Hyppää pääsisältöön

Ensisijaiset välilehdet

Panama ja Kolumbia

Näe Panaman kanava, Bogotán, Villa de Leyvan ja Cartagenan tärkeimmät nähtävyydet sekä tutustu kahvinviljelyyn ja konkistadorien vuosisataiseen perintöön

12 päivää alk. 3 990 € /hlö
  • 25.11.2021 - 6.12.2021 Varaa
  • Panama City 2 yötä
  • Bogotá 3 yötä
  • Zipaquirá retki
  • Villa de Leyva 2 yötä
  • Cartagena de Indias 3 yötä

Matkareitti

Bussi
Auto
Lento
Laiva
Juna

Panaman ja Kolumbian kiertomatkamme yhdistää näiden kahden ”latinosisaruksen” parhaat puolet. Mailla on pitkä yhteinen historia aluksi Espanjan alaisuudessa ja myöhemmin yhteisen Kolumbian lipun alla aina vuoteen 1903, jolloin Panama irtautui Kolumbiasta Yhdysvaltojen avustuksella. Panama City on poikkeuksellinen latinokaupunki, koska sen siluetin piirtävät kymmenet modernit pilvenpiirtäjät. Maan kuuluisin nähtävyys on legendaarinen valtameret toisiinsa yhdistävä Panaman kanava, joka sijaitsee Amerikan mantereen kapeimmassa kohdassa. Mirafloresin suluilla voimme seurata laivojen kulkua kanavassa. Tutustumme kaupunkikierroksellamme myös Panama Cityn värikkääseen eri tyylisuuntia edustavaan vanhaankaupunkiin, ”Casco Viejoon”.

Monet pitävät Kolumbiaa Etelä-Amerikan maista kauneimpana ja mielenkiintoisimpana. Maan pääkaupunki Bogotá on sykkivä, 8 miljoonan asukkaan kansainvälinen metropoli. Sen tunnetuin nähtävyys lienee häikäisevä kultamuseo mittaamattoman arvokkaine esineineen. ”Café de Colombia” on käsite, jonka tuntevat kaikki aromikkaan kahvin ystävät. Tutustumme kahvinviljelyyn ja valmistukseen sekä nautimme pehmeää Kolumbian tintoa, mustaa kahvia. Zipaquirán maanalaisessa kaivoksessa pääsemme ihailemaan kaivosmiesten louhimaa valtavaa suolakatedraalia. Villa de Leyvan pikkukaupungissa siirtomaa-ajan perintö on vahvasti läsnä. Yksi matkamme kohokohdista on Unescon suojelukohde Cartagena de Indias, jonka muurien ympäröimä romanttinen vanhakaupunki ja väkevät linnoitukset viittaavat vahvasti espanjalaisten konkistadorien vuosisataiseen perintöön.  

Asiakasarviot

Erinomainen:
13
Hyvä:
6
Ok:
1
Arvioiden kokonaismäärä: 20
Erinomainen
Hyvä
Ok
Ei kovin hyvä
Ei lainkaan hyvä

Matkaohjelma

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (useimpina päivinä puolihoito)

Helsinki – Panama City
1. päivä, torstai
Lähtö Helsingistä (KLM) klo 7.00 Amsterdamin kautta (KLM) Panama Cityyn, jonne saavumme klo 16.25. Majoitumme 2 yöksi kaupungin uuden keskustan alueelle ensimmäisen luokan InterContinental Miramar -hotelliin (★★★★★) ja syömme päivällisen. (P)   

Panama City
2. päivä, perjantai  Espanjalaiset perustivat Panama Cityn vuonna 1519. Kaupungin vanhan osan eli ”Casco Viejon” arkkitehtuuri, joka on sekoitus karibialaista, ranskalaista sekä siirtomaa-ajan tyyliä ja Art Decoa, kuvastaa hyvin maan monikansallista kulttuurikirjoa. Unescon suojelema historiallinen osa on vastakohta kaupungin liikekeskustan pilvenpiirtäjille. Vain lyhyen ajomatkan päässä on vuonna 1914 liikenteelle avattu Panaman kanava, joka on valtiolle merkittävä tulonlähde. Kanava on 82 kilometriä pitkä ja se yhdistää Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa. Kanava oli jo käymässä pieneksi ns. Post Panamax -laivoille, joten vuosina 2007–2016 toteutettiin kanavan mittava laajennushanke. Tutustumme kaupunkiin puolen päivän kiertoajelulla. Käymme myös kanavan Tyynenmeren puoleisilla Mirafloresin suluilla opastuskeskuksessa, jossa saamme hyvän käsityksen kanavan toiminnasta ja sen historiasta. Iltapäivällä vapaa-aikaa. (A, L)

Panama City – Bogotá
3. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen lennämme noin 1,5 tunnissa Kolumbian pääkaupunkiin Bogotáan. Majoitumme 3 yöksi kaupungin uuden keskustan alueelle hyvään keskitason Morrison 114 -hotelliin (★★★★). Päivällisen syömme hotellissa. (A, P)

Bogotá  
4. päivä, sunnuntai
”Bogotá, 2650 metriä lähempänä tähtiä”, kuuluu kaupungin motto. Päiväntasaajan läheisyydestä huolimatta pääkaupungin korkeus merenpinnasta viilentää ilmastoa miellyttävästi. Eri kuukausien keskilämpötilat poikkeavat toisistaan varsin vähän. Monien Latinalaisen Amerikan suurkaupunkien tapaan myös Bogotássa kaupunginosien erot ovat suuret. Aivan keskustassa on Candelaria eli historiallinen kaupunginosa, kun taas pohjoispuolella sijaitsee vauraampi alue monine ravintoloineen ja merkkiliikkeineen. Kaupungissa on hyvin toimiva julkinen liikenne, jonka ylpeyden aihe on laaja omia kaistojaan käyttävä TransMilenio-bussiverkosto. Kultamuseo on varmasti jokaisen matkailijan nähtävyyslistan kärjessä. Sitä pidetään jopa koko Etelä-Amerikan parhaana museona 35 000 kultaesineen kokoelmineen. Paloquemaon tuoretorin kattavassa tarjonnassa on hämmästyttävä valikoima hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa ja kaikkea muuta mahdollista. Bogotán laajuudesta saa hyvän kokonaiskuvan Monserrate-kukkulalta, joka kohoaa noin 500 metriä kaupungin yläpuolelle. Tutustumme kultamuseoon ja muihin kaupungin nähtävyyksiin kokopäiväretkellä. (A, L)

Bogotá
5. päivä, maanantai
Kolumbia on yksi maailman suurimmista kahvintuottajista ja me suomalaiset maailman ylivoimaisesti kovimpia kahvinjuojia. Lähdemme kokopäiväretkelle Bogotáa ympäröivälle maaseudulle tutustumaan tarkemmin meille niin kovin rakkaaseen kahviin ja samalla yhteen Kolumbian tärkeimmistä vientituotteista. Ystävälliset ihmiset, kahvitilat, pikkukylät ja kumpuilevat vehreät maisemat ovat Kolumbiaa aidoimmillaan. Tutustumme päivän aikana kahvinvalmistuksen saloihin aina kahviviljelmiltä valmiiseen kahvikupilliseen ja tietysti myös maistelemme pehmeää aitoa Kolumbian tintoa, mustaa kahvia. Syömme retken aikana myös maalaislounaan. (A, L)

Bogotá – Zipaquirá – Villa de Leyva
6. päivä, tiistai
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti siirtomaatyylistä Villa de Leyvan kaupunkia. Aluksi pysähdymme kuitenkin Zipaquirássa, jossa tutustumme maanalaiseen suolakatedraaliin. Jo 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua esikolumbialainen muisca-kulttuuri hyödynsi alueen vuorisuolaesiintymää. Vuosisatojen kuluessa ja tunneleiden laajetessa kaivostyöläiset rakensivat sisälle pyhäkön, jossa he rukoilivat korkeimman suojelusta vaaralliseen työhönsä. Nykyisin kaivoksessa on kaksikin katedraalia, vanha ja uusi. Pistäydymme lounaalla viljelijäperheen kodissa ja samalla kuulemme heidän elämästään ylängöllä. Täällä pääsemme myös kokeilemaan Kolumbiassa suosittua perinteistä tejo-peliä yhdessä kyläläisten kanssa. Myöhemmin iltapäivällä jatkamme noin 3 tunnissa Villa de Leyvaan, jossa majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan siirtomaatyyliseen keskitason Posada de San Antonio -hotelliin (★★★★). (A, L)

Villa de Leyva
7. päivä, keskiviikko
Villa de Leyva edustaa siirtomaatyylistä arkkitehtuuria parhaimmillaan ja on siksi saanut kansallismonumentin statuksen. Mukulakivikadut ja suuri keskusaukio Plaza Mayor kirkkoineen, ravintoloineen ja käsityöputiikkeineen ovat monen vuotuisen festivaalin näyttämönä. Kaupungin ulkopuolella on muisca-kulttuurin aikainen observatorio, joka tunnetaan nimellä ”El Infiernito” eli pikku helvetti. Nimen antoivat espanjalaiset valloittajat, jotka luulivat suurilla pystymonoliiteilla rajatun alueen olevan pakanallinen paholaisenpalvontapaikka. Vuonna 1977 paikallinen viljelijä teki pellostaan erikoisen löydön. Se osoittautui fossiloituneeksi kronosauruksen luurangoksi, joka on nykyisin näytteillä museossa. Tutustumme kaupunkiin ja sen lähiympäristöön puolen päivän kaupunkikierroksella. Iltapäivällä meillä on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin omatoimisesti ennen yhteistä päivällistä. (A, P)

Villa de Leyva – Cartagena de Indias
8. päivä, torstai Aamiaisen jälkeen palaamme takaisin Bogotáan, josta lennämme myöhemmin iltapäivällä noin 1,5 tunnissa Karibianmeren äärelle Cartagena de Indiasin kaupunkiin. Majoitumme 3 yöksi kaupungin vanhaan keskustaan ensimmäisen luokan Nacar Hotel Cartagena by Hilton -hotelliin (★★★★★). Rommi on Latinalaisen Amerikan laajimmin nautittu alkoholijuoma. Tutustumme juoman historiaan ja sen valmistamisen eri tapoihin rommiin erikoistuneessa baarissa vanhassakaupungissa. Pääsemme tietysti myös maistelemaan maailmallakin tunnettua laadukasta kolumbialaista rommia. (A, P)

Cartagena de Indias
9.–11. päivä, pe–su
Espanjalaiset perustivat Cartagenan vuonna 1533 ja nimesivät sen Espanjan Murcian maakunnassa sijaitsevan Cartagenan mukaan, tosin nimeen lisättiin selvennykseksi ”de Indias”. Cartagenan muurien ympäröimä vanhakaupunki on entisöity aistikkaasti ja sen lukuisat taidegalleriat, värikkäiden siirtomaa-aikaisten talojen reunustamat kujat, pikkuaukiot, tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat kynttiläpöytineen tarjoavat loputtomasti elämyksiä. Perjantaina tutustumme Cartagenan nähtävyyksiin kaupunkikierroksella ja käymme mm. San Felipen jykevässä linnoituksessa, jonka espanjalaiset rakensivat muinoin hyökkääjiä vastaan. Lauantaina on koko päivä vapaa-aikaa tutustua omatoimisesti Cartagenaan. Illalla jäähyväispäivällinen. Sunnuntaina meillä on vielä vapaa-aikaa, ennen kuin paluulentomme (KLM) lähtee klo 19.10 Amsterdamin kautta (KLM) kohti Helsinkiä. (3xA, 1xL, 1xP)

12. päivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 17.25.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 780 e.

Suosittelemme keltakuumerokotusta.
Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkista passin voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessasi ja hanki tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Panaman ja Kolumbian sisäisiä lentoja varten tarvitsemme kopion matkalla käytettävästä passista jo varauksen yhteydessä tai viimeistään 3kk ennen lähtöä. Panamassa ja Kolumbiassa lentoyhtiöt voivat muuttaa aikataulujaan hyvin lyhyellä varoitusajalla, joten pidätämme oikeuden muutoksiin. Tutustu Väli- ja Etelä-Amerikan-matkojen erityisehtoihin.
Matkalla kävellään paljon, joten edellytämme normaalia liikuntakykyä. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.
Ryhmän minimikoko 15.

Ennakkomaksu 550 e. Loppumaksu erääntyy 46 vrk ennen lähtöä.
Peruutusehdot:
Matkan erityisluonteen vuoksi matkaan sovelletaan poikkeavia peruutusehtoja. Kehotamme matkustajiamme ottamaan matkavakuutuksen ja tarkistamaan sen peruutusturvakohdan.
Peruutusajankohta            Peruutuskulut
- viim. 91 vrk ennen matkaa    150 e
- 90–75 vrk ennen matkaa       250 e
- 74–46 vrk ennen matkaa       550 e
- 45–32 vrk ennen matkaa       50 % matkan hinnasta
- 31–8 vrk ennen matkaa         80 % matkan hinnasta
- alle 8 vrk ennen matkaa        95 % matkan hinnasta

Matkan hinta perustuu 22.12.2020 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaan hinnanmuutosta laskettaessa verrataan matkan hinnoittelukurssia ja 6 viikkoa ennen matkaa voimassa ollutta valuuttakurssia.

Matkoja on myynnissä rajoitettu määrä. Tässä ilmoitetut matkan tiedot ja hinta perustuvat tämän päivän tilanteeseen ja voivat muuttua. Matkan ajantasaiset tiedot, hinta ja saatavuus ovat aina saatavissa olympia.fi -verkkopalvelusta tai toimistostamme. Matkan varaushetkellä vallitseva matkan sisältö, hinta ja matkaehdot muodostuvat osaksi matkasopimusta, joten kehotamme tutustumaan niihin huolellisesti. Annamme mielellämme lisätietoja.

Matkaan sovelletaan Yleisiä Matkapakettiehtoja ja Olympian lisä- ja erityisehtoja.

Voit olla kiinnostunut myös näistä