Hyppää pääsisältöön

Perun matkat

Peru on pinta-alaltaan Etelä-Amerikan kolmanneksi suurin maa, ja suuret ovat myös maan sisäiset erot niin pinnanmuodostuksessa kuin maisemienkin osalta. Rannikko on kuivaa autiomaata; sitä suojaavat Andien vuorijonot, Itä-, Länsi- ja Keski-Kordillieerit, jotka muodostavat kolmanneksen koko maan pinta-alasta; Andien itärinteiltä alkaa kolmas vyöhyke, jokien halkoma sademetsäalue.

Siinä missä rannikolla sijaitseva Lima edustaa uudenaikaista siirtomaavallan ajan pääkaupunkia, sisämaassa 3 300 metrin korkeudessa sijaitseva Cusco muistuttaa inkavaltakunnan loistokaudesta. Inkojen mystinen Machu Picchu, kauan kadoksissa ollut rauniokaupunki, on äänestetty yhdeksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä.

Olympian Perun matkat alkavat maan pääkaupungista Limasta. Kartan yläpuolella on listattu kaikki Perun matkamme.

Peru:
Vinkkejä ja suosituksia

PERU, BOLIVIA JA ECUADOR – ANDIT

Yleistä

Andien intiaanikulttuureista kiinnostuneet seuraavat auringonjumala Intiä Peruun, Boliviaan ja Ecuadoriin. Ensimmäiset auringon lapset, inkat, laskettiin tarun mukaan Titicacajärven Auringon saarelle ja sieltä he aloittivat levittäytymisensä Andeille 1200-luvulla. Cuscosta tuli heidän pääkaupunkinsa. Inkat kasvattivat laamoja ja alpakoita, olivat hyviä maanviljelijöitä ja suuria kivirakentajia. Viestit kulkivat kivettyjä tieverkkoja pitkin kuriireiden kuljettamina. Inkojen luoma imperiumi romahti paitsi keskinäisiin kiistoihin, myös espanjalaisten siirtomaavalloittajien, konkistadorien, tuloon viisi sataa vuotta sitten. Nämä toivat ketsuan kielen rinnalle espanjan, auringonpalvonnan rinnalle katolisen uskonnon ja ennen muuta suunnattoman himonsa maanosan kulta-aarteisiin.

Peru itsenäistyi Espanjan otteesta vasta 1824. Sen modernin pääkaupungin Liman perusti konkistadoreista mahtavin, Francisco Pizarro, koska halusi pääkaupungin sijaitsevan rannikolla. Lukuisat kirkot ja luostarit antavat siirtomaavallan aikaista leimaa museoistaan tunnetulle uudenaikaiselle metropolille. Maailmankuulu kultamuseo kuuluu kaikkien matkustajien ohjelmaan. Liman edustan Palomino-saaret ovat lintujen ja tyynenmerenhylkeiden valtakuntaa. Muinainen pääkaupunki, inkakulttuurin raunioiden päälle rakennettu punaisten kattojen Cusco kertoo inkavaltion loiston ajoista: Koricancha-temppeli ja lähellä sijaitseva Sacsayhuamanin linnoitus edustavat korkeatasoista kivirakentamista. Inkojen pyhä laakso on Urubambajokea myötäilevä alue, Ollantaytambo muistuttaa espanjalaisia vastaan käydyistä taisteluista ja Pisacin markkinoilla näkee yhä Andien ylänköintiaanien perinteistä pukeutumista: naisten kirkkaanvärisiä hameita ja knallihattuja ja miesten kudottuja korvalapullisia päähineitä ja ponchoja. Peruun tutustuvalle matkan ehdoton kohokohta on kuitenkin kauan kadoksissa ollut Machu Picchun rauniokaupunki. Espanjalaiset valloittajat eivät koskaan kajonneet Machu Picchuun, vaikka sen olemassaolo tiedettiin. Vasta arkeologi Hiram Bingham toi tämän linnoitus- ja seremoniakeskuksen maailman tietoisuuteen vuonna 1911.

Altiplanon ylätasanko yhdistää naapuruksia Perua ja Boliviaa. Junalla tai bussilla pääsee Titicacajärven rantaan Punoon, josta reitti vie yhä ylemmäs Bolivian puolelle. Titicaca on maailman korkeimmalla, 3 800 metrissä sijaitseva järvi, jolla on kaupallista liikennettä. Sen aalloilla seilaavissa katamaraaneissa voi katsella totorakaislasta valmistettuja veneitä ja kelluvia saaria ja myös yöpyä.

Matkakalenteri