Amerikan pohjoisosiin. Selkeä poikkeus tähän on safarimme Brasilian Pantanaliin, koska heinäkuussa kuiva kausi mahdollistaa matkustamisen tällä valtavalla kosteikkoalueella. Väli-Amerikassa taas on lämmintä ympäri vuoden, mutta paras matkustusaika alkaa myöhäisestä syksystä sadekauden jälkeen. Eri puolilla Amerikkaa maantieteelliset tekijät kuten vuoristot, sademetsät, merivirrat ja vallitsevat tuulet vaikuttavat sääolosuhteisiin ja matkailusesonkiin vuodenaikojen lisäksi. Periaatteessa järjestämme matkat silloin, kun suomalaisten matkustushalukkuus on suurimmillaan ja kohteen olosuhteet parhaimmillaan.

Toimintaohjeet
Noin 5 viikkoa ennen matkaa lähetämme matkustajille toimintaohjeet, joihin olemme keränneet ajantasaista perustietoa mm. matkalla tarvittavista vaatteista, valuutoista, matkatavaroista ja rokotuksista.

Mitä matkalle mukaan?
Henkilökohtaisten matkatavaroidensa lisäksi jokainen tarvitsee matkalle ehjän passin, jonka tulee olla joihinkin maihin matkustettaessa voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Matkavaluutaksi USA:han suosittelemme Yhdysvaltain dollareita ja Kanadaan Kanadan dollareita, joita molempia voi vaihtaa jo Suomessa. Väli- ja Etelä-Amerikassa USA:n dollarit kelpaavat joissakin maissa sellaisenaan maksuvälineinä. Euroja kannattaa ottaa matkavaluutaksi Meksikoon ja Kuubaan ja niitä voi vaihtaa ainakin suuremmissa kaupungeissa Argentiinassa, Brasiliassa ja Chilessä (tarkemmat tiedot toimintaohjeissa). Luottokortit hyväksytään yleisesti, mutta niitä käytettäessä on syytä noudattaa varovaisuutta.

Rokotukset, lääkkeet ja terveys
Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- sekä tarvittaessa MPR-rokotus. Suosittelemme yleisesti myös A/B-hepatiittirokotusta. Amazonin alueella tarvitaan malarianestolääkitystä. Keltakuumerokotus on myös suositeltava tietyille alueille matkustettaessa. Rokotussuositukset saattavat kuitenkin muuttua lyhyellä varoitusajalla, joten tarkempia tietoja rokotuksista ym. terveysasioista on hyvä katsoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta www.thl.fi. Pakatkaa käsimatkatavaroihinne tarvitsemanne lääkkeet koko matkan ajaksi ottaen huomioon mahdolliset viivästykset. Käsihygieniaa voi matkalla hoitaa kätevästi esim. desinfiointigeelillä. Erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, joten matka-apteekkiin kannattaa varata vatsan toimintaa rauhoittavaa lääkettä. Jos suunnittelette matkaa korkeaan ilmanalaan, suosittelemme, että keskustelette matkan soveltuvuudesta itsellenne ensin lääkärinne kanssa – erityisesti silloin, jos Teillä on todettu keuhko- tai sydänperäisiä sairauksia tai esim. insuliinihoitoinen diabetes. Ohut ilma aiheuttaa usein erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja yms. Matkaohjelmassa on maininta ohuesta ilmanalasta, mikäli reitillämme on korkeita vuoristo-osuuksia. Edellytämme matkoillemme osallistuvilta normaalia tai hyvää liikuntakykyä (mainittu kunkin matkan kohdalla).

Ruokailut
Matkan hintaan sisältyy vähintään päivittäinen hotelliaamiainen. Pääsääntöisesti Etelä- ja Väli-Amerikan-matkoillamme on jonkin verran ruokailuja tai jopa puolihoito sisällytetty matkan hintaan (tarkemmat ateriamerkinnät on mainittu matkan yhteydessä). Tulimaassa ja Galapagosilla on laivoilla täysihoito. Pohjois-Amerikassa on paljon erilaisia ja erihintaisia ravintoloita, joita on mukava kokeilla omin päin tai matkanjohtajan opastuksella. Pullotettuja vesiä on saatavilla kaikkialla.

Kielet
Pohjois-Amerikan kohteissamme valtakieli on englanti. Latinalaisen Amerikan valtakieli on espanja, jota puhutaan paljon myös Floridassa. Etelä-Amerikan osalta suurin poikkeus on Brasilia, jossa pääkieli on portugali. Lisäksi erityisesti Perussa ja Boliviassa on säilynyt paljon alkuperäisväestön kieliä kuten ketšua ja aimara. Joskus jopa suurimmissa latinokaupungeissa saattaa olla hankalaa tulla toimeen englannin kielellä. Matkoillamme on kuitenkin aina mukana Olympian oma kielitaitoinen suomalainen matkanjohtaja.

Turvallisuus
Olympian ryhmässä on turvallista liikkua. Jos aiotte liikkua omin päin, on hyvä kysyä ensin matkanjohtajaltamme kohteen turvallisuudesta. Hotellista etukäteen tilattu taksi on usein suositeltavin tapa liikkua pimeän aikaan. Arvoesineet ja korut kannattaa jättää kotiin. Passi ja ylimääräiset rahat on varminta säilyttää hotellin tallelokerossa. Rahavyö ja vaatteiden alla pidettävä pussi ovat myös suositeltavia. Väentungosta on hyvä pyrkiä välttämään taskuvarkaiden vuoksi. On hyvä ottaa matkalle mukaan pari valokopiota passin kuva-aukeamasta.

Hintataso, ostokset, verot ja juomarahat
Hintataso vaihtelee eri maissa. Latinalaisessa Amerikassa hinnat saattavat olla ulkomaalaisille kalliimmat kuin paikallisille asukkaille, lisäksi tinkiminen kuuluu usein oleellisena osana kaupankäyntiin. Ostokset ja ravintolahinnat ovat vielä sangen kohtuullisia mm. Argentiinassa, Ecuadorissa ja Perussa. USA:ssa hinnat (myös ruokalistoilla) ilmoitetaan usein ilman veroa, mutta osavaltioiden välillä on eroja. Myös Kanadassa hintojen merkintätapa vaihtelee riippuen provinssista ja ostettavasta tavarasta. USA:ssa on vahva juomarahakulttuuri, joka edellyttää tyypillisesti esim. 15–18 %:n juomarahaa ravintolalaskun päälle. Matkanjohtajamme kertoo tarkemmin myös näistä käytännön asioista matkan aikana. Matkojemme hintaan sisältyvät juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille. Olympian matkajohtaja hoitaa nämä maksut.

Lentoliikenne Latinalaisessa Amerikassa
Väli- ja Etelä-Amerikan lennoissa saattaa esiintyä silloin tällöin epäsäännöllisyyksiä kuten myöhästymisiä, peruuntumisia ja viime hetken aikataulumuutoksia. Nämä voivat aiheuttaa muutoksia matkan ohjelmaan ja matkakohteiden kiertojärjestykseen, koska korvaavia lentoja on usein vaikea saada.

Sään aiheuttamat muutokset matkaohjelmaan
Silloin tällöin myös sää saattaa aiheuttaa muutoksia matkaohjelmaamme. Pyrimme aina seuraamaan esitteessämme julkaistua matkaohjelmaa, mutta joskus joudumme esim. vaihtamaan eri matkapäivien ohjelmia keskenään. Tällöin teemme kaikkemme paikallisen yhteistyökumppanimme kanssa alkuperäisen tai korvaavan ohjelman toteuttamiseksi.

Linkkejä Unescon maailmanperintökohteisiin:

Chile
Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso

Argentiina
Iguazu National Park

Brasilia
Iguaçu National Park
Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea

Voit olla kiinnostunut myös näistä